Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2007, 23:38 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Mam ogromny sentyment do Bajek całego świata te bajki dostałam jeszcze mieszkając u babci jak miałam 3 lata od szalonych ciotek i wujka czyli od rehabilitantów moich są dla mnie ważne i b. cenne. Bardzo je lubię i czytam aż do dnia dzisiejszego...!!!. :przytul: :buziak:

PostNapisane: 11 gru 2007, 11:34 
Pisarz
Pisarz

Moją ulubioną książką z czasów dzieciństwa są pouczające, pełne refleksji i wzruszenia "Baśnie" Andersena :aniol:

PostNapisane: 11 gru 2007, 11:45 
Pisarz
Pisarz

moja ulubiona książka jest Baśnie" Andersena

PostNapisane: 11 gru 2007, 19:14 
Pisarz
Pisarz

Muszę jeszcze dopowiedzieć o dwóch innych, nie mniej ważnych książkach dzieciństwa, głęboko poruszających, bo właśnie mi się przypomniały...a mianowicie: "Serce" Edmunda de Amicisa,włoskiego pisarza, książka-legenda, która należy do kanonu światowej literatury dziecięcej... :aniol: i "Od Apeninów do Andów", w której mowa o wzruszającej historii 13-le :kwiaty: tniego chłopca, która wyrusza w poszukiwaniu swojej mamy... :cool:

PostNapisane: 12 gru 2007, 10:55 
Pisarz
Pisarz

Trochę Wam wszystkim zazdroszczę, bo ja w dzieciństwie nienawidziłem czytać, przeszło mi to dopiero pod koniec liceum. I teraz żałuję, bo ominęło mnie tyle ciekawych książek, na które teraz trochę szkoda czasu, bo są inne rzeczy do przeczytania, a o których chciałbym móc sobie powspominać.

Swoje dzieci będę musiał koniecznie do czytania namawiać i zachęcać. :)

PostNapisane: 12 gru 2007, 20:23 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
mam wiele takich książek teraz do głowy przychodzi mi "godzina pąsowej róży" ale to już byłam nastolatką

Obrazek

PostNapisane: 12 gru 2007, 21:00 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Seria książek podróżniczych A. Szklarskiego o przygodach Tomka Wilmowskiego. :smile:

PostNapisane: 12 gru 2007, 22:29 
Pisarz
Pisarz

"Ania z Zielonego Wzgórza" i wszystkie jej części. Do dziś, jak mam chandrę, otwieram obojętnie jaki tom, na przypadkowej stronie i po chwili czuję, że nie jestem tak spięta. :wink:

PostNapisane: 24 maja 2009, 22:16 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

LUBIĘ BAJKI..

PostNapisane: 26 maja 2009, 18:31 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Swego czasu molem byłam książkowym. W dzieciństwie zakochalam sie w Basniach Andersena, oraz w powieści pt. "Dzieci z Bulerben" (chyba tak to sie pisało). Kochalam ta książkę i wracałam do niej kilka razy.

PostNapisane: 30 maja 2009, 18:39 
Mile widziany
Mile widziany

Ojciec mui dużo czytał, na tyle dużo, że jak mała byłam to znałam niektóre bajki z serii "Poczytaj mi mamo" na pamięć i domagałam się żeby mi je czytać.
Pytanie moje brzmi z jakiego dzieciństwa, bo z wczesnego pamiętam dobrze Baśnie Andersena, La Fontaine'a, Ezopa, Krasickiego, Wandę Chotomską... braci Grimm, i inne bajki w tym z serii "O czym szumią wierzby" http://wysylkowa.pl/ks229421.html, albo książeczki na podstawie serialu dla dzieci "Tajemnice Wiklinowej zatoki", szybko nauczyłam się dzięki nim angielskiego, bo były tłumaczone... " I raz na wierzchu raz na dnie
tak w życiu jest to każdy wie
I raz na wierzchu raz na dnie
przygoda nasza dzieje się"
lalala :-)

Sama czytałam już później "Robinsona Cruzoe", "Doktora Doolittle", Alicję w Krainie Czarów (* choć to kilka razy nawet na studiach..)
Pierwszą książką dosyć poważną która przeczytałam były "Korzenie" a później "Dzieci z Dworca ZOO"

[ Dodano: Sob Maj 30, 2009 19:44 ]
Taką naj-najważniejszą książką z dzieciństwa była Biblia, bo mi ją często czytano, miałam też ilustrowane wydania dla dzieci. Fas cynowały mnie historie zwłaszcza ze Starego Testamentu, który później zaczęto nazywać u mnie w domu Torą, pamiętam bardzo dobrze, że ojciec przeczytał mi też bardzo wcześnie Krzyżaków i Trylogię, zaznajamiał mnie też z Islamem za pomocą "Baśni Tysiąca i Jednej Nocy"
Tak sobie myślę teraz, że chciałabym poświęcić tyle czasu dzieciom ile poświęcili mi rodzice.

PostNapisane: 31 maja 2009, 08:12 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Joasia
Kiedy byłam dzieckiem książka była towarem deficytowym. Jednak w moim domu ich nie brakowało. Najbardziej lubiłam: "Baśnie" Andersena, wiersze Brzechwy np. "Brzechwa dzieciom" później "Anię z Zielonego Wzgórza", "Anielka", "Dzieci z Bulerben" itp i ... "Encyklopedię dla dzieci", z której byłam bardzo dumna! :lol:

Dać dużo ciepła umie i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić tak trudno dalej
żyć...
Kocham Cię Mamo!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 31 maja 2009, 17:38 
Mile widziany
Mile widziany

No co, ja też byłam dumna z książki, był to "Leksykon Zwierząt od A do Ż" i nikomu nie chciałam jej pożyczyć :-) do dziś mam, w bardzo dobrym stanie.
Sama sobie ją kupiłam za pieniądze jakie uzbierałam od rodziny z okazji urodzin.
Później kupowałam książki historyczne, za pierwsze zarobione pieniądze też sobie książkę kupiłam :P To było "Pachnidło", do dziś ją czytam co jakiś czas... :-)

PostNapisane: 23 gru 2009, 21:44 
Dobry duch
Dobry duch

Dwie książki wspaniałej Astrid Lindgren: "Bracia Lwie Serce" i "Ronja, córka rozbójnika" oraz "Opowieści z Narni". Kolejność przypadkowa. ;)

Zresztą "Alicja w Krainie Czarów" i "Przygody Alicji Po Drugiej Stronie Lustra" wywarły wielki wpływ na moją wyobraźnię, z niecierpliwością czekam na najnowszą ekranizację tej powieści, która będzie ponoć w klimacie lekkiego horroru, koszmarnego snu, która to interpretacja, muszę przyznać, bardzo mi odpowiada.

PostNapisane: 26 gru 2009, 21:53 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
Najchętniej czytałam książki Karola Maya: "Winnetou","Old Surehand " i wszystkie części Muminków szwedzkiej pisarki Tove Jansson.

PostNapisane: 27 gru 2009, 17:59 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Gdy chodziłam do szkoły podstawowej czytałam bardzo dużo bajek a najpiękniejsza z nich, którą pamiętam to 'Konik Garbusek'. Nie pamiętam już autora, ale była bardzo pięknie ilustrowana.

PostNapisane: 7 wrz 2010, 15:46 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
kubuś puchatek, mały książę :)

powiedziałeś mi:"...KOCHAM CIEboWgMnieZnamCIĘnaTyle żebyKOCHAĆiToNajpiękniejsze żeKochamNieDoKońcaZnając samBóg powiedział że błogosławieniCi którzy nie widzieliAuwierzyliKochająAnie widzą..."terazCię już nie maAja nie wiem czy to prawda(*)

PostNapisane: 12 wrz 2010, 13:32 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Książki z dzieciństwa to: Baśnie Andersena,wiersze Brzechwy..Te książki zachowałam do dziś są w dobrym stanie może kiedyś dam je swoim dzieciom jak tylko będę je posiadać.

PostNapisane: 30 lip 2011, 21:13 
Dyskutant
Dyskutant

Dzieci z Bullerbyn

PostNapisane: 1 lis 2011, 07:04 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
O psie który jeździł koleją,Ania z Zielonego wzgórza,a z bardzo wczesnego dzieciństwa bajki z serii Poczytaj mi mamo

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1