Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 maja 2010, 04:32 
Dobry duch
Dobry duch

Witam. Czy ktos z Was zaczynal studia,od pierwszego roku wg indywidualnej organizacji studiow? Jak sie do tego zabrac? Czy pfron cos doplaci?
Wiem ze najpierw trzeba podanie zlozyc,z uwzglednieniem przyczyn,ale tak po kolei,czy ktos to zalatwial i jak sie udalo,jakies praktyczne rady?

PostNapisane: 23 maja 2010, 21:19 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Dasz dobry podkład pod podanie to dostaniesz.

PostNapisane: 24 maja 2010, 17:57 
Dobry duch
Dobry duch

Diano, kwestie o które pytasz, mogą być rozmaicie rozwiązywane na różnych uczelniach i najczęściej określa je Regulamin studiów (Senat danej uczelni zatwierdza zapisy w Regulaminach). Zatem, w pierwszej kolejności zapoznaj się z zapisami w Regulaminie na swojej uczelni.
Mogę Ci powiedzieć jak to wygląda w mojej pracy.
Należy rozróżnić dwie sprawy: studiowanie wg indywidualnego planu (programu) studiów oraz indywidualną organizację studiów. Pierwszy przypadek - bardzo rzadki - dotyczy osób, które są wybitnie uzdolnione w zakresie kierunku, który studiują i dla nich (niejako pod ich zainteresowania naukowo-badawcze) modyfikuje się podstawowy plan studiów. Ponadto, tacy studenci muszą mieć opiekuna naukowego i Rada danego wydziału zatwierdza wniosek takiego studenta o studia wg indywidualnego planu.
Natomiast studia oparte na indywidualnej organizacji (dość popularne, zwłaszcza gdy studiuje się dwa kierunki studiów) nasi studenci załatwiają w następujący sposób:
1) piszą podanie skierowane do Dziekana z prośbą o wyrażenie przez niego zgody na indywidualną organizację studiów - należy odpowiednio umotywować takie podanie i najczęściej załączyć do niego stosowne zaświadczenia, które potwierdzą fakty zawarte w podaniue (zwłaszcza, gdy chodzi o kwestie zdrowotne),
2) z takim podaniem w pierwszej kolejności uderzają do Dyrektora naszego Instytutu i proszą go o poparcie tego podania (podpis i pieczątka),
3) następnie z poparciem Dyrektora idą do wykładowców, prowadzących poszczególne kursy w danym semestrze (wszystkich!) i indywidualnie ustalają z nimi, w jaki sposób będą zaliczać poszczególne przedmioty (uzgadniają uczęszczanie na zajęcia, terminy indywidualnej sesji egzaminacyjnej, po prostu wszystkie sprawy natury organizacyjnej),
4) wszystkie powyższe ustalenia z wykładowcami tj. terminy egzaminów i zaliczeń poszczególnych kursów wypisuje student na odwrocie swojego podania i pod każdą nazwą przedmiotu podpisuje się wykładowca, w ten sposób informując Dyrektora i Dziekana, że student u niego był, wszystko ustalił i otrzymał jego zgodę,
5) dopiero wówczas student zanosi podanie do Dziekana i czeka na jego opinię (wyrażenie zgody),
6) najczęściej nasz Dziekan wydaje zgodę na taką prośbę studenta (choć bywały przypadki odmowy).
Jak widzisz, Dyrektor Instytutu tylko opiniuje prośbę (popiera bądź nie), wykładowcy (tak naprawdę od nich wszystko zależy, bo jak się któryś zaprze, to i Dziekan a nawet Rektor nie pomoże) widzą bądź nie widzą możliwości zaliczenia swojego kursu w trybie indywidualnym i poświadczają to podpisem, a Dziekan finalnie daje swoje zezwolenie bądź nie :)
W swojej pracy spotkałam kilku studentów, którzy nie wystąpili oficjalnie o indywidualną organizację studiów, nie chodzili też na część zajęć dydaktycznych po czym pojawiali się ni z tego ni z owego na sesji egzaminacyjnej, dany wykładowca nie dopuścił ich do zaliczenia przedmiotu (np. zwykłe "zal" bez oceny) i potem panowie gorzko płakali bo musieli zaliczać rok studiów ponownie. Dlatego warto wszystko ustalić na piśmie zaraz na początku roku bądź semestru.
Uwaga 1! O indywidualną organizację studiów (na semestr czy cały rok akadem.) należy starać się odpowiednio wcześniej, czyli jak tylko rozpoczną się zajęcia i obsada poszczególnych kursów i roczników studiów jest znana.
Uwaga 2! w naszej Uczelni o indywidualną organizację studiów mogą starać się wyłącznie studenci studiów stacjonarnych (dziennych), bowiem studenci niestacjonarni (zaoczni) mają w praktyce studia oparte na takiej formie studiowania.
Sorry za przydługi wpis, ale chciałam Ci jasno wszystko wyjaśnić, mam nadzieję że to Ci się na coś przyda ;)

PostNapisane: 24 maja 2010, 17:58 
Dobry duch
Dobry duch

Teraz dopiero zobaczyłam, że pytasz o PIERWSZY rok studiów!
Zgodnie z Regulaminem w mojej uczelni, dopiero od drugiego roku student może starać się o indywidualną organizację studiów (wiele przywilejów studenci mają dopiero od drugiego roku studiów wzwyż).

PostNapisane: 25 maja 2010, 16:09 
Dobry duch
Dobry duch

Dziekuje Marzeno za wyczerpujacą informacje. Ja bardzo bym chciala startowac na prawo , na UMCS w Lublinie, bo tu mieszkam. Wiem ze jest mozliwosc od pierwszego roku-podobno bo oczywiscie niespotkalam takiej osoby ktora mogla by mi to potwierdzic. W dziekanacie Panie niezwykle nieuprzejme poinformowaly mnie wylacznie o tym ze musze z dziekanem porozmawiac i przedstawic podanie, a zeby do niego sie dostac to musze byc studentka. Czyli normalnie musze sie zapisac na semestr zimowy- mam nadzieje ze na zaoczny,ale tez mysle czy wtedy dostane ten idywidualny, bo to przeciez zaoczny. Sprobuje sie zapisac zobaczymy co wyjdzie, wiem juz teraz ze niebede mogla na wiekszosc zajec uczeszczac bo mam dziecko za male aby zostawic same,a nikogo niemam kto by mogl z nim zostawac.
W kazdym razie twoja porada i dlugasny post bardzo mi pomogly. Dziekuje bardzo.

A tak jeszcze co do zaswiadczen, to wiadomo, pierwsze to zw na stan zdrowia-uszkodzony narzad ruchu (kręgoslup), a drugie to ze jestem samotna matka-i tak mysle jakie to zaswiadczenie miec? w mopsie czy mopr nic takeigo mi nie wydadza. Czy mam im przedstawic wyrok rozwodowy gdzie jest zapisane ze jestem wylacznym opiekunem maloletniego syna?

Ostatnio edytowano 25 maja 2010, 22:20 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Posty połączono.

PostNapisane: 26 maja 2010, 13:00 
Dobry duch
Dobry duch

diana napisał(a):
musze z dziekanem porozmawiac i przedstawic podanie, a zeby do niego sie dostac to musze byc studentka.

Diano, moje sugestie są następujące:
To, czy w "Regulaminie studiów" obowiązującym w UMCS jest zapis o możliwości podjęcia przez studenta studiów w trybie IOS, musi być do sprawdzenia na dzień dzisiejszy, bez względu na to, czy jesteś już ich studentką czy jeszcze nie. Po prostu, "Regulamin" został przyjety przez tą Uczelnię jakis czas temu i on funkcjonuje, dając odpowiedź na pewne pytania dotyczace organizacji studiów w UMCS. Zadałam sobie trud i sprawdziłam w Internecie na stronach UMCS treśc zapisów na ten temat w Regulaminie. I oto co znalazłam:
"§ 6 - Dziekan może wyrazić zgodę na indywidualną organizację studiów w odniesieniu do osób studiujących na dwu kierunkach, odbywających część studiów poza Uniwersytetem, wychowujących dzieci, niepełnosprawnych, korzystających z urlopu ze względów zdrowotnych oraz w innych uzasadnionych wypadkach. Indywidualna organizacja studiów obejmuje każdorazowo okres nie dłuższy niż rok akademicki i polega na ustaleniu indywidualnych terminów i sposobów realizacji obowiązków wynikających z planu studiów i programu nauczania. "

Zatem, jak czytamy powyżej, spełniasz "podwójnie" wymagania co do możliwości starania sie o IOS - jesteś matką samotnie wychowującą dziecko i do tego ON. I co również ważne, nie ma w w/w paragrafie obostrzenia, że musisz mieć zaliczony przynajmniej I rok studiów (w domyśle, możesz starać sie o IOS już od pierwszego roku). Jednakowoż, nie ma w tym przepisie jednoznacznej informacji, czy stosuje sie go zarówno w stosunku do studiów stacjonarnych i niestacjonarnych (a to dla Ciebie ważne, bo co, jeśli dotyczy on tylko studentów dziennych?). I o to dopytaj w Dziekanacie, masz prawo do tych informacji już dziś, zanim podejszmiesz decyzję o studiowaniu w UMCS.
Diano, tym bardziej jest to dla Ciebie ważne, że w przypadku studiów zaocznych musisz na poczatku wnieść opłatę (czesne) za studia, i to z pewnością niemało. Co zrobisz kiedy zapłacisz opłate rekrutacyjną (85 zł), nastepnie za studia czesne (pewnie w okolicach 2000 zł lub wiecej), udasz sie do Dziekana z prosba o IOS i...otrzymasz odmowę. Czy jeśli wówczas zrezygnujesz ze studiów, UMCS zwróci Ci opłatę za studia? Powiedz wyraźnie w Dziekanacie, że uzależniasz podjęcie swojej decyzji o rozpoczęciu studiów na ich Wydziale, właśnie od tego czy otrzymasz zgode na IOS czy tez nie! Zatem, wg mnie, jeszcze przed rekrutacją powinnaś zobaczyć się z Dziekanem lub Prodziekanem i porozmawiac z nim o tym. Nikt Ci tam łaski nie robi, Dziekani mają swoje dyżury w ciągu tygodnia (poszperaj na stronie WWW, pewnie tam są wskazane) i podejdź na dyżur i porozmawiaj wstępnie. Oczywiście, w tym momencie nie ma sensu pisać juz podania i prosic Dziekana o jego podpisanie, bo nie jesteś jeszcze studentką, więc takiej prośby na piśmie nie możesz jeszcze składać. Niemniej, po rozmowie z Dziekanem otrzymasz od niego ustnie informację, jak on widzi tę sprawę i będziesz wiedziała, czy w późniejszym terminie (jak już będziesz studentką) podpisze Ci zgode na IOS. Z w/w paragrafu, który zacytowałam ze strony WWW UMCS, wyraźnie widać, że wiele zależy od decyzji Dziekana (przepis ten jest mało skonkretyzowany, dający duże możliwości interpretacyjne Dziekanowi). Działaj więc i nie zrażaj się mało sympatycznymi paniami w Dziekanacie. W dzisiejszych czasach, kiedy nagminnie uczelnie w Polsce powołują specjalnych Pełnomocników Rektorów ds. ON, aby przyciągnąć jak największą liczbę studentów do siebie, co najmniej dziwnym wydaje sie fakt, że nie możesz uzyskać tak podstawowych informacji :(
Co do zaświadczeń, które chcesz załaczyć do podania. Oczywiście, wystarczy to o którym pisałaś (kserokopia wyroku sądowego), aby poświadczyć, że rzeczywiście jesteś samotną matką. Dodatkowo, załącz zaświadczenie o grupie inwalidzkiej bądź orzeczonym stopniu niepełnosprawności, dobrze by było mieć też zaświadczenie od lekarza-specjalisty (ortopedy), który napisze kilka zdań nt. aktualnego stanu Twojego zdrowia (te zaświadczenia, jeszcze bez podania, możesz zabrać ze sobą na wstępna rozmowę z Dziekanem, aby mu poświadczyć fakty, na które będziesz się w trakcie rozmowy powoływać). Działaj, trzymam kciuki!

PostNapisane: 8 cze 2010, 21:43 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Ja właśnie studiuję informatykę na WSPA w Lublinie w systemie IOS. ponieważ nie mogę być na wszystkich zjazdach. Studiuję zaocznie. Wyglądało to tak.

Najpierw wypełniałem wzór podania, które kierowałem do kanclerza uczelni, w uzasadnieniu pisałem o swojej niepełnosprawności i załączyłem orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Na tej podstawie przydzielono mi opiekuna naukowego. Następnie gdy już dostałem pełen harmonogram zajęć, musiałem zdecydować, na których zajęciach na pewno będę. Plan ten przesłałem swojemu opiekunowi. Aby nie tracić zbyt wiele, mimo, że jestem przypisany do konkretnej grupy dziekańskiej, mogę swobodnie migrować między grupami dziekańskimi tak, aby w miarę możliwości zyskać jak najwięcej. Co do egzaminów i zaliczeń terminy ustalam indywidualnie z wykładowcami, choć jak dotąd egzaminy pisałem w normalnym terminie, a gdy wiedziałem, że ma mi przepaść jakieś kolokwium, bo akurat na tym zjeździe nie będę, to zazwyczaj nadrabiałem to na następnych zajęciach lub po sesji egzaminacyjnej. Przy czym warunek był taki, że niezaliczone kolokwium unieważnia egzamin. :) to tyle od praktycznej strony :)

PostNapisane: 7 wrz 2010, 19:33 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
w większości uczelni jest od 2 roku chyba w mojej też ale dogadałam się z dziekanem na 1 roku będąc zależy na jakich ludzi trafisz i jaki powód podasz :)

powiedziałeś mi:"...KOCHAM CIEboWgMnieZnamCIĘnaTyle żebyKOCHAĆiToNajpiękniejsze żeKochamNieDoKońcaZnając samBóg powiedział że błogosławieniCi którzy nie widzieliAuwierzyliKochająAnie widzą..."terazCię już nie maAja nie wiem czy to prawda(*)

PostNapisane: 9 wrz 2010, 08:20 
Dobry duch
Dobry duch

Hej. Jak sie ciesze ze temat nadal jest i ktos sie nim interesuje. Wiec zostalam przyjeta na 1 rok prawa zaocznego na umcs w Lublinie. Na pierwszy zjazd to juz 25wrzesnia,umowilam sie z kolezanka ze posiedzi z moja pociecha :) i w przyszlym tygodniu ide do biura osob niepelnosprawnych na uczelni, i mam nadzieje spotkac tam kompetentne osoby do udzielenia mi wszelkich informacji na temat IOS. Jenakowoż ciesze sie ze odzwaja sie osoby ktore studiuja w takim trybie,byc moze bedziemy mogli udzielac sobie nawzajem porad czy wspierac sie w razie potrzeby. Pozdrawiam wszystkich co zainteresowali sie tematem.

PostNapisane: 9 wrz 2010, 10:52 
Pisarz
Pisarz

kompetentni ludzie to podstawa a pomagać sobie należy ja zaczynam już zjazdy pojutrze i w tym roku mam licencjat (na szczęście jest egzamin nie praca). w razie czego pisz ja na swojej uczelni mam raczej szczęście do kadry i dziekanatu ale zawsze zdarzają się jakieś problemy. pozdrawiam

powiedziałeś mi:"...KOCHAM CIEboWgMnieZnamCIĘnaTyle żebyKOCHAĆiToNajpiękniejsze żeKochamNieDoKońcaZnając samBóg powiedział że błogosławieniCi którzy nie widzieliAuwierzyliKochająAnie widzą..."terazCię już nie maAja nie wiem czy to prawda(*)

PostNapisane: 5 lis 2010, 18:32 
Dobry duch
Dobry duch

Hej. Chciałam tylko dac znac,zainteresowanym, ze studiuje sobie. Nieprosilam o IOS narazie, bo daje rade jakos na te wekendy tam dotrzec. Nie jest ciezko-zobaczymy jak bedzie zima. Spotkalam na uczelni bardzo kompetentne osoby,(tam nawet jest pelnomocnik rektora ds ON-na waszych uczelniach tez jest ktos taki?) Ja pojecia niemialam ze taki urzednik istnieje..Pomoc fachowa we wszystkim,w rozlozeniu na raty,w wypelnieniu wniosku do pfron..no po prostu dostalam wiecej niz sie spodziewalam.
Pozdrawiam wszystkich studentow :)

PostNapisane: 5 lis 2010, 19:11 
Pisarz
Pisarz

cieszę się że Ci się na razie układa. na mojej jest pełnomocnik ma powstać nawet stowarzyszenie na większych uczelniach stowarzyszenia są

Strefa czasowa: UTC + 1