Wielowątkowa refleksja wokół tematu …

Zgłaszam uwagę odnośnie działania moderatorów! Na początek - wyjaśnienie... Czytam ten temat i oczom nie wierzę. Nie o mnie tu chodzi, ale chcę, by moje słowa nie były nadinterpretowane. Dlatego, uprzedzając krytykę, przyznaję, że znam swoje miejsce w nieoficjalnej hierarchii forum. Nie boję się jednak „wychylić” z szeregu i wyrazić swojego oburzenia .
Mało ostatnio pisałam na forum, ale jestem, ponieważ czekałam na zmiany w jego funkcjonowaniu. Miałam nadzieję, że z czasem forum stanie się bardziej czytelne dla niezarejestrowanych gości, gdyż, jak kiedyś słusznie przypominała Ewa, nazwa naszego forum zobowiązuje, by stawało się coraz lepsze. Określenie "lepsze" rozumiem na dwa sposoby. Pierwszy to ogólna atmosfera - witanie nowych osób, tolerancja i wzajemne wsparcie. Pod tym względem OFON, moim zdaniem, wypada dobrze. Lecz dla mnie lepszy znaczy także bardziej czytelny, przejrzysty, zawierający odnośniki, uporządkowany, zgodny z regulaminem - nazywam to profesjonalizmem. I pod względem spełniania tego kryterium, moim zdaniem, wypadamy gorzej. Czemu??
Wyszukując na forach czy też ogólnie w sieci doceniam gdy pod wyszukanym adresem znajduję konkretne, potrzebne mi informacje, a nie tylko wyszukiwane słowo w tytule i "spamy". Dla mnie nazwa wątku powstaje po to, by pokategoryzować, posegregować informacje w jasny, logiczny sposób. Nie mam dziś już siły na przeszukiwanie postów, ale często jest tak, że osoba, którą zapraszam na OFON, nie znająca sytuacji na forum ani jego użytkowników, pisze do mnie później, że za duży u nas bałagan, że nie zostanie. Ja także mam zastrzeżenia do treści postów, tzn. niezgodności ich zawartości z tematem, co już wyrażałam nieraz. Martwi mnie od dawna niezwykły rozrost działów luźnych i rozrywkowych kosztem dyskusyjnych. Kiedy sprawdzam posty nieprzeczytane, i czasami widzę np. 30 w temacie: „dzień dobry”, zastanawiam się, co wnoszą one w życie forum. Czy jeśli tam nie wchodzę i nie piszę „witajcie”, nie jesteście mi bliscy, a ja wykazuję się brakiem kultury??
Dlatego rozpoczęte w ostatnich dniach porządki bardzo mnie ucieszyły i zachęciły do częstszego zaglądania na forum. Odebrałam to jako zapowiedź wzrostu zainteresowania forum. Nie myliłam się. W ciągu ostatnich dni zajrzało tu wielu dawno niewidzianych użytkowników. Byłam dumna z Administratorów i Moderatorów. Ich działanie doceniłam już dawno, na przykład kiedy usuwali posty osób rejestrujących się w celu rozpowszechniania reklam, treści wulgarnych itp. Interwencje moderujących zachęciły mnie do uważnego przeczytania regulaminu i zaczęłam uważniej zabierać głos w tematach. Ich ostrzeżenia oraz zielone komentarze uważałam za niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania forum oraz zapewnienia jego użytkownikom klarowności bezpieczeństwa. W każdym społeczeństwie czy organizacji jest sztab osób kontrolujących przestrzegania norm, regulaminów i zasad. Skoro zaakceptowałam regulamin, zgodziłam się na to, by moderatorzy pilnowali jego przestrzegania i w ustalony sposób zwracali uwagę w przypadku jego naruszenia. Tak widzę funkcję moderatora. Uważam, że Tomek (Ruciński) sugerując trzymanie się tematu nie przekroczył kompetencji moderatora a tym bardziej nie
Natalia84 napisał(a):
zachowal sie jak cham i tyle!
, ponieważ nie użył ani jednego wulgarnego słowa. To była poprawnie wyrażona krytyka. Nie rozumiem, czemu została odebrana tak ostro i wywołała lawinę dużo bardziej nieprzyjemnych słów. Podobne uwagi pojawiały się wcześniej, jak chociażby taka (to tylko przykład, nie prowokacja)
asia_86 napisał(a):
http://samozdrowie.interia.pl/kobiece/aborcja[/i]
Asiu, po raz kolejny przenoszę posta. jak zakładasz nowy temat, sprawdź, czy nie ma podobnego/LC i nie wzbudzały tylu emocji. (Tak na marginesie, szukając komentarza do zacytowania znalazłam prawie same uwagi LC). Ciekawe czemu… Przykładowo: Czy zachowanie policjanta zatrzymującego kogoś przechodzącego przez ulicę w niebezpiecznym miejscu chociażby słowami „Przekraczanie jezdni w niedozwolonym miejscu jest wykroczeniem i podlega karze” określilibyście jako niegrzeczne i nieeleganckie(oprócz tego, że mało realne), a samego policjanta „jaśnie panem, któremu coś nie pasuje”????
Streszczenie: moderatorom forum przysługuje prawo przypominania o przestrzeganiu regulaminu i udzielania upomnień (Punkty E3 i E4 naszego regulaminu:
3. Moderatorzy mają prawo zamykać, usuwać do kosza, edytować, przenosić, dzielić i łączyć tematy lub posty.
4. Moderatorzy mają prawo zwracać uwagę użytkownikom na ich niewłaściwe zachowanie oraz udzielać im OSTRZEŻEŃ).