Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 wrz 2010, 19:45 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
Hej wszystkim jutro muszę udać się do poznańskiego ZUSu na starołęce zawiesić rentę socjalną, która oczywiście jest na jakiś czas. No ale przekraczam owy limit drobienia do renty wrrr, umowa z pracodawcą na 3 miechy (teraz już na dwa). Mam do was pytanie może ktoś z Was już się z tym spotkał.
Czy przy zawieszaniu socjala szanowna kochana instytucja odbiera też odrazu takie zielone legitymacje na których podstawie mam ubezpieczenie i jazdę bezpłatną mpk. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Obrazek

PostNapisane: 1 wrz 2010, 20:42 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Jazdę mpk możesz mieć też na tę legitymację ze zdjęciem. Składkę zdrowotną potrącają Ci obecnie z pensji. Nie wiem, ja kombinuję zawsze tak, żeby nic nie zawieszać- nie ufam ZUS-owi.

PostNapisane: 6 wrz 2010, 17:02 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Ania
Pewnie trochę późno ale cóż. Napiszę jakie ja mam doświadczenia w tym temacie.
Otóż czas jakiś temu podjęłam pracę (w końcu) za którą otrzymuję pensję wyższxą niż ten próg do którego można dorobić. Poszłam do Zusu i renta została zawieszona. Pani zapewniała mnie, że mogę ją w każdej chwili odwiesić bez konieczności ponownego stawania przed komisją lekarską itp..

Oprócz tego trochę spóźniłam się z zawieszeniem świadczenia i za jeden miesiąc musiałam zwrócxiź entę, po jakiś dwóch miesiącach okazało się, że jednak wprowadzono mnie w błąd i ZUS oddał mi rentę za ten miesiąc. Nie mogę powiedzieć abym miała złe doświadczenia z ZUSEM

PostNapisane: 12 wrz 2010, 19:18 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
Aniu, każdy post w temacie ON urząd jest ważny :) Owszem już po. Zawiesiłam. Zobaczymy jak będzie dalej. Znaczy potem z odwieszaniem no i dalej z komisjami jak nadejdzie ich czas (w 2012). Wiecie czy komisja nagle nie stwierdzi ozdrowienia skoro..ble ble ble.

Obrazek

PostNapisane: 25 kwi 2011, 09:47 
Pisarz
Pisarz

Ja zawieszałam rentę, nikt mi nie zabrał zielonej legitymacji i nikt nie powiedział, że nie mogę z niej korzystać. Po jakimś czasie odwieszałam rentę i wyglądało to tak, że liczy się dzień, w którym złożyło się podanie o odwieszenie renty. Dostałam pieniądze za ten okres pieniądze, ale później (dostałam wtedy dwie renty [za aktualny miesiąc i ten wcześniejszy, w którym złożyłam podanie o odwieszenie renty], bo rozpatrzenie odwieszenia trwało). Nie było problemu większego, ale gdyby nie to, że miałam oszczędności i materialną pomoc rodziców, to nie miałabym z czego żyć przez pierwszy miesiąc, bo wypłacono pieniądze nie od razu, tylko w następnym miesiącu dwie renty.

PostNapisane: 25 kwi 2011, 14:46 
Moderator
Moderator

Legitymacja ZUS-u : " Legitymacja w formie plastikowej karty jest dokumentem potwierdzającym status emeryta-rencisty i jednocześnie dokumentem potwierdzającym fakt objęcia świadczeniobiorcy ubezpieczeniem zdrowotnym." z: http://www.zus.pl/default.asp?id=1&p=1&idk=272 Tą ZUS-owską bierze się jak idziesz do lekarza lub gdy chcesz żeby lekarz wypisał jakiś sprzęt ortopedyczny czy inny np kule... (jeśli nie pracujesz).

Do ulg jest za to inna - ta : Legitymacja osoby niepełnosprawnej

Orzeczenie o przyznaniu któregoś ze stopni niepełnosprawności jest podstawą do korzystania z ulg i uprawnień przysługujących osobom niepełnosprawnym. Potwierdzeniem posiadania orzeczenia jest legitymacja osoby niepełnosprawnej. Organem uprawnionym do jej wydania jest starosta.
Wniosek o wydanie legitymacji osoba zainteresowana składa we właściwym dla jej miejsca zamieszkania powiatowym zespole do spraw orzekania o niepełnosprawności. Druk wniosku udostępnia zespół.
W przypadku wydania orzeczenia o niepełnosprawności dziecka, legitymację dokumentującą niepełnosprawność wystawia starosta. W przypadku orzeczenia o stopniu niepełnosprawności lub orzeczenia o wskazaniach do ulg i uprawnień osoby, która ukończyła 16 rok życia, starosta wystawia legitymację dokumentującą stopień niepełnosprawności. Na wniosek osoby, która uzyskała orzeczenie o stopniu niepełnosprawności lub przedstawiciela ustawowego dziecka w legitymacji wpisuje się symbol przyczyny niepełnosprawności, jeśli może to ułatwić danej osobie korzystanie z należnych ulg i uprawnień.

Proces uzyskania legitymacji jest zwolniony z opłat, do wypełnionego druku należy dołączyć zdjęcie osoby niepełnosprawnej z: http://pio.wrota-swietokrzyskie.pl/web/guest/304

Legitymacja owa wygląda tak : http://pksnysa.pl/wzory/legitymacja_oso ... rawnej.jpg

PostNapisane: 25 kwi 2011, 18:52 
Pisarz
Pisarz

Poza tym renta socjalna nie jest jedynym rozwiązaniem po ustaniu zatrudnienia. Ja rozwiązałam umowę o pracę ze względów zdrowotnych i pierwszego dnia po ustaniu zatrudnienia poszłam do ZUS i złożyłam zwolnienie lekarskie. ZUS jeszcze do pół roku po rozwiązaniu umowy o pracę wypłacał mi pieniądze należące się ze zwolnienia lekarskiego, a nie rentę socjalną, która jest niższa. Po ustaniu zatrudnienia można przez miesiąc dać zwolnienie lekarskie do ZUS (zwyczajowo, nie wiem, jak jest ustawowo, podobno dłużej jest się ubezpieczonym po ustaniu zatrudnienia, ale ZUS "rękami i nogami broni się" przed takimi zwolnieniami po ustaniu zatrudnienia) i ZUS wypłaca zasiłek chorobowy. Po zasiłku wypłaca się zasiłek rehabilitacyjny, ale nie ludziom z przyznanym prawem do renty. Tym wypłaca się tęże rentę. Zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia podobno należy się tym, co mają rentę socjalną, ale już nie tym, co mają rentę wynikającą z lat pracy, ci po ustaniu zatrudnienia mogę tylko przejść na rentę (podobno). Prawo do zasiłku chorobowego należy się już po przepracowaniu miesiąca, a wygasa ono miesiąc po ustaniu zatrudnienia (przynajmniej tak mi powiedzieli w moim ZUS).

Strefa czasowa: UTC + 1