Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 maja 2010, 21:51 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ale się pomyliłam!Oczywiście to było w niedzielę.Przecież w sobotę był 1maja i było wszystko pozamykane.Przepraszam za pomyłkę.

PostNapisane: 6 maja 2010, 09:23 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Ostrzeżenia: 1
ewelincia95 napisał(a):
A moja koleżanka posyłała uśmiechy chłopakom.

I bankowo ich tymi uśmiechami gasiła. Brawo dla koleżanki.

PostNapisane: 6 maja 2010, 10:21 
Mile widziany
Mile widziany

Brawo dla koleżanki, podoba sie mi taki optymizm. Napewno sensacja była , a wy pewnie bawiliście sie rewelacyjnie, i o to chodzi. Pozdrawiam

PostNapisane: 31 maja 2010, 14:44 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Daniel
wiecie co ja jestem niepelnosprawny niecaly rok, ale najgorsze jest to ze jak sie jedzie chodnikiem wkolo ludzie a ty sie zastanawiasz czy aby ci np cewnik nie puscil i nie masz juz mokrych gaci to jest dopiero upokazajace bo wiesz ze nie masz na to wplywu ale inni nie wiedza. Gdyby byl obowiazek ze kazdy czlowiek musialby zrobic praktyke przebywania z ON i wiedzy zycie bylo by latwiejsze i dla nas i dla zdrowych;p

PostNapisane: 4 cze 2010, 15:11 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: Piotr
Ja nauczyłem się ignorować ludzi, którzy się gapią (i wam też to polecam)kiedyś to stanowiło dla mnie ogromny problem nawet do tego stopnia, że nie wychodziłem z domu, ludzie są ciekawscy jednych ciekawi to innych, co innego a i tak jutro o tym zapomną im rzadziej my będziemy zauważać tych gapiących sie tym szybciej oni przestaną

PostNapisane: 4 cze 2010, 16:13 
Pisarz
Pisarz

piotr79 napisał(a):
im rzadziej my będziemy zauważać tych gapiących sie tym szybciej oni przestaną

Zgadzam się Tobą Piotr.Może czasem ktoś się będzie gapoł,ale my o tym nie będziemy wiedziec i nie będziemy "czuć" na sobie tego wzroku,jeżeli będziemy gapiów ignorować.Ludzie byli ,są i pozostaną ciekawscy w stosunku do każdego,kto jest trochę inny-wzrost,tusza ,kolor skóry.Może nawet my sami czasem dłużej patrzymy na kogoś,kto różni się od innych i to wcale bez żadnej złośliwości.

PostNapisane: 7 cze 2010, 18:34 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Ania
Dawniej przez to że ludzie z mojej miejscowości gapili się na moją stopę całkowicie zrezygnowałam ze sukienek czy spódnic. Czy przestali? Nie. Zmieniałam swoje podejście, teraz jestem odważniejsza, kiedy widzę jak oni się mi przypatrują uśmiecham się do siebie i myślę "patrzą bo jesteś ładna" :wink:

100% zgadzam się z opinią powyżej, że "Ludzie byli ,są i pozostaną ciekawscy w stosunku do każdego,kto jest trochę inny-wzrost,tusza ,kolor skóry.Może nawet my sami czasem dłużej patrzymy na kogoś,kto różni się od innych i to wcale bez żadnej złośliwości." Taka jest nasza ludzka natura :roll:

PostNapisane: 6 sie 2010, 20:11 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Aga
Asiaa to nie jest wina tych dzieci (co Cię zaczepiały mówiąc po niemiecku) tylko tych co te dzieci wychowują.
Bo problem leży po stronie rodziców.

Z dopiskiem:
PROTEZA ZENON WŁODARCZAK

PostNapisane: 6 sie 2010, 21:34 
Mile widziany
Mile widziany

tak nie wina tych dzieci. Jestem dziewczyną na wózku od 5 lat i nauczyłam sie jednego, poprostu usmiecham sie jesli ktos sie na mnie gapi i nie przejmuje sie tym wcale,podchodze do siebie z dużym poczuciem chumoru .... Miałam sytułacje ostatnio ze chodnikiem nie mogłam przejechac wiec grzecznie popprosiłam pieszych by mnie przepuscili , przedemna szły dziewczyny odskoczyły od siebie jakbym miała za chwile je zjesc... Z usmiechem powiedziałam przeciez ja nie gryzę.... Ludzie różnie reaguja na osoby wygladajace troszke inaczej, nie zwracam na nich uwagi. Jestem chora i ja tego nie zmienie , ale ciesze sie zyciem , bo mam to co najcenniejsze rodzine, przyjaciół na których moge liczyc, i tym kieruje sie w zyciu. A ludzie bedą sie gapic, jak ktos napisał poptrzą sie i przestaną .

PostNapisane: 11 sie 2010, 19:40 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Ewelina
nie napiszę, co mój Rafał ostatnio zrobił, kiedy jakiś babsztyl (bynajmniej nie moher!) biadał nad nim, że "taki młody, a jaki przystojny mógłby być, gdyby nie te włosy [długie i potargane] i kolczyk w twarzy i jeszcze tatuaże... no i ten wózek, biedny kaleka!", bo to mocno niecenzuralne :) Ale naprawdę, ludzie nie mają większych problemów. Smutne, a może pocieszające? ;) Głowy do góry!

PostNapisane: 13 sie 2010, 10:30 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Kolczyk w twarzy to faktycznie masakra jakas ;-)

PostNapisane: 13 sie 2010, 10:56 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Greg_Zorba napisał(a):
Kolczyk w twarzy to faktycznie masakra jakas

Może Eweli chodziło o to, że ma tunele w twarzy :)

PostNapisane: 13 sie 2010, 11:00 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Do mnie już ludzie się przyzwyczaili ;)
Czerwone włosy (kiedyś warkoczyki) dwa kolczyki w nosie. Kilka w uszach.
A byłam belfrem mi opiekunem samorządu szkolnego, opiekunem młodzieży jeżdżącej na kursy do UK. Na początku to pamiętam, że mnie nawet w sklepach śledzili czy nie kradnę ;) To lubiłam coś brać do ręki i bardzo długo się temu przyglądałam, wkładałam do koszyka wyciągałam i tak kilka razy. Tych ochroniarzy coś trafiało ;)
Teraz tu naokoło ludzie mnie znają chyba jedyna głucha kaleka w okolicy i to z kolczykami w nosie i czerwonymi włosami ;) zawsze ktoś do pomocy się znajdzie, przepuści itd i to te starsze osoby co to niby właśnie one krzywo patrzą na "tych innych"

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 15 sie 2010, 19:34 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Wczoraj, przed południem, gdy wracałam z Mamą ze sklepu, spotkałyśmy sąsiadkę. Jest to starsza osoba,jedna z tych "moherowych babć". Sąsiadka ponarzekała na wszystko, a na koniec powiedziała do mojej Mamy :"A pani też nie ma lekko. Córka kaleka." Na to moja Mama: "Z córki,to ja jestem dumna!" A sąsiadce na moment mowę odebrało. :o W końcu powiedziała:"Do widzenia" i poszła sobie.

PostNapisane: 17 sie 2010, 12:24 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Olga
Brawo dla Mamusi :)
Powinniśmy ignorować takich ludzi, nie ma czym się przejmować. Wiem, że nie jest to takie łatwe, sama na początku miałam z tym duży problem, ale w końcu się tego nauczyłam...
Wiecie co, nie dziwię się małym dzieciom jak się patrzą czy coś innego, bo One tek naprawę nie mają pojęcia o tym, że nie powinno się śmiać z innych, dokuczać itp, ale to wina rodziców, ponieważ powinni wpajać takim maluchom od samego początku jak należy się zachowywać w danej sytuacji.
A na temat osób starszych to nie będę się wypowiadała, z ich strony to jest po prostu bezczelne, ale jak już mówiłam wcześniej trzeba po prostu nie brać tego do siebie:)
To, że jesteśmy niepełnosprawni nie oznacza, że gorsi. Każdy z Nas zna swoją wartość i tego powinien się trzymać :)
Mój sposób
Czasami jak jakaś osoba patrzy się na mnie to po prostu grzecznie Jej pytam
'przepraszam, ale czy ja jestem gdzieś brudna?'
'nie, nie'
'no to dlaczego Pan/i tak mi się przygląda?' :)
Nigdy nie dostaję odpowiedzi gdyż ta osoba się po prostu peszy i odchodzi :)

— Gabriel García Márquez

http://ola-dystrofiamiesniowa.blogspot.com/

PostNapisane: 17 sie 2010, 17:23 
Mile widziany
Mile widziany

Greg_Zorba napisał(a):
Kolczyk w twarzy to faktycznie masakra jakas ;-)

Dramat dosłownie - mam tak samo jak Ty ;) Przebita twarz jest mało apetyczna ;D

PostNapisane: 17 sie 2010, 19:23 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ola19 napisał(a):
Powinniśmy ignorować takich ludzi, nie ma czym się przejmować.
Właśnie tak robię,tylko nieraz mam straszną ochotę powiedzieć coś niemiłego.Jednak chyba jestem zbyt nieśmiała i takie nieprzyjemne uwagi czy spojrzenia, po prostu zbywam milczeniem.

PostNapisane: 17 sie 2010, 21:19 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Olga
Oj ja też :), ale się powstrzymuję, po co zniżać się do ich poziomu :)

— Gabriel García Márquez

http://ola-dystrofiamiesniowa.blogspot.com/

PostNapisane: 17 sie 2010, 22:10 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Masz rację.Przecież nie będę czuć się gorsza z tego powodu, że poruszam się o kulach i niektórzy ludzie uznają to za dziwny widok.

PostNapisane: 17 sie 2010, 22:19 
Mile widziany
Mile widziany

No ja poruszam się normalnie i ludzie też się gapią, bo... mam pomarańczowe buty, fryzurę taką, a nie inną, czy malunek nie tam gdzie trzeba. Człowiek na człowieka po prostu się gapi i nie trzeba robić z tego ceregieli :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1