Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 cze 2010, 10:12 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Jerzy
Jestem mężem, jedynym opiekunem i kierowcą niepełnosprawnej, z tytułu narządu ruchu żony, dawniej I grupa inwalidzka. Zona posiada trwale ważną kartę parkingową zaopatrzoną w seryjny numer, wydaną przez Starostę Powiatu Warszawskiego, wzór Unii Europejskiej. Do tego ja, jako kierowca jedynego, naszego samochodu, który jest wyłącznym dla żony, środkiem komunikacji miejskiej, posiadam od 2007 roku Kartę N+, ważną do 31.07.2010. przypisaną do naszego samochodu. Kilka dni temu, z uwagi na zbliżający się termin końca ważności karty N+, zgłosiłem się do najbliższego punktu wymiany w/w kart, pl. Hallera, róg ul. Jagiellońskiej. Odmówiono mi, powołując się na wydane jakoby ostatnio zarządzenie zmieniające dotychczasowe warunki uzyskania w/w karty, na wyłączne przyznanie jej osobie niepełnosprawnej. Moja żona z uwagi na podeszły wiek i faktyczną niepełnosprawność fizyczną, nie ma warunków na spełnienie w/w zarządzenia. Chciałbym wiedzieć, kto jest autorem tak kuriozalnego, wykluczającego starszych niepełnosprawnych, wołającego o pomstę niebios przepisu i kto go firmował personalnie? Gdzie kierować odwołanie od tej krzywdzącej decyzji, czy autorzy odwołają go dopiero po decyzji z Brukseli, czy Strasburga. Jerzy Zawadzki

Ostatnio edytowano 26 lip 2010, 18:02 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz
Usunęłam zbędne formatowanie tekstu utrudniające czytanie.

PostNapisane: 24 cze 2010, 11:40 
Moderator
Moderator

O karcie tutaj : http://www.niepelnosprawni.gov.pl/upraw ... arkingowa/ Trzeba było spytać czy ty jako opiekun ON możesz starać się o taka kartę.

PostNapisane: 24 cze 2010, 13:26 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Jerzy
Serdeczne dzięki asi_86. Moim pierwszym pytaniem było dlaczego opiekun ON ma być pozbawiony prawa do karty, kiedy on właśnie wozi ON. Z wypowiedzi PT pań z za okienka wynikało: za parkowanie trzeba płacić, a karta dotychczas zwalniała ON, nb rencistkę, z obowiązku każdorazowej opłaty. Dżentelmeni nie mówią o pieniądzach, stąd nie pytam jakimi samochodami jeżdżą i gdzie i za ile parkują autorzy inkryminowanego zarządzenia. Chyba nie cesarz dał im prawo do zmuszania rencistów do płacenia haraczy. "Pecunia non olet!" Tłumaczenie na język ojczysty, mogłoby naruszyć netykietę. Jerzy Z.

Strefa czasowa: UTC + 1