Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2014, 12:29 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sie 2006, 14:39
Posty: 8295
Lokalizacja: Podkarpacie
Przestawianie liter z - y na z



Prosty sposób i rozwiązanie to :

1. Wciśniecie razem prawy CTRL+SHIFT

2. menu Start - Panel sterowania - Ustawienie regionalne - Język - Polski ( język programistyczny na polski).

_________________
" - A kim jest Wojownik Światła ?- Człowiekiem , który umie docenić , jakim cudem jest życie; który do samego końca walczy o to, w co wierzy..." (P. Coelho- Wojownik Światła).


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 4 mar 2014, 16:11 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lip 2008, 20:24
Posty: 2564
Lokalizacja: Rawicz
Imię: Marcin
Tak. Chodzi o to, ze wspomniany skrót przełącza język polski programisty na polski 214 i na odwrót. :) Może dość do takiej sytuacji np. podczas próby użycia spacji nierozdzielającej w wordzie poprzez wciśnięcie ctrl+shift+spacja. Jeżeli nie naciśnie się spacji, to może dość do zmiany języka polskiego programisty na polski 214.

_________________
http://www.youtube.com/channel/UCVdvMB_o_DAodFOpQRtnrww
Pasja tworzenia muzyki i programów
Pasja grania na instrumentach i w gry :D


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 5 mar 2014, 12:44 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 sie 2006, 14:39
Posty: 8295
Lokalizacja: Podkarpacie
A i jest 3 sposób - ja mam ikonkę klawiatury i języka na pasku - koło zegara - i wystarczy też ustawić w obu : Polski

_________________
" - A kim jest Wojownik Światła ?- Człowiekiem , który umie docenić , jakim cudem jest życie; który do samego końca walczy o to, w co wierzy..." (P. Coelho- Wojownik Światła).


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 5 mar 2014, 12:59 
Offline
Dobry duch
Dobry duch

Dołączył(a): 22 lis 2013, 18:37
Posty: 56
Imię: K
Marcin87 napisał(a):
Tak. Chodzi o to, ze wspomniany skrót przełącza język polski programisty na polski 214 i na odwrót. :) Może dość do takiej sytuacji np. podczas próby użycia spacji nierozdzielającej w wordzie poprzez wciśnięcie ctrl+shift+spacja. Jeżeli nie naciśnie się spacji, to może dość do zmiany języka polskiego programisty na polski 214.

W pasku narzędziowym (prawy dolny róg obok zegarka systemowego) jest zawsze wyświetlana ikonka z nazwą języka. I klikając na nią, zawsze możemy stwierdzić jakiego układu klawiszy używamy. Jest to o tyle pomocne jak ktoś ma zainstalowane kilka różnych układów klawiatur np. klawiatura typowo polska (214), niemiecka, rosyjska itp. Wtedy kliknięcie na ikonkę, zaznaczenie "ptaszkiem" właściwej opcji rozwiązuje problem. A najprostszym sposobem jest po prostu pozbycie się drugiego polskiego układu klawiatury.
W przypadku jednak takiej wielości klawiatur, trzeba być czujnym żeby przypadkowo nie przełączyć języka w danym programie np. notatnik, Word. Bo taki zmieniony język będzie dostępny tylko i wyłącznie dla tej aplikacji. Kiedy o tym zapomnimy, można nieco się zdziwić skąd wziął się taki język...


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 5 mar 2014, 19:10 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 gru 2011, 12:56
Posty: 1198
Imię: Leszek
wyspiarek napisał(a):
(...) A najprostszym sposobem jest po prostu pozbycie się drugiego polskiego układu klawiatury.
W przypadku jednak takiej wielości klawiatur, trzeba być czujnym żeby przypadkowo nie przełączyć języka w danym programie (...)


No właśnie. W laptopie (ze względu na wielkość klawiszy) zdarza mi się to dość często. W stacjonarnym - nigdy.
Czy istnieje możliwość, stałego lub czasowego, wyłączenia tego skrótu? Mi nic o takiej opcji nie wiadomo... :(

_________________
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą X. Jan Twardowski

Obrazek
http://zycie-jest-niezdrowe.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 5 mar 2014, 22:24 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 lip 2008, 20:24
Posty: 2564
Lokalizacja: Rawicz
Imię: Marcin
Można wyłączyć na stałe zmiany języka :)


1. Otwórz panel sterowania w widoku kategorii
2. Kliknij Zmień klawiaturę i inne metody wprowadzania
3. Wybierz zakładkę Klawisze i języki
4. Kliknij przycisk Zmień klawiatury
5. Przejdź na Zaawansowane ustawienia klawiszy
6. Na liście zaznacz pozycję Pomiędzy językami
7. Kliknij na Zmień ustawienia klawiszy
8. Dla zmiany języka i dla zmiany klawiatury wybierz opcję nieprzypisany
9. teraz wszędzie klikaj ok i zastosuj. Wszystko wyjaśnione na filmie :)

_________________
http://www.youtube.com/channel/UCVdvMB_o_DAodFOpQRtnrww
Pasja tworzenia muzyki i programów
Pasja grania na instrumentach i w gry :D


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 6 mar 2014, 12:30 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 gru 2011, 12:56
Posty: 1198
Imię: Leszek
Marcinie! Serdeczne dzięki (ze stacjonarnego ;)). Przy lapku zasiądę później i zrobię tam porządek ;)

_________________
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą X. Jan Twardowski

Obrazek
http://zycie-jest-niezdrowe.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów

Znajdziesz nas równieź na portalach społecznościowych!
Profil OFON.net na Facebooku! Profil OFON.net na Naszej Klasie!