Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sie 2010, 15:44 
Dobry duch
Dobry duch

Witam wszystkich forumowiczów
o tuż mój problem polega na tym iż pracuje w zakładzie aktywności zawodowej pierwsza umowę dostałem na rok czasu po okresie próbnym później przedłożono mi ją na 2 lata teraz w grudniu kończy mi się umowa i dzisiaj byłem wzywany do kierownika ponieważ mówił mi że nie zostanie u mnie przedłożona umowa ponieważ jestem gotowy wyjść na wolny rynek pracy tak mi powiedział no nie wiem czy u nas jest gdzieś praca dla osób niepełnosprawnych , nie ma takiego zakładu w pobliżu który może przyjąć takie osoby i chodzi mi o to iż słyszałem ze zakład powinien mi pomóc jeśli jest pracownik zwalniany czy to prawda

PostNapisane: 25 sie 2010, 20:11 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
michu2009 napisał(a):
ze zakład powinien mi pomóc jeśli jest pracownik zwalniany czy to prawda

Wydaje mi się, że zakład pracy nie ma takiego obowiązku.Zakład pracy, może Ci np.zapłacić za zaległy urlop, ewentualnie jeśli są zwolnienia grupowe to odprawę pieniężną.

PostNapisane: 6 wrz 2010, 20:51 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
michu2009 napisał(a):
słyszałem ze zakład powinien mi pomóc jeśli jest pracownik zwalniany czy to prawda

Nie musi, ale może. W sumie rzadko słyszałam o takich firmach, które interesują się pracownikiem po zwolnieniu, ale zdarzają się takie.

Polecam poszukać ofert pracy już teraz we wszystkich możliwych źródłach: prasie, internecie, od znajomych itd. Dobrze byłoby też popytać w Urzędzie Pracy, poszukać stowarzyszeń lub fundacji zajmujących się aktywizacją osób niepełnosprawnych na rynku pracy. Oferują oni nie tylko pomoc w znalezieniu pracy, ale również w przekwalifikowaniu się lub ich podwyższeniu.

Strefa czasowa: UTC + 1