Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lip 2011, 12:08 
Dobry duch
Dobry duch

Witam Serdecznie wszystkim
Mam kochani do was pytanko jesteście morze bardziej zorientowani sprawie stypendium nie mogę znaleźć informacji a PFRON nie obiera telefonów ani nie odpisuje na maila ,jestem osobą niepełnosprawną choruję na mpd, mam orzeczenie w stopniu umiarkowanym.Uczę się w centrum kształcenia ustawicznego, czy mogę ubiegać o stypendium z PFRON albo innej jednostki. Z góry dziękuję za Pomoc
Pozdrawiam Serdecznie

PostNapisane: 2 sie 2011, 21:21 
Moderator
Moderator

Z PFRON-u był program STUDENT II ale zawiesili go : http://www.pfron.org.pl/portal/pl/81/82/Student_II.html A w tej twojej placówce pytałaś czy jest możliwość ubiegania się o stypendium :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 21 wrz 2011, 17:43 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: jan
Na szczęscie jeszcze nie zlikwidowali:
Osoba z umiarkowanym lub znacznym stopniem niepełnoprawności może otrzymać dopłaty z PFRON do czesnego, kosztów dojazdu do uczelni lub zakwaterowania oraz zajęć usprawniających.
Do 10 października niepełnosprawni, którzy w nadchodzącym roku akademickim rozpoczną lub będą kontynuować naukę w szkole wyższej lub szkole policealnej, mogą ubiegać się o pomoc z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON) w ramach programu Student II. Przewiduje on dofinansowanie do zawartych w regulaminie programu kosztów nauki.

Zalicza się do nich opłaty za czesne, dojazdy lub zakwaterowanie, jeżeli osoba będzie studiować poza miejscem zamieszkania, zakup przedmiotów ułatwiających lub umożliwiających naukę, np. programów komputerowych (ale nie samego sprzętu) oraz uczestnictwa w zajęciach mających na celu podniesienie sprawności fizycznej lub psychicznej. Ponadto skorzystanie z programu będzie możliwe, jeżeli student posiada orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności.

Wysokość dofinansowania w jednym półroczu wynosi maksymalnie pięciokrotność minimalnego wynagrodzenia za pracę (6,5 tys. zł), pod warunkiem że dochód w rodzinie studenta nie przekracza 120 proc. kwoty najniższej płacy (1386 zł, od 1 stycznia 2012 r. – 1500 zł). Jeżeli utrzymuje się samodzielne, pomoc w tej wysokości otrzyma, gdy jego dochody nie są wyższe niż 150 minimalnej pensji W przypadku gdy dochody rodziny lub samotnego studenta są wyższe, dofinansowanie jest proporcjonalnie zmniejszane.

Wnioski o dofinansowanie należy składać w oddziałach PFRON właściwych terytorialnie dla siedziby szkoły, w której rozpoczyna lub kontynuuje naukę student, a nie miejsca jego zamieszkania.

Jeszcze dłużej, bo do 31 października studenci mogą też ubiegać się o pomoc w ramach programu Pitagoras. Przewiduje on dopłatę do kosztów usług tłumacza języka migowego w nadchodzącym roku akademickim.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]