Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Pomoc o dofinansowanie w zakupie samochodu
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2010, 20:06 
Dobry duch
Dobry duch

Witam,

Jestem niepełnosprawna ruchowo, co niestety sprawia, że mam problemy w samodzielnym poruszaniu się (zwłaszcza na dłuższych dystansach). Chciałabym zakupić samochód, jednak moje środki finansowe są bardzo mocno ograniczone, wynagrodzenie nie pozwala mi odłożyć większych kwot, a kredytu zwyczajnie nie miałabym z czego spłacać.
Może ktoś mógłby mi poradzić do kogo mogłabym się zwrócić o pomoc finansową, albo czy jakieś firmy z branży motoryzacyjnej przewidują przekazywanie samochodów.

Niestety do programu sprawny dojazd się nie kwalifikuję dlatego, że aby móc zrobić prawo jazdy muszę mieć własny samochód dostosowany do moich potrzeb, z kolei, aby skorzystać z dofinansowania na samochód muszę mieć prawo jazdy.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail 

Re: Pomoc o dofinansowanie w zakupie samochodu
PostNapisane: 8 mar 2010, 10:54 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Jacek
Hmm... W tej sytuacji, jeśli musisz robić prawo jazdy na swoim samochodzie, dostosowanym do twojej niepełnosprawności, a nie wiem, czy tak można - samochody dla kursantów mają także pedały dla instruktora, po stronie pasażera. Ja np. robiłem prawo jazdy na samochodzie ojca, który dostał pozwolenie na uczenie syna jazdy, a nie był ani zawodowym kierowcą, ani instruktorem prawa jazdy - ot, wystąpił z podaniem do Wydziału komunikacji i dostał pozwolenie. Ale było to w 1972 roku, a więc w zamierzchłych latach siedemdziesiątych ubiegłym wieku... Być może teraz również przepisy dopuszczają uczenie jazdy przez kogoś z rodziny na własnym samochodzie - sprawdź, zadzwoń do Wydziału Komunikacji w Twojej miejscowości i dowiedz się.
Jeśli można robić prawo jazdy na własnym samochodzie, to chyba jedynym wyjściem będzie kupienie używanego samochodu (np. http://www.allegro.pl ) za nieduże pieniądze, dostosowanie go do własnej niepełnosprawności (tu już trzeba będzie, niestety, trochę wybulić, ale może na to znajdziesz sponsora) i zajeździć go, tzn. nauczyć się na nim jeździć, a za parę lat, jeśli się rozleci, to oddać go na złom, bądź sprzedać, jeśli będzie jeszcze coś wart, i starać się o dofinansowanie PFRON, które być może wyjdzie, bo już będziesz kierowcą. A samochody na allegro są tanie - np. mój syn kupił niedawno za 2000 zł VW Passata, co prawda leciwego, bo rocznik 1983, ale diesla (a więc silnik nie do zdarcia)i w dobrym stanie - pojeździ nim jeszcze ze trzy lata i wyrzuci na złom (chyba że będzie chciał go sprzedać jako eksponatr muzealny :) ), tak więc cena za ten duży, wygodny samochód kombi jest niska.
A Tobie potrzebny jest duży, czterodrzwiowy samochód, żebyś nie musiała się gimnastykować przy wsiadaniu i wysiadaniu i żebyś mogła spokojnie włożyć wózek (jeśli go używasz) do bagażnika, no i diesel, bo z postu wynika, że nie jesteś osobą zamożną, więc zaczną się kłopoty z forsą na paliwo... Przydałaby się też automatyczna skrzynia biegów, jeśli Twoja niepełnosprawność utrudnia Ci korzystanie ze sprzęgła.
Zacznij więć śledzić allegro, a jak coś znajdziesz, a nie znasz się na samochodach, to daj znać - zastanowimy się. Możesz jeszcze zapuścić wici w Niemczech, gdzie spokojnie kupisz używany samochód z odpowiednim oprzyrządowaniem inwalidzkim.

PostNapisane: 9 mar 2010, 11:25 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Trurl napisał(a):
a za parę lat, jeśli się rozleci, to oddać go na złom

ha ha łatwo powiedzieć kupić i wyrzucić
Moje przeboje z kupnem samochodu, zdobieniem prawka i oprzyrządowaniem trwały dwa lata tak więc życzę wytrwałości i powodzenia

PostNapisane: 11 mar 2010, 01:39 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
magdus84snk napisał(a):
aby móc zrobić prawo jazdy muszę mieć własny samochód dostosowany do moich potrzeb

Ja zrobiłam prawo jazdy, mimo iż nie mam na razie samochodu. Poruszam się na wózku i musiałam mieć automatyczną skrzynię biegów, ręczny gaz i hamulec. Nie piszesz, skąd jesteś, więc nie mogę Ci poradzić ośrodka nauki jazdy najbliżej Twojej miejscowości.
Możesz jednak skorzystać z programu Sprawny dojazd (a właściwie teraz jest to program Pegaz 2003) i zrobić prawo jazdy. Najpopularniejsze w Polsce ośrodki nauki jazdy są w:
- Wągrowcu (egzamin zdaje się w Poznaniu) - samochody (2 półautomaty, 1 automat): Skoda Fabia
- Ciechocinku (egzamin zdaje się we Włocławku) - samochód: Renault Clio
- Konstancinie - Jeziorna (egzamin zdaje się we Warszawie) - samochody: Fiat Panda, Fiat Grandepunto, Skoda Fabia II
W tych miejscowościach można dostać się na 2-3 tygodniowy kurs prawa jazdy, gdzie od razu po zaliczeniu kursu przystępuje się do egzaminu na samochodzie, na którym miało się kurs. PFRON finansuje zarówno kurs jak i zakwaterowanie i wyżywienie. Wiem, bo sama z tego korzystałam.
Są jeszcze szkoły przyjazne niepełnosprawnym, a więc ośrodki, które dysponują samochodem dostosowanym do różnych niepełnosprawności: http://www.naukajazdy.pl/prawo_jazdy_dl ... wnych.html
Zatem do dzieła! Warto :) Pozdrawiam i życzę powodzenia!

PostNapisane: 11 mar 2010, 14:36 
Pisarz
Pisarz

Ja zdawałem prawko w 2008 roku w Konstancinie przepiękny ośrodek mili ludzie ;) Warto tam jechać. Spędziłem tam 4 tygodnie pod koniec ostatniego tygodnia miałem egzamin na prawo jazdy. Pozdrawiam i życzę powodzenia ;)

PostNapisane: 16 kwi 2010, 16:23 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Czy ON mogła/ mógł by wsiąść wolontariusza ze sobą :?:

PostNapisane: 16 kwi 2010, 21:11 
Pisarz
Pisarz

Ze mną jeździł tylko instruktor

PostNapisane: 18 kwi 2010, 02:43 
Administrator Główny
Administrator Główny

asia_86 napisał(a):
Czy ON mogła/ mógł by wsiąść wolontariusza ze sobą :?:

Najczęściej wymaga się, aby osoba ubiegająca się o prawo jazdy była w miarę samodzielna, tzn. nie potrzebowała opiekuna do podstawowych czynności. Ale jeśli chodzi o wchodzenie do samochodu, przesiadanie się itd. to najczęściej instruktorzy pomagają.

PostNapisane: 5 maja 2010, 12:52 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Sorbi
Cześć mam pytanie, nie chce zaśmiecać już forum nowym tematem. Czy mam szansę na jakiekolwiek dofinansowanie jeżeli pojazd który kupuje jest z 1997 roku i posiada automatyczna skrzynię biegów.

Czytałem ze przy autach używanych to wiek nie może przekraczać tych 3 lat. Czy coś w tej sprawie się zmieniło? Czy jest jakiś sposób aby korzystnie tą kwestie dla mnie rozstrzygnąć?

PostNapisane: 15 maja 2010, 15:35 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Poczytaj tu : http://www.pfron.org.pl/portal/pl/253/8 ... _2010.html
Program Pegaz 2010 - na razie nie został uruchomiony.Pozostaje czekać.....

PostNapisane: 25 maja 2010, 18:26 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Nie wiem czy coś się zmieniło, ale też słyszałem coś takiego:
Sorbinishi napisał(a):
przy autach używanych to wiek nie może przekraczać tych 3 lat

PostNapisane: 28 cze 2010, 10:16 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Ryszard
Cytuj:
przy autach używanych to wiek nie może przekraczać tych 3 lat

To napewno zależy od marki, bo są auta 10 czy 15-letnie (niemieckie, niektóre japońskie) które są lepsze od tych co mają te 2-3 lata (np. hinduskie, chińskie, koreańskie, tajwanskie).

PostNapisane: 20 lip 2010, 23:59 
Administrator Główny
Administrator Główny

O ile mi wiadomo, dofinansowania z PFRONu na samochód obecnie nie ma. Wcześniej (chyba 2007, 2008 rok) umożliwiał to program Sprawny dojazd (dofinansowanie na nowe auto lub używane do 3 lat), lecz ze względu na dużą liczbę wniosków i związane z tym trudności finansowe, program ten nie jest już kontynuowany. Mam też wątpliwości, czy wszyscy uprawnieni dostali już "obiecane" kwoty. Obecnie jest prowadzony program Pegaz 2010, w którym Moduł I obszar A zawiera pomoc w zakupie i montażu oprzyrządowania do samochodu, ale już samego auta nie.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]