Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2010, 01:08 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: marcin
Moja 33-letnia koleżanka Kasia choruje od urodzenia na dziecięce porażenie mózgowe czterokończynowe, mieszka wraz z rodzicami i rodzeństwem w Augustowie,w bloku na czwartym piętrze. Większość życia spędza na wózku inwalidzkim, bardzo by chciała częściej wychodzić na dwór. Ale ma duży problem z pokonaniem barier architektonicznych. Bardzo ciężko, jest samej zejść na dół, nie mówiąc o wejściu do mieszkania. Należy do Augustowskiego Stowarzyszenia Osób Niepełnosprawnych w Augustowie, wszystko dobrze by było, jakby obecny zarząd wreszcie się tą sytuacją zajął, a nie twierdzi,że od tego jest opieka społeczna. Super by było, jakby Kasia miała wolontariuszy, choćby do rozmów, spędzenia wolnego czasu, wychodzenia z nimi na spacery. Ale potrzeba silnych chłopaków wolontariuszy by ją znosili na dół.
Ale, no niestety ta znieczulica, wciąż krąży wśród chorych i niepełnosprawnych osób. Gdzie są władze Miasta, gdzie są dobrzy ludzie-którzy rozumieją problemy niepełnosprawnych. Czy ta dziewczyna będzie tylko zdana na siebie. I na pastwę losu? Ta dziewczyna chce dogodnie żyć i funkcjonować.
Jeśli ktoś z państwa może pomóc w pozyskaniu schodołaza, bądź wypożyczyć za symboliczna kwotę -
proszony jest o kontakt: telefoniczny - 514622836 , gg - 25908619 (Marcin MILCZAREK)

Ostatnio edytowano 9 kwi 2011, 19:43 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
ortografia, brak dyżych liter

PostNapisane: 15 lis 2010, 13:34 
Moderator
Moderator

Moja znajoma też mieszkała na 4 piętrze (dziewczyna na wózku). Rozwiązaniem byłaby np.: zamiana mieszkań z mieszkania na 4 np na parter, zakup schodołazu lub zamontowanie windy przy balkonie. PCPR, PFRON, MOPS takie rzeczy dofinansowuje. Pozdrawiam.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

Ostatnio edytowano 9 kwi 2011, 19:43 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 15 lis 2010, 17:56 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Niestety Marcin to nie wyjątek jest, znieczulica panuje i panować będzie. Życzę jednak, aby Wam się coś udało. Choć wiem jak trudno nakłonić ludzi do czegokolwiek a władze... pełno jest absurdów.

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 15 lis 2010, 23:56 
Pisarz
Pisarz

Pomysł z zamianą mieszkania jest najlepszy. Ja też kilka lat starałam się o zamianę na parter, wreszcie się udało. A potem przy własnym 20% udziale w kosztach (resztę finansował MOPR) zbudowano mi podjazd do balkonu, potem zakup elektrycznego wózka i tylko 1% mojego udziału - reszta PFRON i świat się dla mnie otworzył. Trzeba wierzyć i działać - bo wszystko jest możliwe, naprawdę!

---- Dodano 15 listopada 2010, 22:59 ----

A schodołaz zamówić w jakimś sklepie ze sprzętem rehabilitacyjnym. Na pewno taki sprzęt dofinansują, ale do sprowadzania ze schodów zawsze jednak jest potrzebna osoba druga a do jazdy wózkiem elektrycznym - nie

Ostatnio edytowano 16 lis 2010, 01:22 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Post edytowano ze względu na literówki.

PostNapisane: 16 lis 2010, 00:41 
Pisarz
Pisarz

Oczywiście, że pomysł z zamianą mieszkania jest najlepszy, ale czasu trzeba dużo i odrobiny dobrej chęci władz miasta chociaż...

Ostatnio edytowano 9 kwi 2011, 19:45 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 16 lis 2010, 16:04 
Pisarz
Pisarz

Ja szukałam zamiany mieszkania prywatnie, poprzez - w różnych miejscach dawane ogłoszenia - bo władze miasta się nie spieszyły.

Ostatnio edytowano 9 kwi 2011, 19:46 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
brak spacji

PostNapisane: 16 lis 2010, 20:24 
Dobry duch
Dobry duch

Słuchajcie znieczulica jest ogromna, owszem najlepsza zamiana mieszkań, ale są z tym ogromne trudności. Jeśli tylko jest ktoś kto potrafi wejść oknem jak wyrzucą drzwiami to jest to jedyne wyjście. Schodołazy dobra myśl postaraj się załatwić podpisy i zgodę sąsiadów i napisz petycję w imieniu sąsiadów i niech się podpiszą. Jeśli PCPR i MOPS się nie kwapi może fajnie byłoby jakiś koncert albo wystawę prac w szkole do której chodziła Kasia. Nie poddawaj się trzeba walczyć. Pozdrawiam

PostNapisane: 17 lis 2010, 01:29 
Pisarz
Pisarz

Zgadzam się w 100% z Funią

PostNapisane: 17 lis 2010, 15:13 
Moderator
Moderator

Funia - nie zawsze są trudności - trzeba uświadomić sobie, że rodzice też robią problemy - " bo mieszkałam tu czy tu tyle lat " i nagle zmiana miejsca, nowi ludzie, nowe mieszkanie itp... Pytasz w spółdzielni mieszkaniowej czy jest szansa na zamianę ? A jak nie to ogłoszenia w gazecie lokalnej. Nie głupie rozwiązania znajdują się tu: http://www.schodolazy.pl Ale trzeba też postarać się o zgodę na zamontowanie takich urządzeń - mieszkańców bloku i spółdzielni do której się należy. Potem dofinansowanie :)

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

Ostatnio edytowano 9 kwi 2011, 19:51 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
brak spacji

PostNapisane: 9 kwi 2011, 18:11 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: marcin
Kochani... moja Koleżanka STANISŁAWA DOBROWOLSKA Z AUGUSTOWA, otrzymała dofinansowanie z PCPR do zakupu schodołaza, w kwocie: 10.000 TYŚ.zł Całkowity koszt zakupu schodołaza to: 15.500 zł. Zakupiony będzie w firmie ORTMEDIC w Białystoku. Brakuje nam: 5500 zł. Nie poddamy się, i na nikogo się nie oglądamy..., że nam ktoś da... Jako przyjaciel Stasi wkładam całe serce w pomoc. Wysłałem setki Apeli o Pomoc po Firmach, Fundacjach, Organizacjach pozarządowych, dzwonienie do radia, prasy z prośbą o nagłośnienie tej sprawy. Po prostu swój czas poświęcam tej sprawie.

Bardzo dziękuję za przepiękne wpisy. Nam nadzieję, że będziecie pisać do mnie nadal. Czekam...
Pozdrawiam Marcin.

REGULAMIN http://WWW.OFON.NET
» D. Netykieta
8. NIE KRZYCZ - unikaj pisania całego tekstu wielkimi literami,
gdyż jest to powszechnie traktowane jak użycie podniesionego głosu.
Po prostu NIE WRZESZCZ na innych - to i tak nie działa a dodatkowo jeśli będziesz tego nadużywał
– możesz zostać ukarany ostrzeżeniem.
- Katarzyna Metzger

Ostatnio edytowano 9 kwi 2011, 21:35 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 5 razy
Naruszenie Regulaminu

PostNapisane: 9 kwi 2011, 19:13 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Napisałam sporo na gg.
Polecam kontakt z http://www.akcja-nakretka.socjum.pl - akcja.nakretka@gmail.com
Zbiórka, kwesta jak ta:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 18 cze 2011, 19:31 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Piotr
Witam dla waszej informacji drodzy użytkownicy nasza firma podjęła się by pomoc Pani Kasi pojęliśmy działania złożyliśmy wniosek o parapodium i inne sprzęty dla Pani Kasi o rezultatach tej sprawy poinformuje was w najbliższym czasie Pozdrawiam :)

PostNapisane: 22 lis 2011, 21:50 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Marcinie, czy ta Pani ma subkonto? Jeśli tak to myślę, że większego problemu z uzbieraniem tej kwoty mieć nie będziecie, chociażby z 1% Ale jakby co to zwróćcie się do Mam Marzenie ( można ich znaleźć na facebooku). Powinni pomóc. Pozdrawiam

PostNapisane: 23 lis 2011, 13:58 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Najlepszym wyjściem to oczywiście była by zamiana mieszkania na parterze ale czasem tak jest że właśnie nikt nie chce iść na to. Można jeszcze spróbować w fundacji założyć tzn. Subkonto na 1% podatku, ja akurat dzisiaj założyłem je dla siebie jest to bardzo proste, mogę podać nazwę Fundacji oraz link na stronkę wszystko dokładnie jest tam opisane jak założyć subkonto http://www.fundacjaavalon.pl

PostNapisane: 7 gru 2011, 02:10 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Piotrs92 napisał(a):
Witam dla waszej informacji drodzy użytkownicy nasza firma podjęła się by pomoc Pani Kasi pojęliśmy działania złożyliśmy wniosek o parapodium i inne sprzęty dla Pani Kasi o rezultatach tej sprawy poinformuje was w najbliższym czasie Pozdrawiam :)
Ciekawe jakie są efekty

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]