Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2007, 20:54 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Polski Uniwersytet Wirtualny pomaga osobom niepełnosprawnym
2007-05-16

Z myślą o osobach niepełnosprawnych Wyższa Szkoła Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi wprowadziła na studiach realizowanych na platformie Polskiego Uniwersytetu Wirtualnego następujące udogodnienia:

* zwolnienie z opłaty wpisowego,
* zwolnienie z opłaty czesnego za pierwszy rok studiów studentów WSHE w Łodzi będących osobami niepełnosprawnymi, rozpoczynających naukę na studiach w roku akademickim 2007/2008, którzy posiadają znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności,
* stypendium specjalne dla niepełnosprawnych.

Ponadto nasi studenci mogą ubiegać się o stypendium socjalne, stypendium za wyniki w nauce, stypendium na wyżywienie lub zapomogę.

Oferta zaproponowana przez Wyższą Szkołę Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi jest ściśle powiązana z programem Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych „Student”. Jego celem jest „przygotowanie osób niepełnosprawnych, poprzez stałe podwyższanie kwalifikacji, do rywalizacji o zatrudnienie na otwartym rynku pracy. Wiedza jest obecnie, a także będzie w przyszłości, najważniejszym atutem osoby niepełnosprawnej w konkurencji o zatrudnienie” (cytat ze strony http://prfon.org.pl).

Więcej informacji o programie „Student” można znaleźć na stronie http://prfon.org.pl.
Informacjami na ten temat dysponują także nasi konsultanci 0 801 080 888, (+48 42) 29 95 641, infolinia@puw.pl.

źródło: http://www.puw.pl/news.html?akcja=archiwum&P[nid]=176

Podałam ten artykuł, gdyż wydaje mi się, że warto spróbować. Rok za darmo, stypendium, ciekawe kierunki to faktycznie jest ciekawa okazja. :) Spróbujcie, ja jestem zadowolona :D
Obrazek

PostNapisane: 15 cze 2007, 15:55 
Dobry duch
Dobry duch

Witam, właśnie dziś wysłałem tam wszystkie dokumenty :) Myślę ze zostaną one pozytywnie rozpatrzone i zostanę studentem pierwszego roku informatyki :) trochę się obawiam ale myślę ze sobie poradzę, jeśli studiujecie lub studiowaliście to podzielcie sie wiedza na tematy jak wyglądają zjazdy konsultacyjne, egzaminy zaliczeniowe, i wszystko to co dotyczy tego uniwersytetu wirtualnego może będę sie mniej stresowa ;) pozdrawiam

PostNapisane: 16 cze 2007, 11:54 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
pamietaj Rycerzu o programie student http://www.ofon.net/viewtopic.php?p=323 ... aee9#32332 o tym ze od I semestru mozesz sie starac o dofinanansowani e na dojazd i tym podobne

Ostatnio edytowano 19 lip 2009, 00:32 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 cze 2007, 12:18 
Administrator Główny
Administrator Główny

Łukasz, co mogę powiedzieć? Przede wszystkim pogratulować dobrego wyboru :)
Jak już wspomniałam, studiuję na PUW już II semestr, więc co nieco wiem. Może zacznę od obalenia mitu, że na tych studiach nie trzeba się tyle napracować co na dziennych czy zaocznych. Trzeba mieć dużą motywację i dobrze zorganizować sobie czas, aby ze wszystkim się wyrobić.
Na studiach dziennych chodzi się na uczelnię od poniedziałku do piątku, tutaj nauka trwa cały tydzień - od poniedziałku do niedzieli. Zazwyczaj na uczelniach zajęcia trwają od 8.00 do 20.00 - tutaj na PUW trwają 24/h.
Zajęcia wyglądają tak: z każdego przedmiotu jest osobny tzw. obszar roboczy. Np. ja mam matematykę i w tym obszarze znajdują się ok. 10 folderów - w pierwszym znajdują się informacje o punktacji (tzn. za co dostaje się punkty, kryteria oceniania), harmonogram itp. Kolejny folder, a raczej pozycja to czat - raz w tygodniu wykładowcy organizują czaty - większość obowiązkowych. Terminy czatów najczęściej wybierają wykładowcy, zatem nie zdziw się, jak będziesz miał czat w sobotę o 20.00 bądź w niedzielę o 14.00 (skrajne przypadki, ale zdarzają się). W kolejnym folderze znajdują się materiały do modułu 1 - który trwa zależnie od kursu (1,2 lub 3 tygodnie). W tym folderze znajduje się forum, na którym wykładowcy organizują dyskusję - średnio 3-5 tematów na tydzień. Wypowiedzi na nim są obowiązkowe, większość nie akceptuje "ściągniętych" z netu i podkreśla słowa "Twoim zdaniem", więc powiedzmy, musi się samemu wypowiedzieć na nie zawsze ciekawy i zrozumiały temat. W tym folderze oprócz forum znajduje się także skrypt - wykład, z którym musisz się zapoznać i nauczyć. Oprócz tego różnego rodzaju ćwiczenia. Obowiązkowe są zazwyczaj zadania indywidualne - oddawane zwykle co 2 tygodnie, ale zdarza się że i co tydzień.
Podobne (pod względem zawartości) do modułu 1 są pozostałe moduły (wszystkich jest 6). Po tym folderach są jeszcze zwykle podawane "Najważniejsze zagadnienia" i "Folder prowadzącego" oraz forum do zgłaszania błędów napotkanych w skryptach.
Opisałam Ci jeden z średnio 8 obszarów roboczych (czyli przedmiotów, takich jak w moim przykładzie: makroekonomia, statystyka, logika, socjologia itp.) na jeden semestr. Żeby się ze wszystkim wyrobić trzeba trochę energii i zaangażowania. Szczerze, to na początku byłam przerażona, teraz już jakoś przywykłam.
Zjazdy konsultacyjne dla kierunku informatyka są obowiązkowe. Zajęcia odbywają się w piątki, soboty i niedziele. Nie wiem jak te zjazdy wyglądają na informatyce, ale ja (kierunek ZiM) nie mam obowiązkowych zjazdów i chociaż w nich uczestniczę, to tylko dlatego, że mogę zaliczyć na nich poszczególne przedmioty (to są tzw. zerówki).
Wykładowcy i ludzie w grupie są spoko, bardzo fajni, pomocni i zawsze można na nich liczyć (przynajmniej w moim przypadku tak jest). Myślę, że spodoba Ci się na PUW. :smile:
Aha, dodam jeszcze istotną informację. Jak wiesz, możesz korzystać z programu STUDENT (program Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych) gdzie możesz starać się o refundację kosztów nauki (opłaty czesnego), pomocy naukowych (książek, programów itp.), zakwaterowania (na czas pobytu w Łodzi) oraz kosztów transportu. Na wszystko jednak musisz mieć wystawioną fakturę imienną. Na stronie PFRON znajdziesz dokumenty, które trzeba wypełnić i wysłać do nich.
W szkole jest także specjalne stypendium dla osób niepełnosprawnych. Jest ono niezależne od naszego dochodu i kwota zależna jest od stopnia niepełnosprawności. Stypendium to jest wypłacane przez 10 miesięcy. Wniosek o takie stypendium powinieneś znaleźć na stronie PUW.

PostNapisane: 3 lip 2007, 10:47 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ewuś
ale ty troszeczke sie mylisz: w WSHE nei ma zadnej mozliwosci nie placenia czesnego. przeciez ja studiuje na WSHE i placic musze za czesne. :)

PostNapisane: 3 lip 2007, 11:06 
Administrator Główny
Administrator Główny

Natalia84 napisał(a):
Ewuś
ale ty troszeczke sie mylisz: w WSHE nei ma zadnej mozliwosci nie placenia czesnego. przeciez ja studiuje na WSHE i placic musze za czesne.

Tak, ja co miesiąc dostaję rachunek za czesne, ale co miesiąc dostaję też stypendium dla osób niepełnosprawnych. Czesne na ZiM to 235 zł, a stypendium 300 zł. W zupełności wystarczy na zapłacenie czesnego, więc w sumie jest tak, że ja osobiście ze swojej kasy nic dokładać nie muszę. Powiedzmy nawet, że trochę zarabiam :lol: :wink:
a gdzie się uczysz w WSHE? normalnie, czy też przez neta?

PostNapisane: 3 lip 2007, 11:52 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ja sie ucze zaocznie, u mnie w miescie jest fila. place jak dotad 280 zl. stypendium dostawalam 170 zl wiec musialam 110 zl doplacac. zobaczymy jak bedzie na 2 roku :)

PostNapisane: 3 lip 2007, 17:55 
Administrator Główny
Administrator Główny

Natalia84, wysokość stypendium jest zależna od stopnia niepełnosprawności. Poza tym WSHE a PUW mają pewną zasadniczą różnicę: WSHE to tylko ten budynek z Łodzi (i jego filie oczywiscie), a PUW (Państwowy Uniwersytet Wirtualny) to Wyższa Szkoła Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi i Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Zatem mogą być różnice.

PostNapisane: 14 sie 2007, 00:29 
Dobry duch
Dobry duch

Przyjeli mnie hyhy pozdro

PostNapisane: 14 sie 2007, 00:50 
Administrator Główny
Administrator Główny

Rycerz, gratuluję ;) Zatem może kiedyś zobaczymy się w naszej szkole ;) :student2:

PostNapisane: 14 sie 2007, 09:35 
Pisarz
Pisarz

Lukasz gratuluję :bravo:

PUW
PostNapisane: 15 sie 2007, 13:24 
Dobry duch
Dobry duch

Witam!

Postanowiłam również napisać o PUW. Niestety Niepokorna muszę skorygować, to co napisałaś o PUW i WSHE w Łodzi. PUW jest tylko trybem, rodzajem studiów w WSHE w Łódzi. Tak samo jak studia zaoczne, dzienne czy też eksternistyczne (do którego zalicza się e-learning). Nieprawdą jest, że WSHE to tylko budynki itd. Jesteś tak samo jak Ewa i ja studentką WSHE w Łodzi. Na każdym zaświadczeniu i legitymacji masz wpisane to. Tak samo będzie na dyplomie:) a nie PUW. A to, że PUW jest przedsięwzięciem WSHE w Łodzi i UMCS w Lublinie to tylko kwestia wykładów i współpracy pomiędzy wykładowcami.
Sama także jestem studentką na PUW - WSHE w Łodzi kierunek ZiM. Obecnie jestem na IV semestrze. Wysokość stypendium specjalnego zależy od stopnia niepełnosprawności. Ja otrzymywałam je w III semestrze w kwocie 170 zł. W tym roku akademickim może być one niższe lub wyższe w zależności od tego jak wysoką dotację otrzyma uczelnia z MEN. Są też inne rodzaje stypendium. Dodam tylko, że stypendium naukowe jest bardzo niskie.
Pozdrawiam
Agnieszka

[ Dodano: Sro Sie 15, 2007 13:47 ]
Zapomniałam dodać, iż zjazdy na kierunku Informatyka są obowiązkowe.

Ostatnio edytowano 15 sie 2007, 14:03 przez Agaluk, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 sie 2007, 21:46 
Administrator Główny
Administrator Główny

Agaluk, witaj na forum.
Agaluk napisał(a):
Nieprawdą jest, że WSHE to tylko budynki itd. Jesteś tak samo jak Ewa i ja studentką WSHE w Łodzi. Na każdym zaświadczeniu i legitymacji masz wpisane to. Tak samo będzie na dyplomie:) a nie PUW

Dziękuję za spostrzegawczość, faktycznie tak jest.
Agaluk napisał(a):
Wysokość stypendium specjalnego zależy od stopnia niepełnosprawności.
Agaluk napisał(a):
zjazdy na kierunku Informatyka są obowiązkowe

O tym już pisałam parę postów wyżej i zgadzam się z Tobą :)
Agaluk napisał(a):
Dodam tylko, że stypendium naukowe jest bardzo niskie.

Ja się i tak nie załapałam... :( mam 4,39 średnią, a aby dostać stypendium naukowe trzeba mieć, z tego co wiem, średnią 4,5

:)
PostNapisane: 24 sie 2007, 21:00 
Dobry duch
Dobry duch

I tak gratuluje wyników :))

[ Dodano: Pią Sie 24, 2007 21:01 ]
PS. Tak, aby uzyskać stypendium naukowe trzeba mieć średnią co najmniej 4,50.

PostNapisane: 18 cze 2008, 00:07 
Dobry duch
Dobry duch

Witajcie... Puk puk, jest tu kto? :-) Czemu temat umarł? Właśnie się zarejestrowałam na PUW. Chcę studiować pedagogikę przez internet drugiego stopnia. Strasznie się cieszę, że odkryłam te studia... I mam nadzieję, że zostanę przyjęta mimo, że licencjat mam z innej beczki zupełnie... Pozdrawiam tych, co tu zajrzą sz3pt

PostNapisane: 18 cze 2008, 15:16 
Administrator Główny
Administrator Główny

Jolu, myślę, że na pewno zostaniecie przyjęci, jeśli oczywiście nie istnieją bariery czysto formalne (trzeba mieć licencjat na pedagogice II stopnia). Osobiście znam kilkanaście osób niepełnosprawnych, którzy tam studiują i żadna z nich nie została odrzucona. Skoro jesteś niepełnosprawna, to nie zapomnij złożyć wniosku Student II, abyś nie musiała płacić czesnego z własnej kieszeni no i za dojazdy oraz zakwaterowanie na czas egzaminów.

PostNapisane: 18 cze 2008, 17:30 
Dobry duch
Dobry duch

Ewuniu, wiem, bo ja teraz kończyłam licencjat. Korzystałam z programu Student II. Zastanawiam się jak to jest, jeśli z powodu niepełnosprawności przyzna uczelnia stypendium specjalne, czy mimo tego można się ubiegać o dofinansowanie w ramach Programu STUDENT? Czy wtedy do dochodu trzeba wliczyć też to stypendium?

PostNapisane: 18 cze 2008, 20:27 
Administrator Główny
Administrator Główny

sz3pt napisał(a):
Zastanawiam się jak to jest, jeśli z powodu niepełnosprawności przyzna uczelnia stypendium specjalne, czy mimo tego można się ubiegać o dofinansowanie w ramach Programu STUDENT?

Tak, można. Ja dostaję stypendium chociaż korzystam od początku z programu STUDENT (II).
sz3pt napisał(a):
Czy wtedy do dochodu trzeba wliczyć też to stypendium?

Nie, stypendium specjalnego dla osób niepełnosprawnych nie wlicza się do dochodu do wniosku z PFRONu.

PostNapisane: 19 cze 2008, 07:11 
Dobry duch
Dobry duch

Niepokorna mniam mniam, to wieść bardzo pierwsza klasa :wink: Pozdrawiam

[ Dodano: Sro Wrz 10, 2008 13:26 ]

Witaj Ewuniu. Zaczynam się niepokoić, bo wciąż nie dostaję odpowiedzi czy zostałam przyjęłam na PUW. Boję się, że mam zbyt duże różnice programowe. Dzwoniłam do nich ale prodziekan ponoć był na urlopie. Mówią, że na dniach będzie odpowiedź, a tymczasem mija kolejny tydzień i nic. Martwię się... :( Nie składałam nigdzie więcej. A do PUW podanie złożyłam na samym początku sierpnia. Co o tym myślisz?
Pozdrawiam wszystkich

Nikt tu nie zagląda... Dostałam się. :-)

PostNapisane: 12 cze 2010, 17:59 
Dobry duch
Dobry duch

Witam. Planuje zapisać się do tej szkoły, ale mam jeden dylemat. Chodzi mi o sesje. Wiem, że trwają tydzień, ale jak to jest z noclegiem. Do Łodzi mam spory kawałek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]