Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lis 2011, 13:17 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Kamila
Witam!!! Chciałabym poruszyć temat wypoczynku na polu namiotowym. Myślę o otwarciu takiego pola nad jeziorem. Czy mielibyście ochotę korzystać z takiej formy wypoczynku??? Jakie musiałoby spełniać warunki??? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

PostNapisane: 30 lis 2011, 14:30 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Kamykzielony pewno że to jest fajny pomysł zwłaszcza że można parę groszy zarobić na wynajmie a jak takie miejsce jest w jakimś fajnym miejscu to podwójna korzyśc :)

PostNapisane: 30 lis 2011, 18:59 
Dobry duch
Dobry duch

Bodzio2, nie chodzi mi tylko i wyłącznie o zarobek ale o stworzenie możliwości tańszego wypoczynku dla osób niepełnosprawnych, gdzie czulibyście się swobodnie i mogli korzystać z pola namiotowego nad samym jeziorem. Ciekawa jestem czy istnieją już takie miejsca??? Czy wyjazd pod namiot jest dużym utrudnieniem i co można zrobic aby go ułatwic??? Nie jestem osobą niepełnosprawną i tak naprawdę nie wiem z jakimi przeszkodami się borykacie. Dlatego proszę Was o wskazówki.

PostNapisane: 30 lis 2011, 20:28 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
Dla osób na wózkach wypoczynek na polu namiotowym nie jest dobrym rozwiązaniem. Ja np. jestem na wózku, i najważniejszą rzeczą dla mnie jest swobodny dostęp do łazienki.

PostNapisane: 30 lis 2011, 20:45 
Dobry duch
Dobry duch

Femme, dziękuję za uwagę....oczywiście dostęp do przystosowanej łazienki jest jak najbardziej przewidziany.....chciałabym aby taki wypoczynek stał się możliwy również dla osób poruszających się na wózkach. Dlatego wszelkie uwagi będą pomocne do stworzenia takiego miejsca.

PostNapisane: 1 gru 2011, 16:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Własnie Feeme napisała że jest na wózku oczywiście ja również poruszam się na wózku,i naprawdę stworzenie takiego miejsca będzie dużym wyzwaniem ale jest to możliwe :)

PostNapisane: 1 gru 2011, 20:21 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
Przede wszystkim trzeba by było wszystko dostosować pod wózkowiczów i osoby chodzące z kulami i balkonikami aby było im łatwo i szybko wszędzie się dostać. Podjazdy w każde miejsce, łazienki odpowiednio dostosowane. Na pewno nie będzie to łatwe do zrobienia jak w przypadku normalnego pola namiotowego.

PostNapisane: 1 gru 2011, 20:25 
Dobry duch
Dobry duch

Wyzwanie napewno duże ale najważniejsi są ludzie ......... bo jesli nie bedzie zainteresowania to i najwiekszy wysiłek w stworzeniu przyjaznego miejsca nie bedzie mial sensu

PostNapisane: 1 gru 2011, 21:21 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
Ja uważam że zainteresowanie będzie duże takim miejscem, aktualnie mało się widzi wózkowiczów na plażach itp. z racji tego iż są nieprzystosowane dla takich ludzi. Nie tylko plaże ale też pensjonaty i hotele. Jakby powstało miejsce typowo pod ON od razu poszło by to w Polskę i uważam że znaleźli by się chętni na wypoczynek w ładnym miejscu przystosowanym pod nich.

PostNapisane: 1 gru 2011, 22:19 
Dobry duch
Dobry duch

Mówią, że porywam się z motyką na słońce......ale ja wierzę, że jest Wam potrzebne właśnie takie miejsce gdzie można posiedzieć przy ognisku z przyjaciółmi, powędkować, albo po prostu pogapić się na rozedrgane falami jezioro, cudowne zachody i wschody słońca, a może zawrzeć nowe znajomości, w ogóle oderwać się od problemów dnia codziennego. A miejsce jest urokliwe.... spędziłam tam tegoroczny urlop i myślę, że odnalazłam siebie......wyobraźcie sobie pole a na środku jedna jedyna przyczepka obok ognisko i........marzenia

PostNapisane: 1 gru 2011, 22:38 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Przypomina mi się jak byłem kiedyś kilkukrotnie na tzw. "Cieciorce", czyli na rehabilitacyjnych obozach dla dzieci niepełnosprawnych. Wraz z koleżanką urozmaicaliśmy czas uczestnikom turnusu. Piszę to tutaj dlatego iż przypomina mi się właśnie jak moi znajomi którzy opiekali się przydzieloną im osobą opowiadali jak to mieli pod namiotami z niepełnosprawnymi dziećmi, czy ciężko było z opieką, etc. Ogólnie było bardzo dobrze z tego co pamiętam.

PostNapisane: 1 gru 2011, 22:52 
Dobry duch
Dobry duch

Misiu100, mam nadzieję, że wspomnienia z "przyszłego pola" bedą również zapadać na długo w pamięci ....... i będą to miłe wspomnienia. Ja zawsze odpływam trochę tam wysoko w chmury ale jest ktoś kto mnie stamtąd na ziemię sprowadza więc w przyszłym przedsięwzieciu będziemy się uzupełniać. Zatem nie martwcie się nie jest to tylko marzenie ale chęć stworzenia realnego miejsca dla Was.

PostNapisane: 1 gru 2011, 22:57 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Pamiętam np. jak bywałem na polach namiotowych, m.in. na etapowych zmaganiach sportowych. Ogólnie super atmosfera, dużo zabawy, szaleństwa. Jak tak o tym piszesz to aż kolejnych razy nie może się człowiek doczekać. Więc trudny, ale fajny pomysł z tym przyszedł Tobie do głowy, powodzenia życzę :wink:

PostNapisane: 1 gru 2011, 23:08 
Dobry duch
Dobry duch

Wielkie dzieki :) Przydałoby się trochę wskazówek co do orgaanizacji takiego pola......czego oczekujecie a co jest całkowicie zbędne??? Wszelkie spostrzerzenia będą mile widzine :)

---- Dodano 2 grudnia 2011, 18:31 ----

Witajcie!!! A może podzielilibyście się swoimi doświadczeniami związanymi z korzystaniem z takich miejsc????

PostNapisane: 4 gru 2011, 16:17 
Dobry duch
Dobry duch

Chciałabym zapytać czy może macie jakieś doświadczenia z pobytu na polu namiotowym lub campingu??? i moglibyście się nimi podzielić.... :) Napewno ułatwi mi to organizację tego miejsca, które zamirzam stworzyć. :)

PostNapisane: 5 gru 2011, 13:42 
Moderator
Moderator

Tu poradnik dla niepełnosprawnych , którzy wybierają się na pole namiotowe lub camping : http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/85925

Ja nigdy nie byłam na polu ani na campingu - co może odstraszyć przede wszystkim wysoka cena, komary i zła pogoda :) A tu znalazłam takie przystosowane : http://www.suwalszczyzna.net/camp,146,p ... wigry.html

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 5 gru 2011, 20:45 
Dobry duch
Dobry duch

asia_86 bardzo Ci dziękuję za cenne informacje :) jeśli traficie jeszcze na podobne proszę dajcie znać. Na pogodę nie mamy wpływu ale jesli cena będzie przystępna a na komary będzą dostępne środki odstraszające to może się spotkamy :)

PostNapisane: 6 gru 2011, 18:43 
Moderator
Moderator

A i przyszło mi go głowy że teren na polu mógłby być w miarę równy lub jakieś podjazdy. A dla wózkowiczów ułatwieniem były by poręcze przy wc , prysznicu (oraz specjalne krzesełko dla ON : np takie: http://www.hosmed.pl/ItemDetails.aspx?sid=3635) i przy umywalce. Wyglądają tak : http://www.hosmed.pl/Listings.aspx?cat=42211691 I najważniejsze ,żeby ON wózkowicz mógł się zmieścić z wózkiem do w/w miejsc oraz spokojnie zrobić obrót wózkiem.

PostNapisane: 7 gru 2011, 20:39 
Dobry duch
Dobry duch

Asiu dzieki, że dzielisz się ze mną swoimi uwagami napewno wezme je pod uwagę:))) dziś właśnie rozmawiałam na temat sanitariatów z konstruktorem budowlanym i dokładne dane o wszystkich parametrach będą mi potrzebne. Jeśli chodzi o teren to jest praktycznie płaski zatem większych problemów z poruszaniem nie powinno być. Będzie jeszcze wyrównany i zastanawiam się czy konieczne jest wytyczenie ścieżek??? Może masz jakieś informacje na temat pomostów??? Jakie warunki muszą być spełanione abyście mogłi z nich korzystać. Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do rozmowy :)))

PostNapisane: 8 gru 2011, 13:17 
Moderator
Moderator

kamykzielony- to tak jakbyś dostosowała łazienkę dla ON- : http://www.google.pl/search?q=%C5%82azi ... =firefox-a

A jeszcze ważne żeby nie było progów w takiej toalecie, a na podłodze(płytki antypoślizgowe) i pod prysznicem (np mata antypoślizgowa). Podjazd dla wózkowiczów przy budynku może być np taki: https://picasaweb.google.com/lh/photo/G ... directlink

Jak będzie równo to po co pomost :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]