Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2006, 20:58 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Nic dodać nic ująć. Wszystkim serdecznie polecam ten film.

Po pierwsze - ma to być coś, co naprawdę komuś pomoże
Po drugie - coś, czego ktoś nie może zrobić sam
Po trzecie - zrobię coś dla kogoś, kto zrobi coś dla kolejnych trzech osób.

W życiu nauczyciela Wiedzy o Społeczeństwie, Eugene'a Simoneta (KEVIN SPACEY) wszystko jest uporządkowane - każda koszula, każdy ołówek i każda osoba jest na właściwym miejscu. Jeżeli na wierzchu coś wydaje się być w porządku, nie ma potrzeby drążyć głębiej. Tego nikt nigdy od Eugene'a nie wymagał.

Arlene McKinley (HELEN HUNT) jest samotną matką ledwo wiążącą koniec z końcem. Pracuje na dwóch posadach, próbując utrzymać siebie i synka, Trevora (HALEY JOEL OSMENT). Pragnie zapewnić mu lepsze życie. Niestety z powodu swojej ciągłej nieobecności traci z nim kontakt.
Eugene daje klasie Trevora zadanie: Dzieci mają rozejrzeć się wokół siebie i naprawić coś, co im się nie podoba. Ale czy można naprawić ludzi?
"Każdego roku Eugene powtarza nowej klasie to samo i zadaje uczniom takie samo zadanie, mając nadzieję, że wezmą sobie oni jego słowa do serca" - mówi Kevin Spacey.

Reżyser Mimi Leder: "To zadanie polega na tym, aby wymyślić sposób ulepszenia świata i wprowadzić go w życie".
Jeden z chłopców, Trevor McKinney, traktuje zadanie bardzo poważnie i wymyśla projekt 'Podaj dalej'. "Trevor traktuje swoje zadanie serio z powodu trudnej sytuacji, jaką ma w domu. Jego ojciec odszedł, chłopiec zbyt wcześnie musiał stać się dorosły. Potrzebuje w życiu nadziei i dostaje ją od Eugene'a" - mówi Leder.

Jedenastoletni Trevor mieszka w robotniczej dzielnicy Las Vegas ze swoją matką, Arlene. "Mama Trevora ciężko pracuje, walczy z nałogiem. Jej możliwości zajmowania się synem są bardzo ograniczone i chłopiec spędza większość czasu sam" - mówi Haley Joel Osment, dla którego Podaj dalej jest kontynuacją kariery po gorąco przyjętej, nominowanej do Oscara roli w Szóstym zmyśle. "Kocha matkę i chce, żeby przezwyciężyła swoje problemy, ale wie, że nie ze wszystkim może poradzić sobie sama. Gdyby mogła, już dawno by to zrobiła".
Helen Hunt, która zdobyła Oscara dla Najlepszej Aktorki za główną rolę w Lepiej być nie może, gra matkę Trevora, Arlene. "Arlene chce być dobrą matką dla Trevora" - mówi. "Dla synka próbuje uporać się z nałogami, które zniszczyły jej życie. Ale nałogu nie jest tak łatwo się pozbyć... ".

"Trevor nigdy jeszcze nie spotkał takiego nauczyciela, jak pan Simonet - nauczyciela, który robi coś więcej, niż przerabianie zadań z książki. Pan Simonet mówi swojej klasie rzeczy prosto z serca" - mówi Osment.
Osment tłumaczy pomysł 'Podaj dalej' jako "robienie czegoś dla osoby, która nie może sama sobie z tym poradzić. Musisz zrobić to trzy razy i każdy, komu pomogłeś robi to znowu dla innych trzech osób, tak się to rozwija. Trzy osoby zamieniają się w dziewięć, potem w dwadzieścia siedem, i tak dalej i dalej".
"To przede wszystkim love story" - mówi Leder. W miarę, jak Trevor wprowadza w życie swój plan, zaczynają angażować się w to inni ludzie z jego otoczenia. Trevor oferuje młodemu, bezdomnemu mężczyźnie (Jim Caviezel) miejsce do spania i coś do jedzenia. To wzrusza starszą, także bezdomną kobietę, Grace, graną przez Angie Dickinson, która z kolei pomaga uciekającemu przed policją złodziejowi. Bez wiedzy Trevora, 'Podaj dalej', z małego skupiska ludzi w Las Vegas, rozprzestrzenia się na cały kraj.

Źródło: http://podaj-dalej.interia.pl/

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 7 paź 2006, 22:32 
Pisarz
Pisarz

Ogladalam ten film, jest super. Gra w podaj dalej bardzo mi sie spodobala. Ten film naprawde warto ogladnac, jest wart polecenia. Mozna wprowadzic w zycie gre podaj dalej :).

PostNapisane: 22 gru 2006, 12:50 
Moderator
Moderator

No ja mam nagrany ten film i czesto do niego wracam :smile:

PostNapisane: 22 gru 2006, 13:25 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Oj to nie widziałam,a szkoda bo Spacey to jeden z moich ulubionych aktorów.

PostNapisane: 22 gru 2006, 15:26 
Administrator Główny
Administrator Główny

Małgośka napisał(a):
Spacey to jeden z moich ulubionych aktorów

No to koniecznie musisz zobaczyć "Życie za życie" ;)

PostNapisane: 22 gru 2006, 17:59 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Niepokorna napisał(a):
Małgośka napisał(a):
Spacey to jeden z moich ulubionych aktorów

No to koniecznie musisz zobaczyć "Życie za życie" ;)

nie widziałam!
O czym ten film?

PostNapisane: 22 gru 2006, 19:15 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

dianda napisał(a):
nie widziałam!

Ani ja :o
Ale do tyłu jestem :/

PostNapisane: 22 gru 2006, 20:19 
Administrator Główny
Administrator Główny

Krótko - o karze śmierci. Widziałam ten film już chyba 4 razy z rzędu i za każdym razem bardzo mnie zaskakiwał. Wierzcie mi - nie będziecie się nudzić.

Cytuj:
David Gale (Kevin Spacey), profesor uniwersytetu w Teksasie, od lat aktywnie działa na rzecz zniesienia kary śmierci. Jednak pewnego dnia sam trafia do celi śmierci, skazany za gwałt i morderstwo. Uznano go winnym zabójstwa bliskiej współpracownicy i przyjaciółki, Constance Harraway (Laura Linney).

Dziennikarka Bitsey Bloom (Kate Winslet) postanawia opowiedzieć jego historię. W tym celu, trzy dni przed egzekucją, spotyka się z profesorem, który udziela jej niezwykłego wywiadu. W ciągu trzech wizyt, w kolejnych retrospekcjach powstaje skomplikowany portret skazanego: polityczne dyskusje, kontrowersyjne wykłady, seks ze studentką, oskarżenia o gwałt, alkoholizm, rozwód, rozpacz. Na kilka godzin przed egzekucją Bloom dochodzi do wniosku, że skazanie Gale'a jest skutkiem politycznej manipulacji i spisku. Przekonana o niewinności profesora, prowadzi wyścig z czasem, by udowodnić, że został on niesłusznie skazany i nie może być stracony. Jak spowodować wstrzymanie wykonania wyroku? Komu zależy na ostatecznym uciszeniu bezkompromisowego intelektualisty? Prawda okazuje się bardziej szokująca od zbrodni i kary dla rzekomego zabójcy.

źródło: filmweb.pl

Obrazek

PostNapisane: 31 mar 2008, 17:13 
Moderator
Moderator

Niepokorna napisał(a):
"Życie za życie"

Chyba tez jest taka ksiazka

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]