Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 kwi 2010, 21:53 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Sonia
co o tym sądzicie? jak przyjęliście tą decyzję?

PostNapisane: 13 kwi 2010, 22:08 
Moderator
Moderator

No cóż, jeśli można posłużę się cytatem z innego tematu, z którym się w zupełności zgadzam.
Aga 64 napisał(a):
Niestety nie widzę zasług porównywalnych z Janem III Sobieskim,Adamem Sapiehą, Sikorskim, Piłsudskim, Chrobrym czy Mickiewiczem. To spore nadużycie. Niewiele jest osób we współczesnej Polsce, które zasługują na zaszczyt pochówku na Wawelu,to przecież bardzo ważne historycznie dla Polaków miejsce, tylko dla wybitnie zasłużonych dla Polski.

Ogromna przesada niestety, ale jak zwykle musieli przesadzić !

PostNapisane: 13 kwi 2010, 23:42 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Nie rozumiem czemu ma służyć ten temat.
Przestańcie robić sensację ze spraw na temat których nie powinniśmy się wypowiadać.
Trochę mądrzejsi ludzie o tym decydują i nie na miejscu jest chyba dyskusja na ten temat.
Nikt z nas nie ma raczej kompetencji do tego żeby oceniać zasługi tych ludzi i komentować czy jest to przesada czy nie.
Uważam ze ten temat powinien być zamknięty.

Obrazek

PostNapisane: 13 kwi 2010, 23:47 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Fabek, czy Ci ludzie aby mądrzejsi?
Skończyli żałobę narodową, zaczęła się FARSA.
Naturalnie, że Warszawa, łapy precz od narodowego sanktuarium.
Jesli Kaczynscy na Wawelu to Wałęsa gdzie, piramidę mu zbudujesz?

PostNapisane: 14 kwi 2010, 00:30 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Greg ja nie mówię ze mi się to podoba ale uważam ze dyskusja o tym na forum i tak niczego nie zmieni i jeżeli ktoś ma trochę taktu to powinien to przemilczeć i tyle ode mnie w tym temacie.

Obrazek

PostNapisane: 14 kwi 2010, 00:36 
Moderator
Moderator

fabek111 napisał(a):
Trochę mądrzejsi ludzie o tym decydują i nie na miejscu jest chyba dyskusja na ten temat.
Nikt z nas nie ma raczej kompetencji do tego żeby oceniać zasługi tych ludzi i komentować czy jest to przesada czy nie.

Co mają kompetencje do tego, że zasługi śp. Kaczyńskiego mają się nijak do tych co są pochowani na Wawelu.
fabek111 napisał(a):
Przestańcie robić sensację ze spraw na temat których nie powinniśmy się wypowiadać.

Według mnie sensacja to już dawno jest zrobiona z tego wszystkiego. My wypowiadając się na forum aż takiej sensacji nie robimy. No chyba że to już musi być zmowa milczenia aby nie nazwać sensacją czy nie uszanowaniem powagi ?

PostNapisane: 14 kwi 2010, 06:38 
Pisarz
Pisarz

Można było wybrać godne miejsce pochówku które zamiast dzielić łączyłoby. To jest polityka, Jarosław myśli, że jak poszedłem żegnać prezydenta i mi go żal to znaczy że go popierałem- NIEPRAWDA.

PostNapisane: 14 kwi 2010, 10:15 
Pisarz
Pisarz

Imię: Tomasz
Żaden prawdziwy Polak i patriota nie pójdzie i nie będzie protestował przeciwko naszemu rodakowi.
Dziwne jest, jak człowiek który urodził się w tym kraju, który ma polskie korzenie może protestować przeciwko swoim rodakom, zwłaszcza takim którzy życie swoje poświęcali lub poświęcają swojemu narodowi.
Czuję pogardę do wszystkich sprzedawczyków i kolaborantów. Wstydzę się za tych, którzy za czasów PRL-u byli na usługach partii i za dzisiejszych dwulicowców, którym obce jest słowo "Polskość" i "Patriotyzm".

PostNapisane: 14 kwi 2010, 10:39 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

fabek111 napisał(a):
Nie rozumiem czemu ma służyć ten temat.

Chciałam spytać tylko o subiektywne odczucie. Według mnie Para Prezydencka powinna spoczywać w jak najbardziej zasłużonym miejscu w stolicy, bo zasługuje na godne miejsce. Wawel to miejsce królów, wieszczów itd. I mam takie wrażenie, że Para Prezydencka wcale nie chciałaby tam spoczywać, Warszawa była ich domem.

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:09 
Pisarz
Pisarz

agusss77 napisał(a):
Chciałam spytać tylko o subiektywne odczucie

Niech więc sobie ta Para spoczywa, tak jak zadecydują troszeczkę mądrzejsi od Ciebie. Jeżeli już tak bardzo chcesz się udzielać nie szkodząc ludziom, to zostań wolontariuszem przynajmniej niepełnosprawni Tobie podziękują, bo tutaj to robisz zamęt i skłócasz Polaków.

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:16 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

chmurek napisał(a):
Niech więc sobie ta Para spoczywa, tak jak zadecydują troszeczkę mądrzejsi od Ciebie. Jeżeli już tak bardzo chcesz się udzielać nie szkodząc ludziom, to zostań wolontariuszem przynajmniej niepełnosprawni Tobie podziękują, bo tutaj to robisz zamęt i skłócasz Polaków.

Nikogo nie skłócam, nie czynie protestów, manifestów przeciw. Na pewno o tym zdecyduje ktoś inny ode mnie, i nie przez to że jest mądrzejszy, tylko po prostu to nie moja rola. Ja to szanuje i bez względu na miejsce będę chciała wziąć udział w tej ceremonii. Piszę tylko o moich odczuciach i mam do tego prawo.

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:17 
Moderator
Moderator

Skoro tak zadecydowała rodzina- trzeba uszanować ich wolę.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:23 
Pisarz
Pisarz

Od kiedy Wawel jest prywatnym grobowcem rodziny Kaczyńskich?

Nie rób scen, to że Jaruś jest Megalomanem nie znaczy jeszcze, że mam się wyrzec zdrowego rozsądku.
Zasług w porównaniu z Marszałkiem nie mają oboje żadnych... przykre to, że taki czlowiek jak Kaczorowski zginął, ale widać czyja rodzina ma więcej oleju w głowie. Kaczorowski pochowany zostanie, JAK WSZYSCY PREZYDENCI POLSKI w Stolicy.

Skłóca Polaków ten kto podjął tę decyzję, naród jest POWAŻNY, wiadomo że szkoda bo głupiemu łatwiej kit wciskać. 13-19% poparcia... to od ilu przyjmują na Wawel?

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:31 
Pisarz
Pisarz

Ten wątek jest zwykłą manipulacją ludzkimi uczuciami, czyli podświadome nakierowywanie ludzi, na błędne myślenie, wrogie naszemu Narodowi.
Ludzi jest bardzo łatwo skłócić. Udawało się to doskonale niektórym partiom za życia P.Kaczyńskiego i teraz w tym wątku widzimy tego kontynuacje.

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:33 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Greg_Zorba napisał(a):
Kaczorowski pochowany zostanie, JAK WSZYSCY PREZYDENCI POLSKI w Stolicy.

Bo taka jest utarta tradycja, miejscem pochówku Prezydentów jest stolica. Stąd troszkę zdziwiła mnie ta decyzja, nie ze względu na osobę tylko urząd który sprawowała. Żaden inny prezydent nie leży na Wawelu, czy ich zasługi dla kraju są mniejsze, właśnie sam Prezydent Kaczorowski też tam nie spocznie. Dlatego zadałam to pytanie, by spytać Was o swe odczucie. Jeszcze raz przypomnę- nie po to by skłócić. Wydaje mi się że powinniśmy trzymać się tradycji, by nie selekcjonować, ten na Wawel a tamten już nie.

Albo niech każdy Prezydent spoczywa na Wawelu, albo żaden.

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:38 
Pisarz
Pisarz

Efekt końcowy dialogów jest z góry zamierzony i wiadomy, czyli podzielić i skłócić Polaków.

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:42 
Pisarz
Pisarz

jak już mówiłem SKŁÓCIŁ TEN kto zdecydował się na pochówek zwyczajnego sobie kolesia na Katedrze Wawelskiej.

Śmierć zjednała, a pogrzeb podzieli, bo za wysokie to progi dla nich.
Smierc tragiczna nie jest argumentem, bo nie śmiercią dostał się na Wawel Marszałek, a życiem.

Gdyby wybrano bardziej stosowne miejsce, tak jak Powązki (+przecież też dla zasłużonych!) to nikt by nie protestował.

Przypominam, że Narutowicz Gabriel zmarł również w tragicznych okolicznościach i na służbie i tak dalej, a nikt nie myślał nawet o pochowaniu go na Wawelu. Ludzie mają rację, że na to się nie zgadzają.

Żałoba, żałobą, a rozsądek rozsądkiem. W Historii Polski Kaczyński był małym pionkiem, jego zasługi na tle zasług Kuronia czy Wałęsy są żadne, więc czemu Wawel?

To jest arogancja i pucha członków rodziny i kardynała. Z Wawelu wypływa część mojej tożsamości i nie chcę tam oglądać zwyczajnego polityka, on był za malutki w porównaniu do Wieszczy czy Kościuszki.

Gdyby decydujący spojrzeli na rzecz trzeźwo nie byłoby żadnej kłótni.
NIE MA TAM ŻADNEGO PREZYDENTA, NIE MA TAM ŻADNEGO PREZYDENTA ile razy Ci powtórzyć żebyś to pojął?

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:43 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

jeju, jak ktoś ma inne zdanie to już znaczy, że chce skłócić? a jaki mam to już wypowiedziałam. Nie podoba mi się ta selekcja i odstępstwo od tradycji, nie widzę powodu. W tej dramatycznej katastrofie zginęło dwóch Prezydentów, nie zapominajmy o tym, jeden z godnie z tradycją zostaje pochowany w stolicy a drugi urósł do rangi króla- i to jest właśnie skłócanie.

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:45 
Pisarz
Pisarz

To nie fair, zwłaszcza że życiorysem chowany w Warszawie przewyższał tego który nie wiedzieć czemu ma być chowany w Krakowie.

PostNapisane: 14 kwi 2010, 11:49 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ja nie mówię, że Prezydent Kaczyński był kimś małym, tylko uważam że nie był kimś większym niż pozostali Prezydenci. Prezydent----->tradycja------>stolica. No chyba, że swym życiem uczyni coś takiego by tą tradycję należało by zmienić.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]