piogor, Ból fantomowy - ból odczuwany w miejscu nieistniejącej, amputowanej kończyny to sprawa bardzo indywidualna i z pewnością mama będzie to dłuższy czas nieprzyjemnie odczuwać. Mama na początku nie będzie całymi dniami chodzić w protezie , więc żeby nie zanikły mięśnie uda musi stosować ćwiczenia kurczenia i rokurczana mięsni pośladka poprzez jego wielokrotne napinanie i inaczej będzie mogła póżniej odczuwać ból podczas chodzenia w protezie najpierw o 2 kulach a potem stopniowiowo o jednej , z czasem bez , ja po 2 miesiącach odstawiłam kule , czasami zimą zabieram dla bezpieczeńswa ze specjalnym zabezpieczeniem przeciwpoślizgowym na końcu kuli . Buty takze warto obejrzeć na tą porę roku , lepiej wybrać z odpowiednim bieżnikiem , aby chronić sie przed upadkiem. Ból kikuta mam do dzisiaj , jakoś jest nieodłącznym moim towarzyszem , może dlatego że zszyty jest inną techniką , bo jestem po dużym urazie i inaczej tego nie szło zrobić , a chirurgowi pewnie zależało na pozostawieniu jak najdłuższego kikuta do zaprotezowania - mam jadnak tylko 14 cm. i tutaj kłania się sprawa pończoch kikutowych. Twoja mama tak jak ja powinna pobierać pończochy na podudzie rozm. 2A , są jakie są , ale z czasem się filcują , a po wielokrotnym praniu skracają swoją długość o połowę- więc ten rozmiar jest dle nas najodpowiedniejszy. Mama ma wpływ na to przy wypisywaniu wniosku ortopedycznego u chirurga lub ortopedy... następną sprawą uciązliwą są obtarcia kikuta latem , czy po dłuższych wędrówkach , ja do dzisiaj mam z tym problem , potem kilka dni chodzę z bólem i, bo nie zawsze szybko to chce się zagoć..stosuję więc dziecięce pudry na kikut , które zmniejszają tarcie, bowem przyklejanie plastrów powoduje jeszcze gorszą macerację naskórka i większy ból. Z czasem kikut przystosuje się do ciasnej protezy, pamiętaj o tym ,że będzie wciąż chudł , więc z czasem w protezie zrobi się lużniej .. mama musi używać protezy codziennie , z czasem przyjdzie równowaga, poczucie bezpieczeństwa a nawet zapomi , że ma ją ubraną . Życzę cierpliwości , proszę mamę wspierać , chwalić i wyprowadzać na spacerki

Powodzenia .