Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

PNF
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 wrz 2011, 20:45 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Nina
Mam porażenie mózgowe... Od kilku miesięcy jestem rehabilitowana nowoczesną metoda neurologiczną o nazwie PNF. To działa!!! Robię drobne postępy... Nauczyłam się wykonywać niektóre małe ruchy w sposób naturalny... z moimi dłońmi jest lepiej :) Wiem, że mogłabym normalnie się poruszać, może nawet chodzić...? Nie mogę się teraz poddać! Mam wielką nadzieję... i wspaniałego rehabilitanta!!!
Potrzebuję tylko silniejszej motywacji... dlatego pilnie poszukuję informacji ( tych najbardziej pozytywnych i obszerniejszych niż w Internecie) o skuteczności pracy metodą PNF w przypadku porażenia mózgowego.
Problem polega na tym, że nie bardzo mogę znaleźć ludzi, którzy dzięki tej metodzie stali się sprawniejsi... (jest ona bowiem stosunkowo nowa). A takie "świadectwa" na pewno bardzo by mi pomogły, podniosły na duchu... Proszę o pomoc, tych którzy są rehabilitowani PNF... O Wasze "historie"...

PostNapisane: 8 wrz 2011, 00:09 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Hmm... Piszesz, Nino:
Cytuj:
Problem polega na tym, że nie bardzo mogę znaleźć ludzi, którzy dzięki tej metodzie stali się sprawniejsi... (jest ona bowiem stosunkowo nowa). A takie "świadectwa" na pewno bardzo by mi pomogły, podniosły na duchu...
Nie wiem, czy na tym Forum znajdziesz takich ludzi, ale nawet, jeśli nie, to przecież widzisz, że metoda PNF działa. A jeśli tak, to kontynuuj walkę z porażeniem mózgowym metodą PNF. Przecież jest Ci po niej lepiej, skutki tego porażenia właśnie zwalczasz.
Czy istnieje ryzyko pogorszenia stanu zdrowia w wyniku stosowania tej metody? Zapewne nie, a więc poddaj się jej śmiało. A ponieważ jesteś jedną z pierwszych osób, które są leczone tą metodą, masz niepowtarzalną okazję obserwacji własnych postępów i skuteczności tej metody.
Spróbuj więc pisać pamiętnik postępów leczenia - zabaw się w "królika doświadczalnego", na którym sprawdzana jest metoda PNF; pomożesz tym innym osobom w podobnej sytuacji.
Ja zaś widzę, czytając Twój wpis, że metoda ta (nie znam jej zupełnie) działa genialnie także na psychikę - widać radość, z jaką pokonujesz porażenie.
Nino, to Ty podnosisz na duchu. I to jest piękne...

PostNapisane: 8 wrz 2011, 17:47 
Dobry duch
Dobry duch

Dziękuję... To nie jest tak, że jestem "pierwsza" rehabilitowana PNF... Mój rehabilitant opowiada mi mobilizujące przykłady :-D Tyle, że chcę usłyszeć całe mnóstwo "cudownych opowieści"... ;) A jak dotąd nie miałam szansy nawiązać kontaktu z osobą, która miała takie doświadczenia, bo: "rehabilitacja neurologiczna w Polsce (dopiero) raczkuje". ... Jako bardzo małe dziecko usłyszałam od jednego z lekarzy: "nie wolno jej chodzić, stawiać jej na nogi". I moja podświadomość to przyjęła :( A teraz ze wszystkich sił staram się zwalczyć ten wzorzec myślenia.... pozdrawiam:*

PostNapisane: 9 wrz 2011, 11:04 
Moderator
Moderator

O tej metodzie i jest też tu : http://forumbioderko.pl/viewtopic.php?t=17

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 11 wrz 2011, 16:36 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: kasia
Bardzo długo miałam kryzys zrezygnowałam w ogólle z ćwiczeń. Metodę PNF zastosował mój rehabilitant. Dużo łatwiej mi chodzic po schodach, podnosić z podłogi drobne rzeczy Nawet wstawać. Ogromny problem to prawie zupełny brak rownowagi. Ale i tu robię drobne postępy. Ważne to trafić na odpowiednią osobę. ja sobie mówie tak: Muszę być samodzielna bo to mi tylko daszansę na lepsze życie.

PostNapisane: 12 wrz 2011, 18:01 
Dobry duch
Dobry duch

dziękuję wszystkim.... :) ja nie chodzę samodzielnie w ogóle... jestem całkowicie zależna od innych... Po prostu chcę wierzyć, że rehabilitacja PNF pozwoli mi nauczyć się dbać o własne ciało, o samą siebie... I wytrwać w tym... Chcę zrobić wszystko, co możliwe, by tak było !!! .... A co do odpowiedniej osoby, to taką właśnie spotkałam :) więc trzymajcie kciuki i proszę o więcej "opowieści" :)

PostNapisane: 2 lis 2011, 20:21 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Ania
Witaj Nino,
Ja jestem takim przykładem. Zaczęłam ćwiczyć tą metodą w wieku aż 26 lat i mogę śmiało powiedzieć, że ta metoda działa! I to nawet w tak późnym wieku. Może nie chodzę samodzielnie, ale widzę małe postępy. Z resztą po takiej rehabilitacji czuję, że zrobiłam kawał dobrej pracy. A to przecież o to tu właśnie chodzi.
Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Obrazek

PostNapisane: 3 lis 2011, 21:14 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jak wyglądają te nowatorskie ćwiczenia??

PostNapisane: 27 lis 2011, 22:31 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Asia
Witam serdecznie.
Choruję na chorobę Parkinsona. Od lutego br. ćwiczę metodą PNF. Zainteresowanych moimi spostrzeżeniami odsyłam do wątku o chorobie Parkinsona. Pozdrawiam.

PostNapisane: 10 gru 2011, 01:20 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Bozena
Bardzo mi miło że polecacie forum Bioderko :) jestem jedną z osób które go tworzą napiszę może króciutko teraz. Tak jak wy mam MPD. ale również przeszłam operację biodra dlaczego ciekawym napiszę narazie tylko tyle moja historia znajduje się na forum Bioderko w historiach pacjentów w wątku o osteotomi Ganza mój Nick na Bioderkiu to Bonia inne historie są również warte uwagi bo większość z nas na Bioderku ma tą formę rehabilitacji. Wracając do PNF to również ćwiczę tą medodą. Jak będę miała wolniejszą chwilkę napiszę jak zetknełam się z tym rodzajem rehabilitacji. i jak to wygląda tak czasem bywa ciężko bo trzeba walczyć i się zawziąć [b]ale na 100% warto[/b]. No i wy również w swoim gronie macie Ewelinę która prowadzi blog Guliwerowy świat czyli nasz świat z psiej perspektywy tam w zakładce z pamiętnika pacjenta Evelina opisuje jak wygląda taka rehabilitacja u osób z MPD warto tam także zajżeć :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]