Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Planowanie płci dziecka- za czy przeciw?
Za 42%  42%  [ 5 ]
Przeciw 58%  58%  [ 7 ]
Liczba głosów : 12

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 maja 2011, 13:35 
Pisarz
Pisarz

Planowanie płci dziecka jest to zwiększenie prawdopodobieństwa poczęcia chłopca lub dziewczynki przy zastosowaniu odpowiednich do tego sposobów. Najbardziej znane na to sposoby są 2- dieta matki oraz ustalenie dnia współżycia w cyklu owulacyjnym kobiety.
Muszę tutaj powiedzieć że nigdy nie sprawdzałem skuteczności tych sposobów planowania płci dziecka.
Tak więc co myślicie o planowaniu płci dziecka? Zachęcam do głosowania w ankiecie i dodawania swoich opinii.
Ja, jako pierwszy, mogę powiedzieć, że jest to bardzo dobre rozwiązanie zwłaszcza dla tych którzy chcą mieć dziecko ustalonej przez siebie płci.

PostNapisane: 16 maja 2011, 15:55 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Przeciw, gdyż bardzo mało prawdopodobnym jest, aby preferencje w zakresie płci potomka rozłożyłyby się w społeczeństwie po równo na chłopców i dziewczynki, tak jak jest to w naturze.

Doprowadziłoby to prędko do nierównowagi i albo powstałaby rzesza kawalerów, którzy nie mogą sobie znaleźć kobiet (bo ich po prostu nie ma), albo rzesza panien, które nie mogłyby znaleźć sobie mężczyzny. A to mogłoby jeszcze bardziej przyczynić się do spadku przyrostu naturalnego.
W takiej sytuacji musiałaby zostać rozpowszechniona poligamia, chociaż ciężko mi sobie wyobrazić taki "związek", gdzie jedna kobieta ma wielu facetów. Niedomiar facetów nie byłby jednak taki straszny, jak niedomiar kobiet.

Prince napisał(a):
Ja, jako pierwszy, mogę powiedzieć, że jest to bardzo dobre rozwiązanie zwłaszcza dla tych którzy chcą mieć dziecko ustalonej przez siebie płci.

Fajny argument. Planowanie płci dziecka przez rodziców jest fajne, bo dzięki temu mogą oni sobie zaplanować płeć swojego dziecka :D

PostNapisane: 16 maja 2011, 15:59 
Pisarz
Pisarz

Mateo napisał(a):
bardzo mało prawdopodobnym jest, aby preferencje w zakresie płci potomka rozłożyłyby się w społeczeństwie po równo na chłopców i dziewczynki, tak jak jest to w naturze

A skąd ta pewność?

PostNapisane: 16 maja 2011, 16:02 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Prince napisał(a):
A skąd ta pewność?

Pewności nie mam, ale przykład wielu kultur i społeczeństw jasno pokazuje, że często ludzie właśnie preferują jedną z płci (jak było np. w Chinach, gdzie preferowano chłopców).

Ale oczywiście żeby nie było, to absolutnie nie opowiadam się za jakimś zakazem wybierania sobie płci dziecka (o ile jest taka możliwość medyczna), ani za jakimikolwiek państwowymi regulacjami w tej dziedzinie. Zwracam tylko uwagę na fakt, że może to mieć szkodliwe, wręcz zgubne, konsekwencje społeczne (zwłaszcza jeśli będzie to czynione na szerszą skalę).

PostNapisane: 17 maja 2011, 14:05 
Pisarz
Pisarz

Mateo napisał(a):
Niedomiar facetów nie byłby jednak taki straszny, jak niedomiar kobiet.

Jak dla kogo, chyba wkradła się w Twoją argumentację prywatna perspektywa :-D . Nie zamierzam żyć w haremie albo dzielić z innymi kobietami druga osobą, tylko dlatego że facetów byłoby mniej (a poza tym kto by mi pomógł wychować dziecko, jeśli mężczyzna musiałby żyć z większa liczbą partnerek, żeby podtrzymać wzrost naturalny i jaka jest gwarancja, że dla dobra narodu chciałby więcej partnerek [niektórzy faceci o tym marzą, ale zapewne w marzeniach nie wszystkie konsekwencje do nich docierają]). Niedomiar facetów lub kobiet może w tym samym stopniu zachwiać spokojem społecznym.

PostNapisane: 17 maja 2011, 17:22 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jestem przeciw. Zacznie się od planowania płci a skończy na kolorze oczu włosów itp. Dziecko będzie się sprowadzało do postaci towaru w sklepie. I też obawiam się ,że możne być w pewnym momencie nierównowaga .Chociażby jak w Chinach.
I jeszcze jedno,nie ma czegoś takiego jak zaplanowanie sobie płci przez dietę czy cokolwiek innego. Myślę,że to raczej jest w genach naszych lub po prostu w predyspozycjach kobiety jakiej płci dziecko urodzi.

PostNapisane: 17 maja 2011, 17:54 
Pisarz
Pisarz

Lucy napisał(a):
Jestem przeciw. Zacznie się od planowania płci a skończy na kolorze oczu włosów itp. Dziecko będzie się sprowadzało do postaci towaru w sklepie. I też obawiam się ,że możne być w pewnym momencie nierównowaga .Chociażby jak w Chinach.

Poza tym zaczyna się od płci dziecka (a potem jak pisze słusznie Lucy: kolor oczu, włosów, itd.), a potem, jak się już urodzi, rodzice planują każdy aspekt życia dziecka i żyje ono pod presją (niszczącą), aby być idealnym, aby być geniuszem. Ludzie, którzy tak obsesyjnie chcą kontrolować proces wychowawczy, że aż planują płeć dziecka, chyba nie są najstabilniejsi emocjonalnie i będą dziecku wszystko planować ponad jego siły, nie dla jego dobra, tylko żeby było idealne. Polecam artykuł http://www.wprost.pl/ar/237544/Mamo-tat ... zu/?I=1468 i wywiad z współtwórcą ruchu SLOW Carlem Honoré'em w "Charakterach" z tego miesiąca, który mówi o mądrym rodzicielstwie, a nie tym, co się teraz dzieje m.in. w Polsce.
Istnieje kontrowersyjna książka Amy Chua (polecam ją wszystkim rodzicom) "Bojowa pieśń tygrysicy", która prezentuje w gruncie rzeczy zarządzanie życiem dzieci, same jej dzieci w dużej mierze to torpedują (na szczęście nie poddają się terrorowi i stawiają na swoim, bo nie czują się szczęśliwe). Ta książka to prawdziwa historia porażki wychowawczej. Recenzja książki http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... es,73133,1

PostNapisane: 17 maja 2011, 19:13 
Pisarz
Pisarz

Lucy napisał(a):
I jeszcze jedno,nie ma czegoś takiego jak zaplanowanie sobie płci przez dietę czy cokolwiek innego. Myślę,że to raczej jest w genach naszych lub po prostu w predyspozycjach kobiety jakiej płci dziecko urodzi.

A czy czytałaś "artykuły" o plemnikach X i Y?

PostNapisane: 7 wrz 2011, 08:57 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Jakby było możliwe to być może tylko taki dylemat, bo zastanawiając się głębiej to trudno orzec jakiej płci potomek by mi pasował bardziej, chłopiec czy dziewczynka. Tak w jednym jak i w drugim przypadku są zalety i wady, a wnioskując z powyższego to chyba mi wszystko jedno :)

PostNapisane: 18 wrz 2011, 12:09 
Pisarz
Pisarz

xWilku napisał(a):
Tak w jednym jak i w drugim przypadku są zalety i wady, a wnioskując z powyższego to chyba mi wszystko jedno :)

To czy możesz podać kilka przykładów wad i zalet dla każdej płci?

PostNapisane: 18 wrz 2011, 13:21 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Można tę kwestię rozpatrywać mając na uwadze iż te tgzw. wady i zalety odnoszące się do płci dziecka można rozpatrywać w kontekście większych lub mniejszych szans na wystąpienie owych czyli mówiąc w prost - może być, może wcale nie musi, bądź w ogóle nie będzie mieć miejsca.
Zacząłem się zastanawiać i wychodzi z tego sporo i trochę za dużo moich osobistych poglądów w tym wszystkim, to napiszę skrótowo tak:

Chłopiec zalety :
1) Nie zaciąży
2) Więcej tematów do rozmów (chłop z chłopem szybciej się dogada z założenia, indywidualnie może być różnie)
Wady :
Gorsze wyniki w nauce (statystycznie)
Większe skłonności do używek (choć ostatnio dziewczynki gonią chłopców)

Dziewczynka zalety :
1) Bardziej opiekuńcze
2) Mniej problemowe wychowawczo (statystycznie)
Wady :
Szybciej się uzależniają (nastolatki, dorosłe)
Bardziej płaczliwe.

W wielkim skrócie i jak napisałem czysto teoretycznie co być może, a nie musi i należy mieć na uwadze, że wiele zależy jaki ten potomek będzie od nas samych i partnerki.

PostNapisane: 16 lis 2011, 01:03 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
Mateo napisał(a):
Przeciw, gdyż bardzo mało prawdopodobnym jest, aby preferencje w zakresie płci potomka rozłożyłyby się w społeczeństwie po równo na chłopców i dziewczynki, tak jak jest to w naturze.

Natura nie dzieli po równo. Według danych ze szpitali od paru lat jest 7 chłopców na 10 urodzeń. W moim otoczeniu tylko siostra ma dziewczynke. Reszta rodziny i znajomi chłopcy.

PostNapisane: 16 lis 2011, 01:10 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Tak właśnie zaczęłam liczyć i u moich znajomych po równo jest. Albo chłopak dziewczynka, albo jedni mają dwóch chłopaków, za to inni dwie dziewczynki.
Moja siostra ma parkę.

PostNapisane: 16 lis 2011, 01:16 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
Z tej bliższej rodziny i bliskich znajomych 7 chłopców i 1 dziewczynka. Dalsi też chłopcy ale nie chce mi się ich liczyć. Ja jeszcze nie znam płci mojego potomka być może w przyszłym tygodniu będę wiedział.

PostNapisane: 16 lis 2011, 16:58 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Właśnie sobie dokładnie podliczyłam nawet zapisując na kartce i z najbliższych znajomych i dziewczynek jest nawet więcej o całe dwie ;) niż chłopców.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]