Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 wrz 2010, 23:32 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Tosiek
Moi mili.. Czytam Was od dłuższego czasu..i nie chcę się wtrącać w wasze polemiki nt. pisowni..z klawiatury.. Chcę Was pogodzić..i proszę, nie kłóćcie się ponieważ, nie ma o co.. Jako informatyk z 30-to letnim doświadzeniem.. Kochani.. Do pisania są potrzebne dwie ręce.. Są trzy sposoby pisania.. ; szybkie, poprawne i wyrażenia.. Do szybkiego -zaliczmy; bez (ą, ę..). Do poprawnego -zaliczamy; (ą, ę..). Do wyrażenia -zaliczamy; (pisanie zdaniami..). Odrębny temat -jest gramatyka. Każdy system ma inne oprogramowanie; Windows 98, XP..itd... -do każdego sytemu operacyjnego są pisane edytory txt..i inne programy.. Nie ma różnicy jak piszemy; np. "różnica".. czy "roznica". Może tak być, że -do poprawnego pisania potrzebne są dwie pary rąk..a nie każdy może ich użyć..i klawiatura nie jest przystosowana..lub funkcje wymagają obu rąk.. W komunikatorach pisze się raczej "szybko", dokumenty piszemy w edytorach, posty piszemy "szybko" bo zanim napiszemy -to juz dawno temat ucieknie.. Tak ..więc nie ma się o co spierać.. To tylko od nas zależy, co chcemy przekazać drugiej osobie.. nie zaprzątajmy sobie głowy -formami pisowni.. Komputer to tylko maszyna, którego stworzył człowiek..

PostNapisane: 27 wrz 2010, 23:54 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Ja po raz kolejny się będę tłumaczyć o co mi chodzi.
Nie mam nic przeciwko pisaniu stol zamiast stół itd, chodzi mi o błędy typu kohać, rzyć itd. Wielu ludzi jest wzrokowcami i uczy się takich błędów mimowolnie.

Sama "walę byki" bo mam problemy z tym i właśnie dlatego zainstalowałam sobie firefoxa, bo mi błędy podkreśla. Staram się, bo wiem, że dla innych to ważne.

PostNapisane: 28 wrz 2010, 00:09 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Tosiek
DZASTI napisał(a):
Ja po raz kolejny się będę tłumaczyć o co mi chodzi.
Nie mam nic przeciwko pisaniu stol zamiast stół itd, chodzi mi o błędy typu kohać, rzyć itd. Wielu ludzi jest wzrokowcami i uczy się takich błędów mimowolnie.

Sama "walę byki" bo mam problemy z tym i właśnie dlatego zainstalowałam sobie firefoxa, bo mi błędy podkreśla. Staram się, bo wiem, że dla innych to ważne.

I o to chodzi :) juz mialem isc sie polozyc..aleeeee :) .., jeszcze odpisze.. Opera tez jest dobra.. ale, jak masz xp.. to jest super.. ja mam Windows..on juz jest gorszy od xp.. Szykuje komputery..do zmiany systemow.. -DOBRANOC.

PostNapisane: 28 wrz 2010, 16:54 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
cholodniak napisał(a):
ja mam Windows..on juz jest gorszy od xp..

Czyli co Windows Millenium masz :?: , a zresztą nie bardzo widzę związek po między systemem operacyjnym a softem sprawdzającym pisownie. :)

PostNapisane: 28 wrz 2010, 17:41 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
No właśnie. Przecież to w aplikacjach sprawdzających pisownię są słowniki, a nie w systemie operacyjnym. Ponadto, system operacyjny oferuje dodatkowe ustawienia ułatwiające pisanie. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy o nich wie, a mogą okazać się przydatne i znacznie ułatwić. M.in. Funkcja klawisze trwałe, program lupa, klawiatura ekranowa i wiele innych. Więcej w dziale Bezpieczny komputer w wątku "Opcje ułatwień dostępu"

PostNapisane: 28 wrz 2010, 17:50 
Pisarz
Pisarz

szkoda że nie ma sensownie działającej aplikacji - ja mówię "PC" pisze, po polsku rzecz jasna :/
A może jest tylko ja nic o tym nie wiem.

PostNapisane: 28 wrz 2010, 18:00 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
xWilku, czy chodzi ci o program do dyktowania mowy polskiej? Jest taki programik i nazywa się Skrybot. :). Z tym, że wymaga trochę od sprzętu.

PostNapisane: 28 wrz 2010, 18:13 
Pisarz
Pisarz

Tak - testowałem ten program, sprzęt bez problemu sobie z nim radzi za to dużo gorzej sam program sobie radzi :/ , pewnie za niedługo będzie coś sensownego na rynku tyle że w j.angielskim.
Oglądałem nie tak dawno prezentacje aplikacji tłumaczących na żywo do smatrfona, więc skoro tłumaczy niemalże w czasie rzeczywistym to i zapisywać pewnie by mógł.
Słyszałem o zaawansowanych pracach nad systemami rozpoznawania mowy do szerokiego zastosowania w konferencjach międzynarodowych, tłumaczenia w locie filmów itp. pożyjemy zobaczymy, jak już dopracują technologię to na "pl" pewnie trzeba będzie długo czekać, a może panowie od Ivony wezmą się do roboty skoro tak świetnie idzie czytanie to może w drugą stronę też coś opracują :)

PostNapisane: 6 paź 2010, 09:50 
Moderator
Moderator

Pozostawię ten temat bez komentarza :P

PostNapisane: 12 paź 2010, 16:47 
Moderator
Moderator

Wiecie jak ktoś pisze mi z błędami np rzułty zamiast żółty... itp to ja muszę z 2 razy się wczytać w posta o co chodzi. Błędy - wiele przeglądarek takich jak IE, Opera czy Mozilla ma możliwość sprawdzania pisowni- sprawdzają i podkreślają na czerwono - trzeba tylko włączyć taką opcję. Poza tym jak już pisałam w którymś poście przed wysłanie posta - jest opcja podgląd i tam można jeszcze poprawić post.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]