Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 cze 2011, 15:35 
Dobry duch
Dobry duch

Witam, pisaliśmy o sprawie kobiety dotkniętej porażeniem mózgowym, której urzędnik USC zabronił małżeństwa i skierował sprawę do sądu. Z inicjatywy organizacji pozarządowych zapraszamy wyrażenia poparcia dla petycji przeciw dyskryminacji osób chorych psychicznie w zakresie zawierania związku małżeńskiego. Petycja ma na celu zainteresowanie Ministerstwa dyskryminującym przepisem z Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego i spowodowanie procedury ustawodawczej, która ten przepis by zmieniła.
http://www.blask.x25.pl/petycja/apel.html
Z góry dziękuję za zainteresowanie tym problemem,
Z poważaniem,
Anna Kubiak

Bardzo przepraszam, ale popełniłam okropne niedopatrzenie - to z szybkości :-)
Petycja jest przede wszystkim efektem działań Pani Minister Radziszewskiej, która zwróciła się do organizacji pozarządowych o pomoc.
http://www.salon24.pl/news/131446,radziszewska-dyskryminacji-nie-moga-usprawiedliwiac-zadne-przepisy
AK

PostNapisane: 7 cze 2011, 12:03 
Moderator
Moderator

anku porażenie mózgowe to co innego niż choroba psychiczna... Ok- sąd pozwoli osobom z zaburzeniami psychicznymi na ślub, ale skąd będzie wiadomo czy takiej osobie stan zdrowia się nie pogorszy za jakiś czas :?: I co będzie z przyszłymi dziećmi :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 7 cze 2011, 14:41 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Urszula
Nie uważam, aby osoby chore psychicznie mogły się łączyć w pary bez konsekwencji. Myślę, że na ten temat powinni się wypowiedziedzieć specjaliści psychiatrzy i psychologowie, mnie laikowi ciężko jest się w tej kwestii wypowiadać, ale myślę, że tzw. negatywne skutki uboczne mogą być naprawdę uciążliwe dla społeczeństwa i nie do udźwignięcia przez owe osoby w życiu codziennym. Podkreślam, moja opinia dotyczy tylko i wyłącznie osób psychicznie chorych.

PostNapisane: 7 cze 2011, 22:25 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
asia_86 napisał(a):
anku porażenie mózgowe to co innego niż choroba psychiczna...
Dokładnie, to nie to samo. Myślę że w wypitku chorób psychicznych należy (jeśli już) rozpatrywać sprawy indywidualnie a nie wsadzać wszystkich do jednego worka. Osoby chore psychicznie nader często stwarzają zagrożenie...

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 7 cze 2011, 22:57 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Psychicznie chory - to tak ogólne określenie że nie ma tu czego popierać ani czego zakazywać. Tak ja napisała Ewa, takie przypadki trzeba rozpatrywać indywidualnie.

PostNapisane: 8 cze 2011, 11:04 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Bo choroby psychiczne to szereg różnych poważniejszych i mniej poważnych zaburzeń. Jeśli pozwolimy wszystkim może stać się to jedną wielką psychozą, jeśli zakażemy - to dyskryminujemy. Nie ma uniwersalnej recepty dla wszystkich, więc poparcie petycji...

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 8 cze 2011, 18:52 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Przecież osoba z MPD to nie osoba chora psychicznie. Rany,ta petycja jest teraz bardziej dyskryminująca niż pomagającą osoba z porażeniem mózgowym. Zgadzam się z dziewczynami. Nie można wszystkim chorym psychicznie pozwalać na związki.Takie osoby mogą sobie nie poradzić z odpowiedzialnością nad opieka własnego dziecka. Mogą nie być świadome ile takie dziecko wymaga opieki i troski. Nie wszystkie zakazy trzeba traktować jak dyskryminacje.

PostNapisane: 9 cze 2011, 21:44 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Lucy niestety ludzie rzadko myślą o tym co zapisują w dokumentach, a on cierpią... za głupotę...

PostNapisane: 9 cze 2011, 22:23 
Pisarz
Pisarz

Ta petycja to nieporozumienie, osoba z mpd to nie osoba psychicznie chora. Podzielę się swoją refleksją na temat osób psychicznie chorych a kwestia prawa do zawierania małżeństw- ja znam jedną parę która chciała mieć ślub, oboje byli psychicznie chorzy, ale nie mieli pozwolenia -i mam nadzieję że go nie dostaną :(. Bo oboje byli niebezpieczni, on groził każdemu nożem w kłótni, nawet mi :(. Do tej pory się go boję, pracowaliśmy razem, potem ich zwolnili oboje bo każdy się bał, ja szczególnie bo miałam realne groźby. Nawet do tej pory boję się go spotkać na ulicy :( . Także osoby psychicznie chore myślę że bez zgody lekarza nie powinny zawierać małżeństw, bo kto zagwarantuje że dzieci będą dobrze wychowane? Ja mam bardzo przykre doświadczenia z osobami psychicznymi, dlatego tak piszę :(

PostNapisane: 17 cze 2011, 18:18 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Widziałam w tv program o rodzinie w której rodzice byli lekko upośledzeni ,niestety 3 swoich dzieci tez przekazali chorobę.Ale najgorsze nie jest to,a to co robili w swój naiwności.Stracili wszystko.Sąsiadka brała ich po kolei do banków po kilka razy i kazała podpisywać się i żyrować sobie pożyczki.Oni to robili bez mrugnięcia oka ,na końcu zrzekli się mieszkania,coś podpisali jakiś papierek nie pytali się co i po co. Wszyscy znaleźli się na bruku.

PostNapisane: 17 cze 2011, 23:41 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Urszula
Tak naprawdę to ta dyskusja na dłuższą metę jest bezowocna, bo przecież równie dobrze można żyć bez ślubu i płodzić dzieci. Nie chciałabym tutaj wywoływać burzy, ale są pewne zabiegi, które wykluczają bycie rodzicami lub też leki, które hamują popęd seksualny.W tej kwestii powinni wypowiedzieć się etycy,lekarze, prawnicy itp. W niektórych krajach te problemy są uregulowane prawnie, ale nasza rzeczywistość jest niestety inna.

PostNapisane: 22 cze 2011, 13:01 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

nie znam tych osób, ale rodzine trza utrzymać, a dziecii?

PostNapisane: 3 lip 2011, 12:44 
Pisarz
Pisarz

Chorzy psychicznie nie są bardziej agresywni niż ludzie nie-chorzy psychicznie (przytaczałam już statystyki na ten temat na tym forum). Przeważnie zachowania agresywne osób chorych psychicznie wiążą się z braniem narkotyków i piciem alkoholu (tzw. psychozy ponarkotyczne lub poalkoholowe), czyli najpierw było picie albo narkotyki, a potem choroba psychiczna na własne życzenie. Smerfy na podstawie jednego przykładu nie można wyciągać wniosku co do całej grupy, ja obracam się w towarzystwie tej grupy chorych często i nie spotkało mnie nic złego (nawet w szpitalu zamkniętym, bardziej dokuczliwi byli "zdrowi psychicznie" alkoholicy (nie wszyscy chorują na psychozy poalkoholowe), którzy po wytrzeźwieniu, z nudy i dla zabicia czasu znęcali się nad słabszymi, chorymi), to z waszej strony stereotypy i uprzedzenia. Jest instytucja ubezwłasnowolnienia i ona wystarczy, żeby uniknąć w tej kwestii kontrowersji. Jeśli osoba chora psychicznie nie funkcjonuje, to się ją ubezwłasnawalnia, reszta chorych w zachowaniu i słowach nie różni się od zdrowych, jeśli bierze leki, i jest zdolna do zawarcia małżeństwa. Poza tym w petycji jest mowa o tym, aby nie decydował o zawarciu małżeństwa urzędnik (i jego czyste widzimisię), który nie ma o chorobie psychicznej pojęcia, a np. psycholog. Chorzy psychicznie zakładają rodziny i mają dzieci, znam takie rodziny i dają sobie radę. Mimo że jestem chora psychicznie nigdy nie zachowałam się agresywnie, a nieodpowiedzialnie w granicach normy. W tzw. normalnych rodzinach też jest patologia, czasem nawet większa, bo chorymi psychicznie ktoś się zajmuje (psycholog, psychiatra, psychoterapeuta, itp.), ich zachowanie jest nadzorowane i moderowane, kontrolowane i korygowane. Myślę, ze stereotypy i uprzedzenia biorą się z nadużyć potocznego języka, jeśli ktoś zachowa się niezrozumiale, agresywnie, etc. to mówi się, że jest chory psychicznie, a to nieprawda.
W normalnych rodzinach też są dysfunkcje społeczne mimo ze nie ma choroby psychicznej.

PostNapisane: 3 lip 2011, 15:11 
Pisarz
Pisarz

Judyta
Ja nie mam uprzedzeń do osób chorych psychicznie, ale podałam fakt z mojego życia. To byli osoby psychicznie chorzy, to mi pielęgniarka powiedziała, a że chodził z nożem w kieszeni to nie mój wymysł niestety :( . Ja do tej pory jak na ulicy go spotkam to modlę się by nie pamiętał mnie :( . I wcale nie nadużywali narkotyków, tacy byli niestety :( . Znam i spokojniejszych chorych psychicznie, ale tych dwoje zapamiętam do końca życia :(.
A i bez tego myślę że osoby które nie radzą sobie w życiu nie poradzą sobie z dziećmi. Na ten temat powinien wypowiedzieć się lekarz bo tylko on wie czy dane osoby dobrze wychowają dzieci

---- Dodano 3 lipca 2011, 19:24 ----

I nie zgodzę się że psychozy są tylko poalkoholowe, on nie brał nic ani pił, był po prostu taki :( . Potem po fakcie pielęgniarka nam wytłumaczyła że przy jego chorobie nie można się sprzeciwiać mu, ha ha ha to po co go zatrudnili? Jak pielęgniarka nam wytłumaczyła co i jak to dopiero zaczęłam się bać, ja nie wyszłam z pracy bez chłopaka mojego, a jak nie było akurat to prosiłam koleżankę by mnie samochodem podwiozła bo bałam się go. Ale nie każdy chory taki jest, ale ja trafiłam na najgorszy przypadek akurat :(

PostNapisane: 17 lip 2011, 17:30 
Pisarz
Pisarz

Nie wszyscy chorzy psychicznie nie radzą sobie w życiu, zdrowi też bywają nieporadni życiowo, dlaczego dyskryminować tylko chorych psychicznie? Poza tym na podstawie jednego przypadku nie możesz wyciągać wniosków wobec całej grupy. W więzieniach siedzą zdrowi psychicznie i co z tego wynika?

PostNapisane: 17 lip 2011, 17:44 
Pisarz
Pisarz

Znam kilka innych przypadków, ale trafiłam na najbardziej radykalny, cóż na to poradzę :) . Na końcu tak napisałam że nie każdy chory taki jest, proszę czytać wszystko a nie skupiać się na tym

---- Dodano 17 lipca 2011, 18:01 ----

Judyta
I dlaczego tylko ja źle pisze wg Ciebie? Inne osoby też podały różne przykłady że osoby psychiczne nie radzą sobie w życiu? Ja muszę zawsze być tą złą?

PostNapisane: 17 lip 2011, 18:25 
Pisarz
Pisarz

Ja znam więcej takich przypadków (nie parę) zdrowych psychicznie, którzy siedzą po więzieniach i co z tego wynika? Że mam się Ciebie bać?

PostNapisane: 17 lip 2011, 18:54 
Pisarz
Pisarz

A przykład rodziny która straci dom przez to że sobie nie radzą nie zainteresował? Że dzieci cierpią? Tylko mnie się czepiasz, a ja normalnie podałam tylko przykład, z zaznaczeniem że nie wszyscy chorzy tacy są. Ta dyskusja jest bezowocna bo nie umiem z Tobą rozmawiać bo się czepiasz słówek a ja tego nie lubię. Zachowujesz się jakby Ciebie atakowała co najmniej, nawet nie mogę się normalnie wypowiedzieć w wątku

PostNapisane: 17 lip 2011, 19:05 
Pisarz
Pisarz

Po prostu tak się rodzą stereotypy i uprzedzenia, i wykluczenie społeczne, niezrozumienie. Poza tym musisz sobie zdawać sprawę, że wypowiadania od tak słów w ważnych sprawach może kogoś ranić. Wyciągam po prostu wnioski z tego, co mówisz (nie papla się od tak w ważnych sprawach, bo kogoś możesz zranić), a Ty wymijasz temat, nie odnosząc się wprost do tego, co napisałam. Poza tym chyba to Ty atakujesz, bo nie masz racji.

---- Dodano 17 lipca 2011, 19:07 ----

smerfy3 napisał(a):
Ta petycja to nieporozumienie, osoba z mpd to nie osoba psychicznie chora. Podzielę się swoją refleksją na temat osób psychicznie chorych a kwestia prawa do zawierania małżeństw- ja znam jedną parę która chciała mieć ślub, oboje byli psychicznie chorzy, ale nie mieli pozwolenia -i mam nadzieję że go nie dostaną :(. Bo oboje byli niebezpieczni, on groził każdemu nożem w kłótni, nawet mi :(. Do tej pory się go boję, pracowaliśmy razem, potem ich zwolnili oboje bo każdy się bał, ja szczególnie bo miałam realne groźby. Nawet do tej pory boję się go spotkać na ulicy :( . Także osoby psychicznie chore myślę że bez zgody lekarza nie powinny zawierać małżeństw, bo kto zagwarantuje że dzieci będą dobrze wychowane? Ja mam bardzo przykre doświadczenia z osobami psychicznymi, dlatego tak piszę :(

Przeczytaj ten Swój post na podstawie jednego przykładu ze swojego życia mówisz, że ludzie chorzy psychicznie powinni być badani przed zawarciem małżeństwa, co można wiedzieć na podstawie jednego przykładu o tak zróżnicowanej grupie ludzi.

PostNapisane: 17 lip 2011, 19:19 
Pisarz
Pisarz

Nie omijam tematu ale z doświadczeń poprzednich to wolę nie pisać z Tobą (sorki) nie wdawać się za bardzo w dyskusję bo kilka razy poważnie się zdenerwowałam i teraz wolę nie pisać. Sorki że tu to piszę ale nie chcę się wdawać w tą dyskusję z Tobą. Jak wolisz to uznaj że tylko ja źle napisałam, przyzwyczaiłam się do tego :) . Niech inni będą super fajni a ja be.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]