Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2010, 14:42 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Właśnie jestem po rozmowie w PEFRONie i nasz kochany rząd znowu oszczędza pieniądze kosztem ON.
Zmieniły się przepisy i o komputer można się starać co 4 lata ale WKŁAD WŁASNY to 50% (dla korzystających pierwszy raz) i 55% (dla tych co już korzystali).
To jest paranoja bo jak ludzie żyją z renty socjalnej to kogo będzie stać żeby wybulić np 1500zl.
To co oni wyczyniają to jest masakra bo dla większości ON komputer to jedyna możliwość pracy i kontaktu ze światem.

http://www.pfron.org.pl/portal/pl/253/8 ... _2010.html

Obrazek

PostNapisane: 29 mar 2010, 17:05 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
No, Tomku to mnie z dołowałeś ale mam nadzieje że sie co zmieni bo o kompa bede pisoł w 2011 :-D

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 29 mar 2010, 18:27 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Jak już wspomniałem polska to zasrany i dziki kraj w którym najpierw na stołkach muszą się dorobić a potem hołota a dla niepełnosprawnych braki, ale oczywiście niektórzy uważają że nasza ojczyzna jest wspaniała i wszystko nam daje same. Zauważyliście ile się mówi o kryzysie trzeba się tylko zastanowić kogo ten kryzys dotyczy polityków czy szaraków?? Ja za swój komputer dałem kilka ładnych tysięcy zbierałem kilka lat bo nikt mi nie dał ;/

PostNapisane: 29 mar 2010, 18:36 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Przypomnij mi roszczeniowy ludu Boży ile państwo dopłaca do komputera PEŁNOSPRAWNYM, bo zapomniałem... :-)

Zamiast narzekać wypadałoby próbować robić COŚ aby nie żyć tylko z renty- OK nie zawsze się da, ale właściwie nie rozumiem może mi ktoś wytłumaczy dlaczego Niepełnosprawnym należy się komputer za to, że są niepełnosprawni.
Ja zrobiłbym tak, że należy się niepełnosprawnym uczącym się albo pracującym, siedzącym w domu nie koniecznie.

Kris, twierdzę, że cywilizowane kraje zachodu czekają na Ciebie- wyjedź i poproś o azyl :-))

Pisałem o komputer kilka lat temu, chyba w 2003, obecny sobie kupiłem sam, bo mnie stać. Może napiszę o laptopa, zastanowię się czy mi się chce wypełniać wniosek. Mówisz 45% refundują, czyli OK mi pasuje.

Ostatnio edytowano 8 kwi 2010, 08:26 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Posty połączono.

PostNapisane: 29 mar 2010, 18:43 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Ja próbuję na wszystkie sposoby pracę znaleźć. Zawsze lubiłam pracować. I pracowałam i studiowałam, bo tez wieczna studentka, podnosiłam kwalifikacje. Ale teraz nie jest mi łatwo. Sama nie dam rady gdzieś dalej od domu dojechać jeszcze i jestem bardziej głucha od pnia.
No i najbardziej dla mnie teraz pasuje przez net praca i tutaj komp potrzebny, a ten mój już ledwo dycha, żadne programy nie chodzę a net ledwo ledwo i wiesza się. A kurka nie stać mnie na te 1500 by dać.

PostNapisane: 29 mar 2010, 18:46 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
ok tylko to jest nie moja wina że mnie nie chcą do pracy a innych OP chca i co teraz mi powiesz'?

PostNapisane: 29 mar 2010, 18:59 
Pisarz
Pisarz

To zawsze zależy, Twoja sytuacja faktycznie jest kiepska bo pewnie studiowałaś nie myśląc o tym, że zachorujesz i przez to całe wykształcenie raczej się nie przyda, bo ogłuchniesz itd.
Próbowałaś pisać do prasy związanej z Twoimi kwalifikacjami?
Z tego co pamiętam masz coś wspólnego ze zwierzętami, bo mówiłaś że krowy chcialaś wyprowadzać na spacer :-)

Tobie Hraciasta powiem, że jesteś w innej sytuacji niż Dżasti, znam pracujących niewidomych.
Masażystów, muzyków, dzwiękowców i masę różnych "składadzy" w zakładach pracy chronionej.
Czy Twoja niepełnosprawność dopadła Cię nagle?
Chyba nie, a więc miałaś całe życie, aby dostosować swoje wykształcenie i kwalifikacje do swojej ułomności.

Ostatnio edytowano 8 kwi 2010, 08:27 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Posty połączono.

PostNapisane: 29 mar 2010, 19:07 
Moderator
Moderator

A pisałam jedyne co udało mi się znaleźć to .........praca przez telefon ;) No ja sobie mogę pogadać ;)
Zwierzęta to mój pierwszy fakultet potem anglistykę zrobiłam. Mam opiekuna dzieciaków, mam pilota wycieczek zagranicznych. Nic teraz nie jest mi przydatne. Tzn szukam czegoś z tym angolem.
I dokładnie nikt nie przypuszczał, że tak się u mnie potoczy. Ja się rozchorowałam 4 lata temu i to nie choroba genetyczna ani nic ot nieboraczek. Gdybym wiedziała inaczej bym się kształciła.

PostNapisane: 29 mar 2010, 19:09 
Pisarz
Pisarz

wiesz greg to wcale nie jest śmieszne a zlosliwe ale on to norm
lepiej mnie dzisiaj greg nie denerwuj

PostNapisane: 29 mar 2010, 19:22 
Pisarz
Pisarz

To nie jest złośliwe, tylko PRAWDZIWE. Jest cały system kształcenia niewidomych w Polsce, wiem jak wygląda bo mam wielu znajomych takich i uwaga : większość po skończonej edukacji ma pracę, nie wiem czy większość Niewidomych, ale większość moich znajomych Niewidomych owszem- czyli można. To się nie ma co denerwować tylko przyjąć fakty takimi jakimi są.

PostNapisane: 29 mar 2010, 19:30 
Pisarz
Pisarz

nie kochany greku nie mam studjów ale miło mi mój zawód to dziewiarz masynowo ręczny

PostNapisane: 29 mar 2010, 19:43 
Pisarz
Pisarz

Gregowi nie zależy żeby być kochanym, bo sam siebie kocha wystarczająco mocno. Mam studia, nie mam zawodu, ale od propozycji pracy odgonić się nie mogę.

http://www.jobrapido.pl/?q=dziewiarz

Myślę, że jeśli dobrze poszukać to znajdziesz, warto poznać ulgi jakie przysługują pracodawcy za zatrudnienie ON, w kryzysie to jest na czasie.

Dżasti Słuchaj, skoro Ty nie słyszysz, a wykształciłaś mowę i żyłaś przeciez w świecie Słyszących większość życia to moim zdaniem byłabyś fenomenalnym nauczycielem w szkole dla Niesłyszących.

Tylko, że nie znasz języka migowego.
Masz prawo zapisać się do PZG, ja mam znajomą tłumaczkę, ale to ze Śląska mógłbym zapytać. Kiedy zapiszesz się do PZG a składka to jakies 35 zl rocznie wiec da sie przezyc, bedziesz miala ulgi na kursy jezyka migowego dla Nieslyszacych. Dobrze piszesz, bo slyszałaś, dobrze pewnie mówisz, bo słyszałaś(na bank lepiej niż większość Niesłyszących, którzy są głusi od zawsze), a przy tym powinnaś lepiej od słyszących rozumieć ich sytuacje.
Popytaj gdzie masz blisko oddział PZG zapytaj sie tam czy nie mogluiby dac ci jakichs ułatwien z powodu niemoznosci normalnego poruszania sie, naucz sie migowego i sru do szkoły, zawsze jest deficyt nauczycieli specjalistow w tym szkolnictwie, a jeszcze Nieslyszacy nauczyciel to by bylo dla dzieciakow albo mlodziezy dopiero COS, bo ich zrozumie, wie jakie na prawde jest ich polozenie, jak to jest nie slyszec itd.

Wysłałem to samo na priv, ale coś nie tak i nie wiem czy doszło czy nie więc wklejam tutaj

Ostatnio edytowano 8 kwi 2010, 08:30 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Posty połączono.

PostNapisane: 29 mar 2010, 19:56 
Pisarz
Pisarz

ok jutro zerkne dzisiaj jakoś nie mam ochoty mam inne problemy zauwazylam że jesteś pewny siebie chociaz nie jestem psychologiem

PostNapisane: 29 mar 2010, 20:41 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Kris, pozwół, że Cię zacytuję:
Cytuj:
polska to zasrany i dziki kraj

Jak się zatem czujesz, jako obywatel tego zasranego i dzikiego kraju? Może zrzecz się obywatelstwa, co? - Na cholerę Ci obywatelstwo zasranego i dzikiego kraju?
Używasz, niestety, pojęć i języka f.....w złamanych...

Ostatnio edytowano 8 kwi 2010, 08:32 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Wykropkowano wulgaryzm.

PostNapisane: 29 mar 2010, 21:45 
Moderator
Moderator

Greg_Zorba napisał(a):
Dżasti Słuchaj, skoro Ty nie słyszysz, a wykształciłaś mowę i żyłaś przeciez w świecie Słyszących większość życia to moim zdaniem byłabyś fenomenalnym nauczycielem w szkole dla Niesłyszących.

Tylko, że nie znasz języka migowego.
Masz prawo zapisać się do PZG, ja mam znajomą tłumaczkę, ale to ze Śląska mógłbym zapytać. Kiedy zapiszesz się do PZG a składka to jakies 35 zl rocznie wiec da sie przezyc, bedziesz miala ulgi na kursy jezyka migowego dla Nieslyszacych. Dobrze piszesz, bo slyszałaś, dobrze pewnie mówisz, bo słyszałaś(na bank lepiej niż większość Niesłyszących, którzy są głusi od zawsze), a przy tym powinnaś lepiej od słyszących rozumieć ich sytuacje.
Popytaj gdzie masz blisko oddział PZG zapytaj sie tam czy nie mogluiby dac ci jakichs ułatwien z powodu niemoznosci normalnego poruszania sie, naucz sie migowego i sru do szkoły, zawsze jest deficyt nauczycieli specjalistow w tym szkolnictwie, a jeszcze Nieslyszacy nauczyciel to by bylo dla dzieciakow albo mlodziezy dopiero COS, bo ich zrozumie, wie jakie na prawde jest ich polozenie, jak to jest nie slyszec itd.

No już się zastanawiałam nad kursem migowego. Tylko odkąd ogłuchłam większość czasu spędzałam w szpitalach a teraz na nowo znajduję się w świecie.
A taki kurs to widzę naprawdę niedrogo.
Co do mówienia to ponoć tylko za głośno ;)
A wiesz z tą szkołą to niezły pomysł. Przed chorobą między innymi byłam belfrem. Tutaj u mnie w pobliżu jest chyba szkoła dla niesłyszących, bo często widzę młodzież migającą.

PostNapisane: 29 mar 2010, 21:47 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Greg_Zorba napisał(a):
Przypomnij mi roszczeniowy ludu Boży ile państwo dopłaca do komputera PEŁNOSPRAWNYM, bo zapomniałem... :-)

Zamiast narzekać wypadałoby próbować robić COŚ aby nie żyć tylko z renty- OK nie zawsze się da, ale właściwie nie rozumiem może mi ktoś wytłumaczy dlaczego Niepełnosprawnym należy się komputer za to, że są niepełnosprawni.
Ja zrobiłbym tak, że należy się niepełnosprawnym uczącym się albo pracującym, siedzącym w domu nie koniecznie.

Kris, twierdzę, że cywilizowane kraje zachodu czekają na Ciebie- wyjedź i poproś o azyl :-))

Greg program "Pegaz" obejmuje właśnie ON uczące się,pracujące lub starające się o pracę a ze przydzielają nie zawsze z tymi założeniami to już inna kwestia.
Twierdzę więc ze skoro taki program istnieje już od dawna to dlaczego szuka się oszczędności u ON.
Ja lubię swój kraj i wcale nie narzekam bo tez mnie stać na zapłacenie tych 55% i wniosek tez złożę bo planuje komputer stacjonarny ale mi chodzi o ludzi żyjących np z socjalki którzy chcieliby jakąś pracę podjąć a w większości przypadków jest to praca na kompie i skąd oni maja wziąć te 50%?
Powinno być tez jakieś rozgraniczenie względem dochodów np 500zl na osobę to wpłaca 10%,700zl na osobę to wpłaca 20% itd.
Wkurzyłem się tylko bo moglem w tamtym roku składać ale mam dwa laptopy i nie miałem potrzeby,teraz chcę się pouczyć grafiki itp więc przydałby się komp stacjonarny z jakąś kartą graficzną wypasioną no i na tej zmianie umoczę ze 2000zl :(
Kris jak na tak rozwiniętą gospodarkę to nasz kraj bardzo dużo Ci oferuje poprzez przeróżne dofinansowania po sprzęt i opiekę lekarską.
Ciekawe co byś powiedział jak musiałbyś zapłacić za każdą wizytę u lekarza ze stówkę albo za wózek 2000zl czy wiele innych.
Kokosów może nie ma ale jednak sporo nam się należy tylko ze my mamy mentalność do ciągłego narzekania i niezadowolenia bo najlepiej byłoby mieć z 8000zl renty i jeszcze gosposie z PEFRONu.
Tez mi się nie podobają niektóre ustawy i przepisy więc o nich piszę ale nie obrzucam błotem całego państwa.

Obrazek

PostNapisane: 29 mar 2010, 22:53 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Kochani, zamiast się wściekać, proponuję przeczytać wszystkie warunki nowych programów. Po pierwsze zmiany dotyczą zarówno Pegaz 2003 - zastąpiony programem Pegaz 2010 oraz Komputer dla Homera, zastąpiony programem Komputer dla Homera 2010.
Jeśli chodzi o wkład własny, to cytuję:
Cytuj:
Niestety w obu programach zwiększono wymagany, minimalny wkład własny. Jego wysokość będzie teraz ustalana indywidualnie, a zależeć będzie od wysokości dochodów wnioskodawcy, faktu wcześniejszego uzyskania bądź nieuzyskania pomocy na taki sam cel ze środków PFRON oraz ceny samego przedmiotu. Co więcej, osoby z niepełnosprawnością będą mogły wziąć udział w tych programach nie, jak było dotąd, raz na trzy lata, ale raz na cztery lata.

Więcej można przeczytać tutaj: http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/63162 oraz oczywiście na stronie PFRONu, do której linka podał już Tomek.

PostNapisane: 30 mar 2010, 07:48 
Pisarz
Pisarz

nareszcie cos się zmienia bo dotat ten najbiedniejszy dostawał po kieszeni

PostNapisane: 30 mar 2010, 08:46 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Haciasta tylko ze teraz jeszcze bardziej biedni dostaną po kieszeni wiec z czego tu się cieszyć?

Obrazek

PostNapisane: 30 mar 2010, 09:35 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Greg_Zorba napisał(a):
Mam studia, nie mam zawodu, ale od propozycji pracy odgonić się nie mogę.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: uśmiałem się do łez, mój ojciec i sąsiedzi w około mają zawody mają szkoły i latami chodzą podpisywać listę do urzędu pracy a pracy jak nie było tak nie ma co najważniejsze są sprawniejsi niż my tu razem wzięci. Hacista co już nie obstajesz za grekiem jak wcześniej :P :P dla mnie to człowiek nadęty pełen dumy a taki sam kaleka jak inny. Trurl gdybym był chociaż bardziej sprawny ruchowo zapewniam Cię , że już dawno bym opuścił tą Twoją piękną ojczyznę bez skandali zakłamania polityków korupcji itd

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]