Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 maja 2009, 14:30 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

dziekuje :)

PostNapisane: 12 maja 2009, 14:10 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Joasia
Ponieważ jestem tu nowa chciałabym wrócić do tego tematu. Czy jeśli zarobkowo nie pracuję na komputerze to przysługuje mi takie dofinansowanie? Nadmienię, że grupę inwalidzką mam na 3 schorzenia ( całkowita niezdolność do pracy z zasiłkiem pielęgnacyjnym) m.in. jestem osobą niedowidzącą. Bardzo interesuje mnie ten temat, gdyż mój komputer to już stary wrak, a nie stać mnie na kupno nowego poza tym zapewnia mi kontakt ze światem zewnętrznym.

Dać dużo ciepła umie i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić tak trudno dalej
żyć...
Kocham Cię Mamo!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 12 maja 2009, 19:49 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Joasiu, nie wiem jak to jest dokładnie z tym programem Pegaz 2003, bo o nim pisaliśmy. Najlepiej więc będzie jeśli zacytuje Ci fragment, w którym pisze, kto może składać wniosek:

Cytuj:
Adresatami programu w obszarze B są:

1. pełnoletnie osoby w wieku aktywności zawodowej, wykonujące pracę zarobkową lub uczące się albo zarejestrowane w urzędzie pracy, niepełnosprawne z powodu braku lub znacznego niedowładu obu kończyn górnych posiadające ważne orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie równoważne,
2. uczące się, niepełnosprawne dzieci i młodzież w wieku do lat 18 z brakiem lub znacznym niedowładem obu kończyn górnych, posiadające aktualne orzeczenie o zaliczeniu do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności albo aktualne orzeczenie o niepełnosprawności,
3. osoby niepełnosprawne, posiadające ważne orzeczenie o zaliczeniu do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności (albo orzeczenie równoważne) lub aktualne orzeczenie o niepełnosprawności, które są:
a) uczniami szkół ponadgimnazjalnych,
b) słuchaczami kolegiów,
c) studentami studiów pierwszego stopnia lub studentami studiów drugiego stopnia albo studentami jednolitych studiów magisterskich – prowadzonych przez szkoły wyższe,
d) posiadaczami dyplomu ukończenia studiów wyższych kształcącymi się na studiach podyplomowych prowadzonych przez szkoły wyższe lub przez inne jednostki uprawnione do prowadzenia tych studiów na podstawie odrębnych przepisów,
e) uczestnikami studiów doktoranckich prowadzonych przez szkoły wyższe lub przez inne jednostki uprawnione do prowadzenia tych studiów na podstawie odrębnych przepisów,
f) studentami uczelni zagranicznych,
g) studentami odbywającymi staż zawodowy za granicą w ramach programów Unii Europejskiej, pobierającymi naukę w systemie stacjonarnym lub naukę w systemie niestacjonarnym,
4. niepełnosprawne dzieci i młodzież z ważnym orzeczeniem o niepełnosprawności albo znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, z ubytkiem słuchu na poziomie od 90 decybeli, realizujący obowiązek szkolny lub obowiązek przygotowania przedszkolnego.

Polecam zapoznać się z programem Komputer dla Homera. Jest to program, który dofinansuje komputer dla osób niewidzących i słabowidzących. Maksymalna kwota dofinansowania jest znacznie większa niż w Pegaz 2003. Zajrzyj na stronę: www.pfron.org.pl

PostNapisane: 13 maja 2009, 08:30 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Joasia
Bardzo dziękuje za odpowiedź. :buziak: Wejdę na stronę PEFRONU i poczytam sobie.

Dać dużo ciepła umie i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić tak trudno dalej
żyć...
Kocham Cię Mamo!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 16 maja 2009, 02:10 
Dobry duch
Dobry duch

Jak uzasadnialiście wniosek o dofinansowanie w ramach programu Pegaz 2003 zakupu komputera - laptopa?

PostNapisane: 22 maja 2009, 11:32 
Moderator
Moderator

Cherry wejdź w post Sprawny Dojazd i kliknij w mój ostatnio dodany link.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 22 maja 2009, 12:17 
Administrator Główny
Administrator Główny

Cytuj:
Dofinansowania prawa jazdy w ramach tego programu na pewno nie można uzyskać, ponieważ od tego jest osobny program "Sprawny Dojazd".

Program "Sprawny dojazd" nie zostanie uruchomiony w tym roku, w związku z czym powstał specjalny obszar E programu "Pegaz 2003" umożliwiający uzyskanie dofinansowania do prawa jazdy. Więcej na stronie PFRON.
W ramach programu Pegaz 2003 można starać się:
1. Obszar A – dofinansowanie zakupu/montażu oprzyrządowania samochodu
2. Obszar B – dofinansowanie zakupu sprzętu komputerowego
3. Obszar C – dofinansowanie zakupu wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym
4. Obszar D – dofinansowanie kosztów utrzymania sprawności technicznej posiadanego wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym
5. Obszar E – dofinansowanie kosztów uzyskania prawa jazdy kategorii B.

Źródło: pfron.org.pl

PostNapisane: 23 maja 2009, 02:46 
Dobry duch
Dobry duch

Chciałabym starać się w ramach programu Pegaz 2003 o dof. zakupu komputera (laptopa) i drukarki (laserowej), zastanawiam się, na co przychylniej spojrzą, tzn. prawdopodobieństwo dyskwalifikacji dof. której tej rzeczy będzie mniejszej. Obawiam się, że nie dostanę dofinansowania do zakupu laptopa bo mam już komputer (stacjonarny), boje się też, że drukarkę rozpatrzą negatywnie, bo to już mniej podstawowy sprzęt komputerowy i sama nie wiem, jak z tego wybrnąć, pomóżcie...

PostNapisane: 24 maja 2009, 14:59 
Dyskutant
Dyskutant

Nie ma się co przejmować. Składaj i potem będziesz wiedzieć czy dostaniesz.
Drukarka wcale nie jest rzeczą nie potrzebną.
Napisz jeszcze czy uczysz się ii jaki typ niepełnosprawności posiadasz?

PostNapisane: 24 maja 2009, 17:20 
Administrator Główny
Administrator Główny

Ja, kiedy pierwszy raz korzystałam z programu Pegaz 2003, w ramach dofinansowania mogłam kupić także drukarkę. Co prawda atramentową, ale myślę, że nie robi to dużej różnicy. Musisz jednak wziąć pod uwagę to, że w tym roku maksymalna kwota, jaką możesz uzyskać to ok. 3800 zł, a do tego 10% musi być wkładu własnego.
A czy komputer stacjonarny dostałaś w ramach programu Pegaz 2003 lub z PCPR?

PostNapisane: 24 maja 2009, 19:47 
Dobry duch
Dobry duch

Maksymalna kwota dofinansowania ze środków PFRON wynosi chyba 12 760 zł?

PostNapisane: 24 maja 2009, 20:19 
Administrator Główny
Administrator Główny

Cytuj:
Maksymalna kwota dofinansowania ze środków PFRON wynosi chyba 12 760 zł?

Tak, ale:
Maksymalna kwota dofinansowania ze środków PFRON kosztów zakupu sprzętu komputerowego wynosi:
a). 10-krotność najniższego wynagrodzenia dla osób z brakiem lub znacznym niedowładem obu kończyn górnych (w 2009 roku 12.760 zł)
b). 3-krotność najniższego wynagrodzenia dla pozostałych osób (w 2009 roku 3.828 zł)
Zakładałam, że zaliczasz się do drugiej grupy, czyli podpunktu b). Jeśli do pierwszej, czyli a). to oczywiście 12.760 zł.

PostNapisane: 21 cze 2009, 17:26 
Pisarz
Pisarz

Nie pamiętam już jak to ujęłam, ale mniej więcej chodziło o znalezienie pracy (telepraca), ale i chęć lepszej dostosowanej do niepełnosprawności integracji ze społeczeństwem. Pomoc w nawiązaniu kontaktu z otoczeniem społecznym (np. fora lub strony z wydarzeniami kulturalnymi w mieście lub z informacjami o placówkach służby zdrowia).
Pozdrawiam

PostNapisane: 16 lis 2009, 18:54 
Dobry duch
Dobry duch

Dowiedziałem się pocztą pantoflową że PFRON dostał dodatkowe pieniądze, chciałem sie do nich dodzwonić ażeby potwierdzili tą wiadomość, ale to jest wyższa szkoła jazdy żeby sie do nich dodzwonić.

PostNapisane: 17 lis 2009, 13:51 
Moderator
Moderator

Może poszukaj tu : http://www.pfron.org.pl/portal/pl/
DO PFRON trzeba dzwonić jak najwcześniej bo potem...nie ma szans..

PostNapisane: 7 kwi 2010, 12:55 
Moderator
Moderator

Pegaz 2003 zmienił nazwę na Pegaz 2010 i tu można poczytać : http://www.pfron.org.pl/portal/pl/253/8 ... _2010.html

PostNapisane: 1 maja 2010, 20:25 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Olo
A wiecie kiedy wystartuje PEGAZ 2010??

PostNapisane: 12 maja 2010, 14:16 
Moderator
Moderator

W II kwartale roku- mieli podać datę naboru wniosków ale ...na razie nie ma info..

PostNapisane: 5 sie 2010, 15:00 
Moderator
Moderator

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych informuje, że prace nad „Procedurami realizacji programu Pegaz 2010” dobiegają końca. Po zatwierdzeniu przedmiotowych procedur przez Zarząd PFRON ich elektroniczne wersje zostaną zamieszczone na witrynie internetowej Funduszu: http://www.pfron.org.pl, co nastąpi na początku III kwartału bieżącego roku. Termin naboru wniosków wyznaczony zostanie w późniejszym terminie.

„Procedury realizacji programu Pegaz 2010” zawierać będą szczegółowe informacje dotyczące sposobu ubiegania się o dofinansowanie, wzory wniosków o dofinansowanie oraz informacje o dokumentach, jakie trzeba złożyć wraz z wnioskiem.

W ramach programu „Pegaz 2010” przewiduje się, że w bieżącym roku kalendarzowym odbędzie się tylko i wyłącznie nabór wniosków, a ich realizacja nastąpi nie wcześniej niż w I kwartale 2011 roku.

z: pfron.org.pl

Termin przyjmowania w 2010 roku, przez Oddziały PFRON, wniosków o dofinansowanie w ramach programu „Pegaz 2010” w module pomocy w aktywizowaniu osób niepełnosprawnych poprzez likwidację barier transportowych i w komunikowaniu się – w obszarze C

Zarząd Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych ustala termin przyjmowania przez Oddziały PFRON w roku 2010 wniosków o dofinansowanie w ramach realizacji programu „Pegaz 2010” - obszar C (pomoc w zakupie wózka inwalidzkiego o napędzie elektrycznym wraz z dodatkowym wyposażeniem umożliwiającym jego właściwą eksploatację, wynikającą z rodzaju i zakresu niepełnosprawności adresata programu) - od dnia 24 września do 11 października 2010 roku.

z: PFRON

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]