Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lip 2010, 09:18 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: R
Bardzo przykre że ludzie XXI nazywają osoby niepełnosprawne k.....ami

Ja jestem sprawny seksualnie.
Nie uważam by seks był najważniejszy w życiu.

Pe. te słowo mnie oburzyło gej tak ale P.

to takie sam słowo jak na K dla osoby niepełnosprawnej.

I geje nie mówią na siebie P.

http://www.biseksualisty-geja.blog.onet.pl/

PostNapisane: 14 lip 2010, 10:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: Piotr
Takie stowarzyszenie jak opisane w artykule ze Szwecji mogłoby powstać również w Polsce tylko, kto będzie płacił chyba, że by tak bez pieniędzy, napewno chętni by się znaleźli :P :P

PostNapisane: 15 lip 2010, 00:07 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Homoseksualiści jak najbardziej nazywają się miedzy sobą "Pedałami" i nie ściemniaj. Wystarczy wejść do klubu, który jest mniej krzykliwo-tęczowy. Mój kolega Eli tak właśnie mi się przedstawił, "Mam na imię Eliasz i jestem PEDAŁEM" a nie jakimś śmiesznym gejem czy innym zapożyczeniem z angielskiego. Problem zaczyna się wtedy kiedy "Heterycy" chcą nazywać homoseksualistów pedałami a nie są ich bliskimi znajomymi, wtedy słowo jest obraźliwe. Tak samo jest ze słowem "Kaleka" znam wiele ON i z tego co słyszę w naszym gronie bywa często używane i problem zaczyna się wtedy kiedy ktoś z zewnątrz go chce używać.

PostNapisane: 15 lip 2010, 00:11 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Greg_Zorba napisał(a):
Homoseksualiści jak najbardziej nazywają się miedzy sobą "Pedałami" i nie ściemniaj. Wystarczy wejść do klubu, który jest mniej krzykliwo-tęczowy. Mój kolega Eli tak właśnie mi się przedstawił, "Mam na imię Eliasz i jestem PEDAŁEM" a nie jakimś śmiesznym gejem czy innym zapożyczeniem z angielskiego. Problem zaczyna się wtedy kiedy "Heterycy" chcą nazywać homoseksualistów pedałami a nie są ich bliskimi znajomymi, wtedy słowo jest obraźliwe. Tak samo jest ze słowem "Kaleka" znam wiele ON i z tego co słyszę w naszym gronie bywa często używane i problem zaczyna się wtedy kiedy ktoś z zewnątrz go chce używać.

Tak samo jak murzyni w USA często zwracają się do siebie per czarnuchu :D

PostNapisane: 15 lip 2010, 10:53 
Dyskutant
Dyskutant

Zgadzam się z tobą Meteo.

PostNapisane: 15 lip 2010, 17:38 
Pisarz
Pisarz

To specyficzni czarni, ale owszem i to jest bardzo ładne, w ogóle lubie ich angielski, " <lol> czasem klikam z takimi na yahoo ;-)

PostNapisane: 15 lip 2010, 19:23 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
jak juz o pedałach to ja wlasnie nie długo ide do fryzjera on jest właśnie homo seksualistą ale świetny stylista jeśli chodzi o kobiety :)

PostNapisane: 15 lip 2010, 22:40 
Dyskutant
Dyskutant

to jest obraźliwe p czy ci. ludzie to są wyzwiska

nie sądzę by osoba niepełnosprawna większości życzyła być nazywana Ka..,

Alkoholik menelem

Może żyjemy winnym kraju ponieważ w moim kraju za takie wyzwiska można iść do sądu mojego znajomy wygrał sprawę z kobietą o niesławienie za to że nazwała jego P.
A może czarno skorzy piłkarze powinni pogratulować kibicom jak nazywają ich bamb...
i ukłonić się jesteście nie kulturalni przykro ale to prawda.

---- Dodano 15 lipca 2010, 21:43 ----

Ma klasę tylko Meteo.

Kasiu zawiodłam się na tobie.

Po Gregu mogłem się tego spodziewać.

PostNapisane: 16 lip 2010, 05:55 
Pisarz
Pisarz

Bardzo mi Cię szkoda, widać faktycznie jesteś wybitnie wyoutowany ze środowiska homoseksualistów. Jeżeli chodzi o Mateo to o ile ja rozumiem czytany tekst to przyznał mi rację, no ALE może nie oglądałeś filmów o czarnych z USA, a może nie znasz angielskiego, bo słowo "nigger" czy też będąc bardzo dokładnym "nigga" pada w nich wiele razy i określają się tak czarni między sobą, ba żeby być "nigga" albo np "big nigga" trzeba być szanowanym. Za to kiedy biały określa ich w ten sposób często reagują agresją, słowo jest to samo, ALE kontekst już nie.

Pan za mocno jesteś zapatrzony w Biedronia. To inna sprawa kiedy kobieta na ulicy nazwie Cię pedałem, a inna kiedy zrobi to dobry znajomy, w dodatku homoseksualista. To, że tego nie rozumiesz nie zmienia faktu jaka jest praktyka.

Mały cytat "– A nie wyglądasz – to najczęstsza reakcja na informację o tym, że jestem pedałem. Pedałem, a nie gejem, bowiem słowo gej wciąż dość ciężko przechodzi mi przez gardło, a bycie ciotą... cóż... lepiej być pedałem."

Źródło http://www.wiadomosci24.pl/artykul/peda ... --1-a.html

Moim zdaniem albo jesteś conajmniej ociężały intelektualnie, ALBO jesteś homoseksualistą tylko w internecie.

Teraz mam pytanie, kto w środowisku swoich znajomych niepełnosprawnych spotyka się z określeniem kaleka które jest równorzędne z innymi okreśnieniami osób niepełnosprawnych? Chodzi mi o rozmowy MIĘDZY SOBĄ.

---- Dodano 16 lipca 2010, 05:00 ----

P.S Po Gregu spodziewaj się, że nie będzie kolorował rzeczywistości, możesz też się spodziewać z jego strony uczulenia na bzdury "allergic to bullshit" oraz lekkiej niechęci wobec tęczowej ideologii i politycznej poprawności. To że mniej lub bardziej świadomie mi ją chcesz wcisnąć bardzo mnie śmieszy.

PostNapisane: 16 lip 2010, 08:40 
Dyskutant
Dyskutant

Wzywajmy jeszcze od K P C Dzi jeszcze podziękujmy temu komuś że nas tak nazwał. To jest chore myślałem że jesteście bardziej tolerancji od innych osób pełnosprawnych

Szkoda pisać.

W internecie nazywano mnie rożnie grożono nawet śmiercią 5 razy.

PostNapisane: 16 lip 2010, 08:50 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Nikt ich nie wyzywa Radek taka jest prawda tak się o nich mówi na mnie wolajom ślepa i co mam sie zaraz obrażac takie jest życie i tacy som ludzie mi akurat geje nie przeszkadzajom uważam ze so niektorzy wspaniałymi przyjaciółmi

PostNapisane: 16 lip 2010, 19:51 
Pisarz
Pisarz

rad1986 napisał(a):
to jest obraźliwe p czy ci. ludzie to są wyzwiska

nie sądzę by osoba niepełnosprawna większości życzyła być nazywana Ka..,

Ależ oczywiście,że to jest obraźliwe!Jeżeli ktoś ma choć trochę kultury osobistej,nie będzie używał takich określeń i jeżeli ktoś ma trochę godności ludzkiej,nie pozwoli siebie takimi słowami określać.
Mnie zresztą nikt zarówno wśród OP jak i ON nie nazywał nigdy kaleką.Mam koleżankę,którą własna matka tak nazywała i zraniła ją przez to bardzo.Skutek jest taki,że dziewczyna ma bardzo zaniżoną samoocenę.
Szacunek do siebie i do drugiego człowieka -to podstawa stosunków międzyludzkich. Tak trudno to zrozumieć?

PostNapisane: 16 lip 2010, 20:32 
Pisarz
Pisarz

Tak, nie czytałeś linku, który podałem.
No nic, nieważne, niektórzy nie umieją czytać ze zrozumieniem. Jakoś mnie to nie dziwi, nie pytam czy masz maturę, bo dziś każdy ją zdaje, a to wielka szkoda.
Poddaję też pod wielką wątpliwość Twoją deklarowaną tożsamość seksualną. Może przyjdzie Mateo, przeczyta i Ci wyjaśni dlaczego Twój homoseksualizm uważam za ściemę. Mnie się nie chce, nie umiem Ci tego narysować, gdybyś był homoseksualistą to, moim zdaniem doskonale wiedziałbyś o co mi chodzi bez linku, którego nie chciało Ci się czytać. Pedałowanie zawsze było, jest i będzie. To, że przychodzisz i krzyczysz o swojej orientacji nie zmieni faktu, że polskie środowiska homoseksualne są uformowane i od lat trzymają się dobrze. "Tęczowi" nie odkrywają Ameryki, homoseksualiści w Polsce mieli już swoje nieformalne struktury w Dwudziestoleciu międzywojennym i dziś też mają, często na przekór paradom całkiem inną niż postulowana przez "tęczowych" działaczy.

Żeby zrozumieć całą sprawę kochany "geju" internetowy polecam przeczytanie książki Ervinga Goffmana "Piętno. Rozważania o zranionej tożsamości”,Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne wydało ją w 2005 roku.
Ja mam, czytałem dawno, ale z tego co pamiętam masz dogłębnie wytłumaczone jak to się dzieje, że słowo czarnuch

Wiesz co, żebyś podczas czytania nie dostał jakiegoś udaru to zacytuję Ci bardzo ciekawy fragment :

Zostałem kiedyś przyjęty do grupy czarnych chłopców mniej więcej w moim wieku, z którymi chodziłem na ryby Na początku kiedy zacząłem się do nich przyłączać, określeniem "Murzyn"[ang. negro) posługiwali się w mojej obecności bardzo ostrożnie. Stopniowo, gdy chodziliśmy na ryby coraz częściej, zaczęli przy mnie żartować i nazywać się nawzajem czarnuchami [ang. nigger, nigga] prawdziwa zmiana polegała na użyciu przez nich słowa "czarnuch" w żartach, po poprzedniej niemożności posługiwania się słowem "czarnuch" w ogóle Pewnego dnia podczas pływania jeden chłopiec popchnął mnie z udawaną przemocą i powiedziałem do niego : nie wciskaj mi tu tej gadki czarnuchów (nigger talk) On odpowiedział "Ty skurczybyku" (ciekawe tłumaczenie słowa "motherfucker", ale niech będzie) uśmiechając się od ucha do ucha. Od tej chwili wszyscy mogliśmy używać słowa "czarnuch", ale stare kategorie zmieniły się całkowicieNigdy, do końca życia, nie zapomnę tego uczucia w żołądku, po tym, jak użyłem słowa "czarnuch" bez żadnych ograniczeń

przyp. "Piętno. Rozważania o zranionej tożsamości”, tłum. Aleksandra Dzierżyński, Joanna Tokarska-Bakir, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk 2005 r. s. 62-3.

Jeżeli nie rozumiesz tego co tu jest napisane i zaczniesz wyskakiwać z jakimś urojonym "obrażaniem" to śmiem twierdzić, że szkoda czasu na to żebyś cokolwiek czytał. Przykro mi, widać natura nie wszystkim dała po równo.

Uważam Twoją wypowiedź Sofija za bezsensowny rejwach.
Wiele razy niepełnosprawni określali mnie słowem "Kaleka" na tej samej zasadzie wedle której chłopcy o których pisze Erving określali samych siebie "czarnuchami" i ja określałem wielokrotnie znajome osoby niepełnosprawne "kalekami" i absolutnie nikt się nie obraża, bo kontekst jest zupełnie inny niż w przypadku określenia mnie tak przez osobę pełnosprawną, nawet gdyby była to moja matka. Z ust zdrowych to całkowicie inaczej brzmi i zupełnie inny ma ciężar.

Tak trudno to zrozumieć?

PostNapisane: 17 lip 2010, 10:33 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Jednak, jakby nie było, słowo "pedał" kosztuje.
Cytuj:
...Nie można gejów wyzywać do "pedałów" - orzekł szczeciński sąd okręgowy. Kobieta która tak obrażała swojego sąsiada-homoseksualistę ma zapłacić 15 tys. zł zadośćuczynienia...

http://www.emetro.pl/emetro/1,88817,6895071,_Pedal__obraza_i_kosztuje_15_tys__zl.html

PostNapisane: 17 lip 2010, 11:19 
Pisarz
Pisarz

Zdziwiłbym się gdyby była lesbijką a on nazwany pedałem poczuł się urażony.
Cały czas sprawa rozbija się o wewnętrzny język środowiska, macie już jeden cytat i link podany, tylko żeby się do tego ustosunkować należałoby rzecz przeczytać.
Nie tylko homoseksualiści nazywają się między sobą pedałami, ale i samych siebie tak nazywają bardzo czesto (patrz LINK podany wyżej)

Skoro kobieta która nazwała homoseksualistę pedałem była spoza kręgu środowisk homoseksualnych to człowiek mógł poczuć się obrażony. Tak samo jakbym nieznanego mi zupełnie murzyna nazwał "czarnuchem" o tym z kolei jest cytat z Ervinga. Są grupy ludzi, to dotyczy tzw. "cichych" homoseksualistów, którzy nie chodzą na parady i odnoszą się do nich z rezerwą gdzie nazwanie kogoś "gejem" jest obraźliwe, a przynajmniej dowodzi lekceważącego stosunku do człowieka.

Nie słowa są obraźliwe, ale intencje. To, że człowiek na wózku, którego znam powie mi na przykład "Wiesz jak to jest z kalekami, zawsze kombinują" w ogóle nie zwróci mojej uwagi, możemy sie pośmiać z tego jak owe kaleki zawsze kombinują. Jeżeli zaś powie mi to człowiek pełnosprawny i chodzi o takie samo zdanie, poczuję się raczej źle. Nie wiem co jest w tym co piszę niezrozumiałe.
Brak stanowiska naszego "internetowego geja" względem podanych przeze mnie źródeł raczej mnie irytuje. Krzyczeć- tak, myśleć- nie, bo po co.

Sąd nie zakazał używania słowa "pedał". Ono zostanie. ale tutaj miał wszelkie podstawy by stwierdzić, że to słowo było użyte w celu obrażenia, dokuczenia. Można nie używać kija albo nie mieć zaciśniętej dłoni w pięść i też być agresywnym.
prof. Włodzimierz Gruszczyński

---- Dodano 17 lipca 2010, 10:31 ----

Stanowisko z "Jaskini lwa" dotyczące dowcipów "o pedałach"

Wśród hetero stoję zmieszany i myślę "co za kretyni"

Wśrod homo czesto pokładam się ze śmiechu

Chodzi o to iż ten sam dowcip opowiedziany przez heteroseksualistę jest powieleniem stereotypow a przez homoseksualistę jest umiejetnoscia smianai sie z samego siebie

Słyszałem też dowcip opowiedziany przez dziewczynę na wózku wśród innych niepełnosprawnych.

Dziewczyna umówiła się z pełnosprawnym facetem na randkę, zachciało im się pójść na koncert, ale nie było już biletów. Postanowili, że on ją jakimś cudem przeniesie przez płot.

Więc idą pod płot, a ona dosyć dobrze wyglądała, więc facet widząc jak leży przewieszona nie potrafił się powstrzymać i kochał się z nią.
Po czym ją wsadził z powrotem na wózek i dziewczyna zaczęła płakać.

-Czemu płaczesz!?
-Bo to pierwszy raz...
-Nie, co Ty gadasz, czułbym gdyby to był pierwszy raz.
-Pierwszy raz ktoś mnie zdjął z płota!

Wszyscy śmialiśmy się z tego, a pewnie byłoby zupełnie inaczej gdyby w grupie gdzie są pełnosprawni i niepełnosprawni opowiedział ten żart ktoś zdrowy. To chyba jasne i na serio nie wiem jak niektórym narysować to, o co mi chodzi.

PostNapisane: 17 lip 2010, 11:33 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
A ja jestem bardziej od pnia głuchą kaleką i już. A nie niesłyszącą niepełnosprawną.

PostNapisane: 17 lip 2010, 11:47 
Pisarz
Pisarz

Jedno chyba nie wyklucza drugiego ;-)
Z resztą nie obrażaj sama siebie, bo przyjdzie rad i będzie płakał, że tak nie można.
Ze słowem "głuchy" jest podobna sprawa.
Większość Niesłyszących, których znam, a znam sporo, kiedy zdrowi nazywają ich głuchymi to reagują źle, twierdzą, z resztą mają po części rację, że słowo to obarczone jest stereotypem, "bo dla ludzi głuchy to to samo co głupi" i często tak jest, bo wiele osób mówiąc do Niesłyszącego nie wpadnie na pomysł, że nie potrafi się dogadać, bo nie słyszy, wielu myśli, że ich nie rozumie.
Osoby które nie słyszą od urodzenia często mają też problem z pisaniem, no ale zdrowe osoby nie rozumieją często, że one muszą zapamiętać jak się pisze, bo nie mogą usłyszeć, więc stereotypy sa jakie są. Jeżeli zostanie się jednak zaakceptowanym przez grupę, można zobaczyć, że miedzy sobą migają "głuchy", "niesłyszący", "głucho-niemy" i te słowa mają bardzo podobne znaczenie. Nie zmienia to faktu, że kiedy słyszący którego ledwo poznali pisze do nich "Jersteś głuchy" nie czują się z tym najlepiej.

PostNapisane: 17 lip 2010, 11:54 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
To też zależy właśnie kto i jak to mówi tudzież pisze. W jakim kontekście. Ja miałam to szczęście, że słyszałam, więc właśnie problemów co ludzie głusi od urodzenia nie mam. Jedyny duży problem dla mnie to rozumieć z ruchu ust jak kogoś nie znam, bo znane mi osoby rozumiem.
A głucha kaleka szybciej się mówi tudzież pisze niż niesłysząca niepełnosprawna ;)

PostNapisane: 17 lip 2010, 11:55 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Greg_Zorba napisał(a):
Nie słowa są obraźliwe, ale intencje.

Dokładnie, ja tak sobie myślę, że nasz forumowicz, tak krzyczy, bo jeszcze nie przebywał w towarzystwie gejów, i nie wie, jak między sobą do siebie mówią, i w ogóle mało wie. W necie można być każdym, i mieć skłonności w różnych kierunkach, życie w odpowiednim czasie zweryfikuje, i może się okazać, że ów forumowicz, w ogóle nie będzie takowym, za jakiego się poddaje ;) Mnie akuratnie nie trzeba przypominać o czytaniu linków, bo jeżeli zabieram udział w dyskusji, zawsze to robię.
Greg_Zorba napisał(a):
Brak stanowiska naszego "internetowego geja" względem podanych przeze mnie źródeł raczej mnie irytuje. Krzyczeć- tak, myśleć- nie, bo po co

Przyzwyczajaj się, to nie pierwszy raz ;) Niesmakiem jednak pozostaje, kiedy jedna strona argumentuje, a druga, nie sprawdzając linków, nadal głosi "swoje".

PostNapisane: 17 lip 2010, 11:57 
Pisarz
Pisarz

To mówiłem już, się zapisz do PZG, naucz migać, czytać z ruchu warg też tam uczą i by belfrem została. Dlatego że o ile pamiętam możesz angielskiego uczyć, słyszałaś więc w porównaniu z nimi piszesz świetnie, sama nie słyszysz więc wiesz o co w tym chodzi, albo lepiej "jak to jest" z pewnych źródeł wiem, że migających nauczycieli zawsze chętnie przyjmą do pracy, no i to szkoły specjalne, więc emerytura wcześniej ;-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]