Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sty 2012, 17:56 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Czy ktoś z Was drodzy Ofonowicze wie ile się czeka na paszport, ile zdjęć do niego jest potrzebnych? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

PostNapisane: 17 sty 2012, 19:07 
Pisarz
Pisarz

Imię: Monika
W tej chwili czeka się zdecydowanie krócej niż w sezonie, myślę że ok. 3 tygodni i słyszałam iż wystarczy już 1 fotografia.

PostNapisane: 17 sty 2012, 19:16 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dziękuję bardzo za informację, nie mam już ważnego paszportu, w maju 2009 roku skończył mi się termin ważności, muszę od nowa w związku z wrześniem jego zdobyć. Jeszcze raz dziękuję :)

PostNapisane: 17 sty 2012, 19:37 
Pisarz
Pisarz

Mój również stracił ważność więc pora postarać się o nowy. Co do tych fotografii to jak wcześniej pisałam tylko tak słyszałam, więc miej może przy sobie tak na wszelki wypadek więcej.

PostNapisane: 18 sty 2012, 20:01 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: teresa
czeka się w zależności od rejonu gdzie mieszkasz ok 2-3tygodnie

PostNapisane: 18 sty 2012, 20:04 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

To nie tak źle, teraz w poniedziałek będę jego sobie załatwiał. Dziękuję za odp. :)

PostNapisane: 19 sty 2012, 12:20 
Moderator
Moderator

Jakie dokumenty należy złożyć aby otrzymać paszport?

Aby otrzymać paszport należy w organie paszportowym złożyć:

*wypełniony wniosek o wydanie dokumentu paszportowego;
* jedną kolorową fotografię spełniającą wymogi biometrii;
* dowód uiszczenia opłaty paszportowej, lub przedstawić do wglądu dokument potwierdzający uprawnienie do skorzystania z ulgi lub dokument uprawniający do zwolnienia z opłaty;
* odpis skrócony lub zupełny polskiego aktu urodzenia – w przypadku ubiegania się o dokument paszportowy za granicą przez osoby nieposiadające numeru PESEL;
* odpis skrócony lub zupełny polskiego aktu małżeństwa – w przypadku ubiegania się o dokument paszportowy każdorazowo po zmianie nazwiska w wyniku zawarcia małżeństwa za granicą.

Składając wniosek o wydanie dokumentu paszportowego należy okazać do wglądu ważny dokument paszportowy, a w przypadku gdy osoba nie posiada ważnego dokumentu paszportowego ważny dowód osobisty, o ile ma obowiązek posiadania tego dokumentu.

Wniosek o wydanie dokumentu paszportowego składa się osobiście, z wyjątkiem następujących przypadków:

* wniosek o wydanie dokumentu paszportowego osobie małoletniej składają rodzice lub ustanowieni przez sąd opiekunowie albo jeden z rodziców lub ustanowionych przez sąd opiekunów wraz z pisemną zgodą drugiego z rodziców lub ustanowionego przez sąd opiekuna, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy lub notariusza;
* wniosek o wydanie dokumentu paszportowego osobie ubezwłasnowolnionej całkowicie pozostającej pod władzą rodzicielską składają rodzice, a niepozostającej pod władzą rodzicielską składa opiekun ustanowiony przez sąd.

Dokument paszportowy odbiera się osobiście w organie paszportowym, w którym został złożony wniosek, a osoba dokonująca odbioru sprawdza za pomocą czytnika elektronicznego czy dane zawarte w mikroprocesorze są zgodne ze stanem faktycznym. Przy odbiorze dokumentu paszportowego przedstawia się także dotychczas posiadany dokument paszportowy, celem jego anulowania.

więcej na : http://www.msw.gov.pl/portal/pl/380/31/ ... html#Jakie

Ja wyrabiając w tamtym roku czekałam na paszport ok. 2 tygodni. A dodatkowo mogłam sprawdzać w necie - jak wygląda sprawa paszportu - czy jest gotowy do odbioru czy nie.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 19 sty 2012, 12:28 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Generalnie paszport mi jest nie potrzebny, bo po Europie to praktycznie można się poruszać na dowód osobisty a do Stanów Zjednoczonych się nie wybieram :)

PostNapisane: 19 sty 2012, 14:21 
Pisarz
Pisarz

Mnie się podoba, że coraz częściej można w urzędach coś przez internet załatwić, choćby "zaklepanie" sobie kolejki do urzędnika czy podejrzeć na jakim etapie jest w załatwianiu sprawa.

PostNapisane: 20 sty 2012, 10:32 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

asia_86 napisał(a):
Jakie dokumenty należy złożyć aby otrzymać paszport?

Aby otrzymać paszport należy w organie paszportowym złożyć:

*wypełniony wniosek o wydanie dokumentu paszportowego;
* jedną kolorową fotografię spełniającą wymogi biometrii;
* dowód uiszczenia opłaty paszportowej, lub przedstawić do wglądu dokument potwierdzający uprawnienie do skorzystania z ulgi lub dokument uprawniający do zwolnienia z opłaty;
* odpis skrócony lub zupełny polskiego aktu urodzenia – w przypadku ubiegania się o dokument paszportowy za granicą przez osoby nieposiadające numeru PESEL;
* odpis skrócony lub zupełny polskiego aktu małżeństwa – w przypadku ubiegania się o dokument paszportowy każdorazowo po zmianie nazwiska w wyniku zawarcia małżeństwa za granicą.

Składając wniosek o wydanie dokumentu paszportowego należy okazać do wglądu ważny dokument paszportowy, a w przypadku gdy osoba nie posiada ważnego dokumentu paszportowego ważny dowód osobisty, o ile ma obowiązek posiadania tego dokumentu.

Wniosek o wydanie dokumentu paszportowego składa się osobiście, z wyjątkiem następujących przypadków:

* wniosek o wydanie dokumentu paszportowego osobie małoletniej składają rodzice lub ustanowieni przez sąd opiekunowie albo jeden z rodziców lub ustanowionych przez sąd opiekunów wraz z pisemną zgodą drugiego z rodziców lub ustanowionego przez sąd opiekuna, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy lub notariusza;
* wniosek o wydanie dokumentu paszportowego osobie ubezwłasnowolnionej całkowicie pozostającej pod władzą rodzicielską składają rodzice, a niepozostającej pod władzą rodzicielską składa opiekun ustanowiony przez sąd.

Dokument paszportowy odbiera się osobiście w organie paszportowym, w którym został złożony wniosek, a osoba dokonująca odbioru sprawdza za pomocą czytnika elektronicznego czy dane zawarte w mikroprocesorze są zgodne ze stanem faktycznym. Przy odbiorze dokumentu paszportowego przedstawia się także dotychczas posiadany dokument paszportowy, celem jego anulowania.

więcej na : http://www.msw.gov.pl/portal/pl/380/31/ ... html#Jakie

Ja wyrabiając w tamtym roku czekałam na paszport ok. 2 tygodni. A dodatkowo mogłam sprawdzać w necie - jak wygląda sprawa paszportu - czy jest gotowy do odbioru czy nie.

Bardzo dziękuję za cenne informacje :) Mam nadzieję iż bez problemu jego załatwię sobie teraz.
:)

PostNapisane: 22 sty 2012, 16:38 
Moderator
Moderator

bodzio2 W krajach które są w UE to można na dowód ale np już na Ukrainie czy gdzieś dalej potrzeba paszport.

PostNapisane: 25 sty 2012, 18:45 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Warto było zostać te dwa dni dłużej. Dzisiaj odebrałem kolejny po 10 latach dowód i mogłem złożyć wniosek o paszport. Musiałem szukać fotografa, nie wiedziałem iż inne zdjęcia są potrzebne aniżeli do dowodu. Drogi jak nie wiem - 140zł... Ale najważniejsze iż mam to za sobą już,...

Ostatnio edytowano 26 sty 2012, 09:39 przez misiu100, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 sty 2012, 19:12 
Pisarz
Pisarz

A ile czasu będziesz czekał na odbiór ?

PostNapisane: 26 sty 2012, 09:43 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Do 30 dni, na podstawie przyznanego mi numeru mogę sprawdzać w necie czy już jest do odbioru.

PostNapisane: 26 sty 2012, 15:23 
Moderator
Moderator

misiu100- fotografowie na ogół wiedzą jakie trzeba zdjęcia do paszportu :) .

A my niepełnosprawni płacimy mniej bo :

50 % ulga w opłacie paszportowej przysługuje:

* emerytom, rencistom, osobom niepełnosprawnym i współmałżonkom tych osób, pozostających na ich wyłącznym utrzymaniu,
* osobom przebywającym w domach pomocy społecznej lub w zakładach opiekuńczych, albo korzystających z pomocy społecznej w formie zasiłków stałych,
* kombatantom i innym osobom będącymi ofiarami represji wojennych i okresu powojennego,
* osobom małoletnim do czasu podjęcia ustawowo określonego obowiązku szkolnego, uczniom i studentom

z: http://www.msw.gov.pl/portal/pl/380/31/ ... html#Jakie :)

PostNapisane: 1 lut 2012, 18:49 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Zgadzam się z Tobą. Ja akurat robiłem zdjęcia w punkcie koło miejsca gdzie składałem wniosek. Ponoć to są nr 1 zdjęcia po jakie ludzie tam przychodzą, non stop z tego co usłyszałem.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]