Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 wrz 2006, 10:15 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Słyszeliście o czymś takim? Ciało śpi, a mózg się budzi i jest świadomy tego co dzieje się wokół. Często towarzyszą temu halucynacje senne np uczucie obecności drugiego człowieka, którego tak naprawdę nie ma, „sny na jawie”. To okropne zjawisko. Doświadczam tego od kilku lat – raz, dwa razy w tygodniu, czasem częściej. Jeśli ktoś z Was słyszał o takim schorzeniu i zna jakiś sposób na jego zwalczanie, to proszę o podpowiedź. Wiadomości zebrane dotąd przy pomocy Internetu nic nie dały. Wyczytałem bzdury typu: porwanie przez UFO (!?), „duszenie przez zmorę” itp. Zgłosiłem się z tym do lekarzy (neurolog, psychiatra), ale oni nie bardzo wiedzieli o co chodzi (?)
Nie będę szczegółowo opisywał zjawiska. Jeśli ktoś wie o co chodzi, to nie trzeba mu przedstawiać szczegółów. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

PostNapisane: 7 wrz 2006, 17:35 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Hmm, nie wiem, czy to jest to samo, ale ja miałam sen, w którym to byłam obudzona. Wiedziałam, co się dzieje w okół, że ktoś dzwoni do drzwi, chciałam wstać, ale nie dałam rady, byłam cała zdrętwiała, cięzka, opadały mi powieki. Wiem, że na pewno mi sie to nie śniło. Najgorsze nastąpiło, gdy zaczęło mi brakować powietrza. Wtedy już usilnie próbowałam się podniesc, wybudzić się z tego, no i udało mi się. Do dzisiaj nie wiem co to było, ale do przyjemnych rzeczy to nie należało :/
Przestałam się tym przejmować, ale po Twoim poście zaczęło mnie to zastanawiać.

PostNapisane: 7 wrz 2006, 18:59 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

To pewnie TO. Tyle, że Tobie zdarzyło się to raz, a mnie setki razy. To okropne. Nie życzę tego najgorszemu wrogowi.

PostNapisane: 7 wrz 2006, 22:52 
Pisarz
Pisarz

Moja kolezanka to miala, mowila, ze to bylo straszne i caly dzien byla roztrzesiona. Mialam kiedys tak, ze sie obudzilam, widzialam wszystko co jest w pokoju, ale nie moglam otworzyc oczu i sie ruszyc, mialam tak raz i nie chce wiecej.

PostNapisane: 8 wrz 2006, 07:05 
Pisarz
Pisarz

Kiedyś o tym czytałem. Sam chyba nigdy nie przeżyłem, a jak przeżyłem, to pewnie jakoś z mniejszym natężeniem. W każdym razie paraliż senny jest chyba bardziej traktowany jako zjawisko paranormalne, bo pamiętam, że chyba o tym czytałem w gazecie, która się takimi rzeczami zajmuje. Swoją drogą to dziwne, że psychiatra nic na ten temat nie wiedział, bardzo mnie to dziwi.

PostNapisane: 8 wrz 2006, 08:11 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ruciński napisał(a):
paraliż senny jest chyba bardziej traktowany jako zjawisko paranormalne

I to jest właśnie totalna bzdura. Wyczytałem gdzieś nawet, że jest to zjawisko "oświecone". Ciekawe kto to napisał?

Ruciński napisał(a):
to dziwne, że psychiatra nic na ten temat nie wiedział, bardzo mnie to dziwi

Mnie też to dziwi. Tym bardziej, że temat przedstawiłem lekarzowi z najmniejszymi szczegółami.

PostNapisane: 8 wrz 2006, 15:23 
Pisarz
Pisarz

Powinno sie o tym wiecej mowic nawet w prasie, jest tyle waznych tematow o ktorych sie nie mowi, jakby ich nie bylo, nie bylo problemu.

PostNapisane: 9 wrz 2006, 20:06 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Joanna napisał(a):
Powinno sie o tym wiecej mowic nawet w prasie, jest tyle waznych tematow o ktorych sie nie mowi, jakby ich nie bylo, nie bylo problemu.

Zgadzam się. Piszcie. co wam lezy na sercu. Jesli bedziemy sie dzielic problemami i smutkami wtedy znajdzie się wyjście. Wazne zeby prubować :roll:

PostNapisane: 9 wrz 2006, 20:32 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mi nie chodzi o to, by akurat tym problemem dzielić się z kimkolwiek. Ja szukam recepty na jego zlikwidowanie.

PostNapisane: 9 wrz 2006, 20:41 
Moderator
Moderator

Tomek napisał(a):
Mi nie chodzi o to, by akurat tym problemem dzielić się z kimkolwiek. Ja szukam recepty na jego zlikwidowanie.

Wiem dlatego próbowałam znalesc jakis sposób żeby ci pomóc. Narazie jeszcze nie wiem jak ale próbuje. Wierze ze to musi byc dla ciebie straszne. Ja miałam kiedys koszmary senne... i ktos mi pomógł. Wiem ze to co innego i nie da sie porównac... niestety. :cry:

Ostatnio edytowano 10 wrz 2006, 01:55 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 9 wrz 2006, 20:49 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Wiem, że jesteście ze mną. I za to Wam wszystkim dzięki wielkie.

PostNapisane: 9 wrz 2006, 21:23 
Pisarz
Pisarz

To może spróbuj z tym problemem do jakiegoś innego psychiatry czy psychologa się zgłosić, bo nie wierzę, że żaden nic na ten temat nie wie. W końcu to zjawisko nie jest nowe.

PostNapisane: 11 gru 2006, 03:09 
Pisarz
Pisarz

Ostatnio gdzies o tym czytalam, sporo osob to dotyka, ale ludzie nie chca o tym mowic ze wstydu, ze to cos zlego i wstydliwego.

PostNapisane: 11 gru 2006, 09:29 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jak na razie mam z tym spokój (odpukać). Od jakichś dwóch miesięcy. I oby już nie wróciło. To na pewno coś niedobrego. Ale czy wstydliwego? Nie powidziałbym. Ale może właśnie przez ten wstyd dolegliwość nie jest za bardzo znana nawet lekarzom.

PostNapisane: 11 gru 2006, 14:57 
Moderator
Moderator

Tomek napisał(a):
Jak na razie mam z tym spokój (odpukać). Od jakichś dwóch miesięcy. I oby już nie wróciło. To na pewno coś niedobrego. Ale czy wstydliwego? Nie powiedziałbym. Ale może właśnie przez ten wstyd dolegliwość nie jest za bardzo znana nawet lekarzom.

zgadzam sie i ciesze ze juz ci lepiej trzymam kciuki zeby nie wróciło. - nawet nie wiesz jaką radosc mi sprawiłes ta informacją :bravo:

Ostatnio edytowano 14 gru 2006, 16:13 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 gru 2006, 16:35 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Katarzyna Metzger napisał(a):
zgadzam sie i ciesze ze juz ci lepiej trzymam ciuki zeby nie wruciło. - nawet nie wiesz jaką radosc mi sprawiłes ta informacją

Dzięki Kasiu :smile:

PostNapisane: 11 gru 2006, 21:55 
Pisarz
Pisarz

Tomek napisał(a):
Jak na razie mam z tym spokój (odpukać). Od jakichś dwóch miesięcy. I oby już nie wróciło. To na pewno coś niedobrego. Ale czy wstydliwego? Nie powidziałbym. Ale może właśnie przez ten wstyd dolegliwość nie jest za bardzo znana nawet lekarzom.
To super, oby tak dalej, trzymaj sie. Skoro ludzie nie mowia o tym problemie to i malo sie o nim wie.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]