Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 cze 2011, 17:22 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Arkadiusz
Witam . jestem osobą niepełnosprawna ale nie chce się poddać mieszkam w niewielkiej wsi gdzie ludzie posiadają dużą ilość materiałów wtórnych. jednak nie wiem jak zabrać się do otwarcia działalnośći zajmującej się właśnie tym:( czy może mi ktoś pomóc??

PostNapisane: 20 cze 2011, 10:26 
Moderator
Moderator

Podpowiedzi znajdziesz tu :

http://www.niepelnosprawni.gov.pl/zatru ... b-prowadz/

http://www.mala-firma.pl/dla-poczatkuja ... k-po-kroku

Najpierw jednak pomyśl czy Ci się opłaca zakładać działalność; czy jest już takie coś, czy lokalizacja firmy będzie dobra, ... itp.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 21 cze 2011, 00:33 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
ZUS cie zje. Wierz mi że to się nie opłaca. Opłacałoby się gdybyś miał już jeden etat, wtedy nie musisz płacić drugiego ZUSu. Zbieraj surowce wtórne i odsprzedawaj je pośrednikom bez zakładania działalności. Inaczej będziesz tylko robił na złote klamki w zusach.

PostNapisane: 21 cze 2011, 11:25 
Moderator
Moderator

mariano - jak będzie wszystko dobrze załatwione z formalnościami (potem z księgowością) to i Zus nie będzie miał się o co czepiać.

A ta pożyczka z Urzędu Pracy może być umorzona(w jakieś części lub w całości) po roku działalności.

PostNapisane: 21 cze 2011, 15:08 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
mariano napisał(a):
ZUS cie zje. Wierz mi że to się nie opłaca. Opłacałoby się gdybyś miał już jeden etat, wtedy nie musisz płacić drugiego ZUSu. Zbieraj surowce wtórne i odsprzedawaj je pośrednikom bez zakładania działalności. Inaczej będziesz tylko robił na złote klamki w zusach.

Typowe podejście do sprawy, ''nic się nie opłaca'', człowiek chce się czymś zając i prosi o rade a tu z mety dostaje odpowiedz ze nie ma sensu.
Z ZUSem nie ma problemu bo jeżeli pobierasz zwykłą rentę to nie musisz płacić całego ZUSu jedynie składkę z tego co pamiętam chorobową,chyba ze coś się ostatnio zmieniło.
Jak najbardziej popieram pomysł tym bardziej ze w małych miejscowościach takich surowców się sporo marnuje bo nie ma skupów itp wiec jest szansa na zarobek i przede wszystkim jak założysz działalność to liczy Ci się staż pracy który będzie doliczany do rety a później emerytury.
Z Urzędem skarbowym możesz się rozliczać ryczałtem lub na książkę czyli od dochodów ale to musisz wybadać co będzie korzystniejsze a zobaczy dopiero po kilku miesiącach bo przy większych obrotach lepszy jest ryczałt,przy mniejszych książka.
W urzędzie miasta lub gminy rejestrujesz działalność gospodarcza koszt ok 200zl tylko w formularzu zaznaczaj jak najwięcej branży bo może się kiedyś przydać a i tak oplata jest ta sama.
Potem tylko załatwiasz Regon ale nie pamiętam ile się płaci,jakieś drobiazgi na znaczki skarbowe chyba tylko i już możesz działać :)
Wszystkie formalności załatwisz przy dobrych wiatrach w 1 dzień.
Może coś pominąłem ale kilka lat minęło jak rejestrowałem swoja działalność.
Jedna rada,rejestruj działalność dopiero jak wszystko sobie naszykujesz,czyli odbiorców,lokal itd bo po co płacić jak nie zaczniesz jeszcze zarabiać.
Ps. A propos pośredników, jeżeli się orientujesz Marianno to oni zarabiają ok 100% wiec skupują praktycznie za pol ceny a do tego to co? on ma biegać po domach i prosić o np. puszki po piwie?
Trzeba znaleźć na początek konkretnego odbiorcę a potem to już pikuś,ludzie przynoszą on płaci i odsprzedaje odbiorcy z podwójnym zyskiem.
Wiadomo ze potrzebny jest jakiś kapitał bo za towar trzeba zapłacić i lokal bądź chociaż kawałek działki z dojazdem gdzie można na początek zwykły blaszak postawić ale pewnie znajdziesz coś na własnym podwórku ( komórka,stodoła itp).

Obrazek

PostNapisane: 23 cze 2011, 01:31 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Dobra Tomek, jak jesteś taki mądry to powiem Ci tak. W moim 30 tysięcznym mieście, podobne firmy przechodzą do szarej strefy, bo nie dają rady. Masz odpowiedź - dlaczego nie ma skupów w mniejszych miejscowościach. Do tego dochodzą...ruchome ceny surowców, niepewni odbiorcy, że już nie wspomnę o zusach i skarbówkach, które biorą lwią część zysków.

Poradziłem według własnych obserwacji. Jak mu się zacznie kręcić w szarej strefie to sam prędzej czy później pomyśli o legalizacji. A jak mu się biznes nie rozkręci to przynajmniej wiele nie straci. Z mojego względu bezpieczniej. Ale ty widzę, jesteś taki Chojrak co od razu wszystkich na głęboką wodę puszcza. Oby się tylko nie utopili na tych twoich radach.

---- Dodano 23 czerwca 2011, 01:50 ----

asia_86

Pożyczka to nie jest dobrodziejstwo państwa. Pożyczka to jest pakt w którym ty się zobowiązujesz utrzymywać legalną działalność gospodarczą przez kilka lat, w zamian za pożyczone pieniądze. Zastanowił bym się 3 razy czy taka pożyczka na pewno się opłaci.

PostNapisane: 23 cze 2011, 12:37 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Mariusz wcale nie jestem ''taki mądry'' ani nie puszczam nikogo na głęboką wodę a tylko wyrażam swoją opinię.
Po drugie co on ma do stracenia? parę groszy które zapłaci za załatwienie formalności? bez przesady z tymi stratami.
Prowadziłem kilka rodzajów działalności gospodarczej łącznie z handlem obwoźnym i jedyne straty jakie miałem to ewentualnie towar który mi został ale to żaden problem bo po cenach producenta bez problemu można się go pozbyć.
Jest prosta zasada jak nie spróbujesz to nigdy nic nie osiągniesz a ryzyko jest zawsze ale na tym to polega.

Obrazek

PostNapisane: 23 cze 2011, 23:37 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

OK....Spoko... Ja tam też nie jestem pesymistą i doradzam jak umiem. W każdej innej branży - ok, ale surowce wtórne to wdowi grosz. Może jeżeli uda mu się nie płacić zus-u (jeśli ma rentę), to coś tam na legalu uciuła.. Ale będą to grosze. W moich okolicach przetrwała tylko jedna firma, która ma dźwigi i sprzęt do odzyskiwania złomu budowlanego. O czymś to świadczy? Dlatego nie pisze żeby go zniechęcić, tylko żeby wiedział jakie są realia w tej branży.
Coś może się zmienić jeżeli postarał by się o dofinansowanie swojego miejsca pracy z PFRONu lub z funduszy UE. W przeciwnym razie to legalne biedowanie.

PostNapisane: 27 cze 2011, 00:31 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Od pierwszego lipca br. zakładanie firmy będzie jeszcze prostsze dzięki nowym przepisom. Więcej szczegółów: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/5 ... rczej.html

PostNapisane: 3 lip 2011, 11:52 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Tosiek
fabek111 napisał(a):
mariano napisał(a):

Typowe podejście do sprawy, ''nic się nie opłaca'', człowiek chce się czymś zając i prosi o rade a tu z mety dostaje odpowiedz ze nie ma sensu.
Z ZUSem nie ma problemu bo jeżeli pobierasz zwykłą rentę to nie musisz płacić całego ZUSu jedynie składkę z tego co pamiętam chorobową,chyba ze coś się ostatnio zmieniło.
Jak najbardziej popieram pomysł tym bardziej ze w małych miejscowościach takich surowców się sporo marnuje bo nie ma skupów itp wiec jest szansa na zarobek i przede wszystkim jak założysz działalność to liczy Ci się staż pracy który będzie doliczany do rety a później emerytury.
Z Urzędem skarbowym możesz się rozliczać ryczałtem lub na książkę czyli od dochodów ale to musisz wybadać co będzie korzystniejsze a zobaczy dopiero po kilku miesiącach bo przy większych obrotach lepszy jest ryczałt,przy mniejszych książka.
W urzędzie miasta lub gminy rejestrujesz działalność gospodarcza koszt ok 200zl tylko w formularzu zaznaczaj jak najwięcej branży bo może się kiedyś przydać a i tak oplata jest ta sama.
Potem tylko załatwiasz Regon ale nie pamiętam ile się płaci,jakieś drobiazgi na znaczki skarbowe chyba tylko i już możesz działać :)
Wszystkie formalności załatwisz przy dobrych wiatrach w 1 dzień.
Może coś pominąłem ale kilka lat minęło jak rejestrowałem swoja działalność.
Jedna rada,rejestruj działalność dopiero jak wszystko sobie naszykujesz,czyli odbiorców,lokal itd bo po co płacić jak nie zaczniesz jeszcze zarabiać.
Ps. A propos pośredników, jeżeli się orientujesz Marianno to oni zarabiają ok 100% wiec skupują praktycznie za pol ceny a do tego to co? on ma biegać po domach i prosić o np. puszki po piwie?
Trzeba znaleźć na początek konkretnego odbiorcę a potem to już pikuś,ludzie przynoszą on płaci i odsprzedaje odbiorcy z podwójnym zyskiem.
Wiadomo ze potrzebny jest jakiś kapitał bo za towar trzeba zapłacić i lokal bądź chociaż kawałek działki z dojazdem gdzie można na początek zwykły blaszak postawić ale pewnie znajdziesz coś na własnym podwórku ( komórka,stodoła itp).

...Też tak uważam...-tylko trzeba przystosować warunki -do własnych wymagań i możliwości produkcji no i rzetelnie się rozliczać...
opłaty skarbowe są groszowe...-sprawy...

PostNapisane: 1 mar 2012, 06:18 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: adam
Witam.sam mysle nad działalnością gos.Jak mi ktos powiedział .Jak niespróbujesz to sie nie dowiesz.Pracuje na etacie ,więc za działalność płaciłbym niewiele.Jedynie czego się boje to tych formalności ze skarbówką,zusem,książka przych.i rozch.

PostNapisane: 1 mar 2012, 11:10 
Moderator
Moderator

baca141- jak zatrudnisz księgową to problemów nie będzie.

PostNapisane: 1 mar 2012, 13:09 
Pisarz
Pisarz

Imię: Piotr
Otwarcie własnej firmy nie jest zbyt trudne, gorzej jest z jej prowadzeniem. Największym problemem jest opłacanie składek ZUS szczególnie przez młodego przedsiębiorce, jest to przyczyna bankructwa 99% firm, jedyną ulgą która jest to to że przez okres pierwszych 6 miesięcy jest obniżony ZUS do 250zł potem już trzeba płacić cały, co do reszty formalności to proponuje zatrudnić księgową lub biuro rachunkowe z biurem jest o tyle lepiej że posiadają ubezpieczenie od ewentualnych błędów i oni ponoszą kary a nie Ty, co do pożyczek z PFRON czy starostwa to odradzam co prawda są one bezzwrotne ale tylko wtedy jeżeli firma prosperuje przez co najmniej 24 miesiące i przez ten okres trzeba mieć żyrantów, oczywiście pożyczka z UP odpada bo ON nie mogą jej dostać. I jeszcze jedno żeby nie zbankrutować trzeba mieć jakieś zabezpieczenie coś w rodzaju poduszki finansowej, bardzo łatwo to obliczyć wszystkie wydatki na firmę x 12 a najlepiej x 24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]