|
Masz telefon? Na pewno, czy to stacjonarny, czy też komórkowy. Uważaj więc na oszustów telefonicznych, gdyż Twój rachunek może wzrosnąć do niebotycznych rozmiarów.
Oto sposoby, jakie stosują oszuści nabijający nasze rachunki telefoniczne:
Oszustwo na "kuriera"
Wyobraź sobie, że przychodzi do Ciebie kurier z paczką, za którą masz zapłacić. Adres się zgadza, imię i nazwisko też. Jednak Ty żadnej paczki nie zamawiałeś. No ale przecież do końca nie wiadomo. Może coś zamówiła Twoja żona, Twoje dziecko, albo ktoś Ci coś przesyła. Kurier uprzejmie twierdzi, że zaraz wyjaśni sprawę i prosi Cię o udostępnienie telefonu, gdyż jego komórka się rozładowała. Wybiera numer i sprawdza przesyłkę, po czym stwierdza, że to rzeczywiście pomyłka i odjeżdża.
A Ty dostajesz regularny rachunek od swojego operatora i oczom swym nie wierzysz, gdyż kwota przekracza 20.000 złotych z powodu połączenia na Seszele. Jak to możliwe? Przecież Ty nie dzwoniłeś na Seszele. I wtedy przypominasz sobie incydent z kurierem.
"Kurier" nie był bowiem przedstawicielem żadnej firmy pocztowej, lecz sprytnym oszustem. Jego połączenie obleciało Seszele, Kajmany, wyspę Bali i Australię. A dodatkowo połączenie to nie zostało przerwane po odłożeniu słuchawki, lecz trwało jeszcze kilka minut.
A najgorsze jest, że musisz zapłacić ten rachunek, gdyż połączenie zostało wykonane z Twojego aparatu, a więc za Twoją zgodą. A niestety nasze prawo nie wypracowało jeszcze odpowiedznich paragrafów chroniących ofiarę takiego incydentu.
Oszustwo "na tepsę"
Otrzymujesz połączenie od rzekomego montera telekomunikacji. Dzwoniący informuje Cię, że została dokonana wymiana jakichś elementów w sieci i w celu potwierdzenia poprawności prosi o wybranie: 9 0 #. Kombinacja znaków zawsze zawiera te znaki. Robisz to o co Cię prosi, gdyż dlaczego miałbyś mu nie wierzyć. Prawda? A w tym momencie zostajesz przekierowany z kilkoma wyspami na Pacyfiku i na przykład na sekstelefon w Wielkiej Brytanii. A jak odłożysz słuchawkę, to licznik nadal bije i rachunek wynosi ponad 1500 zł.
Oszustwo "na oddzwonienie"
Masz komórkę? Pewnie tak. Też nie jesteś bezpieczny. Wyobraź sobie, że otrzymujesz połączenie z nieznanego numeru i zanim odbierzesz połączenie zostaje przerwane. Chcesz być kulturalny i oddzwaniasz, ale nawet nie wiesz, że Twoje połączenie zostaje przekierowane, na kosztowny numer.
Zapowiedź słowna ceny rozmowy to moment, w którym dzwoniący może z niej jeszcze zrezygnować nie płacąc. - Trwa to zaledwie kilka sekund, poza tym większość osób nie wie o takiej możliwości i słucha dalej automatycznej sekretarki - mówi Jacek Strzałkowski.
- Jeśli zadzwonił do nas nieznany numer telefonu, nie należy pochopnie oddzwaniać - przestrzega rzecznik. Warto wiedzieć, że numery o podwyższonej płatności zawierają specyficzny kod. - Czwarta cyfra numeru telefonu przeważnie informuje o cenie, jaka będzie pobrana za połączenie - dodaje rzecznik UKE.
Im wyższa czwarta cyfra, tym większa opłata. Poniższa tabela przedstawia opłaty za połączenie zgodnie z czwartą cyfrą numeru. Taryfę taką stosuje nie tylko GTS Energis, ale także operatorzy sieci Era, Orange i Plus GSM.
Nie musieliśmy długo czekać na reakcję Alertowczów. Pan Zbigniew napisał - Wczoraj ok. godz 16 zadzwoniła do mnie dziewczyna informując mnie że to połączenie kosztuje mnie 10.99 zł i rozłączyła się. Dzwoniła z numeru o którym czytałem w Waszym artykule - 704 604 001 Zaraz pobrało mi z komórki tą kwotę. Dziś zgłosiłem to u operatora - napisał na Alert24.
Cyfra koszt 0 0,71 zł 1 1,42 zł 2 2,48 zł 3 3,89 zł 4 4,95 zł 5 6,37 zł 6 9,91 zł 7 12,38 zł 8 24,41 zł 9 35,03 zł
Oto zasady, których powinieneś się trzymać: ◦Nigdy nie pozwalaj nieznajomym na korzystanie z Twojego telefonu komórkowego lub stacjonarnego. Chyba, że ktoś chce wezwać pomoc, ale wtedy sam wykręć numer alarmowy 112. ◦Zablokuj u swojego operatora możliwość połączeń z numerami 0 700 oraz 0 300 i możliwość przekierowywania na nie połączeń. ◦Zablokuj możliwość połączeń międzynarodowych, a z telefonu stacjonarnego na komórki. Poproś o hasła zdejmujące i uaktywniające takie blokady. ◦Nie oddzwaniaj na nieznane Ci numery połączeń nieodebranych.
_________________ [Czasem] Nie zgadzam się z tym, co mówisz, ale oddam życie, abyś mógł mówić (miał prawo mówić) to, co mówisz (HALL/WOLTER). Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą, ponieważ jestem zajęty kochaniem tych, którzy mnie kochają;)
|