Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 gru 2011, 01:36 
Dobry duch
Dobry duch

Witam, piszę na forum bo znalazłam się w nowej dla mnie sytuacji. W miejscu mojej pracy przyjęto osobę niesłyszącą, mamy zacząć pracować w jednym pomieszczeniu. Przyznam szczerze, że pierwszy raz się spotykam z taką osobą i nie chciałabym zrobić żadnej gafy, jak się zachowywać w stosunku do niej, żeby było naturalnie i żeby dobrze się czuła w pracy?

PostNapisane: 30 gru 2011, 12:03 
Moderator
Moderator

Niektóre Osoby Niesłyszące czytają z ruchu warg - niektóre posługują się j. migowym - a nawet jak popełnisz gafę to od tego świat się nie zawali- zawsze można przeprosić. Traktuj jak normalną osobę i będzie dobrze :).

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 30 gru 2011, 12:09 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Dokładnie normalnie traktuj. I broń boże nie staraj się taaaaaaaaaaak baaaaardzo wyraźnie mówić (kurka no nie potrafię tego opisać) mów normalnie. Ja jestem bardziej głucha od pnia i szlak mnie trafia jak moja mamuśka (druga żona mojego taty) tak do mnie mówi.
Nie wiem czy inni tak mają, ale ja ciągle zawału dostaję jak nagle ktoś się znienacka pojawia mi za plecami ;)

Aha jak rozmawiasz z tą osobom zwracaj się do niej. O co mi chodzi: ludzie często jak rozmawiają odwracają się, gestykuluję a to może wargi zasłaniać. No a osoba niesłysząca musi widzieć ruch ust.

PostNapisane: 30 gru 2011, 23:05 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
W sumie tez miałem z tym problem. Przez chwilę pracowałem z gościem niesłyszącym i to jeszcze w hałasie. Starałem się jak mogłem ale facet po prostu niewyraźnie mówił. Wielu słów nie mogłem zrozumieć. Dopiero po kilku miesiącach zatrybiłem wszystkie jego zwroty. Pierwszego dnia to miałem stres, chyba większy niż on.
Najśmieszniejsza była sytuacja jak on nam gasił światło, gdy po pracy ludzie byli w WC lub pod prysznicami. Trzeba było na golasa wyskakiwać spod prysznica i łapać go za ramię. Oczywiście facet był nieświadomy tego, że ktoś tam jest, krzyki też na nic się nie zdały.
Później już wiedział, że zanim zgasi, powinien sprawdzić czy nikogo nie ma.

PostNapisane: 2 sty 2012, 23:26 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Antek
poczytaj wcześniej jak się zachować, np. tutaj znalazłem ciekawy artykuł na ten temat http://konektia.pl/artykuly/34-savoir-v ... doslyszacy . Może się przyda ;)

PostNapisane: 3 sty 2012, 01:08 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Ja nie u wszystkich potrafiłam czytać z ruchu warg. Często pomocne okazywały się karteczki lub notes. Ale to w ostateczności, kiedy inne formy kontaktu nie skutkują. Podstawowych znaków w języku miganym można nauczyć się na migam.pl - słowa są pokazane w materiale wideo, ale - o ile dobrze pamiętam - trzeba było się zalogować, aby móc z niego korzystać.

PostNapisane: 3 sty 2012, 01:40 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Grzesiek
rozumiem, że to nowa sytuacja ale mimo wszystko nie ma się zupełnie czego bać ;) wszystkie powyższe porady powinny Cię uspokoić ;)

PostNapisane: 3 sty 2012, 13:07 
Moderator
Moderator

Niepokorna napisał(a):
Ja nie u wszystkich potrafiłam czytać z ruchu warg.

Ja dopiero teraz słyszę ;) jak niektórzy seplenią i niewyraźnie mówią. I potwierdzają to słyszący tzn jak się pytam czy dana osoba źle mówi, bo nie rozumiem to potwierdzają. Oczywiście nie pytam się przy danej osobie.

---- Dodano 3 stycznia 2012, 12:49 ----

DZASTI napisał(a):
Nie wiem czy inni tak mają, ale ja ciągle zawału dostaję jak nagle ktoś się znienacka pojawia mi za plecami ;)

Dlatego moi znajomi jak się w pomieszczeniu gdzie jestem pojawiają (oczywiście jak nie wiem, że ktoś może się pojawić, bo jak ktoś ciągle chodzi i wychodzi i jak jest więcej osób to nie, jak jestem sama i nie spodziewam się kogoś) to włączają i wyłączają światło tak z dwa razy.

PostNapisane: 15 sty 2012, 22:49 
Dobry duch
Dobry duch

dziękuję bardzo za wszystkie rady, bardzo mi pomogły, jeszcze się muszę dużo nauczyć, ale czuję że ta osoba czuje się dobrze w moim towarzystwie a to chyba najważniejsze ;)

PostNapisane: 17 sty 2012, 21:13 
Dobry duch
Dobry duch

Na stronie którą podał anton znalazłam jeszcze podobne artykuły odnośnie osób głuchych i niepełnosprawnych ruchowo. Przydatna rzecz dla osób, dla których taka sytuacja jest zupełnie nowa. A po co sprawić nieświadomie komuś przykrość?:)

http://konektia.pl/artykuly/34-savoir-vivre-w-stosunku-do-osob-niepelnosprawnych-czesc-2-glusi-i-niedoslyszacy

http://konektia.pl/artykuly/35-savoir-vivre-%20w-stosunku-do-osob-niepelnosprawnych-czesc-3-osoby-niepelnos%20prawne-ruchowo

Ostatnio edytowano 17 sty 2012, 23:16 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłam linki

PostNapisane: 17 sty 2012, 23:23 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Urszula
Z drugiej strony masz niebywałą okazję pouczyć się migowego.
Nie wiadomo kiedy może się przydać.
Polecam

PostNapisane: 17 sty 2012, 23:27 
Moderator
Moderator

HIh tego migowego to chyba by mi się w końcu przydało nauczyć.
Ale jednak nie. Nigdzie jeszcze nie spotkałam nikogo kto to zna.No oprócz kolesia co sprawdza u mnie liczniki na grzejnikach, a go dwa razy na razie widziałam.

PostNapisane: 19 sty 2012, 17:02 
Dobry duch
Dobry duch

no tak, to jest faktycznie dobra okazja zeby chociaz podstawy migowego poznac, ale, podobnie jak dzasti, jak do tej pory to przydaloby mi sie jedynie w carrefourze, ostatnio zaczeli wlasnie zatrudniac osoby gluchonieme

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]