Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2011, 10:46 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Mariusz
Jestem osoba niepełnosprawną, miałem kiedyś wokół siebie ludzi... Nowych, to jest przyjaciół, ale oddalili się. Czasem jak gadam, nawijam non stop poznaje ludzi, ale jakoś tak bywa, że jest to tylko znajomość, A ja chciałbym mieć przyjaciół. Problem z poznawaniem ludzi, zaprzyjaźnieniem się. Każdy zapracowany - jak to się mówi zarobiony jest.... Malo ma czasu, by poświęcać go dla kogoś. Dla przyjaciół, rodziny itp.

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, 13:13 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki, brak dużych liter i spacji

PostNapisane: 23 mar 2011, 12:30 
Moderator
Moderator

osoba niepełnosprawna może mieć i poznawać ludzi nowych? - Odpowiedź tak- może. Na różne sposoby np. przez neta czy na żywo... - "Nikt nie jest samotną wyspą". J.Donne. Człowiek potrzebuje z kimś rozmawiać, po przebywać, wyjść gdzieś.... żeby dobrze się czuć. Tłumaczenie, że nie mam czasu na spotkanie z przyjaciółmi - mnie śmieszy. Prawdziwy przyjaciel zawsze znajdzie choć chwilkę czasu. Są weekendy... Można spokojnie się spotkać. Wystarczy chcieć....Przyjaźń nie działa tylko w jedną stronę... Przyjaciół trzeba czasem umieć wysłuchać...

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 23 mar 2011, 12:34 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
asia_86 napisał(a):
osoba niepełnosprawna może mieć i poznawać ludzi nowych? - Odpowiedź tak- może. Na różne sposoby np. przez neta czy na żywo... - "Nikt nie jest samotną wyspą". J.Donne. Człowiek potrzebuje z kimś rozmawiać, po przebywać, wyjść gdzieś.... żeby dobrze się czuć. Tłumaczenie, że nie mam czasu na spotkanie z przyjaciółmi - mnie śmieszy. Prawdziwy przyjaciel zawsze znajdzie choć chwilkę czasu. Są weekendy... Można spokojnie się spotkać. Wystarczy chcieć....Przyjaźń nie działa tylko w jedną stronę... Przyjaciół trzeba czasem umieć wysłuchać...
Zgadzam się w całej rozciągłości. Mnie bardzo pomógł net w przełamaniu się w poznawaniu nowych ludzi. W ostatnim czasie zweryfikowało się kto jest prawdziwym przyjacielem w realu :-D

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 23 mar 2011, 13:21 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Nie powiem nic nowego - można. I jeśli ktoś nie może, lub nie chce się spotkać jego strata. Ja Ma kilkoro przyjaciół których widuje rzadko. Dzielą nas kilometry, ale idziemy na kompromis i się da.

PostNapisane: 23 mar 2011, 14:09 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

maniek112 napisał(a):
Jestem osoba niepełnosprawną, miałem kiedyś wokół siebie ludzi... Nowych, to jest przyjaciół, ale oddalili się. Czasem jak gadam, nawijam non stop poznaje ludzi, ale jakoś tak bywa, że jest to tylko znajomość, A ja chciałbym mieć przyjaciół. Problem z poznawaniem ludzi, zaprzyjaźnieniem się. Każdy zapracowany - jak to się mówi zarobiony jest.... Malo ma czasu, by poświęcać go dla kogoś. Dla przyjaciół, rodziny itp.
Witam. Jak widzisz - maniek112 - kiedyś i było wielu ludzi wokół Ciebie, ale i życie dalej robi swoje. Niektórzy mówią, że jest i brutalne, złe niedobre, ale prawda jest inna... My jesteśmy, żyjemy, trwamy w tym wszystkim to jest wielka radość. A znajomi, koledzy sam dobrze wiesz, zawsze można ich zdobyć, pozyskać. I w tym tkwi wielka tajemnica. Na pewno nie będzie tak źle - maniek112 sam się przekonasz i głowa do góry.

PostNapisane: 23 mar 2011, 14:23 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Lukasz
Przez internet udało mi się poznać paru fajnych ludzi. Pomóc też więc jak umiejętnie poruszasz się w sieci znajdziesz na pewno osoby o podobnych zainteresowaniach. Być może z czasem rozwinie się ta znajomość poza sieć. Jednak to już zależy od wielu czynników.

PostNapisane: 23 mar 2011, 15:06 
Pisarz
Pisarz

sped napisał(a):
Przez internet udało mi się poznać paru fajnych ludzi. Pomóc też więc jak umiejętnie poruszasz się w sieci znajdziesz na pewno osoby o podobnych zainteresowaniach. Być może z czasem rozwinie się ta znajomość poza sieć. Jednak to już zależy od wielu czynników.

Mam to samo :-D ale w realu też da się poznać tylko trzeba do ludzi wyjść, bo raczej sami do Ciebie nie przyjdą, wielu nie wie że istniejesz i że chciałbyś cokolwiek.

PostNapisane: 23 mar 2011, 15:15 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

arven1989 napisał(a):
sped napisał(a):
Mam to samo :-D ale w realu też da się poznać tylko trzeba do ludzi wyjść, bo raczej sami do Ciebie nie przyjdą, wielu nie wie że istniejesz i że chciałbyś cokolwiek.
A sama widzisz Arven 1989 - prawda jest jednoznaczna - jest niestety odizolowany // tylko kontakt z kolegami // A dlaczego nie = nie pisałeś czy masz internet = znajdziesz na pewno osoby o twoim profilu.

PostNapisane: 23 mar 2011, 15:38 
Pisarz
Pisarz

riko napisał(a):
A sama widzisz Arven 1989 - prawda jest jednoznaczna - jest niestety odizolowany // tylko kontakt z kolegami...
Tak prawda jest jednoznaczna przerabiałam to na własnej skórze z internetu jako środka poznawania ludzi zaczesałam korzystać w sierpniu dopiero - wiele zrobiłam pomogłam inni pomagają mi. Szykuje mi się teraz real i mogę powiedzieć że na 100% tą osobę poznałam tutaj Można? - Można też byłam przeciwna takim kontaktom.

PostNapisane: 23 mar 2011, 16:05 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
arven1989 nikt z nas nie daje swojego adresu i nie umawia się od razu w realu. Ja żałuję, że wielu z was mieszka daleko. Wszystkich nie spotkam, ale wielu bym chciała...

PostNapisane: 23 mar 2011, 18:11 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Lukasz
Wiadomo, że do zawiązania realnej znajomości potrzeba czasu.

PostNapisane: 23 mar 2011, 20:03 
Pisarz
Pisarz

Katarzyna Metzger napisał(a):
arven1989 nikt z nas nie daje swojego adresu i nie umawia się od razu w realu. Ja żałuję, że wielu z was mieszka daleko. Wszystkich nie spotkam, ale wielu bym chciała...
Masz absolutna oczywiście nie od razu, ja tez nie dałam swojego.
sped napisał(a):
Racja.

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, 20:19 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter...

PostNapisane: 23 mar 2011, 20:19 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jedno jest pewne, nie szukaj przyjaciół na siłę. Możesz się w tedy gorzko rozczarować. Przez net poznałam kilkoro wspaniałych osób oraz jedna przyjaciółkę przez czat. Naprawdę można, trzeba tylko spotkać osobę, która nadaje na tych samych falach.

PostNapisane: 23 mar 2011, 20:23 
Pisarz
Pisarz

Lucy napisał(a):
Jedno jest pewne, nie szukaj przyjaciół na siłę. Możesz się w tedy gorzko rozczarować. Przez net poznałam kilkoro wspaniałych osób oraz jedna przyjaciółkę przez czat. Naprawdę można, trzeba tylko spotkać osobę, która nadaje na tych samych falach.
Tak masz rację. Etap szukania na siłę mam za sobą. Na pewno nie szukam partnera. Chcę tylko powiedzieć autorowi że można:P

PostNapisane: 23 mar 2011, 20:34 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Moja wypowiedz była luźna, nie odnosiłam się do żadnej wypowiedzi. :)

PostNapisane: 24 mar 2011, 12:21 
Pisarz
Pisarz

Lucy napisał(a):
Moja wypowiedz była luźna, nie odnosiłam się do żadnej wypowiedzi. :)

Ok. Ale ja się odniosłam do Twojej bo to też jakaś wskazówka dla autora Myślę:-D

PostNapisane: 25 mar 2011, 16:52 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

oczywiście,że tak.

PostNapisane: 6 kwi 2011, 16:34 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
oczywiście, żę można :) ja kontaktuję sie jak na razie przez net, no i trochę nawiązuję kontakt z kolegami na studiach :)
tak jak Arven poznałem koleżankę przez neta i jestem z nią w kontakcie nie tylko na skypie, ale też nieraz jest to rozmowa przez telefon :) W liceum było też parę fajnych osóbek, które nadawały na tych samych falach, ale nigdy nie umawialiśmy się na spotkania po zajęciach.

PostNapisane: 6 kwi 2011, 16:56 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
sped napisał(a):

Łukasz, nie tylko czasu ale i możliwości techniczno- fizycznych np. ktoś sobie pod respiratorkiem tylko pozycja horyzontalna obsługuje komp głową mieszka nad morzem, jego przyjaciel w stanie też nie teges na podróże mieszka w górach, no i jakby nie patrzeć są trudności w spotkaniu real. Gdybym ja tak miała i sama niewiele bym mogła zrobić, to niestety został by net tylko.
Nie wiem jak ty czy reszta forumowiczów??
Co do czasu, jako samego czasu to owszem - zgadzam się. Na bliższe znajomości jest on potrzebny :)

Obrazek

PostNapisane: 7 kwi 2011, 20:28 
Pisarz
Pisarz

Marcin87 napisał(a):
tak jak Arven poznałem koleżankę przez neta i jestem z nią w kontakcie nie tylko na skypie, ale też nieraz jest to rozmowa przez telefon :) W liceum było też parę fajnych osóbek, które nadawały na tych samych falach, ale nigdy nie umawialiśmy się na spotkania po zajęciach.

Mi się zdarzało umawiać z paroma osobami po zajęciach. ale teraz po latach nie czuje ich obecności, natomiast z stała mi jedna przyjaciółka z tamtych czasów (znałyśmy się wcześniej ale dopiero w czasach lo powstała więź) mieszkamy paręnaście kilometrów od siebie ale też już się dawno nie widziałyśmy...

majka_cz napisał(a):
Łukasz, nie tylko czasu ale i możliwości techniczno- fizycznych np. ktoś sobie pod respiratorkiem tylko pozycja horyzontalna obsługuje komp głową mieszka nad morzem, jego przyjaciel w stanie też nie teges na podróże mieszka w górach, no i jakby nie patrzeć są trudności w spotkaniu real. Gdybym ja tak miała i sama niewiele bym mogła zrobić, to niestety został by net tylko.
Nie wiem jak ty czy reszta forumowiczów??
Co do czasu, jako samego czasu to owszem - zgadzam się. Na bliższe znajomości jest on potrzebny :)

Są trudności ale nie jest to niemożliwe trzeba zacząć od dobrego planu, wiem coś o tym tzn teraz najchętniej byłabym zupełnie gdzie indziej (przy kimś z tego forum) nie mam możliwości choć fizycznie nie jest aż tak źle. rok wstecz byłabym w innym kraju - ale to nie znaczy, że tam nie będę nigdy.

Każdy z użytkowników forum ma pewnie trochę inne ograniczenia fizyczne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]