Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2007, 02:39 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
2007-01-06 Rogowiec najlepszym niepełnosprawnym sportowcem Polski

Katarzyna Rogowiec została wybrana najlepszym niepełnosprawnym sportowcem Polski roku 2006 w plebiscycie „Przeglądu Sportowego”. Rogowiec była bohaterką ubiegłorocznej paraolimpiady w Turynie. Zdobyła tam dwa złote medale w biegach narciarskich: na 15 km techniką klasyczną oraz na 5 km techniką dowolną.
źródło: DEM /aktivpress.pl

2007-03-18 Polscy alpejczycy wysoko w Pucharze Świata

15 reprezentacji narodowych startowało w finale Pucharu Świata w Narciarstwie Alpejskim Niepełnosprawnych we włoskim Zoncolan. Polskę reprezentowało dwóch narciarzy - paraolimpijczyków z Turynu – Andrzej Szczęsny i Jarosław Rola (zawodnicy Sportowego Stowarzyszenia Inwalidów START – Poznań).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rola zajął wysokie szóste miejsce w slalomie. Dotychczas Polacy nie mogli nawiązać równorzędnej walki z zawodnikami z krajów alpejskich i USA. Ale od Igrzysk w Turynie coraz większe sukcesy odnosi Jarosław Rola - narciarz jeżdżący w pozycji siedzącej -używający specjalnego sprzętu Mono-Ski. W marcu 2006 na igrzyskach był dziesiąty w slalomie, w lutym tego roku w Korei Południowej w Pucharze Dalekiego Wschodu zdobył w tej konkurencji srebro. W Pucharze Świata zajmując szóste miejsce potwierdził rosnącą formę. Szkoda tylko, ze nasi reprezentanci nie mogli z niezależnych od nich przyczyn finansowych wystartować w pozostałych zawodach Pucharu Świata. Ominęła ich szansa na osiągnięcie wysokich lokat w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata, który odbywa się pod auspicjami FIS oraz IPC - Międzynarodowego Komitetu Paraolimpijskiego. Poziom sportowy reprezentowany przez niepełnosprawnych alpejczyków jest niebywale wysoki. Dyscyplina ta szybko przybliża się do standardów narciarstwa pełnosprawnych.
źródło: start.org.pl /aktivpress.pl

2007-03-22 Rogowiec druga w Pucharze Świata

Katarzyna Rogowiec zajęła drugie miejsce w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata w narciarstwie klasycznym osób niepełnosprawnych. Polka zwyciężyła w biegu na 15 km i była druga w sprincie podczas finałowych zawodów w Vanocuver. Rogowiec była bohaterką ubiegłorocznej paraolimpiady w Turynie. Zdobyła tam dwa złote medale w biegach narciarskich: na 15 km techniką klasyczną oraz na 5 km techniką dowolną.
źródło: DEM /aktivpress.pl

PostNapisane: 12 lip 2007, 16:36 
Dobry duch
Dobry duch

Polską Otylią wśród ON jest Joanna Mendak to krótkie info z ostatniej paraolimpiady a w Sydney zdobyła złoto i brąz Joanna Mendak z wynikiem 1.04,87 ustanowiła rekord świata i zdobyła złoty medal w pływaniu na 100 m stylem motylkowym. Polka poprawiła własny wynik z 29 sierpnia ubiegłego roku, wynoszący 1.05,67. Srebro wywalczyła Chinka Hong Yan Zhu, a brąz Hiszpanka Ana Garcia-Arcicollar.

PostNapisane: 14 maja 2010, 15:06 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: grzegorz
Witam czy ktoś z was słyszał w skateparku w szczytnej? Podobno jest to największa skateplaza w Polsce? Czytałem, że 18 czerwca jest otwarcie czy wiecie o czym takim tzn macie znajomych co jezdzą ekstremalnie?

PostNapisane: 22 lis 2010, 13:08 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Michal
Witajcie chciałem się dowiedzieć czy są na tym forum osoby niepełnosprawne które mimo tego że mają pewne ograniczenia aktywnie uprawiają jakąś dyscyplinę sportu. Chciałem zgromadzić w tym wątku nie tylko osoby takie jak ja - aktywnie uprawiające sport osób niepełnosprawnych (konkretnie siatkówkę na siedząco), ale zachęcić osoby niepełnosprawne i ich opiekunów, znajomych do aktywnej rehabilitacji przez sport. Dlatego piszcie jak w coś gracie albo jak chcecie czymś się zając. Może czasem bywa tak że wokół nas żyję osoba która zasługuje na podpowiedź i zainteresowanie tematem.

PostNapisane: 27 lip 2011, 16:53 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: bartlomioej
Ja uprawiam sport ;p : badminton

PostNapisane: 18 sie 2011, 21:47 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Michal
Właśnie o to chodzi. Gratuluje i życzę sukcesów. Najważniejsza jest aktywność mimo wszystko nie ważne na jakim polu.

PostNapisane: 18 sie 2011, 22:18 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Emesz, ja uprawiam pływanie. Jestem wielokrotnym medalistą Mistrzostw Polski Niepełnosprawnych w Pływaniu - mam ok. 50 medali z MP. Ostatni medal (brąz) zdobyłem na tegorocznych Letnich MP w Szczecinie. Jestem także instruktorem i trenerem pływania. prowadzę na basenie zajęcia z ON. Kilkoro z moich wychowanków jest medalistami Młodzieżowych MP ON w Pływaniu.

PostNapisane: 3 wrz 2011, 17:11 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Damian
Ja trenuję Lekkoatletykę o bodajże 5 lat z przerwami ale najprawdopodobniej będę musiał zakończyć swoją "karierę" sportową

PostNapisane: 25 lis 2011, 16:19 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna

najprawdopodobniej będę musiał zakończyć swoją "karierę" sportową

A dlaczego?

PostNapisane: 25 lis 2011, 21:23 
Pisarz
Pisarz

Hmm... Może nie kocha lekkoatletyki, tylko uprawia ją z nudów - do chwili, w której dostrzegł, że inne zajęcia interesują Go o wiele bardziej... Ja natomiast, choć jestem zgredem, kocham mój sport. Nadaje on sens mojemu istnieniu, choć traktuję tylko go jako narzędzie walki z własnym kalectwem...

PostNapisane: 23 kwi 2012, 22:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Ja pływam i nurkuję i dobrze mi to robi na efekty porażenia ;-)

PostNapisane: 26 kwi 2012, 10:32 
Pisarz
Pisarz

Oprócz tego, że jestem zawodnikiem, jestem także instruktorem i trenerem pływania. Prowadzę zajęcia z ON. Jeśli chcecie doskonalić swoje umiejętności pływackie lub trenować zawodniczo, albo, po prostu, kochajcie pływanie, proszę, dajcie znać. Mogę tu, na Forum, ułożyć treningi i zająć się Wami jako pływakami. Poziom Waszych umiejętności nie jest ważny. Ważne jest tylko to, czy lubicie pływać i pokonywać własną słabość. Żeby te treningi miały sens, trzeba, żeby odbywały się przynajmniej dwa razy w tygodniu po godzinie lub dłużej. Wiem, że to wymaga wysiłku i pieniędzy (trzeba opłacić basen, dojazd, a także gacie «dla dziewczyn kostiumy, koniecznie jednoczęściowe», okulary pływackie «jeśli ktoś używa zwykłych okularów optycznych, to dobrze, żeby wiedział, że są też pływackie okulary optyczne - widziałem nawet -12 dioptrii»), czepek, klapki no i ręcznik. Osoby poruszające się na wózkach będą musiały przesiąść się na wózki basenowe, które zwykle są - spytajcie o to.
Aha: osoby używające kul muszą poruszać się na basenie szczególnie ostrożnie, bo kafelki bywają śliskie, zwłaszcza na starszych basenach. No i trzeba kupić białe gumy do kul (po 3,50 zł szt.), bo czarne zostawiają ślady na kafelkach...
Szczegółowo rozwinę temat, jeśli będziecie nim zainteresowani.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]