Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 paź 2011, 21:21 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Monia
Witam :!: Choruje na MPD, (spastycznosc).Lekarz zalecil mi noszenie ortez ,jednoszynowych stawu kolanowego. Czy ktos z was ma takie ortezy :?: chcialabym wiedziec ,jak sie w tym chodzi :?: Czy odczuwa sie ,jakis dyskomfort :?: pozdrawiam :)

PostNapisane: 18 paź 2011, 22:59 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Jeśli takie ortezy niwelują Ci spastyczność, to znaczy, że "robią Ci dobrze". Chyba, że spastyczność Ci nie przeszkadza...

PostNapisane: 19 paź 2011, 09:20 
Moderator
Moderator

Ja mam taką ortezę na kolano z tym ona nie jest na szynach. Noszę ją ze względu na problem stawowy jak między innymi nazwa wskazuje. Nie wiem jak to jest z takim czymś na szynach, ale ten co ja mam to chodzi się super. Mam jeszcze taką dziurkę w tym na rzepkę i naprawdę jest niesamowita ulga.

PostNapisane: 20 paź 2011, 14:15 
Dobry duch
Dobry duch

wandamon119 o czymś takim mówisz??

http://www.rehaform.pl/stabzegar.html

Jeśli chodzi o dyskomfort to raczej go nie odczuwasz, no może na początku ale te opaski są regulowane i nie uciskają na całej nodze, dobrze by był przymierzyć taki sprzęt i samemu ocenić bo wiadomo jednemu będzie wygodniej innemu nie

PostNapisane: 27 mar 2012, 15:35 
Dobry duch
Dobry duch

powiem tak jest to jednak jakieś tam ciało obce do którego trzeba się przyzwyczaić jednak nie jest to ustrojstwo upierdliwe, tym bardziej że jeśli masz zalecone to chyba odczucia własne nie powinny być tak ważne jak zalecenia zdrowotne
prawda jest taka że człowiek jest się w stanie do wszystkiego przyzwyczaić

PostNapisane: 1 kwi 2012, 20:10 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Pawel
Ta orteza z linka jest dwuszynowa chyba i z regulacją kąta zgięcia. Swoją drogą widać jest bardzo fajna. Ta firma to nie jest sprzedawca detaliczny tylko hurtowy, ale zapewne jak zadzwonisz to powiedzą gdzie w Twojej okolicy kupić jednoszynową. Jeśli orteza jest Ci potrzebna i takie masz zalecenie aby jej używać to się do tego przyzwyczaisz i jej stosowanie przyniesie ulgę.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]