Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Czy podoba Ci się forum?
Tak 87%  87%  [ 58 ]
Nie 13%  13%  [ 9 ]
Liczba głosów : 67

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2010, 15:04 
Dobry duch
Dobry duch

wilk1972 napisał(a):
Tabletierez pisałem Ci już ,że popadasz w skrajności i powtórzę to,bo chyba nie dotarło to do Ciebie.Akurat na tapecie jest edycja postów.Avatar mi jest zbędny

Ależ oczywiście, że na tapecie jest edycja postów. Avatara używam wyłącznie w charakterze przykładu.

wilk1972 napisał(a):
Na dobre się nie rozsiadłeś ,a chciałbyś robić rewolucję na forum Czy tak ciężko zrozumieć to co pisały Adminki ? Czy tak ciężko przestrzegać zasad ?

A jak twoim zdaniem wygląda moje nieprzestrzeganie zasad w kwesti edycji, której przecież nie ma?
Chyba, że chodzi ci o zasadę w myśl której pewnych tematów się nie porusza. Moglibyśmy w ramach ułatwienia określić ją jako tabu.

Rewolucja? Hmm, wielkie słowo kojarzące się z wielkim przewrotem. Ja po prostu argumentuje w sprawie uprawnień które uważam za celowe. Owszem, jeśli komuś się to nie podoba, nic prostszego jak okrzyknąć to nieprzestrzeganiem zasad (chętnie się dowiem jakich), sianiem fermentu, rewolucją i innymi odpowiednio pejoratywnymi i wyolbrzymionymi epitetami. Tylko skąd ta emocjonalność? Odpowiedz mi, Wilku: Dlaczego tak optujesz za tym, by opcja ta była niedostępna?

wilk1972 napisał(a):
Nie musisz odpowiadać,nawet nie oczekuję odpowiedzi,bo znam takie Osoby jak Ty(takiego pokroju) i bez urazy,ale dl.

A jednak wychodzi na to, że nie znasz. Ja zawsze chętnie odpowiem i podejmę dyskusję, oczywiście o ila trzyma pewien poziom i nie ogranicza się do obrzucania epitetami.

and that is the most horrible thing in the world."

PostNapisane: 27 kwi 2010, 17:10 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Tabletierez napisał(a):
A jak twoim zdaniem wygląda moje nieprzestrzeganie zasad w kwesti edycji, której przecież nie ma?
Chyba, że chodzi ci o zasadę w myśl której pewnych tematów się nie porusza. Moglibyśmy w ramach ułatwienia określić ją jako tabu.

Myślę, że nie zrozumiałeś, co wilk1972 miał Ci do przekazania. Nie potrafisz dostosować się do reguł, które tu panują, pomimo naszych wyjaśnień, Ty nadal swoje, jakby to, co piszemy, nie miało dla Ciebie żadnego znaczenia. I tyle.
Tabletierez napisał(a):
Dlaczego tak optujesz za tym, by opcja ta była niedostępna?

Wskaż, gdzie wilk1972 tak napisał? On po prostu szanuje zasady, które tu obowiązują, i nie neguje ich na każdym kroku, a że mu to nie przeszkadza, to wcale nie oznacza, że opcja ta według niego ma być niedostępna.

PostNapisane: 27 kwi 2010, 17:15 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Ostrzeżenia: 1
LC napisał(a):
traktujemy wszystkich równo

Nie jest to prawdą!

LC napisał(a):
pokaż chociaż jedno namieszanie w postach, przez Administratora lub Moderatora

Napisałam MOŻE, ale NIE MUSI...

wilk1972 napisał(a):
Tylko problem w tym,że regulamin jest regulaminem

Tak- to rzeczywiście JEST PROBLEM... A masło jest tylko masłem i do tego maślanym. I jeszcze jedno- jeśli zasady są nieżyciowe, wąskie i krzywdzące- należy je zmienić (...)

PostNapisane: 27 kwi 2010, 17:37 
Junior Admin
Junior Admin

ewa161op034 napisał(a):
Tak- to rzeczywiście JEST PROBLEM... A masło jest tylko masłem i do tego maślanym. I jeszcze jedno- jeśli zasady są nieżyciowe, wąskie i krzywdzące- należy je zmienić (...)

Ewa, wiesz, rozmowa z Tobą, to jak walka z wiatrakami. Jednym słowem, jest bezcelowa, bo nijak nie da się dojść z Tobą do porozumienia. Skoro, Ty wiesz lepiej, to po, co będę dyskutować. I tyle.

I te twoje wykrzykniki same mówią za siebie... Ja na Ciebie nie krzyczę.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 05:51 
Junior Admin
Junior Admin

Chciałam tylko zwrócić uwagę Tabletierez, że istnieje taka funkcja jak "podgląd". Post przed wysłaniem możesz sobie dokładnie obejrzeć i dopiero wysłać. A jeśli zmienisz zdanie, koncepcję, myśl to uważam, że nie należałoby tego edytować tylko napisać w kolejnym poście. To tak jakbyś w rozmowie z kimś powiedział coś a potem chciał wykasować to z Jego uszu.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 07:59 
Pisarz
Pisarz

LC

Skoro uważasz dyskusję ze mną za bezcelową, to nie dyskutuj ze mną, skoro NIE POTRAFISZ. Ta bezcelowość tylko świadczy o Tobie i o tym, że brak Ci merytorycznych argumentów...

PostNapisane: 28 kwi 2010, 08:06 
Dobry duch
Dobry duch

Aggaxx napisał(a):
Chciałam tylko zwrócić uwagę Tabletierez, że istnieje taka funkcja jak "podgląd". Post przed wysłaniem możesz sobie dokładnie obejrzeć i dopiero wysłać. A jeśli zmienisz zdanie, koncepcję, myśl to uważam, że nie należałoby tego edytować tylko napisać w kolejnym poście. To tak jakbyś w rozmowie z kimś powiedział coś a potem chciał wykasować to z Jego uszu.

Dziwi mnie takie podejście do sprawy. Jakoś na 80/90% for istnieją równolegle do siebie funkcje podglądu i edycji i nikt nie podnosi tego typu argumentu. Skutkiem pisania postów jednym pod drugim jest zwyczajne nabijactwo ilości i zaśmiecenie for, które jest procesem nieuniknionym. Ja lubię edytować moje posty, przebudowywać je, przeformułowywać, dodawać nowe myśli, linki, cytaty, etc. I zapewniam cię, że dana myśl nie wygląda już tak dobrze pod nawałem 20-30 innych postów, niż gdyby została np. dołożona aktem edycji do postu (np. do postu założycielskiego w nowym temacie, do którego odnosi się cała reszta dyskutantów).

Aggaxx napisał(a):
To tak jakbyś w rozmowie z kimś powiedział coś a potem chciał wykasować to z Jego uszu.

Zaraz, zaraz, czyż właśnie nie do czegoś takiego mają prawo przyjaciele forum? Czym różniłaby się w ujęciu moralnym edycja do której oni mają prawo ("czyli kasowanie z uszu" - jak to określiłaś) od tej do której prawo miałby standardowy użytkownik?

PostNapisane: 28 kwi 2010, 08:43 
Junior Admin
Junior Admin

Tabletierez napisał(a):
Skutkiem pisania postów jednym pod drugim jest zwyczajne nabijactwo ilości i zaśmiecenie for, które jest procesem nieuniknionym.

Od tego jest moderator i administrator, aby zrobić z tym porządek. Gdybyś więcej czasu poświęcił na przeglądanie innych działów niż "Opinie o forum" to zobaczyłbyś, że często posty są łączone.
Tabletierez napisał(a):
Zaraz, zaraz, czyż właśnie nie do czegoś takiego mają prawo przyjaciele forum? Czym różniłaby się w ujęciu moralnym edycja do której oni mają prawo ("czyli kasowanie z uszu" - jak to określiłaś) od tej do której prawo miałby standardowy użytkownik?

To była tylko moja odpowiedź na Twój argument.
A jeżeli chodzi o zarzuty pod adresem PF..... Myślę, że gdyby takie sytuacje miały miejsce to na pewno zostałyby wyciągnięte konsekwencje. Łącznie z utratą rangi. Osobiście uważam, że nie jest to w porządku. Sama mam pełne uprawnienia i nigdy nie zmieniam treści postu. Byłoby to nieuczciwe wobec użytkowników. Coś innego przeczytałaby osoba pięć minut po napisaniu mojego postu a coś innego ta która wejdzie godzinę, dwie czy na drugi dzień.

Tabletierez napisał(a):
Ja lubię edytować moje posty, przebudowywać je, przeformułowywać, dodawać nowe myśli, linki, cytaty, etc.

Jak myślisz? Ile osób będzie wracać do Twojego poprawionego postu? Czy nie zapadnie komuś w pamięci to co pierwotnie napisałeś?
Myślę, że tym właśnie zdaniem utwierdziłeś mnie jeszcze bardziej w tym, że edycja postów może być niewłaściwie wykorzystywana.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 08:58 
Junior Admin
Junior Admin

ewa161op034 napisał(a):
Skoro uważasz dyskusję ze mną za bezcelową, to nie dyskutuj ze mną, skoro NIE POTRAFISZ. Ta bezcelowość tylko świadczy o Tobie i o tym, że brak Ci merytorycznych argumentów...

Nie, moja droga, czytaj ze zrozumieniem całe zdania. Ja w przeciwieństwie do Ciebie, nie robię czegoś za wszelką cenę, czy też dla zasady. Moje argumenty w stosunku do edycji, możesz przeczytać bardzo dokładnie w tym dziale. W pełni uzasadnione, - dodam. U mnie dyskusja opiera się na grzeczności w stosunku do drugiego użytkownika, nie używam wykrzykników, nie piszę drukowanymi literami, bo wiem, w jaki sposób jest to traktowane w sieci. I teraz wychodzi, kto nie potrafi dyskutować, i przyjąć krytyki. Eocik.

Tabletierez
Forum, to nie czat, tutaj zanim opublikujesz wiadomość możesz 5 razy się zastanowić nad jej treścią, używając opcji "Podgląd". Nikt Cię nie goni, posty nie są na wyścigi. Co do nabijania postów, też nie jest tak, jak mówisz, nie wszystkie działy mają naliczanie , a jak już wspominała Aggaxx, praca nasza polega m.in. na tym, aby łączyć podwójne posty, w jeden, a dublujące się wykasować. Więc jak widzisz, skutki nabijania można ograniczyć do minimum. Oczywiście, że bywają ludzie, którzy lubią nabijać, ale to tylko ich sprawa, jeżeli nie łamią regulaminu, nie potrzeba interweniować. Śmietnik robi się w momencie, kiedy każdy ma możliwość edycji w sposób nieograniczony. Wyobraź sobie taką sytuację. Załóżmy, że pan X, zarejestrował się na forum. Opublikował obraźliwe treści, te treści zostały zacytowane przez innych użytkowników, a pan X, po czasie usunął swoje wpisy, pozostawiając w ich miejscach kropki? Nie dość, że zrobił na forum bałagan, to jeszcze pozbawił sensu temat. Dopiero powstałby śmietnik, a forum zrobiłoby się nieczytelne.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 15:45 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nie czytałem całej tej awantury, ale co do możliwości edycji postów, to zawsze uważałem blokadę zmiany własnych postów za idiotyzm. Pisałem swego czasu o tym, że takie ograniczenie nie ma żadnego sensu i tylko utrudnia życie większości użytkownikom.

Ja co prawda widzę dobrze, ale praktycznie zawsze poprawiam swoje posty po wysłaniu. Czasem dopiero po jakimś czasie i po 2-3-krotnym przeczytaniu swojego posta widzimy, że albo coś jest niefajnie stylistycznie, albo coś można by dodać itd. :) Blokowanie edycji postów jest całkowicie bezcelowe i zawsze będę gorąco zachęcał i namawiał administrację, aby w końcu to zmienili.

Kiedyś ktoś z administracji argumentował to faktem, że w sytuacji jakichś kłótni czy wyzwisk, osoba obrażająca może zmienić swojego posta, zanim zobaczą go admini. Chodziło chyba o to, czy coś podobnego, ale i tak wydaje mi się to bezzasadne. Karzmy winnych za popełnione czyny, a nie ograniczajmy każdego użytkownika w imię "czystości", bezpieczeństwa czy czegoś tam jeszcze. Tak w ogóle, to nawet jeśli takie sytuacje zaistnieją, to są one bardzo marginalne i rzadkie. Jakoś na wszystkich innych forach moderacja sobie radzi z różnymi trollami i spamerami, bez zabierania użytkownikom wielu przydatnych opcji. A może po prostu moderacja na tym forum nie daje rady i trzeba by "zatrudnić" kogoś jeszcze do pomocy?

Nie znam żadnego forum, na którym nie byłoby możliwości edycji. Jest to absolutnie oczywista i podstawowa funkcjonalność każdego forum i naprawdę zadziwiony jestem, że tutaj administracja tak twardo obstawia przy swoim. Zwłaszcza, że jest to forum dla osób niepełnosprawnych, które mogą mieć czasem większe wymagania w tym względzie i chcą mieć taką możliwość.

Całe szczęście, że jestem Przyjacielem Forum (co prawda byłem ostatnio mniej aktywny, ale na szczęście nie zabrano mi tej "odznaki" :)) to nie muszę się denerwować z tego powodu, że nie mam możliwości edycji. Ale zanim byłem PF, to pamiętam, że była to bardzo duża niedogodność. I nie raz pisałem do moderatorów, aby poprawiali jakiegoś mojego "buga" :)

Namawiam więc gorąco adminów, aby przywrócili na forum normalność i pozwolili użytkownikom edytować własne posty. I w pełni solidaryzuję się z Ewą, popieram jej zdanie.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 17:45 
Administrator Główny
Administrator Główny

Mateo napisał(a):
Nie znam żadnego forum, na którym nie byłoby możliwości edycji.

Znasz. Jest to m.in. OFON. Poza tym może się mylę, ale na forach portalu nk - jeśli nie jest się jego moderatorem - też nie ma edycji (przynajmniej jakiś czas temu nie było). Gdybym się trochę po gimnastykowała, mogłabym Wam w sieci pokazać wiele for dyskusyjnych, gdzie nie ma edycji postów.
Jeśli edycja postów kiedykolwiek powróci na to forum, to tylko czasowa (do 15 minut od napisania postu). Mieliśmy już wystarczająco problemów z użytkownikami, którzy nagminnie korzystali z tej opcji do łamania regulaminu i wprowadzania chaosu, że innej opcji nie bierzemy pod uwagę.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 19:03 
Junior Admin
Junior Admin

Mateo napisał(a):

Nie znasz powiadasz, a IPON? Nie ma tam edycji.Kolejnym jest Forumowisko, a także Forum Rowerowe Mam szukać dalej? To są trzy przypadkowe fora, na które weszłam, nadmienię, że są one znane, i duże. Oczywiście, że zdarzą się i takie, w których edycja będzie, i jeżeli administratorzy nie mieli problemów z trollami lub innymi użytkownikami, którzy chcieli zniszczyć atmosferę, to edycji nie usuwali. Do czasu, bo kiedy taka sytuacja miała miejsce, edycja znikała, lub pojawiała się możliwość edycji czasowej. Jeżeli będziecie mieli problemy z zaakceptowaniem tego, linki podam, jako dowód. Myśmy tej edycji nie usunęli bezpodstawnie, mieliśmy ku temu powody, i to duże. I myślę, że nie ma o czym dyskutować. Edycja czasowa - , TAK, edycja bez ograniczeń -, stanowcze NIE.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 19:41 
Pisarz
Pisarz

LC napisał(a):
nie używam wykrzykników, nie piszę drukowanymi literami

Drukiem piszę, jak chcę coś wyartykułować i podkreślić- całego tekstu nie piszę drukiem- to po pierwsze. A po drugie, to wprowadźcie opcje blokowania kropek, przecinków, znaków zapytania, cudzysłowiów, myślników, dwukropków, wielokropków itd. Zablokujcie jeszcze możliwość wyrażania emocji, poprzez blokadę znaków interpunkcyjnych... Normalnie to jest CHORE!!!

Ostatnio edytowano 28 kwi 2010, 19:52 przez LC, łącznie edytowano 1 raz
poprawiono literówkę

PostNapisane: 28 kwi 2010, 19:56 
Junior Admin
Junior Admin

ewa161op034 napisał(a):
Drukiem piszę, jak chcę coś wyartykułować i podkreślić- całego tekstu nie piszę drukiem- to po pierwsze. A po drugie, to wprowadźcie opcje blokowania kropek, przecinków, znaków zapytania, cudzysłowiów, myślników, dwukropków, wielokropków itd. Zablokujcie jeszcze możliwość wyrażania emocji, poprzez blokadę znaków interpunkcyjnych...

Nagminne używanie drukowanych liter, a wiem, że używasz ich w stosunku do ludzi, którzy nie zgadzają się z twoimi poglądami, tak samo jak i wykrzykników, jest traktowane jako krzyk... Netykieta się kłania.

Co do dalszej części twojej wypowiedzi, pozostawiam to bez komentarza...

PostNapisane: 28 kwi 2010, 20:06 
Dobry duch
Dobry duch

LC napisał(a):
Mateo napisał(a):

Nie znasz powiadasz, a IPON? Nie ma tam edycji.

Kłamiesz celowo czy jesteś ignorantką? Jestem członkiem Iponu i zapewniam, że istnieje tam swobodna możliwość edycji swoich postów, dodatkowo po dowolnym okresie czasu od tego postu zamieszczenia.

Żeby nie być gołosłownym zamieszczam link do jednego z tematów ( przykładową informację o wyedytowaniu można znaleźć już w dolnej części tytułowego posta):

http://www.ipon.pl/forum/viewtopic.php?id=14143

Dodam, iż każdy zarejestrowany użytkownik ma prawo w dowolnym momencie wyedytować każdą ze swoich wiadomości ( zresztą wiadomości wyedytowanych jest multum, trudno na jakąś nie trafić). Służy do tego przycisk edytuj znajdujący się w prawym dolnym rogu posta danego użytkownika. Rzecz jasna przycisk widoczny jest tylko dla zarejestrowanych userów.

Przepraszam, że piszę jeden pod drugim ( gdybym mógł, wyedotowałbym), ale z tego co spojrzałem, forumowisko również posiada funkcję edycji postów. Proszę spojrzeć na końcówkę posta założycielskiego. Widnieje wyraźna informacja o edycji wiadomości przez użytkownika:

http://www.forumowisko.pl/topic/29297-przepisy-prawa-a-piractwo/

LC napisał(a):
Mateo napisał(a):

Nie znasz powiadasz, a IPON? Nie ma tam edycji.Kolejnym jest Forumowisko, a także Forum Rowerowe Mam szukać dalej? To są trzy przypadkowe fora, na które weszłam, nadmienię, że są one znane, i duże.

Póki co wychodzi na to, że z 3 wspomnianych przez LC for tylko rowerowe nie posiada funkcji edycji. Jeśli jednak się mylę, proszę mnie poprawić, w końcu to podobno ja totalnie nie zwracam uwagi na to co piszą inni i jestem ignorantem.

Ostatnio edytowano 28 kwi 2010, 22:14 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Posty połączono.

PostNapisane: 28 kwi 2010, 22:50 
Administrator Główny
Administrator Główny

Myślę, że nie ma sensu kontynuować tematu edycji postów. Tak jak napisała LC i ja - jeśli kiedykolwiek pojawi się na forum edycja postów, będzie ona tylko czasowa. Jeśli Wam to nie odpowiada - zrozumiem. Ale nic to nie zmieni. Nadal będzie Was obowiązywał ten regulamin i obowiązek stosowania się do niego.

PostNapisane: 29 kwi 2010, 08:02 
Junior Admin
Junior Admin

Tabletierez napisał(a):
Póki co wychodzi na to, że z 3 wspomnianych przez LC for tylko rowerowe nie posiada funkcji edycji. Jeśli jednak się mylę, proszę mnie poprawić, w końcu to podobno ja totalnie nie zwracam uwagi na to co piszą inni i jestem ignorantem.

Zarejestrowałam się na tamtych forach. Funkcji edycji nie widziałam. Mogą być działy, które są odblokowane do edycji, ale być może ja na nie nie trafiłam. Nie jestem aż tak, zaprzyjaźniona z IPONEM, jak Ty, za wprowadzenie w błąd przepraszam, ale nie zmienia to faktu, że nie na każdym forum ta opcja jest dostępna... Daleko mi do kłamcy i ignoranta. Zanim ocenisz, poznaj użytkownika. Nie ma ludzi nieomylnych, szanowny Tabletierezie. :) EOT.

Niepokorna napisał(a):
Tak jak napisała LC i ja - jeśli kiedykolwiek pojawi się na forum edycja postów, będzie ona tylko czasowa.

Myślę, że jest to najlepsze rozwiązanie :)

PostNapisane: 29 kwi 2010, 08:21 
Mile widziany
Mile widziany

I to mi się podoba Niepokorna :wink: .Inaczej "powłaziliby na głowy" Adminom i powstałby totalny chaos.Regulamin jest regulaminem i kropka.Oczywiście, można starać się pewne rzeczy zmieniać w miarę możliwości, potrzeb, ale nie takimi "metodami".To,że gdzieś tam jest edycja, wcale nie znaczy, że to musi być. Idąc tym tokiem myślenia musiałbym walczyć ,aby wszędzie zlikwidowali schody ,bo to dla mnie bariera :wink: .Tabletierez używasz mocnych słów (kłamiesz,ignorantka),a może tak zastanów się zanim coś wyjdzie spod Twoich palców,bo łatwo coś napisać wiedząc,że praktycznie nie spotkają Cię żadne konsekwencje.I wracając do tematu-więc Panie i Panowie trochę wysiłku nie zaszkodzi i tylko spokojem,solidarnością,troską i z myślą o przyszłości forum można coś zmieniać :) .

PostNapisane: 29 kwi 2010, 09:16 
Pisarz
Pisarz

Moim kolejnym krokiem będzie wniosek do Administratora Głównego albo o przywrócenie edycji postów, albo o opuszczenie przeze mnie tej piaskownicy. Bo nie może być tak, że ogranicza się możność wypowiedzi, wyrażania poglądów, emocji... Nie można ograniczać swobody wypowiedzi poprzez blokadę standardowych funkcji... I nie będę przytakiwać komukolwiek, żeby wybrali mnie PF, bo to jest poniżej mojej godności. Poniżające jest również proszenie się adminów o poprawę błędów, które wynikają z naszych fizycznych niedoskonałości... Czuję się tutaj zgnojona, napiętnowana, żeby nie powiedzieć napromieniowana i jest to zasługa Niepokornej, LC, Agaxx ( czyu jak się to tam pisze ) i wielu, wielu innych... Sama LC napisała, że tu na OFON-ie ważniejsza jest godność OP niż ON...

Ostatnio edytowano 29 kwi 2010, 09:21 przez LC, łącznie edytowano 1 raz
poprawiono

PostNapisane: 29 kwi 2010, 09:21 
Mile widziany
Mile widziany

Ewa ,bez urazy,ale zachowujesz się jak mała,urażona dziewczynka :) .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1