Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Czy podoba Ci się forum?
Tak 87%  87%  [ 59 ]
Nie 13%  13%  [ 9 ]
Liczba głosów : 68

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 kwi 2010, 16:30 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Aggaxx

Pasowałoby Wam, żebym stąd odeszła tak? Wnioskuję to z Twojej wypowiedzi. Niejednemu z Was by to pasowało. Niedoczekanie Wasze (...) Ja potrafię się bronić przed durnotą i atakami. Nie jestem małą gówniarką, co zaraz się popłacze...

Teraz merytoryczna argumentacja:

Edycja postów jest praktycznie we wszystkich forach standardem. Udostępnianie podstawowej opcji w formie przywileju jest niedorzeczne i śmieszne zarazem. Upieranie się i tkwienie w błędnym przeświadczeniu, że tak ma być i koniec, jest głupie i świadczy o wąskim rozumowaniu tych, co taką bzdurę do regulaminu wprowadzili. I jeszcze jedno: Blokowanie tej funkcji, to wysoki nietakt wobec słabowidzących i osób z niedowładem rąk choćby. Komuś się nie tak ręka obsunie, palec źle się ułoży i co? Administrator! Help! Nie wyszło mi, znowu... I muszę się znowu płaszczyć, żeby mi ktoś błędy poprawił... To odbiera godność ludziom, którzy mogliby sami się poprawić, a nie błagać o pomoc w tak błahej sprawie.

PostNapisane: 26 kwi 2010, 17:05 
Mile widziany
Mile widziany

Ewa Ty chyba za bardzo sama atakujesz ludzi.Mam wrażenie,że chcesz uprzedzić "atak".Za ostro reagujesz na pewne rzeczy.Zapewne nikt nie chce,abyś stąd odeszła.Nie chcę się wdawać w analizę psychologiczną,ale troszeczkę się zastanów czy,aby coś co wydarzyło się w życiu realnym nie przenoisz tutaj.Chodzi mi o stosunek ludzi w realu do Twojej Osóbki.Co do edycji postów-mi osobiście to nie przeszkadza,ale rozumiem-okey,komuś może.Takie sprawy można załatwić tak jak pisała Administrator.Spokojnie,rzeczowo,po co się pieklić i jątrzyć na forum.Czasem ktoś tu przychodzi wyluzować się,porozmawiać etc.,a jak ostatnio wszędzie jakiś "młynek" i dlatego ja osobiście coraz rzadziej tu zaglądam.Przemyśl,przemyślcie to na spokojnie,bo chyba nie taki jest cel tego forum :) .

PostNapisane: 26 kwi 2010, 19:59 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Tabletierez napisał(a):
Sam lubię i często edytuję posty, nierzadko nachodzi mnie nowa myśl, albo modyfikuję stwierdzenia które uznałem za mniej fortunne. Pozatym uważam, iż dodanie tej opcji mogłoby skutecznie przeciwdziałać spamerstwu ( zamiast pisać kilka postów jeden pod drugim w krótkim okresie czasu, następowałoby zsumowanie tekstu), oraz przyczynić się do wzrostu estetyki postów i ich jakości merytorycznej. I oszczędziłoby wiele pracy adminom.

No właśnie, sam napisałeś, że po czasie możesz chcieć coś zmodyfikować w wybranej wypowiedzi, coś dodać, coś odjąć. I teraz wyobraź sobie sytuację, w której wcześniej opublikowany przez Ciebie post, ktoś skomentuje, cytując twoje słowa, a ty po czasie stwierdzisz, że Ci to nie pasuje, i je zmienisz. Zacytowany post, pozostanie, a u Ciebie tego nie będzie. Pojawi się bałagan, i zrobi się śmietnik.

Widzę, że nie poczytałeś tego, o co Cię prosiłam. Na forum zdarzyło się, że użytkownik zbagatelizował uwagę daną przez moderatora, i z premedytacją usunął jego wpis w swoim poście, a swój wpis zmienił. Wtedy podjęliśmy decyzję, o braku możliwości edycji swoich postów osobom, które nie wstąpiły do rangi Przyjaciela Forum. Nadmienię, że to tej rangi może przystąpić każdy, o wyborze, kiedy są ogłaszane wybory decyduje Administracja, a wyboru dokonują osoby przypisane do rangi PF.

Poza tym, każde forum ma swoje prawa, to ma takie, a nie inne, funkcjonuje i żyje, a co do jakości, każdy ma prawo oceniać je tak, jak chce, nikogo tu nie trzymamy na siłę, bo nie mamy takiego prawa. Nikogo też nie wyganiamy, jak się wydaje Ewie...

PostNapisane: 26 kwi 2010, 20:02 
Pisarz
Pisarz

wilk1972

Po części mnie rozszyfrowałeś (...) Ale to nie na temat... Jeśli chodzi o edycję postów, to trudno... Będę musiała sama napisać do Administratora Głównego, żeby coś z tym zrobił...

PostNapisane: 26 kwi 2010, 20:08 
Pisarz
Pisarz

LC napisał(a):
Na forum zdarzyło się, że użytkownik zbagatelizował uwagę daną przez moderatora, i z premedytacją usunął jego wpis w swoim poście, a swój wpis zmienił.

Aha- cenzura! Ktoś podskoczył za wysoko i wszyscy mają cierpieć?!

LC napisał(a):
to tej rangi może przystąpić każdy, o wyborze, kiedy są ogłaszane wybory decyduje Administracja, a wyboru dokonują osoby przypisane do rangi PF.

Czyli, że co? Jak ja nie będę krakała, jak Wy, to PF nie zostanę, bo mnie nie dopuścicie?! Myślałam, że po jakimś czasie ta funkcja nadawana jest automatycznie... Chyba jednak poproszę o usunięcie konta, bo ja się przed nikim płaszczyć nie zamierzam!!!

PostNapisane: 26 kwi 2010, 20:18 
Junior Admin
Junior Admin

ewa161op034 napisał(a):
Twoja interpretacja.
ewa161op034 napisał(a):
Czyli, że co? Jak ja nie będę krakała, jak Wy, to PF nie zostanę, bo mnie nie dopuścicie?! Myślałam, że po jakimś czasie ta funkcja nadawana jest automatycznie... Chyba jednak poproszę o usunięcie konta, bo ja się przed nikim płaszczyć nie zamierzam!!!

Twój wybór.

PostNapisane: 26 kwi 2010, 20:22 
Dobry duch
Dobry duch

LC napisał(a):
czasie możesz chcieć coś zmodyfikować w wybranej wypowiedzi, coś dodać, coś odjąć. I teraz wyobraź sobie sytuację, w której wcześniej opublikowany przez Ciebie post, ktoś skomentuje, cytując twoje słowa, a ty po czasie stwierdzisz, że Ci to nie pasuje, i je zmienisz. Zacytowany post, pozostanie, a u Ciebie tego nie będzie. Pojawi się bałagan, i zrobi się śmietnik.

Wychodząc z tego założenia należałoby również zabronić avatarów i sygnatur - bo a nuż ktoś zdecyduje się zamieścić coś zbereźnego, powstanie śmietnik, kłótnia, a wtedy on szybko wymieni i sprawy nie będzie. To nie jest wytłumaczenie. To, że coś może służyć w celach prowokacji 1% procentowi użytkowników, reszcie będzie służyć dla pożytku. Analogicznie moglibyśmy zabronić motoryzacji, wszak samochody służą do wywoływania wypadków :lol:

LC napisał(a):
Poza tym, każde forum ma swoje prawa, to ma takie, a nie inne, funkcjonuje i żyje, a co do jakości, każdy ma prawo oceniać je tak, jak chce, nikogo tu nie trzymamy na siłę, bo nie mamy takiego prawa. Nikogo też nie wyganiamy, jak się wydaje Ewie...

Ależ oczywiście, że każde forum ma swoje prawa. Jednakże wyczytałem gdzieś wyżej ( może mi się przywidziało), że jesteście otwarci na sugestie i stąd moje propozycje.

LC napisał(a):
Na forum zdarzyło się, że użytkownik zbagatelizował uwagę daną przez moderatora, i z premedytacją usunął jego wpis w swoim poście, a swój wpis zmienił. Wtedy podjęliśmy decyzję, o braku możliwości edycji swoich postów osobom, które nie wstąpiły do rangi Przyjaciela Forum

Aha, czyli teraz profilaktycznie należy utrudniać wszystkim, wychodząc z założenia, że każdy stanowi zagrożenie? A co w hipotetycznym przypadku, gdy Przyjaciel Forum zdradzi (powinniście brać też taką możliwość pod uwagę)? Wtedy nagle cały system pada i likwidujecie przywileje wszystkim Przyjaciołom Forum?

and that is the most horrible thing in the world."

PostNapisane: 26 kwi 2010, 20:35 
Mile widziany
Mile widziany

Tabletierez popadasz w skrajności i ponosi Cię fantazja.Czy tak ciężko Wam dostosować się do reguł i zasad ? Nawet nie chce mi się już tego "wałkować".Eot.

PostNapisane: 26 kwi 2010, 20:40 
Dobry duch
Dobry duch

wilk1972 napisał(a):
Tabletierez popadasz w skrajności i ponosi Cię fantazja..

Nie wydaje mi się. Domniemanie, że każdy użytkownik jest potencjalnym spamerem i intrygantem który funkcję edytowania wykorzysta do siania fermentu jest moim zdaniem daleko idącym uogólnieniem.

wilk1972 napisał(a):
Czy tak ciężko Wam dostosować się do reguł i zasad ? Nawet nie chce mi się już tego "wałkować".Eot.

Co to znaczy ciężko? Masz na myśli to, że dyskutowanie na ten temat (dodajmy kulturalnie i merytorycznie) jest czymś niewłaściwym? Że to tabu?

PostNapisane: 26 kwi 2010, 20:58 
Pisarz
Pisarz

LC

Czyli mój wybór- chcę się usunąć- to mój wybór.
Chcę być PF- mój wybór, czy zatańczę, jak zagracie, czy też nie...
Reasumując- nie mam żadnego wyboru...

Tabletierez napisał(a):
gdy Przyjaciel Forum zdradzi

Albo inaczej- np. jakiś admin edytuje bezczelnie komuś posta i pozmienia se na swój strój...- i zrobi tym komóś krzywdę...- co, udowodnisz?

PostNapisane: 26 kwi 2010, 21:25 
Administrator Główny
Administrator Główny

ewa161op034 napisał(a):
LC napisał(a):
Na forum zdarzyło się, że użytkownik zbagatelizował uwagę daną przez moderatora, i z premedytacją usunął jego wpis w swoim poście, a swój wpis zmienił.

To nie był pojedynczy przypadek. Jak wiesz, jesteśmy (administratorzy) na tym forum dłużej niż Ty i więcej o nim oraz o użytkownikach wiemy.
Cytuj:
LC napisał(a):
to tej rangi może przystąpić każdy, o wyborze, kiedy są ogłaszane wybory decyduje Administracja, a wyboru dokonują osoby przypisane do rangi PF.

Ewo, polecam zaznajomić się z tym tematem: viewtopic.php?f=14&t=3279 Jest tam lista osób, którzy są lub byli w grupie Przyjaciół Forum. Tam również jest napisane, jak starać się o tą rangę. Zapewniam Cię, że wiele osób zostało wybranych do tej rangi, mimo że często nie zgadzali się z pozostałymi osobami i nie bali się wyrażać własnego zdania. Każdy z użytkowników ma otwartą drogę do tej rangi. I wcale nie chodzi tutaj o przymilanie się - gdyby tak było, to nowych członków PF nie wybieraliby obecni członkowie, tylko administracja. Poczytaj proszę o zasadach i przebiegu wybierania osób do tej rangi, a sama się przekonasz.

Bardzo mi przykro, że tak pochopnie oceniasz forum i administrację, nawet nie starając się ich lepiej poznać i zrozumieć.

PostNapisane: 26 kwi 2010, 22:09 
Pisarz
Pisarz

Niepokorna

Mnie także jest przykro, że większość z Was mnie skreśliła za poglądy... - i za to, że piszę Wam, jak dzieje się mi krzywda ( choćby sprawa opolskiego PZN, czy ewidentne " schody " do uzyskania pomocy na bariery architektoniczne ).

I jeszcze jedno- Lepiej być szczerym i pisać, co się myśli, wykładając kawę na ławę, niż słodzić wszystkim, a za plecami ich obmawiać...

Ostatnio edytowano 26 kwi 2010, 22:34 przez LC, łącznie edytowano 2 razy
Połączono posty

PostNapisane: 26 kwi 2010, 22:35 
Administrator Główny
Administrator Główny

Ewo, nikt Cię nie skreśla. Każdy ma prawo działać tak, jak uważa to za słuszne - i cieszę się, że Ty nie poddajesz się łatwo i walczysz. Myślę, że wiele osób powinno Cię w tym naśladować, wtedy może więcej robiłoby się dla niepełnosprawnych. Ale jeśli chodzi o forum - jaki już chcesz nam coś narzucać - wypadałoby, abyś postarała się chociaż poszukać informacji o tym, dlaczego jest tak a nie inaczej.
Przykro mi się zrobiło, gdy przeczytałam, że uważasz, iż trzeba się przymilać i "krakać" jak my, by stać się członkiem forum. Obecnie w grupie Przyjaciel Forum jest ponad 20 osób, wszyscy różnimy się charakterami, poglądami itd., a jednak zostali wybrani. Nikt nie wymaga od Ciebie ani innych kandydatów, by się do kogoś przymilali. Wystarczy pokazać, że zależy Wam na budowie tego forum wraz z nami. Niewiele, a jednak tak wiele.

PostNapisane: 27 kwi 2010, 10:54 
Pisarz
Pisarz

Niepokorna

Ja nie chcę być PF, bo ktoś mnie wybierze! Chcę mieć możliwość edycji swoich postów! Na funkcji PF mi nie zależy!

Edycja postów, to normalna, standardowa funkcja, która ułatwia wielu pracę na forum.

Jeden kolega pisał wyżej, że uogólniacie, wsadazając wszystkich do jednego wora, zakładając, że wszyscy będą bezczelnie wyrzucać uwagi moderatorów i przekłamywać posty. Takim myśleniem obraża się nie tylko mnie, ale i wielu innych Forumowiczów.

I powtórzę: Godność ON wymaga, aby edycję postów udostępnić- aby ON sama mogła poprawiać swoje błędy i cieszyć się tym, że przez obsunięcie mniej, lub bardziej władnego ciała, zrobiła błąd, pisząc post, i sama sobie go poprawia. Dla ON godność jest najważniejsza! ON nie chce prosić o pomoc z tak błahego powodu. Znam osoby, które chętnie by przyszły do OFON-a, ale brak edycji postów odstrasza ich.

PostNapisane: 27 kwi 2010, 10:59 
Junior Admin
Junior Admin

ewa161op034 napisał(a):
I jeszcze jedno- Lepiej być szczerym i pisać, co się myśli, wykładając kawę na ławę, niż słodzić wszystkim, a za plecami ich obmawiać...

Oczywiście, lepiej być szczerym, a przede być wszystkim sobą. Nie pisać, jak zawieje, tylko mieć swoje poglądy. Ty je masz. Czara przelewa się jednak, kiedy pomimo wyjaśnień, i tak mówi się nadal swoje, nie próbując zagłębić się w temat, dlaczego jest tak, i co nas skłoniło do tej decyzji.
I tak gwoli ścisłości. Ja nikomu się nie przymilałam, ani żeby zostać PF, ani, żeby zostać Administratorem. Zapewniam Cię też, że nie zrobił tego żaden inny uczestnik forum, który posiada jakiekolwiek Rangi.

Edycja postów dostępna jest dla Przyjaciół Forum, - zrozum to wreszcie.

ewa161op034 napisał(a):
Dla ON godność jest najważniejsza!

Dla OP również.

PostNapisane: 27 kwi 2010, 11:22 
Pisarz
Pisarz

LC

Sorry, ale trwasz przy swoim, tak samo jak ja...
A druga sprawa: Moderator, mając tę możliwość ( edycji postów ) też MOŻE ale NIE MUSI bezczelnie mieszać w postach, bez zgody użytkownika! Tak samo- każdy użytkownik może, ale nie musi wykorzystywać tej opcji do złych celów.
Brak tej opcji- edycji swoich własnych postów TO ZAMACH na wolność słowa, demokrację i jest to ewidentny brak tolerancji i poszanowania dla Forumowiczów. To skreślanie ich na samym początku! Doskonale wiem, że Wy wszystko zrobicie, żebym ja nie miała takiej możliwości... Kompromis: dajcie mi możność edycji swoich własnych postów, a PF sobie zostawcie...

PostNapisane: 27 kwi 2010, 11:34 
Mile widziany
Mile widziany

Ewa jeśli możesz to odpowiedz mi na jedno pytanie.Po co Ci ta możliwość edycji ? Przecież jak chcesz to piszesz poprawnie,składnie etc..Wychodzi na to,że robisz to dla zasady.Coś jak Dziecko"chcę i już,należy się i kropka.Tylko problem w tym,że regulamin jest regulaminem i tak jak w życiu są pewne reguły.Ja też jestem ON i nie żądam wszystkiego,bo niby dlaczego?Dlatego,że jestem niepełnosprawny to ma mi wszystko przysługiwać ? Nie ma "letko" :wink: .Wymagaj ,ale i staraj się i nie "fochaj się" ,bo jesteś "duża dziewczynką" :) .

PostNapisane: 27 kwi 2010, 11:39 
Junior Admin
Junior Admin

ewa161op034 napisał(a):
Sorry, ale trwasz przy swoim, tak samo jak ja...

ewa161op034 napisał(a):
A druga sprawa: Moderator, mając tę możliwość ( edycji postów ) też MOŻE ale NIE MUSI bezczelnie mieszać w postach, bez zgody użytkownika!

Regulamin czytałaś?
Cytuj:
3. Moderatorzy mają prawo zamykać, usuwać do kosza, edytować, przenosić, dzielić i łączyć tematy lub posty.

Cytuj:
2. Administrator ma prawo do wszelkich działań na forum, zamykania, blokowania całego forum, umieszczania ogłoszeń, edycji, modyfikacji, usuwania, zamykania, przenoszenia itp. postów i tematów.

Mało tego, pokaż chociaż jedno namieszanie w postach, przez Administratora lub Moderatora. Jeżeli coś zarzucasz, poprzyj dowodem, a nie pisz, co Ci ślina na język przyniesie. Czekam.

I jeszcze jedno, nie jesteś pępkiem świata. Nikt tutaj się Ciebie nie czepił, to Ty nie potrafisz uszanować zasad. My, traktujemy wszystkich równo, tak więc, brak edycji dla Ciebie = brak edycji dla innych użytkowników, którzy nie posiadają rangi. Nie ma czegoś takiego, jak edycja tylko dla twojej osoby, byłoby to niesprawiedliwe i krzywdzące dla innych. Krzywdzimy teraz Ciebie, powiesz..., a ja powtórzę, Marcin87, też ma problemy ze wzrokiem, i sobie doskonale radzi, i mało tego, dla niego nie było problemem poradzenie sobie z tym, kiedy nie miał żadnej rangi. Dał radę? Dał. Nie chcesz być Przyjacielem Forum? Twój wybór. Ja na to wpływu nie mam.

Forum nie zawsze pozwala nam wprowadzić liczne udogodnienia, co nie oznacza, że twardo coś postanowimy, i koniec, basta.

PostNapisane: 27 kwi 2010, 14:22 
Dobry duch
Dobry duch

wilk1972 napisał(a):
Ewa jeśli możesz to odpowiedz mi na jedno pytanie.Po co Ci ta możliwość edycji ? Przecież jak chcesz to piszesz poprawnie,składnie etc..Wychodzi na to,że robisz to dla zasady.

A
A po co ci avatar, a po co ci emotoikonki, sygnatura, wszak to zbędne dodatki? Przecież jeśli chcesz, możesz wyrażać swoją osobowość na setki innych sposobów :-D Nie znoszę argumentacji, że skoro czegoś nie ma, znaczy że w ogóle nie jest potrzebne. Od razu przypomina się anegdotka z czasów socjalizmu, że kawy w sklepach nie ma ze względów zdrowowtnych, bo powoduje problemy z ciśnieniem. :lol: Wybacz, ale nie kupuję tego typu argumentacji.

A na poważnie, jest tu tyle kosmetycznych dodatków, bez których z powodzeniem możnaby się obejść, a funkcji takich jak edytowanie posta czy usunięcie konta nie ma, mimo że byłyby dalece przydatniejsze.

PostNapisane: 27 kwi 2010, 15:34 
Mile widziany
Mile widziany

Tabletierez pisałem Ci już ,że popadasz w skrajności i powtórzę to,bo chyba nie dotarło to do Ciebie.Akurat na tapecie jest edycja postów.Avatar mi jest zbędny,ale skoro nie jest zabroniony,skoro jest taka możliwość to mam i nie "piekliłbym się" z tego powodu gdyby nie było.Na dobre się nie rozsiadłeś ,a chciałbyś robić rewolucję na forum(no chyba,że jednak bywałeś...).Czy tak ciężko zrozumieć to co pisały Adminki ? Czy tak ciężko przestrzegać zasad ?Nie musisz odpowiadać,nawet nie oczekuję odpowiedzi,bo znam takie Osoby jak Ty(takiego pokroju) i bez urazy,ale dla Ciebie to jak woda na młyn taka dyskusja,więc uważam ją za bezcelową i możesz mieć ostatnie zdanie,bo to lubisz przecież,a Twoje dowcipy jakoś mnie nie śmieszą.Widocznie masz "specyficzne" poczucie humoru.I to,by było na tyle.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]