Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lip 2009, 12:47 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Kilka przydatnych porad, jak dostosować komputer do naszych potrzeb.

W systemie Windows istnieje kilka prostych narzędzi i ustawień umożliwiających wygodniejsze korzystanie z komputera przez osoby niedowidząca, niedosłyszące lub niepełnosprawne motorycznie.

Trudności z motoryką:
Jeżeli trudno nam pisać na klawiaturze, korzystać z myszki, możemy sobie ułatwić pracę na kilka sposobów
1. Klawisze trwałe.
Często zachodzi potrzeba użycia jakiegoś skrótu klawiszowego, na przykład żeby coś skopiować naciskamy ctrl+c. Jednak nie dla wszystkich korzystanie ze skrótów jest łatwe. Przy włączonych klawiszach trwałych wystarczy najpierw nacisnąć klawisz ctrl i go zwolnić, a następnie wcisnąć literę c, i już można kopiować. To samo, gdy chcemy napisać coś wielką literą. Najpierw wciskamy Shift, potem na alt, a na koniec literę „l” i w efekcie otrzymamy „Ł”. Nie trzeba trzymać trzech klawiszy na raz. 
Aby włączyć funkcję „klawisze trwałe” wystarczy nacisnąć Shift 5 razy. Pojawi się komunikat, a stacja wyda sygnał dźwiękowy. Zaś aby tą funkcję wyłączyć, wystarczy nacisnąć dwie litery będące obok siebie na przykład z+x.
Jeżeli klawisz Shift nie uruchamia funkcji „klawisze trwałe” kliknij start > panel sterowania > opcje ułatwień dostępu i na pierwszej karcie zaznacz pole przy klawiszach trwałych.

„klawiatura ekranowa” Jeżeli nie chcemy przestawiać systemu na klawisze trwałe, wystarczy kliknąć start, wszystkie programy, akcesoria, ułatwienia dostępu, klawiatura ekranowa.
Na ekranie wyświetli się klawiatura, którą sterujemy za pomocą myszy.

Dostosowania dla niedowidzących.
1 Powiększanie czcionek
Można łatwo ustawić większe czcionki w ikonach, menu start i na paskach narzędziowych. Wystarczy w wolnym miejscu na pulpicie kliknąć prawym klawiszem i wybrać właściwości, następnie otworzyć kartę wygląd i wybrać rozwinąć listę „rozmiar czcionki”. Niekiedy przydać się może inny schemat kolorów, np. durzy kontrast.
Innym sposobem jest wywołanie funkcji „duży kontrast” z większymi czcionkami za pomocą klawiszy lewy alt+lewy Shift+print screen. Spowoduje to zwiększenie i pogrubienie wszystkich czcionek, włączenie większego kontrastu kolorów, pogrubienie obramowania okien, usunięcie grafiki spod nazw ikon umieszczonych na pulpicie. Aby tą funkcję wyłączyć, wystarczy ponownie wcisnąć kombinację lewy alt + lewy Shift + print screen.
Jeżeli ten skrót nie działa, w oknie opcji ułatwień dostępu (opisane wyżej), kliknij kartę ekran i zaznacz opcję duży kontrast. Kliknij na na ustawienia przy opcji, by dobrać własny skrót lub zmienić działanie funkcji.

„program lupa” Jeżeli nie chcemy niczego przestawiać, wystarczy kliknąć na start > wszystkie programy > akcesoria > ułatwienia dostępu > i kliknąć opcję „program lupa”. Spowoduje to wyświetlenie okienka, w którym będzie pokazywany powiększony fragment obrazu. W ustawieniach programu można ustawić poziom powiększania, sposób śledzenia i odwracanie kolorów. Przy śledzeniu mamy do wyboru punkt wstawiania znaków, (program powiększa ten fragment, w którym aktualnie coś piszemy i miga kursor wstawiania znaku)
śledzenie myszy (śledzi położenie kursora myszki. Jeżeli czytamy jakiś tekst za pomocą programu lupa, wystarczy przesuwać kursor myszki po liniach tekstu. Tekst będzie się przesuwał w okienku lupy.
Śledzenie klawiatury. (funkcja śledzi pracę kursorów i tabulatora klawiatury). Jeżeli w oknie ustawień lupy zaznaczymy śledzenie klawiatury i będziemy wciskać tabulator, to w oknie lupy będzie wyświetlany aktualnie zaznaczony obszar.

Więcej ciekawych rzeczy, które mogą ułatwić pracę można znaleźć w kreatorze ułatwień dostępu. Aby się do niego dostać kliknij start > programy > akcesoria > ułatwienia dostępu > kreator ułatwień dostępu i krok po kroku odpowiadać na jego pytania. Kreator sam dobiera i aktywuje odpowiednie ustawienia.

Uwaga! W wielu edytorach tekstu, programach do czytania plików PDF, np. Adobe Reader, istnieje skrót powiększający tekst ctrr++. Aby wrócić do normalnego rozmiaru obrazu wystarczy skrót ctrl+0 (kontrol plus zero).
Te same skróty obowiązują w firefoksie. Tu dodatkowo mamy do wyboru, czy powiększać tylko tekst, czy tekst wraz z obrazkami. Aby to ustawić wystarczy w firefoksie wybrać widok, powiększanie i zaznaczyć lub odznaczyć „powiększaj tylko tekst”

Mam nadzieję, że moje porady pomogą wam w korzystaniu z komputera.
Niestety funkcje systemu czasem bywają niewystarczające. Tematu programu narrator nie poruszam, bo akurat dla nas będzie kompletnie bezużyteczny ze względu na syntezator mowy Microsoft Sam.

Możesz też odsłuchać ten post
<script type="text/javascript" src="http://www.wrzuta.pl/embed_audio.js?key=8BNdsaTKFpn&login=w42&width=450&bg=ffffff"></script>

Ostatnio edytowano 25 wrz 2009, 19:24 przez Marcin87, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 lip 2009, 22:52 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Myślę, że te informacje każdemu się mogą przydać. A dotyczą one systemu Windows XP czy Windows Vista? :)

Ostatnio edytowano 15 lip 2009, 22:53 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 lip 2009, 12:00 
Moderator
Moderator

Niepokorna napisał(a):
A dotyczą one systemu Windows XP czy Windows Vista? :)

Dotyczą windows xp. Jak będzie z vistą nie wiem, ale myślę, że podobnie. Osobiście mam ustawione powiększone czcionki, zmniejszoną rozdzielczość, włączony tryb dużych ikona na pulpicie i menu start. Niekiedy, korzystam z programu lupa, gdy jakiś tekst jest niezaznaczalny i nieczytelny dla syntezatora mowy expressivo.

Na temat klawiszy trwałych też się przekonałem, jak mi czasem się włączyły podczas gry, gdzie często używało się klawisza shift, więc wyłączyłem ten skrót. O skrócie dużego kontrastu nie wiedziałem, ale jak zobaczyłem efekty, to byłem mile zaskoczony :D Gdyby mi przyszło pracować na obcym kompie, to pewnie skorzystam ze skrótu lewy shift + lewy alt + print screen i gotowe :D

[ Dodano: Czw Lip 16, 2009 23:01 ]
Rozmawiałem o tym z moją koleżanką Ona ma windows vistai te funkcje działają dokładnie tak samo Więc dotyczy to zarówno xp i visty.

PostNapisane: 17 lip 2009, 14:05 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Ja już wybróbowałam wszystkie te opcje ;)

PostNapisane: 17 lip 2009, 17:26 
Moderator
Moderator

I jeszcze jedna rada. Jeżeli podczas korzystania z myszki, pojawiają się mimowolne ruch ręki, możemy łatwo zmniejszyć czułość myszki tak, aby jej skok w wyniku przypadkowego, gwałtownego pchnięcia myszki, ucieczka kursora była mniejsza, a sterowanie myszką stało się bardziej precyzyjne.

Wchodzimy w panel sterowania, mysz, kliknij kartę "opcje wskaźnika" i przesuwaj suwak prędkość wskaźnika. Podczas przesuwania daje się odczuć zmiany. Po przesunięciu suwaka, zwolnij go i w wolnym polu przesuwaj swobodnie myszki, by zbadać jej nową czułość.

PostNapisane: 21 lip 2009, 15:54 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Tę opcję też wypróbowałam. Wszystkie są bardzo przydatne :)

PostNapisane: 14 lip 2010, 20:06 
Moderator
Moderator

Kolejne ułatwienie jakie znalazłem może się przydać osobom słabowidzącym mającym problem ze znalezieniem kursora myszki na ekranie. Możemy sobie włączyć tzw. funkcję Sonar, która po naciśnięciu klawisza ctrl wyświetla migające kółko wokół kursora myszki.

Aby tą funkcję uruchomić
1 Otwórz panel sterowania
2. wybierz funkcję mysz
3 w wyświetlonym oknie przejdź na zakładkę ruch
4. zaznacz opcję Sonar i kliknij ok.
Teraz jeżeli nie jesteś w stanie dostrzec kursora myszki, wciśnij klawisz Ctrl.

PostNapisane: 20 sie 2010, 19:10 
Moderator
Moderator

Wideoporadnik, jak działa duży kontrast. Oprócz opisu w moim pierwszym poście będzie można oglądać filmy pokazujące jak działają różne funkcje pozwalające na ułatwienia dostępu D

Strefa czasowa: UTC + 1