Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 kwi 2010, 15:46 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin

Czy słyszeliście o okularach ajurwedyjskich? A może ktoś próbował ich używać? Z tego, co czytałem na różnych stronach, potrafią poprawiać wzrok od 3-5 dioptrii. Leczą m.in. Krótkowzroczność, dalekowzroczność, zeza, starczowzroczność.
Podobno są szczególnie polecane osobom noszącym okulary soczewkowe. Oto jeden z artykułów na ten temat.

OKULARY SPRZED TYSIĘCY LAT WRÓCIŁY DO ŁASK W XXI WIEKU

Jeśli mają państwo kłopoty ze wzrokiem typu: starczowzroczność, krótkowzroczność, dalekowzroczność, pseudofakia, wczesny etap- zaćmy, polecamy okulary wieloprzesłonowe - ajurwedyjskie. Wymyślono je tysiące lat temu w Indiach.
Zostały opisane w hinduskiej świętej księdze ajurwedy poświęconej biologii i medycynie. Wówczas tylko one mogły pomóc ludziom dotkniętym wadami wzroku. Hindusi wykonywali je z drewna, natomiast Aztekowie, którzy także odkryli zalety przysłon na oczy - z wyprawionych zwierzęcych skór. Dziś plastikowe okulary multiprzysłonowe są coraz częściej stosowane w Stanach Zjednoczonych i wielu krajach Europy Zachodniej. Czy można widzieć ostrzej, zakrywając oczy nieprzezroczystą przesłoną z kilkudziesięcioma dziurkami? Być może niektórym wydaje się to nieprawdopodobne, a jednak okulary multiprzysłonowe potrafią skorygować wzrok nawet o pięć dioptrii, zarówno w krótkowzroczności jak i dalekowzroczności. W niektórych postaciach zaćmy spisują się nawet lepiej od stosowanych powszechnie okularów soczewkowych. Podobnie bywa w przypadku tzw. starczowzroczności, odbierającej oku ostrość widzenia z bliska, często już w wieku czterdziestu paru lat.

REWELACJA

O rewelacyjnych właściwościach tych okularów można przekonać się już po pierwszym ich włożeni Obserwowany przez nie przedmiot będzie widziany ostrzej zarówno przez krótkowidza jak i dalekowidza (w przypadkach niektórych wad wzroku obraz może być podwójny, co nie wpływa na przydatność okularów i ćwiczeń).
Patrzenie przez te okulary jest wysiłkiem całej muskulatury oka. Ten wysiłek stanowi zbawień profilaktykę dla osób stale je noszących.
Stałe patrzenie w jeden punkt - w ogniskową naszych okularów, blokuje naturalną ruchliwość oka, co w konsekwencji często prowadzi do sukcesywnego pogarszania się ostrości widzenia.

Tajemnica ich skuteczności polega na ograniczeniu tzw. widzenia peryferyjnego. Do oka docierają tylko promienie światła, które zdołają przedostać się przez dziurki pod kątem prostym. Promienie nie ulegają załamaniu, dzięki czemu obraz powstający na siatkówce oka zyskuje na ostrości. Współczesna medycyna nie zna sposobu wyleczę krótkowzroczności czy nadwzroczności. Tradycyjne okulary z soczewkami tylko doraźnie poprawiają ostrość widzenia, lecz wady wzroku pozostają.

Tymczasem według Ajurwedy patrzenie przez okulary multiprzysłonowe ma zarazem służyć leczeniu wad.
Stanowi dla oka doskonały trening - uczy się ono widzieć dobrze, ponieważ przestaje zwracać uwagę na to, co w ostrym postrzeganiu obrazu może przeszkadzać.
Również działający w Warszawie Ośrodek Holistycznej Terapii Wzroku osobom zmuszonym do stałego noszenia szkieł optycznych radzi używać okularów multiprzeslonowych. Przy patrzeniu przez soczewki oko rezygnuje ze swojej naturalnej ruchliwości, a to może prowadzić do dalszego pogarszania się ostrości widzenia. Natomiast okulary multiprzesłonowe zmuszająje do ruchu.

Pierwsze trwałe efekty leczenia mogą wy stąpić już po 6 tygodniach. Jak stwierdziła dr Elżbieta Sędrowicz po przeprowadzeniu w klinice oceny przydatności tych okularów brak medycznych przeciwwskazań do ich
stosowania.
Dla oczu są one nowym doświadczeniem. Początkowo ich używanie może wydać się więc nieco męczące, ale po krótkim treningu to mija. Oczy przywykają do postrzegania świata w nowy sposób.

Okulary ajurwedyjskie należy początkowo zakładać na kilkanaście minut, stopniowo przedłużając czas ich noszenia do 2-3 godzin dziennie. Można w nich oglądać telewizję, sprzątać mieszkanie, chodzić na spacer, czytać - pod warunkiem, że książka będzie bardzo dobrze oświetlona.

OPINIE

Zasadą działania okularów jest uzyskanie ostrego widzenia w wyniku zastosowania przesłon wielootworowych. Na siatkówce oka w wyniku przejścia przez poszczególne otwory powstaje obraz, który pozwala na zwiększenie głębi ostrości.

Stosując okulary niesoczewkowe można uzyskać poprawę ostrości wzroku zbliżoną do korekcji optymalnej u pacjentów z wczesnymi postaciami zaćmy, w pseudofakii, w starczowzroczności, normowzroczności, krótkowzroczności niskiej i nadwzroczności.
Stosowanie tych okularów w przypadku afabi i krótkowzroczności wysokiej jest nieskuteczne.

Najlepsze wyniki otrzymano u pacjentów z zaćmą korową i w pseudofakii we wczesnym okresie pooperacyjnym przed dobraniem ostateczne) korekcji optymalnej oraz w starczowzrocznosci przy korekcji do blizy.
Ze względu na ograniczanie pola widzenia i występowanie w obserwowanym polu rozmytych granic między otworami komfort widzenia w okularach niesoczewkowych jest gorszy niż w okularach optycznych.

Obserwuje się przesunięcie punktu blizy w stronę oka w normowzroczności, nadwzroczności, starczowzroczności, zaćmie korowej i pseudofakii. W krótkowzroczności punkt blizy jest przesunięty w stronę oka z powodu występującej wady wzroku, w ataku stosowanie okularów niesoczewkowych nie jest skuteczne.

Okulary wymagają treningu w celu przystosowania się do patrzenia.
Część pacjentów zgłaszała objawy zawrotów głowy w trakcie używania okularów niesoczewkowych do dali.

Innych negatywnych objawów subiektywnych nie stwierdzono.

VI Wnioski końcowe
Ze względu na ograniczanie pola widzenia nie wolno stosować okularów wielootworowych do pracy na stanowiskach o zwiększonych wymaganiach BHP, n.p. stanowiska do obróbki mechanicznej, piły tarczowe, szlifierki itp.
Bezwzględnie nie wolno stosować okularów wielootworowych w czasie prowadzenia pojazdów mechanicznych.
Nie jest wskazane stosowanie tych okularów w sytuacjach wymagających napiętej uwagi
W zasadzie należy ograniczyć stosowanie okularów do czytania, pisania oglądania telewizji, w kinie, do prostych prac domowych.
W przypadku seryjnej produkcji należy dążyć do opracowania opraw okularowych o lepszym wyglądzie estetycznym.
Osłonki boczne powinny być przymocowane do zauszników ponieważ są słabo widoczne na czarnym tle przesłon dziurkowanych i w trakcie używania grozą urazem oka.
Najlepsze wyniki otrzymano u pacjentów z zaćmą korową i w pseudofaku we wczesnym okresie pooperacyjnym przed dobraniem ostatecznej korekcji optymalnej oraz w starczowzroczności przy korekcji do blizy.
Ze względu na ograniczanie pola widzenia i pogorszenie komfortu widzenia okulary niesoczewkowe nie mogą zastąpić klasycznych okularów optycznych.
W wyniku naszych badań me stwierdzono przeciwwskazań medycznych do stosowania okularów niesoczewkowych.

Ocena przydatności medycznej okularów korekcyjnych niesoczewkowych.

Katedra i Klinika Chorób Oczu Akademii Medycznej, Warszawa, ul. Lindleya 4

Warszawa 28 czerwiec 1996.

Źródło: http://www.jiaogulan.pl/okulary20050509.html

PostNapisane: 15 maja 2011, 23:21 
Pisarz
Pisarz

Ja słyszałam, ale nic bliżej i tak fachowo, jak Ty. Mam małą krótkowzroczność (-2,5 i -1,5), ale muszę nosić okulary, a marzy mi się, żeby nie, może czasem 0-ówki z ładnymi oprawkami :). Nawet myślałam o laserze, ale się trochę go bałam, a te okulary wydają się lepszym i tańszym rozwiązaniem, spróbuję, zorientowałam się, że nie są drogie. Opiszę efekty, pierwsze po 6 tygodniach. Dzięki, zachęciłeś mnie.

PostNapisane: 17 maja 2011, 20:26 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tez czytałam.Nic nie wymyślisz,po prostu wypróbuj.

PostNapisane: 8 sty 2012, 13:58 
Pisarz
Pisarz

Wznawiam wątek, bo wreszcie stałam się posiadaczką tych okularów (w końcu udało mi się je zamówić na Allegro), tylko brakuje mi samozaparcia, żeby zabrać się za "leczenie mojej krótkowzroczności" tymi okularami. Problem jest w tym, że jak używa się okularów ajurwedyjskich, to raczej nie wskazane jest używanie dotychczasowych okularów korekcyjnych, bo one zaprzepaszczają efekty leczenia, które trwa 6 tygodni. Mam niewielką wadę (okolo -2), ale mimo to zrezygnowanie z okularów korekcyjnych, to problem dla mnie, bo jestem do nich przyzwyczajona, do ostrości widzenia, ale rzeczywiście okulary ajurwedyjskie, jak się je założy, poprawiają, wyostrzają wzrok (ale nosi się je do dwóch, trzech godzin dziennie, potem wskazane jest obywać się bez okularów w ogóle, zwłaszcza korekcyjnych), choć nie aż tak bardzo, jak korekcyjne. Trwały efekt oprawy (maksymalna poprawa o 4 dioptrie) uzyskuje się podobno po 6 tygodniach używania okularów ajurwedyjskich. Jak się zmobilizuję, to opiszę efekty lub ich brak.

PostNapisane: 9 sty 2012, 14:41 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Ciekawe napisz o tym jak się sprawują :)

PostNapisane: 9 sty 2012, 16:09 
Pisarz
Pisarz

Wymaga to trochę samozaparcia i samodyscypliny, bo żeby leczenie było skuteczniejsze i szybsze trzeba odstawić okulary korekcyjne w tym czasie, kiedy nie nosi się z kolei okularów ajurwedyjskich (2,3 godziny dziennie tylko) :(

PostNapisane: 9 sty 2012, 18:14 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Tylko czy te super okulary nie uszkodzą dodatkowo wzroku? :?:

PostNapisane: 9 sty 2012, 20:59 
Pisarz
Pisarz

Niby są stosowane od tysięcy lat, zanim wynaleziono korekcyjne powstały w Indiach te, ale będę czujna, chociaż w chwili, gdy się ma je na nosie, to poprawiają wzrok, a nie pogarszają. Nie przyszło mi do głowy, że to zbyt daleko posunięty eksperyment z własnym zdrowiem, z drugiej strony wiadziałam atest lekarzy (zamieszczony na stronie internetowej http://sklep.sekretyzdrowia.pl/product_ ... ucts_id=50 [Ocena przydatności medycznej okularów korekcyjnych niesoczewkowych. Katedra i Klinika Chorób Oczu Akademii Medycznej, Warszawa, ul. Lindleya 4 ] i dodatkowe informacje http://www.jaganath.com.pl/uwagi.html).

PostNapisane: 10 sty 2012, 04:22 
Pisarz
Pisarz

hm..mnie się nie chce zbytnio wierzyć w tą ich uleczalność,ale może się mylę.

PostNapisane: 10 sty 2012, 16:32 
Pisarz
Pisarz

kora40 napisał(a):
hm..mnie się nie chce zbytnio wierzyć w tą ich uleczalność,ale może się mylę.

Najbardziej trafiają do przekonania własne doświadczenia, ja spróbuję, bo wolę to niż laser :) , jak okulary to tylko zerówki od czasu do czasu.

PostNapisane: 11 sty 2012, 05:55 
Pisarz
Pisarz

Trzymam kciuki by pomogły,choć jestem niedowiarek w tym temacie.:-)Daj potem znać jakie efekty:-)

PostNapisane: 11 sty 2012, 10:02 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Teresa
Też jestem niedowiarek,ale może nie mam racji.Ciekawią mnie efekty

PostNapisane: 11 sty 2012, 16:20 
Pisarz
Pisarz

:) To tak jak mnie

PostNapisane: 11 sty 2012, 23:10 
Pisarz
Pisarz

Mnie też, tym bardziej że mam jakąś nadzieję, że pomogą, bardzo bym tego chciała, tylko że nie mogę się przyzwyczaić do rozmytego obrazu bez okularów korekcyjnych, to kwestia przyzwyczajenia, bo nie mam dużej wady, znam osoby, które mają większą i nie noszą okularów (np. moja mama), i sobie radzą bez, ale dziękuję za moblizację, czując się zobowiązana np. do zaspokojenia ciekawości co do efektów Kory i Teresy zapewne się za to solidniej wezmę. 6 tyg. to nie tak długo.

PostNapisane: 13 sty 2012, 14:30 
Pisarz
Pisarz

Zleci szybko 6tygodni:-)

PostNapisane: 13 sty 2012, 14:35 
Pisarz
Pisarz

Na razie samozaparcia starczyło na jeden dzień, wczorajszy (co do efektów się nie wypowiem, bo to mogła być autosugestia), dziś znowu noszę korekcyjne, bo irytujący jest ciągle trochę rozmyty obraz bez żadnych okularów, ale rzeczywiście 6 tyg. to niedużo w sumie :) .

PostNapisane: 13 sty 2012, 14:38 
Pisarz
Pisarz

:-)Ja to bym bez okularów raczej nie mogła funkcjonować:-)

PostNapisane: 13 sty 2012, 15:03 
Pisarz
Pisarz

Ja się staram. Moja mam ma większą wadę, a odmawia noszenia okularów korekcyjnych i funkcjonuje, to kwestia przyzwyczajenia, nawyku. Ja nic z tego nie wyjdzie, to otworzę okno i wyrzucę jak najdalej korekcyjne :) , metodą spalonych mostów, bo powoli narasta we mnie desperacja. Wczoraj chciałam tak schować okulary, żeby ich nie znaleźć, ale oczywiste że się nie udało :) .

PostNapisane: 13 sty 2012, 19:39 
Pisarz
Pisarz

To Mama niech je Tobie schowa:-D.a tak poważnie to musisz nastawić się na to ze aby sprawdzić efekty korekcyjne sama musisz na jakiś czas odłożyć,jeżeli te progresywne chcesz sprawdzić.Albo dać sobie spokój z tymi progresywnymi i schować je do szuflady.do chwili ,aż będziesz pewna ,że chcesz. je założyć.

PostNapisane: 13 sty 2012, 20:01 
Pisarz
Pisarz

Zmobilizowałaś mnie :) , siedzę w ajurwedyjskich :) . Rzeczywiście po jednym dniu oczy się przyzwyczaiły i lepiej, ostrzej w nich widzę, a zdejmując je lepiej widzę na odległość, ale nie aż tak odległą. Przedtem jednak na taką odległość raczej nie widziałam, np. litery na monitorze były tak małe w stosunku do odległości oczu od ekranu, że musiałam jednak założyć okulary, a po 2, 3 godzinach noszenia widzenie napisanego już bez żadnych okularów na ekranie było możliwe, ale może to tylko autosugestia :) .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]