Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 gru 2007, 08:18 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Dziś coś z dość odległej przeszłości. Napisałem ten wiersz dziesięć lat temu, ale do dziś pamiętam w jakich okolicznościach powstał.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

OFIARA

Płonie moja ofiara
Na ołtarzu łez i krzywd
Zalewa świat milczącym płomieniem
Każdego wieczora
Przemierzam jej bezkresną głębinę
A gdy tonę
Nikt nie podaje mi ręki
Każdego wieczora umieram
By rodzić się rankiem
I biec dalej
Nie znając celu
Każdego wieczora
Zapalam czarną świecę
I próbuję zapomnieć to
Czego nigdy nie zapomnę

Milczące płomienie (1998)

PostNapisane: 18 gru 2007, 15:12 
Pisarz
Pisarz

Spod warstwy słów, starałam się odczytać uczucia i przeżycia Autora. Mam nadzieję,że sprostałam...Wiersz jest głęboki o wymowie dramatu serca.
Ofiara podmiotu lirycznego(poeta), płonie na ołtarzu, którym jest miejsce, gdzie celebruje się ofiarę. Każdy człowiek, to cały świat...tym samym płomień zalewa świat i poetę.
Doba dnia dzieli się na wieczór i dzień, to oczywiste. Każdego wieczora, poeta przemierza i zagłębia się w głębinie cierpienia. Ale nie krzyczy, i nie woła, dlatego nikt go nie słyszy, i nie może mu pomóc, choćby w podaniu ręki...Jest to ofiara milcząca, a więc jakby ukryta!
Podmiot liryczny samotnie umiera każdego wieczora i rodzi się na nowo każdego ranka, na bieg życia bez znajomości celu drogi. W pewnym sensie, znajduje się w jakimś labiryncie: umiera każdego wieczora zapalając czarną, pogrobową świeczkę z ideą zamknięcia czegoś, co próbuje zapomnieć...z góry zakładając,że nigdy nie zapomni. Chciałoby się podmiotowi lirycznemu powiedzieć wprost: czas zapomnieć i na zawsze pogrzebać toksyczne wspomnienie :!: Inaczej nie znajdzie się wyjścia z labiryntu zaplątania losu. Koniecznie trzeba zapalić jasną, kolorową świeczkę nadziei :cool: Niech przyświeca drodze,którą biegnie, a światełko pomoże dojrzeć....cel :smile: :kwiaty:

PostNapisane: 20 gru 2007, 01:45 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Tomku, piękny wiersz :)
Elu - bardzo ciekawa interpretacja wiersza :) Podziwiam, za umiejętność tak głębokiej analizy wierszy.

PostNapisane: 20 gru 2007, 16:44 
Pisarz
Pisarz

Niepokorna napisał(a):
Tomku, piękny wiersz :)
Elu - bardzo ciekawa interpretacja wiersza :) Podziwiam, za umiejętność tak głębokiej analizy wierszy.

Ewuniu, dziękuję...miło mi :kwiaty: pozdrawiam serdecznie i gratuluję zdanych egzaminów...
tak trzymać :cool:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]