Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 paź 2010, 15:28 
Pisarz
Pisarz

To pewnie będzie jeden z najstraszniejszych tematów poruszanych na tym forum. I powiem, że nie od dziś mi wiadomo, jakie to przerażające "praktyki" stosowane są głównie w krajach Afryki, ale nie tylko.
Więc co o tym myślicie? Bo mi to wręcz nie mieści się to w głowie.

Ostatnio edytowano 24 paź 2010, 14:36 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówka

PostNapisane: 22 paź 2010, 17:41 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Prince napisał(a):
To pewnie będzie jeden z najstraszniejszych tematów poruszanych na tym forum. I powiem, że nie od dziś mi wiadomo, jakie to przerażające "praktyki" stosowane są głównie w krajach Afryki, ale nie tylko.
Więc co o tym myślicie? Bo mi to wręcz nie mieści się to w głowie.

Czyżbyś obejrzał zapowiedź Rozmów w toku? Ja właśnie tam usłyszałam o tym rytuale, szczerze to, aż mnie zabolało.

PostNapisane: 22 paź 2010, 22:03 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
Obrzezanie kobiet nie polega tylko na wycięciu łechtaczki, są tez i inne sposoby okaleczenia:
"WHO podzieliło obrzezanie kobiet na cztery typy:
1. Wycięcie napletka łechtaczki i samej łechtaczki lub ich części.
2. Wycięcie napletka łechtaczki, samej łechtaczki i wewnętrznych warg sromowych lub ich części. Według danych ONZ, aż 80 proc. obrzezanych kobiet miało do czynienia z jednym z tych dwóch sposobów.
3. Wycięcie części lub całych narządów płciowych oraz zaszycie pochwy pozostawiając jedynie mały otwór. Pomiędzy szwy prowadza się niewielką słomkę lub rurkę przez którą wydostają się płyny.
4. Nakłuwanie, wycinanie, naciąganie, przekłuwanie, przypalanie, skrobanie, wprowadzanie żrących substancji.

W przypadku trzeciego sposobu, kobieta mu poddana tygodniami leży ze związanymi nogami, aby rana się zrosła. Ta forma dotyczy 15 proc. obrzezanych kobiet. Należy nadmienić, że podczas nocy poślubnej, tak obrzezana kobieta zostaje często specjalnie nacięta"

Dla mnie to masakra, okrucieństwo :!: :!: :!: Dlaczego tak się dzieje ?... bo w tych krajach gdzie robi się takie zabiegi takie są zwyczaje, które kultywuje się bo taka jest tradycja. Dla ludzi żyjących w takiej kulturze to zjawisko jest powszechne i normalne.Jedynie co możemy zrobić to edukować i przeciwdziałać tego typu okrucieństwu. :(

PostNapisane: 23 paź 2010, 00:06 
Pisarz
Pisarz

A najgorsze jest to, że kobieta, która wiele lat wcześniej została poddana takiemu zabiegowi, sama poddaje temu zabiegowi też własną córkę.

Ostatnio edytowano 24 paź 2010, 14:38 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówka

PostNapisane: 23 paź 2010, 02:08 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Dla nas i dla większości Afrykanek te zabiegi są nie do przyjęcia, ale to jest inny krąg kulturowy i inna tradycja. Oni nie patrzą na to raczej jako na krzywdę kobiet walkę z tym podjęła Waris Dirie (modelka i pisarka z somali) autorka książki "kwiat pustyni" (gdzie opisuje jak wydostała się z afryki i co działo się później, a także jak wygląda sam zabieg) Chodzi o uświadomienie wielkości problemu i próby zwalczenia problemu choć w jakimś stopniu.

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

Ostatnio edytowano 24 paź 2010, 14:41 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak duzych liter w poście

PostNapisane: 23 paź 2010, 22:01 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Ewelina
Ja ostatnio czytałam książkę ,,Łzy na piasku" Nury Abdi, która też pisała o obrzezaniu. Sama była poddana temu zabiegowi, ale walczy o to by te tradycje były zmienione. Kiedy opuściła Somalię dowiedziała się o lekarzu, który "odbudowuje" obrzezane narządy i poddała się temu zabiegowi. Książka jest bardzo ciekawa.
A ja byłam przerażona kiedy to czytałam...

http://pomozewelinie.blogspot.com/

PostNapisane: 24 paź 2010, 02:15 
Pisarz
Pisarz

REwelka_91 napisał(a):
Kiedy opuściła Somalię dowiedziała się o lekarzu, który "odbudowuje" obrzezane narządy i poddała się temu zabiegowi.

Pierwsze słyszę żeby zabieg ten był odwracalny.

PostNapisane: 24 paź 2010, 16:27 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Tak było napisane. Ona opisała to co przeżyła i pisała też o tym... Polecam książkę.

PostNapisane: 24 paź 2010, 17:14 
Moderator
Moderator

A ja czytałam też o tym w książce pt. " Kwiat pustyni" Waris Dirie : http://ksiazki.wp.pl/bid,22865,eid,9035 ... iazka.html

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 24 paź 2010, 23:22 
Pisarz
Pisarz

Prince napisał(a):
REwelka_91 napisał(a):
Kiedy opuściła Somalię dowiedziała się o lekarzu, który "odbudowuje" obrzezane narządy i poddała się temu zabiegowi.

Pierwsze słyszę żeby zabieg ten był odwracalny.

Bo pewnie nie jest w 100 % tylko w jakiejś części z resztą. Nie wiem nie czytałam jeszcze tej książki o której mówiła Rewelka. Ale jak będę miała czas to się postaram, bo to bardzo ciekawe co napisałaś.

Ostatnio edytowano 25 paź 2010, 12:00 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 2 razy
Brak dużych liter

PostNapisane: 25 paź 2010, 02:25 
Pisarz
Pisarz

Dla mnie obrzezanie kobiet to nic innego jak zwykłe okaleczanie.

PostNapisane: 25 paź 2010, 19:52 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

To jest okaleczanie, ale Oni mają taki zwyczaj, taką tradycję i myślę, że nie da się tego całkowicie wyeliminować. Może w jakimś stopniu zmniejszyć.. .

PostNapisane: 25 paź 2010, 22:29 
Administrator Główny
Administrator Główny

Dla tych osób, które chciałyby poznać historię Waris Dirie, a nie ma czasu na przeczytanie książki lub nie lubi czytać, polecam film o tym samym tytule co książka: "Kwiat pustyni" - jakiś czas temu był w kinach, a od jakiegoś czasu na DVD.
Sam temat obrzezania kobiet jest mi bardzo znajomy od długiego czasu - przeczytałam już kilka książek, widziałam filmy - nawet jakiś dokumentalny o tym. Przez długi czas byłam przekonana, że to religia nakazuje te okropne praktyki, ale co dziwne, w Koranie podobno (nie znam tej religii, a tym bardziej ich Świętej Księgi) nawet nie ma wzmianki o tym, aby kobiety musiały być tak okaleczane.
Prince napisał(a):
A najgorsze jest to, że kobieta, która wiele lat wcześniej została poddana takiemu zabiegowi, sama poddaje temu zabiegowi też własną córkę.

Kobieta nieobrzezana jest w ich kulturze kobietą nieczystą. Żaden "mężczyzna" (celowo zastosowałam cudzysłów) nie weźmie za żonę kobiety, która nie jest obrzezana. Dla nich taka kobieta to nasz odpowiednik "kobiety lekkich obyczajów".
Aga 64 napisał(a):
W przypadku trzeciego sposobu, kobieta mu poddana tygodniami leży ze związanymi nogami, aby rana się zrosła. Ta forma dotyczy 15 proc. obrzezanych kobiet. Należy nadmienić, że podczas nocy poślubnej, tak obrzezana kobieta zostaje często specjalnie nacięta"

W noc poślubną mąż rozcina zszycie nożem...
Temat ten dotyczy co prawda kobiet, ale warto wspomnieć, że mężczyźni również są często obrzezani. I co więcej - z pobudek zdrowotnych:
odkrywcy.pl napisał(a):
Obrzezanie mężczyzn jest powszechna praktyką wśród Żydów, muzułmanów, mieszkańców USA i wielu plemion afrykańskich. Afrykanie zwykle przeprowadzają nieprzyjemny zabieg u chłopców wchodzących w dojrzałość. Obliczono, że gdyby obrzezywać wszystkich mieszkańców Afryki, w ciągu 10 lat można by uniknąć 2 milionów zakażeń i 300 000 zgonów. Po 20 latach liczbę ocalonych można by szacować na od 1,6 do 5,8 miliona. Specjaliści podkreślają jednak, że obrzezanie nie zastąpi prezerwatyw, kampanii edukacyjnych ani wierności.

PostNapisane: 26 paź 2010, 01:33 
Pisarz
Pisarz

Oni traktują to jako tradycję zarówno Żydzi (choć tu jest jeszcze istotna kwestia religii) jak i mieszkańcy krajów afrykańskich więc w przypadku kobiet oni nie patrzą na to raczej jak na okaleczanie. kwestia kręgu kulturowego dla nich to jest normalne w takim samym stopniu jak dla nas to jest nienormalne.

PostNapisane: 26 paź 2010, 09:32 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Dzisiaj w Rozmowach w toku, na TVN - będą ortodoksyjne muzułmanki, m.in. dziewczyna z Somalii, która została obrzezana dwa razy.

PostNapisane: 27 paź 2010, 00:27 
Pisarz
Pisarz

LC napisał(a):
Dzisiaj w Rozmowach w toku, na TVN - będą ortodoksyjne muzułmanki, m.in. dziewczyna z Somalii, która została obrzezana dwa razy.

to bardzo ciekawe i żałuje bo niestety nie mogłam obejrzeć bo inne zobowiązana

PostNapisane: 2 lis 2010, 16:16 
Dobry duch
Dobry duch

arven1989 napisał(a):
Oni traktują to jako tradycję zarówno Żydzi (choć tu jest jeszcze istotna kwestia religii) jak i mieszkańcy krajów afrykańskich więc w przypadku kobiet oni nie patrzą na to raczej jak na okaleczanie.

Uściślijmy: Żydzi nie dokonują obrzezania kobiet a wyłącznie mężczyzn, którym w wieku niemowlęcym obcina się napletek. Obrzezanie kobiet to obyczaj niektórych nacji z kręgu cywilizacji islamu.

and that is the most horrible thing in the world."

PostNapisane: 2 lis 2010, 21:42 
Pisarz
Pisarz

tak wiem może powinnam inaczej ująć ale chodziło mi że to nie jest problem tylko w afryce i tylko kobiet (i że wchodzi kwestia religii) i że ani u kobiet ani u mężczyzn nie jest traktowane jako okaleczenie,

dzięki za uściślenie :!:

PostNapisane: 3 lis 2010, 17:26 
Dobry duch
Dobry duch

arven1989 napisał(a):
ani u kobiet ani u mężczyzn nie jest traktowane jako okaleczenie

Cała różnica polega na tym, że o ile usunięcie napletka pełni oprócz funkcji rytualnych również funkcje higeniczne - w pewnym stopniu przeciwdziała HIV, gdyż soki nie gromadzą się pod napletkiem - oraz erotyczne - skutkuje większą niewrażliwość żołądzi, czyli de facto przedłuża stosunek; o tyle obrzezanie kobiece wiąże się z ewidentnym okaleczeniem. Wycina się m.in. łechtaczkę, uniemożliwiając kobiecie doznania podczas penetracji.

Zresztą warunki w jakich dokonuje się podobnego rodzaju zabiegów zapewne dalekie są od sterylności kliniki, a za narzędzie amputacji nie służy raczej wyjałowiony skalpel w dłoni wytrawnego chirurga. O asyście anastezjologa też można zapomnieć.

and that is the most horrible thing in the world."

PostNapisane: 3 lis 2010, 17:59 
Pisarz
Pisarz

tak masz rację.... kobiety tu są bardziej poszkodowane a warunki i sposób w jaki przeprowadza się zabiegi..... wyłożyłeś mi prosto i jasno różnice oczywiście o większości rzeczy wiedziałam, ale też nigdy nie interesowałam się znacząco techniczno-biologiczną sprawą

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]