Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sty 2012, 15:26 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Marcin
Jak co roku rząd funduje nam prawdziwą lekcję pokory - pokazuje nam gdzie nasze miejsce i ile mamy do gadki. Jedną z obłud naszego państwa jest to że opieka zdrowotna jest za darmo - ale tylko na papierku. Prawda jest taka że mało kogo stać na chorowanie w RP. Leki dla przewlekle chorych pwinny być darmowe gdyż ratują życie i są koniecznością! Kiedy to do naszych "władców" dotrze?! Czy nikt z wybrańców nie zna się na matematyce, to jest proste: 600zł. renty, minus czynsz, rachunki, jedzenie równa się NIEMOŻLIWE!!! A gdzie miejsce na nasze zdrowie: leki, środki niezbędne w codziennym życiu, nie wspomnę już o sprzęcie typu wózek. Czy to nie jest obłuda? Dzielcie się z swoimy spostrzeżeniami oraz doświadczeniami - piszmy o tym, mówmy głośno, krzyczmy! Może wreszcie ktoś się obudzi i nie będzie walczyć tylko o koryto by zrobić sobie dobrze, ale też o tego szarego, oszukiwanego i wykorzystywanego od urodzenia człowieczka - który nie jest intruzem tylko raz na 4 lata, czyli w czasie wyborów (podział kasy między partiami). Zapraszam do pisania postów...oraz na FB do grupy sprzeciwiającej się polityce RP, spychającej osoby niepełnosprawne i potrzebujące - na margines społeczeństwa.
http://www.facebook.com/#!/groups/334344493243468/

PostNapisane: 2 sty 2012, 17:55 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
Cóż,moje zdanie pewnie nikomu sie nie podoba i nazwiecie mnie oszołomem szukającym nierealnych teorii spiskowych.
"Kręcenie lodów" :-D Zaplanowane jest oddanie służby zdrowia w ręce biznesmenów,narazie wywołało by to duże protesty społeczne,ale gdy porządnie dostaniemy po dupie to zgodzimy sie na wszystko,machniemy ręką,a co tam,gorzej nie będzie,niech tam rozdają.
Kiedyś gdzies zasłyszałem lub wyczytałem że jakaś ważna persona polityczna spod szyldu partii miłości jeździła do USA rozmawiać o prywatyzacji opieki zdrowotnej w POlsce.

PostNapisane: 2 sty 2012, 19:49 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
To moje zdanie już na pewno się nikomu nie spodoba. :)
Bo ja akurat twierdzę, że cała służba zdrowia powinna być już dawno sprywatyzowana i powinna świadczyć usługi komercyjne. Można by wtedy całą składkę zdrowotną, przeznaczyć na komercyjne ubezpieczenie w zależności od upodobań. Dokładnie było to tłumaczone setki razy przez Korwina Mikke.
Zdowa konkurencja wśród szpitali obniża ceny i podnosi poziom usług. A jak coś jest dla wszystkich to jak widać jest do niczego.
Krótko mówiąc, lepiej samemu odłożyć i coś z tego mieć, niż pozwalać by państwo odkładało z moich pieniędzy dla siebie.

PostNapisane: 2 sty 2012, 21:00 
Dyskutant
Dyskutant

Korwin ciekawy facet,paru meneli ma więcej do gadania niż jeden wykształcony :)
Ja powiem tak,skoro nominowani przez nas urzędnicy to nieudacznicy a prywatne osoby wiedzą jak zarządzać budżetem,to albo wykopać bandę Tuska i zatrudnić tych fachowców,albo im płacić składki zdrowotne i niech oni nas leczą.To właśnie Rychu i Miru powinni robić to co prywatni przedsiębiorcy i mieć podobne kompetencje.Zauważcie że to co przynosi straty tuskom jest łakomym kąskiem dla biznesmenów,to jak to jest?podobno to partia fachowców :) Płacimy podatki i składki na coś,a okazuje się że musimy sobie prywatnie opłacić to na co powierzyliśmy pieniądze tej bandzie,ale Polski narodowy sport to grillowanie i narazie śpią i wszystko łykną w imię polityki miłości i poprawności

PostNapisane: 2 sty 2012, 21:23 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
mariano napisał(a):
Zdowa konkurencja wśród szpitali obniża ceny i podnosi poziom usług. A jak coś jest dla wszystkich to jak widać jest do niczego.
Krótko mówiąc, lepiej samemu odłożyć i coś z tego mieć, niż pozwalać by państwo odkładało z moich pieniędzy dla siebie.

Z tą konkurencją to przypominają mi się kasy chorych, pieniądze miały iść za pacjentem, szpitale miały konkurować - wyszła jakaś kaszana, stworzono NFZ, a teraz znowu słyszy się głosy o rozbiciu funduszu na poszczególne regiony - ale lipa.
Jak powinno być żeby w tych realiach było dobrze , nie mam pojęcia bo się tym zbytnio nie interesuję ale jak już mariano podnosisz kwestię pełnej komercji w służbie zdrowia to może pokusisz się o przykład jakiś jak to działa w innych krajach , czy ludziki są zadowoleni.

W rozliczeniu podejrzewam że prywatne ubezpieczenie może być droższe od tego co jest, ale coś za coś jak idzie się prywatnie leczyć standard jest wyższy (pomijam specjalistyczne państwowe szpitale, gdzie co po niektóre nie mają się czego wstydzić) i jakby składka była na rozsądnym poziomie to być może jestem za.

PostNapisane: 2 sty 2012, 21:27 
Dyskutant
Dyskutant

Ale taki Miru czy Rychu nie będą leczyć na kredyt jak to robią teraz szpitale

PostNapisane: 2 sty 2012, 21:47 
Pisarz
Pisarz

krzyslbl napisał(a):
Ale taki Miru czy Rychu nie będą leczyć na kredyt jak to robią teraz szpitale

Chodzi o to żeby nie musieli na kredyt leczyć, stanowiska w tej sprawie nie mam wyrobionego bo nie mam danych w tej materii czyli jak kręci się lepiej, prywatnie czy państwowo w odniesieniu do całej służby zdrowia.

PostNapisane: 3 sty 2012, 14:03 
Moderator
Moderator

Ja mam rentę socjalną od 16 roku życia (teraz mam prawie 26) i co miesiąc jakaś tam składka zdrowotna jest mi odliczana - gdyby ZUS mi tą kwotę przekazywał na jakieś subkonto to mogłabym leczyć się prywatnie - czemu nie :?: (jakaś kwota by się uskładała) . A tak utrzymując się tylko z socjalnej (540 zł + zasiłku pielęg.= 153 zł) to niby jak :?:

Z jednej strony dobrze że jest NFZ - ja mam blisko - w razie jak- muszę się tam udać - ale z drugiej strony jakie w NFZ mają gmachy i jakie pomieszczenia....

A nie lepiej jest w ZUS : http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/zus-sz ... 20128.html I ile zarabiają prezesi ZUS, NFZ, ARiMR? : http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/ile-za ... 32211.html A potem wszyscy się dziwią ,że nie ma na to czy na to ......

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

Ostatnio edytowano 4 sty 2012, 15:41 przez asia_86, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 3 sty 2012, 14:11 
Pisarz
Pisarz

Ja bym jednak wolał ubezpieczenie prywatne, myślę Asiu, że gdyby ten ZUS Twoją skłatkę przekazywałby do dyspozycji Twojej z warunkiem wydatkowania na cele zdrowotne, to jakby przyszło co do czego i trzeba by było wdrożyć drogą procedurę leczniczą, pieniążków mogłoby zabraknąć, dlatego według mnie słuszniejszym wyborem jest ubezpieczenie, kwestia jest kto ubezpiecza i co daje w zamian.

PostNapisane: 3 sty 2012, 14:53 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Marcin
Jedna sprawa to opieka zdrowotna, która wiemy jaka jest :/ pacjent zazwyczaj jest złem koniecznym, a większość lekarzy rozgląda się za kopertą... lub też państwowo nie może nic poradzić a prywatnie jest cudownym uzdrowicielem. Druga sprawa i chyba ważniejsza jak dla mnie to codzienne realia...po mojemu renta jest po to by się z niej utrzymać, po to mi.in. ludzie płacą składki przez całe życie by pózniej z tego żyć - u nas w kraju jest jakieś nieporozumienie, parodia, żenada - nie jestem w stanie tego pojąć o ile ktoś wogóle jest w stanie to zrobić. ZUS okrada nas od pierwszej zarobionej złotówki (US też), a jak przychodzi czas wypłaty to jesteśmy pasożytami i dają na odp.... ochłapy. Fajnie o naszym kochanym ZUS opwiada Joachimek w jednym z swoich skeczy http://www.youtube.com/watch?v=Uj142V2PzMs Polecam.

PostNapisane: 3 sty 2012, 15:46 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

xWilku napisał(a):

Z tą konkurencją to przypominają mi się kasy chorych, pieniądze miały iść za pacjentem, szpitale miały konkurować - wyszła jakaś kaszana, stworzono NFZ, a teraz znowu słyszy się głosy o rozbiciu funduszu na poszczególne regiony - ale lipa.
Jak powinno być żeby w tych realiach było dobrze , nie mam pojęcia bo się tym zbytnio nie interesuję ale jak już mariano podnosisz kwestię pełnej komercji w służbie zdrowia to może pokusisz się o przykład jakiś jak to działa w innych krajach , czy ludziki są zadowoleni.

Mogę spróbować, choć na pewno omnibusem w tej kwestii nie jestem i nie będzie to precyzyjne.
Natomiast z tego co czytałem kiedyś u Korwina i w podobnych źródłach wychodzi, że jest na pewno drożej i oczywiście, że jest wielu niezadowolonych. W Stanach jest na pewno mnóstwo ubezpieczeń. Możesz zarabiać marne grosze i mieć pełną opiekę medyczną za grosze. Możesz zarabiać krocie i bulić krocie za najmniejszy zabieg. Wszystko zależy od składki jaką chcesz odprowadzać. Nie jestem pewien, ale zdaje się że są tam też spore ulgi w leczeniu, jeśli zdecydujesz się za życia, że oddasz swoje części zamienne, gdybyś nagle zszedł. Krwiodawstwo tez tam działa komercyjnie. Jest sporo różnic. Może nie jest do końca uczciwie ale na pewno masz duży wybór. U nas o ten wybór ciężko.

A na koniec taka ciekawostka. Mój znajomy, który pracował w Anglii przywiózł na urlop do Polski swojego kierownika na leczenie zębów. :) Sam czasami leczę się prywatnie i fakt, że bulisz, ale poziom jest naprawdę wysoki. Ostatnio byłem prywatni u okulisty. Zapłaciłem 70 zł za wizytę, ale dwie kolejne wizyty w roku miałem gratis. Tak więc z tą prywacizną tez nie zawsze jest tak drogo.

A i jeszcze dodam. W Stanach jest inna mentalność. Tam mieszkanie przeważnie wynajmują i często przeprowadzają się ze względu na pracę. Są bardziej mobilni i nie przywiązują takiej wagi do własności. To tez mają inne priorytety w wydatkach i stać ich na wyższe ubezpieczenia.

PostNapisane: 4 sty 2012, 01:39 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

krzyslbl napisał(a):
(...)
Kiedyś gdzies zasłyszałem lub wyczytałem że jakaś ważna persona polityczna spod szyldu partii miłości jeździła do USA rozmawiać o prywatyzacji opieki zdrowotnej w POlsce.

Kiedyś gdzieś zasłyszałem lub wyczytałem, że papież jest krypto buddystą.
Jaka szkoda, że partia prawdziwych polaków nie rządzi. :( Wtedy byłby porządek, bo ludzie trafiali by do więzień za tajemnicze wyjazdy zagraniczne i rozmowy na nieodpowiednie tematy. :)

---- Dodano 4 stycznia 2012, 00:44 ----

krzyslbl napisał(a):
Korwin ciekawy facet,paru meneli ma więcej do gadania niż jeden wykształcony :)
Ja powiem tak,skoro nominowani przez nas urzędnicy to nieudacznicy a prywatne osoby wiedzą jak zarządzać budżetem... (...)i

Możesz mi przypomnieć czy bank Lehman Brother, od którego zaczął się kryzys, był zarządzany przez "urzędników"? czy przez "prywatne osoby"?

PostNapisane: 5 sty 2012, 12:33 
Moderator
Moderator

xWilku- leczenie państwowe to fikcja.... Ile lat trzeba czekać na jakąś operację z NFZ :?: Na jakąś operację oczu (nie pamiętam dokładnej nazwy) to dopiero w 2030 którymś; nie lepiej jest z innymi; - takie kolejki i taki człowiek doczeka tyle :?: . W szpitalu jest tak ,że trzeba mieć ze sobą swoje leki bo jak nie - to trzeba płacić :!: A czy lekarz i pielęgniarki przejmują się i zajrzą do pacjenta jak nie dostana " prezentów" od rodzin :?: (Ja nie daję i nie dam bo mnie nie stać :!: ).

A politycy to co będą się nami przejmować :?: Oni mają leczenie zapewnione i to w najlepszych klinikach i u najlepszych lekarzy...... I co to dla nich wydać np 500 zł na leki jak oni maja pensję 10 tyś na miesiąc :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 5 sty 2012, 12:57 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
Zgadza się, więc tak jak napisał mariano, więcej możliwości wyboru, myślę że ubezpieczenie prywatne w kwocie jaką odciąga się na NFZ wystarczyłaby na to co obecnie w ramach NFZ-tu można mieć, jak kogo będzie stać na więcej będzie mieć więcej, przynajmniej tak mi się wydaje.

Przepraszam, jestem na kompie Adrianny i poszło z jej konta xWilku :P

PostNapisane: 5 sty 2012, 13:03 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Może by były dobre tzn. nasze prywatne konta zdrowotne na które by spływały pieniążki na ubezp. zdrowotne a moglibyśmy sami nimi dysponować w zależnosci od potrzeb, i nie musielibyśmy oplacać tej cholernej administracji w NFZ. :?:

PostNapisane: 5 sty 2012, 13:20 
Pisarz
Pisarz

Prywatne konto, znacznej większości wystarczyłoby na wizytę u stomatologa i lewatywę :wink: , kwestia dotyczy państwowego zarządu gdzie jak wiadomo, prywatna ręka ogląda pieniążka dwa razy, mówiąc inaczej niema marnotrawstwa i w zasadzie o to tu chodzi, moim zdaniem gdyby nie było marnotrawstwa i niezbyt korzystnych umów z koncernami farmaceutycznymi wówczas ilość pieniędzy w systemie jaka jest obecnie starczyłaby na więcej. Państwowe firmy zwykle gorzej sobie radzą od podobnych prywatnych, więc wstępnie jestem za prywatyzacją służby zdrowia. Wstępnie, ponieważ do momentu zdeklarowania się na stałe po stronie prywatyzacji, być może dowiem się o minusach tejże drogi, które przeważą nad plusami.

PostNapisane: 5 sty 2012, 13:41 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: szymon
Prywatne polisy zdrowotne... Spróbuj wyciągnąć pieniądze za szkody materialne od firmy ubezpieczeniowej, trwa to czasem latami, a przy potrzebie refundacji drogiego zabiegu odciąganie wypłaty i przepychanka z firmą ubezpieczeniową może się skończyć jednym... Więc założenie że prywatne polisy uzdrowią służbę zdrowia można włożyć między bajki.
Ja leczę się okulistycznie w szpitalu na Sierakowskiego w Warszawie i mam troche inne doświadczenie, znaczna większość lekarzy ma gdzieś koperty, a sytuacja finansowa szpitala jest taka że na koniec roku kupili dwa lasery,cena każdego niewyobrażalna. a na badanie czekał sobie pan Balicki- były minister zdrowia, i czekał aż skończą się badania ludzi z oddziału. Nie był od nich ważniejszy Jednakowo traktowali każdego, spędziłem na oddziale 3 tyg i teraz raz w miesiącu mam tam kontrolę. I trafiłem tam z "ostrego dyżuru" a nie bo dałem komuś kopertę.
Wszystko jest kwestią właściwego zarządzania. A tego brakuje w naszej służbie zdrowia.

PostNapisane: 5 sty 2012, 13:52 
Pisarz
Pisarz

szymon35 napisał(a):
Wszystko jest kwestią właściwego zarządzania. A tego brakuje w naszej służbie zdrowia.

No to ewentualne minusy wychodzą, a to ostatnie zdanie tłumaczy wszystko w obecnej sytuacji, jak i ewentualnej prywatnej rzeczywistości gdzie jakość obsługi zależeć będzie od prawa jakie na te usługi skonstruowane zostanie. Czy porównanie z np. PZU jest trafne , hmm może tak może nie ale sensowniej tu porównywać sytuacje krajów gdzie sytuacja z prywatną służbą zdrowia to codzienność i o takie porównania poproszę :)

PostNapisane: 24 sty 2012, 14:00 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Leszek
xWilku napisał(a):
Z tą konkurencją to przypominają mi się kasy chorych, pieniądze miały iść za pacjentem, szpitale miały konkurować - wyszła jakaś kaszana, stworzono NFZ, a teraz znowu słyszy się głosy o rozbiciu funduszu na poszczególne regiony - ale lipa. (...)

I właśnie tego scentralizowania "pełzających" dopiero co kas chorych do jednej wielkiej czapy nigdy Łapińskiemu nie zapomnę. Regionalne kasy chorych miałyby sens, gdyby nie stworzenie tego tworu nazwanego NFZem. Wystarczy popatrzeć na Centralę tej instytucji i jej Oddziały. Widok tych marmurów, okienek, oddzielających sędziów od oskarżonych (kiedyś zwanych pacjentami) przyprawia o mdłości.
Corocznie trzeba stawić się potulnie na przykład u ortopedy, aby wystawił zlecenie chociażby na obuwie ortopedyczne, a przy okienku i tak okazuje się, że przysługujący termin realizacji jest za miesiąc i 2 dni, i o te 2 dni zlecenie zostało za wcześnie wypisane. Trzeba więc ponownie udać się do lekarza, aby je przepisał (a w praktyce - zmienił datę minimum o te 2 dni). Czy przez te dwa dni wyzdrowieję? Nie będzie mi przysługiwał dany sprzęt? Kiedyś zlecenie było ważne 3 miesiące, ale widocznie to było za długo...
Panie Łapiński: Nu pagadi! A nie zapomnę na pewno!

Obrazek

PostNapisane: 24 sty 2012, 14:22 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Jeszcze jeden argument za prywatyzacją.
Leczę się od długiego czasu na różne przypadłości i chcąc nie chcąc, muszę po części leczyć się prywatnie ze względu na kolejki do specjalistów. I wydaje mi się, że nie jestem w tym odosobniony.
Może całkowita prywatyzacja szpitali to kwestia dyskusyjna. Ale na pewno duży sektor służby zdrowia powinien zostać sprywatyzowany.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]