Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sie 2009, 13:11 
Moderator
Moderator

Nie zaszkodzi – z pewnością pomoże

Wszystko zaczęło się od 1 maila, potem były następne. Oznacz w swoim telefonie komórkowym skrótem ICE numer osoby, którą należy powiadomić w razie wypadku lub niespodziewanego zdarzenia. – To bardzo dobry pomysł – mówią mieszkańcy Wejherowa.

To bardzo dobry pomysł – mówią przedstawiciele policji, straży pożarnej i pogotowia z naszego powiatu.

Idea akcji jest prosta. W telefonie komórkowym wpisujemy skrót ICE (od angielskiego In Cese of Emergency – w nagłym wypadku), przed nazwiskiem osoby, którą należy powiadomić, gdy coś na się stało. „Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy takiej osobie znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak: grupa krwi, przyjmowane leki, choroby przewlekle, alergie...” – czytamy w mailu, który dochodzi codziennie do wielu osób.

- Dla wszystkich służb, w tym także dla policji, która w większości wypadków jest pierwsza na miejscu wypadku, bardzo ważne jest dotarcie do osoby najbliższej, żeby powiadomić osobę o tym, co się stało. Bardzo często jest to problem, gdyż osoby poszkodowane mają przy sobie telefon komórkowy, ale najważniejsi dla nich krewni są zapisani pod różnymi nazwami. ICE to duże ułatwienie – mówiła sierżant Anetta Kwidzińska, rzecznik prasowy Policji.

O ICE pozytywne wyrażają się także strażacy, którzy na miejscu wypadku zjawiają się zazwyczaj jako pierwsi. – To dobry pomysł, który ułatwia nam pracę – mówią.

Szybki kontakt z osobą najbliższą może uratować poszkodowanemu życie – mówią ratownicy z wejherowskiego szpitala. – Mam nadzieję, że pacjenci będą starać się wpisywać ICE do swoich komórek. Jest to duże ułatwienie dla nas – ratowników medycznych – mówiła Danuta Pielowska, pielęgniarka oddziałowa SOR w Wejherowie.

Idea ICE jest bardzo popularna w Europie – do naszego kraju dopiero dociera. W wielu krajach na komórkach, które mają wpisane numer ICE znajdziemy specjalne naklejki informujące służby ratownicze, że znajdą w telefonie ten numer. Do akcji włączyła się już policja, która zachęcą wszystkich do umieszczania ICE w telefonach komórkowych.

Oprócz rozpowszechniania pomysłu wpisywania numeru ICE do telefonów komórkowych, Polski Czerwony Krzyż przygotował specjalną kartę ICE, która rozdawana będzie na imprezach masowych oraz dostępna jest na stronie internetowej PCK. Karta jest wielkości wizytówki, mieści się w każdym portfelu. Warto umieścić na niej telefon do osoby bliskiej, która wie najwięcej na temat naszego stanu zdrowia.

z: http://www.ithink.pl/lokalne/pomorskie/ ... ia-pomoze/

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 13 sie 2009, 13:26 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Ja mam ICE Maciek i ICE1 Ewa (moja siostra) oni poinstruowani co i jak. Z reszta moja siostra wie lepiej ode mnie co i jak ze mna ;)

PostNapisane: 18 sie 2009, 17:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Zaraz się do tego dostosuje, fajna sprawa :)

Aniołek - 11.02.2010 (7tc) :-(

Obrazek

PostNapisane: 19 sie 2009, 11:12 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
Ja jakiś czas temu wklepałam mamę (puki co;) tylko ją)

Obrazek

PostNapisane: 19 sie 2009, 17:26 
Dyskutant
Dyskutant

majka_cz napisał(a):
Ja jakiś czas temu wklepałam mamę (puki co;) tylko ją)

Ja też i u mnie już się przydalo , bo jadąc na rowerze zgubiłem komórkę i jakis facet zadzwonil pod ten numer ,że znalazł , i odzyskalem telefon ... :roll: :roll: :roll:

PostNapisane: 20 sie 2009, 20:20 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Bardzo dobre :) Też muszę tak zrobić :)

PostNapisane: 21 sie 2009, 12:55 
Moderator
Moderator

Ja o ICE dowiedziałam się po przeczytaniu artykułu.Fajna sprawa i też podpiszę numery :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]