Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2007, 12:03 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Chciała bymśmy umiescili tu to co grają... bedą grac
Czekam na film - Wakacje Jasia Fasoli

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 22 kwi 2007, 14:13 
Pisarz
Pisarz

Uwielbiam Jasia Fasolę i wybieram sie na ten film we wtorek, jak wrócę napiszę o moich wrażeniach, już nie mogę się doczekać :grin:

PostNapisane: 22 kwi 2007, 14:26 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
Widziałem ten film i polecam, weżcie tylko ze sobą chusteczki by ocierać łzy ze śmiechu

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 22 kwi 2007, 15:08 
Pisarz
Pisarz

Zibi dzieki za rekomendację, ja już na sam widok Jasia ocieram łzy ze śmiechu :grin:

PostNapisane: 22 kwi 2007, 15:26 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
A widzisz a co dopiero będzie jak zobaczysz go w akcji

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 23 kwi 2007, 09:57 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Polecam bardzo dobry film,dla osób lubiących tematyke II wojny światowej
Sztandar chwały

Flags Of Our Fathers (USA, 2006)
Dramat wojenny
czas 132 min.

Reżyseria: Clint Eastwood
Scenariusz: William Broyles Jr., Paul Haggis
Na podstawie książki: James Bradley, Ron Powers
Film oparty na bestsellerowej książce Jamesa Bradleya i Rona Powersa, opisującej bitwę o Iwo Jimę w lutym 1945 roku i losy żołnierzy, bohaterów narodowych, ze zdjęcia, które stało się symbolem zwycięstwa dla narodu znużonego już wojną oraz ich współbraci z kompanii. Ci bohaterowie jednak, którzy przeżyli, nie mieli ochoty odgrywać symbolicznej roli i nie uważali się za bohaterów – chcieli jedynie pozostać na froncie ze swymi towarzyszami broni, którzy walczyli i umierali bez fanfar chwały. Ojciec Bradleya, John "Doc" Bradley, był jednym z żołnierzy, których sfotografowano przy zatykaniu flagi, jednak James poznał rzeczywistą skalę doświadczeń ojca dopiero po jego śmierci w 1994 roku.

http://film.onet.pl/11604,,Sztandar_chwały,film.html

[ Dodano: Pon Kwi 23, 2007 10:00 am ]
Ps.polecam
Listy z Iwo Jimy

Letters from Iwo Jima (USA, 2007)
Dramat wojenny

Reżyseria: Clint Eastwood
Scenariusz: Iris Yamashita
Na podstawie książki: Tadamichi Kuribayashi
Historia bitwy o Iwo Jimę pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Japonią podczas drugiej wojny światowej, opowiedziana z perspektywy Japonii. To drugie podejście Clinta Eastwooda do tego tematu, który w "Sztandarze chwały" pokazał bitwę z punktu widzenia Amerykanów.

PostNapisane: 23 kwi 2007, 11:29 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
ja byłam wczoraj na klatwie 2
Tytuł oryginalny: Grudge 2, The
Kraj: USA
Gatunek: horror
Premiera kinowa: 2007-03-09
Opis filmu: Horror z Tokio ma się świetnie. Od kiedy japońskie kino przestało zamęczać świat swoimi przynudliwymi wizjami samurai-movies, stało się dla widza atrakcyjne. Nowa przygoda zaczęła się od "The Ring" i "Dark Water". Świetnie ucharakteryzowane widma z dna koszmarów, jakie wystąpiły w tych filmach sprawiły, że widzowie na całym globie kulili się ze strachu. Film Takashi Shimizu trzyma sprawdzone tempo japońskiej grozy i nawiązuje do pierwszej części "The Grude". Duch dziecka mordercy własnej rodziny, pojawia się znowu. Jego ofiarą jest teraz zamieszkała w Japonii Aubrey (Amber Tamblyn). Klątwa, jaka na nią spada dopada jej wszędzie - widzi upiorną zjawę dziecka w szpitalu, w domu. Gdziekolwiek się pojawi, wyciągają się do niej trupio blade ręce dziecka - upiora. Raczej dla widzów o silnych nerwach. | PK
Reżyseria: Takashi Shimizu
Scenariusz: Stephen Susco
Muzyka: Christopher Young
Zdjęcia: Katsumi Yanagishima
Występują: Amber Tamblyn, Arielle Kebbel, Christopher Cousins, Edison Chen, Eve Gordon, Jenna Dewan, Jennifer Beals, Joanna Cassidy, Paul Jarrett, Ryo Ishibashi, Sarah Michelle Gellar, Takako Fuji, Teresa Palmer
Czas trwania: 95 minut
Od lat: 12
Dystrybutor: Vision
http://wik.com.pl/film/leksykon/?id=8935

bawiłam sie swietnie

PostNapisane: 25 kwi 2007, 08:47 
Pisarz
Pisarz

Wczoraj byłam w kinie na filmie Wakacje Jasia Fasoli, i..... rewelacja, jeszcze nigdy tak szybko nie zleciał mi film i nigdy nie naśmiałam sie tyle co wczoraj. Atkinson wspaniale wcielił sie w swoją rolę, rewelacyjna muzyka przy której można poczuć luz świetna zabawa razem z Fasolą. Polecam szczególnie na pochurne, zimne wieczory na poprawę humoru (jeśli jednak ktoś nie lubi Jasia Fasoli to niech tego nie ogląda bo nie zrozumie typowo brytyjskiego dowcipu) :grin: :grin: :grin:

PostNapisane: 29 sie 2007, 09:07 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
"RATATUJ"

Ratatouille (USA, 2007)
Animacja/Komedia

Reżyseria: Brad Bird, Jan Pinkava
Scenariusz: Jan Pinkava, Emily Cook, Kathy Greenberg

W rolę szczurka Remy’ego wcielił się Zbigniew Zamachowski, a w główną "ludzką" rolę Cezary Kosiński. O ile Zamachowski ma na koncie kilka wybitnych ról dubbingowych (m.in. "Shrek" i "Garfield"), o tyle dla Kosińskiego rola Linguiniego jest debiutem. Aktor otwarcie mówi, czemu podjął się tego zadania: "Od kilku lat w polskim dubbingu dzieje się wiele interesujących rzeczy. Obserwując to uznałem, że chciałbym zrobić coś takiego dla moich własnych dzieci. Często oglądam z nimi filmy, a ten wydaje mi się być wyjątkowo ciepłą, głęboką i mądrą opowieścią, dlatego sądzę, że mój wybór był trafny. Podoba mi się to, że w tak tradycyjny sposób opowiada o przyjaźni i uczciwości. Jestem pewien, że »Ratatuj« będzie fantastycznym prezentem dla moich dzieci."

Nie tylko Kosiński debiutuje w tej produkcji. Na ekranie usłyszymy również innego aktora próbującego swoich sił w polskiej wersji językowej – Tomasza Karolaka w roli szczurka Emile’a. Aktor nie miał świadomości, jak trudna i wymagająca poświęceń jest to praca. Jego bohater – Emile, wierny, poczciwy, kochający i, delikatnie mówiąc, sporo jedzący brat Remy’ego, żyje głównie w podparyskich kanałach. Co jakiś czas wynurza się na zewnątrz, by zdobyć pożywienie. W chwili, kiedy jego utalentowany kulinarnie braciszek obejmuje co najmniej nieprzystającą do szczurzej osobowości posadę kucharza w renomowanej paryskiej restauracji, okazji do zdobycia wcale niezłego pokarmu znacząco przybywa. Wobec powyższego Emile je, mówi i je, chodzi i je, śmieje się i je, je i… je. Trzeba było to zagrać! Karolak wspomina: "Ja w ogóle lubię szczury, dlatego bardzo chętnie wcieliłem się w Emile’a. Reżyser (Waldemar Modestowicz) oczywiście traktował mnie jak debiutanta, miał dla mnie dużo cierpliwości, co nie zmienia faktu, że warunki pracy były trudne. Żeby zagrać Emile’a, musiałem zjeść z pięć kilogramów bananów i ze cztery jabłek. Podczas pracy na okrągło jadłem, zupełnie jak Emile!"

Kolejną gwiazdą, która użyczyła swego głosu polskiej wersji językowej filmu "Ratatuj", jest znany telewizyjny kucharz, Karol Okrasa. Jako znawca kulinarnego kunsztu wciela się w postać jednego z gości restauracji, w której terminują Linguini i Remy.

Okrasa opowiada o swoim zaskakującym debiucie aktorskim: "Cieszę się i jednocześnie żałuję. Cieszę się, że zostałem zaproszony i mogłem okrasić kilkoma zdaniami ten fantastyczny projekt. A żałuję, że było to właśnie tylko kilka zdań. Bo to dla mnie bardzo ciekawa przygoda i zupełnie nowe wcielenie. Chociaż, czy nowe? Gość, którego dubbingowałem, był do mnie dość podobny… przynajmniej z nosa i tuszy" – dodaje kucharz ze śmiechem. – Sama praca jest fascynująca. Wcielanie się w kogoś zupełnie innego, w tę specyficzną atmosferę restauracyjnego gwaru, kiedy samemu jest się zamkniętym w ciemnym pokoju z małą lampką, to nie lada wyzwanie!

Oczywiście nie mogło się obyć bez małej lekcji kulinarnej. Okrasa ma swoją autorską wizję tytułowego dania: Moim pomysłem na ratatouille jest skórka z cytryny i bazylia zamiast klasycznych ziół charakterystycznych dla Prowansji – tymianku, rozmarynu czy liścia laurowego. Potrawa doprawiona aromatem cytryny jest orzeźwiająca i znacznie lepiej komponuje się z rybami i mięsem. Bazylia (koniecznie świeża) jeszcze bardziej ten aromat podbija. Dodane w niewielkiej ilości masło nadaje potrawie aksamitności i eleganckiej szklistości. W ratatouille warzywa powinny być chrupiące, stąd też dodaję je podsmażone, kiedy pomidory już się rozgotują i częściowo odparują – podsumowuje Okrasa.

A oto unikatowy przepis na filmowy, okraszony "Ratatuj":
Składniki:
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
1 bakłażan
4 pomidory
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 cytryna
kilka listków bazylii
1 łyżka masła
oliwa
Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę 2/2 cm. Szalotkę, paprykę, bakłażany i cukinię kroimy w kostkę 1,5/1,5 cm. Na odrobinie oliwy przesmażamy (bez koloru) rozgnieciony czosnek i szalotkę, dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy ok. 1 min. Wyjmujemy warzywa i do naczynia dodajemy pomidory, dusimy około 5 min. na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują i odparują. Do pomidorów dodajemy pozostałe warzywa oraz sparzoną i posiekaną skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy masło i posiekaną bazylię. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Bon appétit!

Zdobywca Oscara, reżyser Brad Bird oraz niezastąpieni twórcy fantastycznych historii ze studia Pixar przedstawiają film "Ratatuj" – najbardziej oryginalną komedię jesieni opowiadającą o niewyobrażalnej z pozoru przyjaźni. Jej bohaterami są: szczurek Remy, który ma czelność marzyć o zdobyciu sławy jako szef kuchni w pięciogwiazdkowej francuskiej restauracji oraz chłopak na posyłki o imieniu Linguini. Ta dziwaczna para odkrywa sposób, by rzucić kulinarny Paryż na kolana.

W polskiej wersji językowej usłyszymy również Agnieszkę Grochowską, Krzysztofa Kowalewskiego, Mariana Opanię oraz wspomnianego już Zbigniewa Zamachowskiego. Tomasz Karolak podsumowuje: "Widziałem już cały film, animacja jest niesamowita, film ma tempo, piękne kolory i opowiada naprawdę świetną historię, a moi koledzy z polskiej wersji językowej są po prostu super!"

"Ratatuj" na ekranach kin od 19 października.

Źródło: http://www.onet.pl

[ Dodano: Sro Sie 29, 2007 09:08 ]
Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać tego filmu :lol:

PostNapisane: 12 sty 2009, 17:08 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Jako miłośniczka filmów kostiumowych (poważnie! ;)) z niecierpliwością czekam na filmu "Księżna" z Keira Knightley w roli głównej. Film co prawda już jest (premiera od 9 stycznia) ale w naszym kinie trochę czasu upłynie zanim się pojawi.
filmweb.pl napisał(a):
Historia Georginy Cavendish, z domu Spencer, z którego wywodziła się także "królowa ludzkich serc" – Księżna Diana. Anglia, rok 1774, szesnastoletnia dama dworu Georgina (Keira Knightley) wyróżnia się spośród młodych arystokratek urodą i wdziękiem. Wzbudza zachwyt mężczyzn, w szczególności młodego Charlesa Greya, który za wszelką cenę stara się zwrócić na siebie jej uwagę. Georgina jest także bacznie obserwowana przez samego Księcia. Jego doradca Burleigh wraz z matką dziewczyny Lady Spencer, dochodzą do porozumienia - Georgina zostanie żoną Księcia. Podekscytowana perspektywą małżeństwa i osiągnięcia wysokiego statusu społecznego, Georgina odrzuca zakochanego w niej Charlesa Greya. Gdy małżeństwo zostaje zawarte, Książę powoli traci zainteresowanie swoją młodziutką żoną, wdając się w romanse z innymi kobietami. W dodatku pierwszym dzieckiem książęcej pary nie będzie wymarzony przez Księcia syn. Młoda księżna zagubiona w wielkim świecie będzie musiała wybierać między oschłym i niewiernym małżonkiem, a prawdziwą miłością

[center]Obrazek[/center]

Ostatnio edytowano 12 sty 2009, 17:09 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 sty 2009, 00:47 
Junior Admin
Junior Admin

Anioły i Demony
Angels & Demons (AKA Angels and Demons) USA gatunek: Dramat, Kryminał, Thriller
data premiery: 2009-05-15 (Polska) , 2009-05-13 (Świat)
reżyseria Ron Howard scenariusz Akiva Goldsman zdjęcia Salvatore Totino muzyka Hans Zimmer dyst.: United International Pictures Sp z o.o.

Kolejna bestsellerowa powieść Dana Browna zostanie przeniesiona na srebrny ekran. Tym razem Robert Langdon, wykładowca na Harvardzie, znawca symboli, zostaje pilnie wezwany do położonego koło Genewy centrum badań jądrowych. Jego zadaniem jest zidentyfikowanie zagadkowego wzoru wypalonego na ciele zamordowanego fizyka. Langdon ze zdumieniem stwierdza, że jest to symbol tajemnego bractwa iluminatów - potężnej, aczkolwiek nieistniejącej od 400 lat organizacji walczącej z Kościołem, do której należały najświetniejsze umysły Europy, jak choćby Galileusz. Jak się okazuje, iluminaci przetrwali w ukryciu do czasów współczesnych i panują straszliwą wendettę - wysadzenie Watykanu przy użyciu antymaterii wykradzionej z genewskiego laboratorium. Langdon i Vittoria Vetra, córka zamordowanego fizyka, mają zaledwie dobę, by odnaleźć utajnioną od XVI wieku siedzibę iluminatów i zapobiec niewyobrażalnej tragedii.

Źródło: http://www.filmweb.pl/

Akcja rozgywa się kilka lat przed "Kodem da Vinci". Już nie mogę doczekać się zobaczenia tego filmu. Dodam, że książka była równie pasjonująca jak sam "Kod Leonarda da Vinci"

[center]Obrazek[/center]

PostNapisane: 27 sty 2009, 11:09 
Moderator
Moderator

"Idealny facet dla mojej dziewczyny". Ma wejść do kin od 30 stycznia, a że uwielbiam polskie komedie, więc zapewne się na ten film wybiorę.

Najnowszy film teamu Konecki & Saramonowicz - twórców "Testosteronu" i "Lejdis", największych polskich hitów kinowych ostatnich lat - opowiada o tym, jak wielką siłę ma miłość od pierwszego wejrzenia. Kiedy Kostek (Marcin Dorociński) spotyka Lunę (Magdalena Boczarska), nie ma wątpliwości, że ta piękna blondynka o tajemniczym spojrzeniu jest jego "drugą połówką pomarańczy". Problem w tym, że Lunę i Kostka dzieli tak wiele, że wydaje się, iż nie ma żadnych szans, by mogli być razem.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 6 paź 2009, 21:59 
Junior Admin
Junior Admin

Ja z niecierpliwością czekam na ekranizację powieści Paulo Coelho "Weronika postanawia umrzeć.
Obrazek
Wszystkie książki czytałam jednym tchem, ale nie jestem pewna czy film będzie równie wciągający :wink:

PostNapisane: 10 paź 2009, 11:35 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Mnie się ciężko czytało "Weronika postanawia umrzeć" ;) Dlatego raczej nie pojadę na ten film.
Za to bardzo bym chciała zobaczyć Coco Chanel. Co prawda w kinach juz jest od jakiegoś czasu, ale na razie u nas tego nie puszczają w kinie.
http://www.youtube.com/v/N0JXEMOvRZk&hl

Ostatnio edytowano 10 paź 2009, 11:43 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]