Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 gru 2010, 15:14 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Grzegorz
Dziś prezydent podpisał ustawę o większych zniżkach dla osób niewidomych
tu co nieco o temacie
http://www.tvn24.pl/0,1683943,0,5,sejm-nie-slucha-rzadu-wieksze-znizki-dla-niewidomych,wiadomosc.html

to z 37% na pośpieszne a z 49% na osobowe do ilu wzrosnąć ??? bo jakoś zamotane to troszkę

---- Dodano 14 grudnia 2010, 16:23 ----

Przepraszam za błąd i proszę o poprawienie bo coś nie mogę edytować

Ostatnio edytowano 14 gru 2010, 21:20 przez Aggaxx, łącznie edytowano 2 razy
Ok ;-)

PostNapisane: 15 gru 2010, 14:12 
Moderator
Moderator

Teraz jest tak :

` niewidomy podróżujący wszystkimi środkami komunikacji (poza samolotem, taksówką) ma prawo do przewozu przewodnika (w tym także psa przewodnika) zakupując dla niego bilet ze zniżką 95% ceny biletu
· niewidomy o znacznym stopniu niepełnosprawności (dawna I grupa inwalidzka) przy przejazdach pociągiem osobowym 2 klasą lub autobusem zwykłym, zakupuje bilet z zastosowaniem ulgi 49% ceny biletu, a przy przejazdach pociągami innymi niż osobowe, autobusami innymi niż zwykłe, zakupuje bilet z zastosowaniem ulgi 37% ceny biletu
· niewidomy o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności (dawna II grupa inwalidzka) przy przejazdach 2 klasą wszystkich rodzajów pociągów i autobusami z wyłączeniem autobusów ekspresowych, zakupuje bilet z zastosowaniem ulgi 37% ceny biletu
· niewidomy o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności może korzystać także z ulgi 37% przy zakupie biletu miesięcznego imiennego; niewidomy o znacznym stopniu niepełnosprawności nie ma prawa zakupu ulgowego biletu miesięcznego
· niewidomi o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności przy zakupie biletu klasy 1, niezależnie od rodzaju pociągu, ponoszą pełną odpłatność różnicy między ceną biletu klasy 2 i klasy 1
· niewidomi o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności korzystają z bezpłatnego przejazdu wraz z przewodnikiem w komunikacji miejskiej (tramwaje, autobusy, trolejbusy, metro), jednak od zasady tej mogą występować ograniczenia wprowadzane uchwałami rad gmin."

fragment z : http://pomorski.pzn.org.pl/index.php?vi ... &Itemid=74

A na być:

"... Niewidomi niezdolni do samodzielnej egzystencji uzyskają m.in. 93-proc. ulgę na bilety jednorazowe i miesięczne na autobusy i pociągi osobowe....."

"...W przypadku biletów miesięcznych na pociągi pospieszne i ekspresowe będzie im przysługiwała 51-proc. ulga. Obecnie za takie bilety niewidomi muszą płacić 100 proc. ceny.

W przypadku innych biletów przysługują im ulgi w wysokości od 37 proc. do 49 proc., w zależności od rodzaju transportu i biletów" ....

Info: z w/w stronki

Ale czy to przejdzie i wejdzie w życie :?: Lepiej się nie cieszyć za wczasu :)

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 15 gru 2010, 22:02 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Grzegorz
no to juz przeszło:) prezydent podpisał w poniedziałek ustawę od 1 stycznia 2011 nowe zniżki czyli na KM 93 procent :)
Cytat ze strony Koleji Mazowieckich

W związku z nowelizacją Ustawy o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego od 1 stycznia 2011r wszyscy studenci do ukończenia 26 lat otrzymują 51% ulgi przy zakupie biletów jednorazowych jak i miesięcznych na pociągi uruchamiane przez Koleje Mazowieckie. Do chwili obecnej studenci korzystali z ulgi ustawowej 37% przy zakupie biletów jednorazowych i 49% przy zakupie biletów miesięcznych.

Jednocześnie od 1 stycznia 2011r. osoby niewidome uznane za niezdolne do samodzielnej egzystencji mogą korzystać z ulgi 93% przy zakupie biletów jednorazowych i miesięcznych na przejazdy pociągami uruchamianymi przez Koleje Mazowieckie.

W związku ze zmianą stawek podatku VAT z 7% na 8% oraz z 22% na 23%, zmianie ulegnie Załącznik do Taryfy przewozowej „Kolei Mazowieckich-KM” sp. z o.o.

.

a tu cytat ze strony PZN-u

Od 1 stycznia 2011 roku mają wejść w życie nowe, bardziej korzystne ulgi na przejazdy w PKP i PKS dla osób ze znacznym stopniem niepełnosprawności. Dotychczasowe ulgi były opublikowane w Ustawie z dnia 20 czerwca 1992 r. (Dz.U. nr 175 z 2002 roku, poz. 1440). Informacja o zmianach w ulgach jest opublikowana w Dzienniku Ustaw z dnia 17 grudnia 2010 r. nr 238 poz. 1578, jest to Ustawa z dnia 26 listopada 2010 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacja ustawy budżetowej. Ze względu na fakt, że nie ma opublikowanego jednolitego tekstu ustawy o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego i rozproszenie przepisów mogą być problemy na początku roku z dokonywaniem zakupu ulgowych biletów. Prosimy więc o zachowanie ostrożności przy zakupie biletów po 1 stycznia 2011 żeby nie narazić się na płacenie kar. Poinformujemy Państwa jeśli uzyskamy jednoznaczną opinię w przedmiotowej sprawie.

Nowe ulgi wyglądałyby w sposób następuijący

Uwaga! Uprawnienia do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego kolejowego przysługują w klasie 2.

Osoba uprawniona do ulgowego przejazdu w klasie 2. na podstawie biletów jednorazowych korzystająca z przejazdu w klasie 1. zobowiązana jest do uiszczenia dopłaty w wysokości stanowiącej różnicę między należnością za pełnopłatny przejazd w klasie 1. a należnością za pełnopłatny przejazd w klasie 2. Ulga nie obowiązuje na tzw. miejscówki i miejsca sypialne - należy je kupić dla siebie i przewodnika.

1. Niewidomi ze znacznym stopniem niepełnosprawności (zaliczeni do dawnej I grupy inwalidzkiej, uznani za całkowicie niezdolnych do pracy i do samodzielnej egzystencji lub uznani za niezdolnych do samodzielnej egzystencji) mają prawo do:
* 93% ulgi przy zakupie biletu jednorazowego lub biletu miesięcznego imiennego na pociągi osobowe i zwykłe autobusy PKS - płacą 7% ceny biletu,
* 51% ulgi w zakupie biletu jednorazowego lub biletu miesięcznego imiennego przy przejazdach pozostałymi pociągami i autobusami PKS - płacą 49% ceny biletu.
2. Niewidomi z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności (zaliczeni do dawnej II grupy, uznani za całkowicie niezdolnych do pracy) mają prawo do 37% ulgi przy zakupie biletu jednorazowego lub miesięcznego imiennego w przejazdach autobusami PKS i pociągami - płacą 63% ceny biletu.
3. Przewodnik podróżujący z osobą niewidomą zaliczoną do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności lub pies-przewodnik korzysta z 95% zniżki przy zakupie biletu jednorazowego przy przejazdach autobusami PKS i pociągami. Opłata wynosi więc 5% ceny biletu.
Uwaga! Przewodnik osoby niewidomej musi mieć ukończone 13 lat.
4. Dzieci i młodzież niepełnosprawni lub dotknięci inwalidztwem (do ukończenia 24. roku życia) oraz studenci niepełnosprawni (do ukończenia 26. roku życia) korzystają z 78% ulgi przy zakupie biletów jednorazowych oraz miesięcznych imiennych na wszystkie pociągi PKP i autobusy PKS. Ulga ta obowiązuje przy przejazdach z miejsca zamieszkania lub pobytu do przedszkola, szkoły, szkoły wyższej, placówki opiekuńczo-wychowawczej, placówki oświatowo-wychowawczej, specjalnego ośrodka wychowawczego, ośrodka umożliwiającego dzieciom i młodzieży spełnianie obowiązku szkolnego i obowiązku nauki, ośrodka rehabilitacyjno-wychowawczego, domu pomocy społecznej, ośrodka wsparcia, zakładu opieki zdrowotnej, poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym poradni specjalistycznej, a także na turnus rehabilitacyjny i z powrotem.
5. Ulga 78% przy zakupie biletu jednorazowego przysługuje również opiekunowi odwożącemu lub przywożącemu dziecko do lub z placówek (wymienionych w pkt 4) oraz w drodze po dziecko lub po jego odwiezieniu.
6. Dziecko do 4 lat korzysta z ulgi 100% przy przejazdach koleją oraz przy przejazdach środkami zbiorowej komunikacji autobusowej, jeśli nie zajmuje oddzielnego miejsca.

Dokumenty, które poświadczają prawo do korzystania z ww. ulg pozostają bez zmian.

Czyli jeżeli mam pierwsza grupe kod 04 - O w orzeczeniu i niezdolny do samodzielnej egzystencji to moge jeżdzić na tej zniżce ???

Ostatnio edytowano 30 gru 2010, 13:03 przez Marcin87, łącznie edytowano 1 raz
Połączone posty

PostNapisane: 14 kwi 2011, 21:16 
Pisarz
Pisarz

A co z osobami z umiarkowaną grupą na wzrok? wcześniej miałam ulgę 37 % na autobusy 2 strefy, to się nie zmieniło? Tylko dla tych co mają znaczny stopień wprowadzili lepsze ulgi? Bo ja dopiero dziś się dowiedziałam, a jeżdżę autobusami z biletem miesięcznym ulgowym tym 37% a w pks sami z siebie nie powiedzą :) . Bo po mieście to jeżdżę na kartę zerową, czyli nic nie płacę :-D ale każde miasto inaczej ma z tą ulgą . I zaskoczona jestem bardzo bo o tej uldze na podmiejskie autobusy wcale nie słyszałam a chyba od nowego roku jest :) . Czy na umiarkowaną grupę 0-4 coś więcej przysługuje? Proszę o radę bo nie rozumiem tego :) a nie mogę długo dziś czytać bo mam gorszy dzień i oczy bolą i jakoś zawiłe te teksty o ulgach za długie zanim doczytam się czegokolwiek to moje oczy się zbuntują :)

PostNapisane: 20 kwi 2011, 20:07 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
chyba podnieśli z 37% do 51%, ale teraz nie wiem, czy to ulga studencka, czy dla niedowidzących.

PostNapisane: 20 kwi 2011, 22:39 
Pisarz
Pisarz

To przy następnym kupowaniu biletu spytam w kasie PKS bo już w następnym tygodniu kupuję bilet miesięczny. Ja byłam zaskoczona, mi nic nie mówili jak kupowałam ostatnio, a o tym że większe ulgi powiedziała mi koleżanka z byłej pracy ( zpch ), a tam wszyscy akurat na wzrok mieli grupę i pamiętali że ja też mam i wspomniała mi o tym. Tak bym nie wiedziała wcale :) .

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]