Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 paź 2011, 14:01 
Pisarz
Pisarz

Imię: Monika
Dziś wreszcie zakupiłam nową baterię. Czy to prawda że na początku jej funkcjonowania powinno się postąpić tak jak z tel. komórkowym tzn. 2-3 całkowicie rozładować ?

PostNapisane: 6 paź 2011, 21:23 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Oczywiście. Jest to konieczne w przypadku wszystkich baterii, Kilka pełnych cykli ładowania i rozładowania to tzw. formowanie akumulatora. Jeżeli nie wyformujesz akumulatora, straci on swoją żywotność ne. poziom baterii zejdzie do 55% i laptop nagle się wyłączy.

PostNapisane: 6 paź 2011, 21:36 
Pisarz
Pisarz

Dzięki za info - w instrukcji nic na ten temat nie piszą.
W którym momencie mam podłączyć do ładowania, bo gdy pozostje 10 % to mam sygnał - podłącz ładowanie, czy jak zupełnie rozładuje się do zera ?

PostNapisane: 8 paź 2011, 14:01 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Marcin87 napisał(a):
Oczywiście. Jest to konieczne w przypadku wszystkich baterii, Kilka pełnych cykli ładowania i rozładowania to tzw. formowanie akumulatora. Jeżeli nie wyformujesz akumulatora, straci on swoją żywotność ne. poziom baterii zejdzie do 55% i laptop nagle się wyłączy.

Totalna bzdura. Jest to najczęściej powtarzany, fałszywy mit dotyczący baterii.
Formowanie akumulatorów było niezbędne jedynie w starych typach baterii, których obecnie się w ogóle nie stosuje.

Baterii litowo-jonowych i litowo-polimerowych się nie formuje, ponieważ nie posiadają one efektu pamięci! Przez takie kilkukrotne rozładowywanie i ładowanie do pełna mogą co najwyżej zmniejszyć swoją żywotność!

Najkorzystniejsze dla tych baterii jest, aby:

- nie ładować maksymalnie do pełna, ani całkowicie nie rozładowywać - o wiele lepiej jest doładowywać często i po trochę, zamiast raz i całkowicie, od 0 do 100%,
- w przypadku nieużywania akumulatora przez dłuższy czas, zostawić poziom naładowania zbliżony na 40% - zapobiegnie to utracie pojemności przez baterię i przedłuży jej żywotność,
- unikać nagrzewania baterii - jeśli np. korzystamy w laptopie z zasilania sieciowego, to najkorzystniej jest baterię po prostu wyjąć.

Ostatnio edytowano 8 paź 2011, 14:20 przez Mateo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 paź 2011, 14:13 
Pisarz
Pisarz

2 odmienne opinie - no i komu mam wierzyć ?

PostNapisane: 8 paź 2011, 14:19 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Karaoke napisał(a):
2 odmienne opinie - no i komu mam wierzyć ?

Oczywiście że mi. I Wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy

Cytuj:
Wskazówki przedłużające życie akumulatorów Li-ion

- Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.
- Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów.
- Ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii (spotykane w laptopach i telefonach komórkowych pracujących z bateriami niklowymi).
- Akumulator powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Nie powinien być jednak poddawany działaniu mrozu. Przechowywanie w wysokich temperaturach (np. nagrzane samochody) przyśpiesza proces starzenia.

PostNapisane: 8 paź 2011, 17:52 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
Jeśli chodzi o baterie do telefonów komórkowych to też wiem, że nie trzeba ich całkowicie rozładować. U mnie jest nawet napisane, żeby nie dopuścić do rozładowania.A mam baterię litowo-polimerową. A co do laptopów to nie wiem, ale znalazłam poradnik gdzie jest napisane:
Formatowanie – Każdą nową baterię należy bezwzględnie sformatować przed normalnym użytkowaniem. Proces ten polega na minimum dwukrotnym, a najlepiej trzykrotnym rozładowaniu baterii do zera i naładowaniu jej do pełna bez robienia przerw w procesie ładowania. Pozwala to na wykorzystanie maksimum jej pojemności dzięki określeniu swego rodzaju wartości granicznych pracy ogniw.
Tu jest więcej jak użytkować baterie w laptopie: http://www.wybieramlaptopa.pl/tips-tricks2/190-jak-uzytkowac-baterie-w-laptopie-praktyczny-poradnik

PostNapisane: 8 paź 2011, 17:58 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Femme napisał(a):
Formatowanie – Każdą nową baterię należy bezwzględnie sformatować przed normalnym użytkowaniem. Proces ten polega na minimum dwukrotnym, a najlepiej trzykrotnym rozładowaniu baterii do zera i naładowaniu jej do pełna bez robienia przerw w procesie ładowania. Pozwala to na wykorzystanie maksimum jej pojemności dzięki określeniu swego rodzaju wartości granicznych pracy ogniw.
Tu jest więcej jak użytkować baterie w laptopie: http://www.wybieramlaptopa.pl/tips-tric ... y-poradnik

Stek totalnych bzdur. Nie dość że ten proces nie nazywa się formatowanie, tylko formowanie, to jeszcze ... ech, szkoda gadać. Zadziwiające jest, że w dobie internetu i możliwości masowego/powszechnego przepływu informacji i ich następnej weryfikacji, dalej potrafi dochodzić do rozpowszechniania się takich fałszywych przekonań na tak wielką skalę.

Na Telepolis.pl to samo - ktoś się pyta, czemu bateria mu krótko trzyma, a tam zaraz masa odpowiedzi w stylu "A formatowałes baterię??? weś ją sformatuj!!!!111".
Ręce opadają. Nie jestem żadnym technikiem, inżynierem, ani informatykiem, no ale takie informacje to jest przecież elementarz każdego użytkownika sprzętu elektronicznego. Nie wyobrażam sobie zabierać się za korzystanie z urządzenia, nie mając bladego pojęcia np. o zasadach poprawnego obchodzenia się z tymże.

PostNapisane: 8 paź 2011, 18:42 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
Ja przytoczyłam fragment poradnika, nie sądziłam, że na "fachowej" stronie jakieś bzdury piszą.

PostNapisane: 8 paź 2011, 18:49 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Femme napisał(a):
Ja przytoczyłam fragment poradnika, nie sądziłam, że na "fachowej" stronie jakieś bzdury piszą.

Też nie sądziłem, a jednak ... :D Siła tego mitu jest nieprawdopodobna. Podejrzewam, że jeszcze za 10 lat, jak wejdą jeszcze zupełnie inne ogniwa, to masa mądrych internautów dalej będzie polecać "formatowanie" baterii :D

PostNapisane: 18 paź 2011, 14:19 
Moderator
Moderator

No jak już mowa o baterii. To ja też mam pytanie odnośnie jej :) Chodzi mi o to, że moja bateria się rozwaliła najwidoczniej, bo trzyma mi minutkę może półtorej. Nie wiecie czy da się ją jakoś naprawić ? Czy prościej należy kupić nową co nie jest możliwe w obecnym czasie w moim przypadku.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]