Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 paź 2010, 15:31 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Facet wynalazł in vitro. Laureat nagrody Nobla z dziedziny medycyny, brazylijski onkolog Drauzio Varella o współczesnej medycynie:
"W dzisiejszym świecie wydaje się pięć razy więcej pieniędzy na środki zwiększające potencję i na silikon dla kobiet , niż na lekarstwa przeciw chorobie Alzheimera.Wynika z tego, że za kilka lat będziemy mieli mnóstwo starych kobiet z dużymi cycami i starych mężczyzn z twardymi fiutami. Za to nikt z nich nie będzie w stanie sobie przypomnieć, do czego im to jest potrzebne"

Ja już za samo stwierdzenie bym mu Nobla dała ;) Ale kościół jak zwykle swoje durnoty wygaduje. Co Wy na to?

PostNapisane: 17 paź 2010, 17:27 
Moderator
Moderator

I nikt nic nie ma do powiedzenia o tym? Ja powiem tyle, że ja jestem jak najbardziej za.

PostNapisane: 17 paź 2010, 17:42 
Moderator
Moderator

Dzasti też nie rozumiem czemu, metodę in vitro- kościół traktuje jako grzech. Co w tym złego że ludzie decydują się na taki zabieg :?: - są świadomymi rodzicami i bardzo kochają - wyczekiwane i urodzone dziecko.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 19 paź 2010, 17:51 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Przecież dzięki metodzie in vitro, wiele ludzi mogło zostać rodzicami, też nie rozumiem czemu kościół sie sprzeciwia metodzie in vitro

PostNapisane: 19 paź 2010, 20:08 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Nie tylko się sprzeciwia, ale i odmawia chrztu dzieciom z in vitro. Znalazłam artykuł na ten temat http://www.wprost.pl/ar/200806/Dzieci-bez-Kosciola/

PostNapisane: 19 paź 2010, 20:42 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Kościół sprzeciwiał się kiedyś transplantacjom i co, co to kogo obchodzi. Ich zdaniem zapłodniona zygota to człowiek, więc pozbywając się kilku nadliczbowych zarodków zabija się ludzi. Nie mają co chłopaki robić z popędem to dręczą innych.

PostNapisane: 20 paź 2010, 22:08 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Kościół Katolicki chce ekskomunikować katolickich posłów, co zagłosują za in vitro. Mnie to roz...ala. Masakra! To KK ma prawo zastraszać posłów- jak zagłosujesz " za " , to wykluczasz się sam ze społ. KK? Dla mnie to przegięcie. KK sobie tym tekstem odbiera wyznawców i przez takie zastraszanie wzbudza strach i niechęć do księży, biskupów i papieży. To nie średniowiecze do Q nędzy, że KK będzie straszył ekskomuniką. Teraz ludzie się takich pogróżek nie boją, chyba że żyją w Ciemnogrodzie i słuchają RM.

PostNapisane: 21 paź 2010, 14:24 
Moderator
Moderator

A i tak presję w większej części mają kobiety bo albo posłuchają biskupów i kościoła i nie będą mieć dziecka i nie bedą mogły go urodzić albo się sprzeciwią i będą miały, a kościół będzie uważał je za grzesznice :!: Dodam tylko że dzięki tej metodzie na świecie urodziło się 4 mln dzieci.

PostNapisane: 21 paź 2010, 15:16 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Czarni Ci powiedzą, że za te 4 miliony zabito 20... i taka z nimi rozmowa. Nawet swoich fanatyków na sondę Wyborczej napuścili. http://wyborcza.pl/1,75478,8526553,Wykl ... vitro.html Polecam oddać głos na TAK dla In Vitro. Kościół niech pilnuje swoich pedofilii i złodziei.

PostNapisane: 21 paź 2010, 17:17 
Pisarz
Pisarz

Mało ostatnio piszę, ale kościół nie myśli ekonomicznie. Przecież każda duszyczka to dla nich dochody to dziwie się , że nie dążą do tego żeby mieć ich jak najwięcej.A tak na poważnie to kościół spada na dno. Oj nie będzie dutków.

PostNapisane: 21 paź 2010, 19:53 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
ziutek503 napisał(a):
Przecież każda duszyczka to dla nich dochody

tym samym nie wiem, jaki to problem, czy wierny jest z in vitro, czy z normalnego poczęcia.

PostNapisane: 21 paź 2010, 23:36 
Pisarz
Pisarz

ewa161op034 napisał(a):
tym samym nie wiem, jaki to problem, czy wierny jest z in vitro, czy z normalnego poczęcia.

Problemem nie jest człowiek,który został poczęty i się narodził,ale tych kilkoro,ktore równocześnie zostało poczętych-i się nie narodziło.

PostNapisane: 21 paź 2010, 23:47 
Moderator
Moderator

Przeciez embriony są zamrażane i czekają ale na tą samą parę, albo dla innych są. A ile kobiet nawet nie wiedziało, że jest w ciąży i poroniło? To jest to samo.

---- Dodano 21 października 2010, 22:50 ----

Watykan - po tym jak ogłoszono, że profesor Edwards został laureatem Nagrody Nobla - wypowiada się bardzo radykalnie. Kościół uznał, że „Komitet Noblowski nie wziął pod uwagę etycznego aspektu in vitro, zwłaszcza niszczenia wielkiej ilości ludzkich embrionów”. Czy naprawdę ktoś niszczy ludzkie embriony przy stosowaniu metody in vitro?
To jest totalna bzdura i niezrozumienie funkcji rozrodczych. Rzeczywiście – przy zapłodnieniu pozaustrojowym – zwykle uzyskujemy większą liczbę zarodków niż w naturalnym cyklu kobieta mogłaby uzyskać. Zwykle udaje się pobrać pięć, sześć komórek, które staramy się zapłodnić. Z tego nie wynika, że niszczymy zarodki! Natura jest naprawdę bardziej radykalna niż laboratorium IVF - kobieta wytwarza komórki jajowe, cześć z nich się zapładnia a część nie. Z tych zapłodnionych tylko część się zagnieżdża, a niektóre są tak słabe, że w ogóle się nie będą rozwijały i nigdy nie dadzą urodzonego dziecka. W procedurze zapłodnienia pozaustrojowego my to wszystko wiemy oglądając zarodki. W naturze kobieta może nie wiedzieć, że była w bardzo krótkotrwałej ciąży – może myśleć, że wydłużył jej się cykl. I na tym polega różnica – na wiedzy.
Poza tym zapłodnienie pozaustrojowe może się odbyć na cyklu naturalnym – mamy wtedy tylko jedną komórkę jajową, jeden plemnik i - jeśli się uda - jeden efekt w postaci zarodka, który potem się zagnieździ albo nie. Możemy tak robić, więc w zasadzie każdy, bez względu na poglądy, może skorzystać z metody in vitro, powinien tylko zwerbalizować te poglądy rozpoczynając leczenie.
Chciałbym, żebyśmy wyjaśnili jeszcze jedną kwestię – pacjenci nie mają prawa zlecenia klinice zniszczenia własnych zarodków. Kiedy ktoś podchodzi do zabiegu u nas, ma wybór: jeśli w ogóle chce, żeby stworzyć większą liczbę zarodków, to może je potem zamrozić dla siebie do późniejszego wykorzystania, albo przekazać innym parom bezskutecznie oczekującym dziecka. Nie ma szansy na zadeklarowanie zniszczenia zarodków, których para nie wykorzysta w celu powiększania własnej rodziny. I o ile wiem, to we wszystkich klinikach w kraju, tak właśnie jest.
Jestem zwolennikiem tego, żeby dać ludziom wybór – jeśli ktoś nie chce, to niech w ogóle nie korzysta z in vitro. Ktoś inny może to zrobić w sposób, który uznaje za etyczny, na przykład wykorzystując tylko jedną, dwie komórki jajowe. Jeszcze ktoś inny zdecyduje się na najbardziej skutecznie planowanie kształtu swojej rodziny, czyli stworzenie większej liczby zarodków, a w efekcie posiadania większej liczby dzieci.
Poza tym – miejmy świadomość, że w tym kraju są tysiące kobiet, które nie mogą zajść w ciążę, bo już nie mają komórek jajowych. Ich funkcje rozrodcze przedwcześnie się zakończyły albo usunięto im jajniki. Te kobiety nie mają innej szansy na zajście w ciążę niż skorzystanie z podarowanych komórek jajowych. Takich pacjentek są tysiące. Więc jeśli ktoś mi mówi, że w ciekłym azocie zalegają dziesiątki tysięcy ludzkich zarodków, z którymi nie wiadomo co zrobić, to jest to i nieznajomość zagadnienia i bzdura.
http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Now ... caid=6b1a7

PostNapisane: 22 paź 2010, 00:07 
Moderator
Moderator

Z przykrością muszę stwierdzić, że KK to dla mnie jedno wielkie bagno. Nie rozumiem dlaczego Kościół jest przeciwny metodzie in vitro ? Przecież w każdej wierze, w życiu chodzi o to by dążyć do szczęścia. Niektórym parom właśnie do szczęścia brakuje dziecka. Dlaczego zawsze KK musi się wszędzie wtrącać ?
Czekam na moment, aż do władzy dojdą tacy ludzie, którzy wyeliminują kościół z polityki i ze wszystkiego. Moim zdaniem kościół nie powinien mieć aż takiego prawa głosu.

PostNapisane: 22 paź 2010, 11:27 
Moderator
Moderator

Idąc tym tokiem myślenia że in vitro jest złe to - antykoncepcja dla kościoła też jest grzechem...
Na czym polega metoda in vitro - http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1b1b3

PostNapisane: 22 paź 2010, 11:42 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
KK uznaje zlepek paru komórek za człowieka z duszą , a jak wiadomo przy in vitro trzeba poświecić parę nieudanych zygot na straty i tu kościół się sprzeciwia, twierdząc że zabija się ludzi - archaiczne podejście do tematu ale właśnie dlatego KK jest przeciw.

PostNapisane: 22 paź 2010, 13:15 
Moderator
Moderator

A wiesz, że to samo robi organizm kobiety często?

PostNapisane: 22 paź 2010, 13:24 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Czyli co, poronienia masz na myśli ? Tu KK nie może mieć pretensji bo rzecz się dzieje naturalnie, a jak naturalnie to jak wierzący wierzą wszystko się dzieje za wskazaniem palca bożego i nieznane są wyroki najwyższego więc takie przypadki są tłumaczone jako, że Bóg miał w tym jakiś cel.
Co do samego in vitro to swoje zdanie na ten temat wyraziłem w poście wyżej że podejście do tematu KK jest archaiczne, a dodam że powinno ewoluować w stronę złagodzenia stanowiska tak jak inne niedające się obronić bzdury.

PostNapisane: 22 paź 2010, 13:29 
Moderator
Moderator

asia_86 napisał(a):
antykoncepcja dla kościoła też jest grzechem...

No właśnie i to dla mnie też jest niezrozumiałe. Czy lepiej robić dzieci bez umiaru i bez przemyślenia, nierzadko nie mając pieniędzy na ich utrzymacie, czy lepiej zdecydować się na dziecko wtedy jak człowiek ma pieniądze i jest pewny, że zapewni potomkowi godziwe warunki do życia ? A może lepiej idąc na myśleniem KK rodzić dzieci i zostawiać na śmietniku ?

PostNapisane: 22 paź 2010, 13:33 
Moderator
Moderator

xWilku napisał(a):
Czyli co, poronienia masz na myśli ? Tu KK nie może mieć pretensji bo rzecz się dzieje naturalnie, a jak naturalnie to jak wierzący wierzą wszystko się dzieje za wskazaniem palca bożego i nieznane są wyroki najwyższego więc takie przypadki są tłumaczone jako, że Bóg miał w tym jakiś cel.
.

No i dla mnie to jest głupota kościoła. Natura sama eliminuje złe zarodki, a człek nie może? Człek też natura.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]