|
Niewidomi będą telefonistami
Agnieszka Czajkowska, Wrocław
2005-08-01, ostatnia aktualizacja 2005-08-01 00:00
We Wrocławiu powstał nowatorski w Polsce projekt dla niewidomych - mieliby oni pracować w call center banków i firm telekomunikacyjnych
- W Polsce nie ma pracy dla widzących, a co dopiero dla nas! - ubolewa Andrzej Bartyński, szef Klubu Inteligencji Niewidomej. - Dlatego całym sercem jestem za tym projektem. To wielka szansa szczególnie dla młodych.
W niektórych krajach Unii niewidomi już są zatrudniani w call center, a w Hiszpanii stanowią większość pracowników infolinii. Specjalnie dla nich opracowano tzw. czytające programy komputerowe.
Bartyński: - Znam holenderską poetkę, która utrzymuje się z pracy w call center wielkiego banku. To zupełnie normalne.
W Polsce poszukiwaniem pracy dla niewidomych ma się zajmować Wrocławski Sejmik Osób Niepełnosprawnych wraz z firmami IPT i Work Service. - Prowadzimy już rozmowy z dużą firmą telekomunikacyjną - mówi Tomasz Misiak z Work Service. - Jest szansa, że w to wejdą.
Kandydaci do pracy w call center zostaną przeszkoleni w szkole dla osób niewidomych i niedowidzących. - Chcielibyśmy zorganizować tam specjalne stanowiska komputerowe - mówi Bartyński. - Młodzież uczyłaby się obsługi programów głosowych.
Pomysłodawcą wrocławskiego projektu jest Sławomir Piechota, szef Federacyjnego Klubu Radnych PO-PiS. Jego zdaniem trzeba też zmienić mentalność niepełnosprawnych: - Ludzie nie szukają pracy, bo nie wierzą, że ją dostaną. Chcemy pokazać, że można im w tym skutecznie pomóc.
_________________ [Czasem] Nie zgadzam się z tym, co mówisz, ale oddam życie, abyś mógł mówić (miał prawo mówić) to, co mówisz (HALL/WOLTER). Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą, ponieważ jestem zajęty kochaniem tych, którzy mnie kochają;)
|