Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 wrz 2009, 11:24 
Dobry duch
Dobry duch

Witajcie!
Postanowiłam zasięgnąć porady u źródła, czyli u osób bezpośrednio dotkniętych niepełnosprawnością.
Pół roku temu moja mama uległa poważnemu wypadkowi samochodowemu. Po długiej rehabilitacji udało się jej odzyskać pewną sprawność ruchową, jednak nie jest w stanie poradzić sobie sama w codziennych czynnościach. Z tego też powodu w najbliższym czasie zamierzam wziąć ją do siebie, co ułatwi życie i jej i nam.
Jak przygotować dom na przybycie osoby niepełnosprawnej? Znacie jakieś rozwiązania, które mogłyby poprawić komfort jej przebywania w naszym domu?
Mama porusza się przy balkoniku, oczywiście niezbędna jest dalsza rehabilitacja i poprawa sprawności.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc.

PostNapisane: 18 wrz 2009, 11:48 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Na razie jedyne co mi do głowy przychodzi, bo sama mam z tym wielkie problemy to uchwyty pomagające wstac przy WC wannie, żeby się chwycić i podciągnąć. W wc dla niepełnosprawnych w sklepach itd takie są.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 18 wrz 2009, 23:06 
Dyskutant
Dyskutant

Ewentualnie jakieś porządki - postawienie papieru toaletowego w zasięgu, herbaty kawy, itp
Wszystko zależy od stopnia niepełnosprawności.

PostNapisane: 19 wrz 2009, 00:52 
Moderator
Moderator

TAk fakt nic za wysoko ani za nisk nie może by ć.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 19 wrz 2009, 13:42 
Moderator
Moderator

Tu uchwyty łazienkowe jak mogą wyglądać : http://www.sapczech.itl.pl/produkty.html
Jeśli w domu masz za duże "progi" też wartałoby je zmniejszyć...

[ Dodano: Sob Wrz 19, 2009 14:43 ]
Nie wiem co dalej :?: Może szersze drzwi , tak żeby można było dostać się balkonikiem...

PostNapisane: 19 wrz 2009, 14:08 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
przydało by się dostosować łazienkę żeby się sama mogła wykopać :) posprzątać tak żeby nadmiar rzezy na drodze itp

PostNapisane: 19 wrz 2009, 15:24 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Mirek
zorganizować miejsce dla Mamy ,aby to co jej potrzebne było potrzebne ,poręcze przdrodze do łazieni,kuchni,o poręczach w łazience już pisano,z tym że na wysokości dostępnej i wygodnej dla Twojej Mamy :!:

PostNapisane: 19 wrz 2009, 22:20 
Moderator
Moderator

asia_86 napisał(a):
Jeśli w domu masz za duże "progi" też wartałoby je zmniejszyć...

O tym nie pomyślałam, bo ja nie mam tzn tylko do drzwi wyjściowych ale fakt.

[ Dodano: Sob Wrz 19, 2009 23:22 ]
bady23 napisał(a):
z tym że na wysokości dostępnej i wygodnej dla Twojej Mamy :!:

Dokładnie jak szafki sa wyskoto to jakoś niżej zrobić. Jak się nie da to na samym dole rzeczy typu herbaty itd. W lodówce to samo najpotrzebniejsze rzeczy na niższych półkach tzn zależy od lodówki, bo jak jest taka od ziemi to za nisko też nie, bo może miec kłopoty ze schylaniem się do najniżeszego poziomu.

Rasistów

PostNapisane: 20 wrz 2009, 10:23 
Mile widziany
Mile widziany

pomyś też o dywaniku antypoślizgowym do i przed wanną-pomaga przy wejściu i wyjściu z wanny-(czasem spastyka wymaga dostępu do małego poślizgu)
warto się spytać chorej czy jest jej lepiej z dywanikiem czy bez

PostNapisane: 21 wrz 2009, 09:44 
Dobry duch
Dobry duch

Cześć.
Cieszę się, że założyłaś ten temat, bo sama szukam informacji na podobny temat. Mój mąż jest sparaliżowany od pasa w dół. Jest to ogromnym problemem, bo ciężko jest mi go podnieść (sam stara się pomóc jak może, ale ma osłabione mięśnie). Trafiłam ostatnio na informację o podnośnikach sufitowych (konkretnie firmy Rehamil) i niepełnosprawni bardzo je sobie chwalą. Macie może jakieś doświadczenia z tego typu urządzeniami?
Jestem z Goleniowa.
Pozdrawiam serdecznie, trzymajcie się ciepło! :buziak:

PostNapisane: 21 wrz 2009, 10:17 
Dobry duch
Dobry duch

Przede wszystkim dziękuję Wam serdecznie za odzew! Na pewno wykorzystam Wasze cenne rady.
Kiki.mora-również jestem z okolic Goleniowa :bravo: Odezwę się na pw, bo mam parę pytań.
Również natknęłam się na tego typu rozwiązania, mają wiele pozytywnych opinii. Podobno nie zajmują dużo miejsca, są bardzo bezpieczne i dają dużą samodzielność niepełnosprawnemu. Poszukam jeszcze czegoś na ich temat, bo wyglądają zachęcająco.

Miłego dnia!

PostNapisane: 21 wrz 2009, 11:31 
Dobry duch
Dobry duch

Hej! pisałem już dziś o tym w poprzednim wątku. W swoim mieszkaniu mam zamontowany podnośnik rehamil. Jest to bardzo komfortowe urządzenie jeśli ktoś ma problemy z podnoszeniem tułowia do pozycji pionowej.Wstaję za pomocą podnosnika z łóżka. Jest to bezpieczne, nie obawiam się że się przewrócę i zrobię sobie krzywdę.

PostNapisane: 22 wrz 2009, 10:02 
Mile widziany
Mile widziany

karolu,a kiedy miałeś montowany ten podnośnik? cosik ostatnio wiele skarg,na rzetelność tej firmy?

PostNapisane: 24 wrz 2009, 08:39 
Dobry duch
Dobry duch

bady23, podnośnik firma rehamil montowała w moim mieszkaniu w listopadzie zeszłego roku. Jest on dla mnie dużą pomocą , nigdy nie miałem problemu z podnośnikiem , szyny nigdy się nie zacinały a szelki nie poobrywały. Słyszałem o jakiejś negatywnej opinii tej firmy ale przy wyborze podnośnika nie spotkałem się z nią. Nie mogę narzekać ani na firmę ani na produkt który ułatwił mi codzienne funkcjonowanie. Podnośnik został dopasowany do przestrzeni mojego mieszkania a pracownik firmy przeszkolił mnie w obsłudze. Wiadomo , ze zawsze znajdzie się jakaś niezadowolona czarna owca :P mój podnośnik działa elegancko i jestem zadowolony z obsługi firmy rehamil.

PostNapisane: 24 wrz 2009, 09:22 
Mile widziany
Mile widziany

Całkiem możliwe że Duńczyk "zadbał" żeby Kamilek nie robił mu kle pierza,lubo tyż styknęł parę cornych owieczek, by narobić tej firmie niecnych opinii
Tylko cifne że prawie wszyćkie są właśnie z tamtego roku..ale skoro skrobiesz że jest super..Piejmy na cześć tej firmy, już idę do somsiada po popiół...
Pozdrawiam Mirek

PostNapisane: 24 wrz 2009, 10:21 
Dobry duch
Dobry duch

Cóż, błędy się każdemu zdarzają. Najważniejsze, to wyciągnąć z nich wnioski na przyszłość:).
Ja konsultowałam się ze znajomym fizjoterapeutą, który ma prywatny ośrodek rehabilitacyjny i korzystają właśnie ze sprzętu Rehamila od kilku już lat. Myślę, że zdecyduję się na szelki Active Trainer dla mamy.
Swoją drogą mama już mieszka z nami i rzeczywiście wszystko wychodzi "w praniu", jak to się mówi. Kupiliśmy jej odpowiedniej wysokości łóżko, poprzestawialiśmy najpotrzebniejsze rzeczy, tak żeby miała do nich swobodny zasięg, w łazience położyliśmy antypoślizgowe dywaniki. Z progami nie było problemu, bo ich nie mamy:).
Kiedy jest ładna pogoda mama przesiaduje w ogrodzie i cieszy oczy kolorami jesieni. A co najważniejsze często się uśmiecha :bravo:

PostNapisane: 24 wrz 2009, 10:24 
Dobry duch
Dobry duch

Niestety nie rozumiem o co ci chodzi w tym poście bady23 :/ Info o podnośniku mam z ośrodka rehabilitacyjnego gdzie mieli taki sam sprzęt. Jaki Duńczyk? jaki Kamilek? :/

PostNapisane: 24 wrz 2009, 20:42 
Mile widziany
Mile widziany

nie ma to jak uśmiech na Matczynej twarzy .Toż to najlepsze lekarstwo na wszystki bolączki codzienności..
Powodzenia

PostNapisane: 26 wrz 2009, 20:22 
Pisarz
Pisarz

kasjopeja, piozwole sobie na chwile prywaty... gratukuje ci podajscia ....
niech Bóg was prowadzi... ciebie i mame

PostNapisane: 28 wrz 2009, 09:56 
Dobry duch
Dobry duch

Dziękuję za wsparcie...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1