Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lis 2011, 22:38 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Dorota
Kochani, mam pytanie. Czy zdarzyło wam się spotkać z klauzulą zabraniającą osobom niepełnosprawnym zasiadania na widowni telewizyjnych programów rozrywkowych? Miałam tego typu sytuację, wygrałam wejściówki i choć z góry uprzedzałam o swojej niepełnosprawności, pracownicy studia byli bardzo zaskoczeni moim widokiem, zostałam potraktowana bardzo przedmiotowo i dla mnie jak i z prawnego punktu widzenia jest to zwyczajna dyskryminacja. Jestem ciekawa, czy macie podobne doświadczenia?:)

PostNapisane: 22 lis 2011, 11:35 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Vilemo to normalne chamstwo i dyskryminacja ON, trzeba by było nagłośnić tę sprawę w mediach tym bardziej że uprzedzałaś o swojej niesprawności. Zrób szum w okół sprawy i wskaż personalnie osobę, lub firmę która tak cię potraktowała :o

PostNapisane: 22 lis 2011, 13:03 
Moderator
Moderator

vilemo- nigdy nie brałam udziału w takich nagraniach. Ale twój przypadek to raczej dyskryminacja. Ciekawa jestem - Co z tym zrobiłaś :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 22 lis 2011, 14:19 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
A co taka szara myszka niby może ?? Pewnie nikt by jej nawet nie wysłuchał :( poza tym jak nie zrobiła krzyku od razu to dziś już musztarda po obiedzie. A nawiązując do tematu nigdy nie byłem na widowni żadnego programu, a jeśli już chciałbym być to w jakimś muzycznym typu Jaka to melodia czy Must be the music

PostNapisane: 22 lis 2011, 18:57 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Wygrałam wejściówki na ''Voice of poland'', jestem jednym z najbardziej aktywnych użytkowników profili VOP na facebooku, to była forma nagrody, mieszkam tuż pod Warszawą, uwielbiam Piaska, więc bardzo cieszyła mnie ta wygrana. Na tę sobotę 26 listopada mam kolejną wejściówkę i zastanawiam się, czy czeka mnie powtórka z ''rozrywki''? Najbardziej oburzyło mnie zachowanie jednej z pracownic studia, która zamiast porozmawiać ze mną, odciągnęła moją siostrę na bok, coś jej tłumacząc o względach bezpieczeństwa i na koniec rzucając tekstem, że na przyszłość radzi pamiętać o klauzuli, tym samym dając do zrozumienia, abym więcej nie pojawiała się w studiu. Napisałam na profilach i w e-mailu do produkcji zażądałam wyjaśnień, ale wszyscy zbywają temat milczeniem. Mam zamiar nagłośnić tę sprawę, bo producenci i organizatorzy powinni liczyć się z tym, że niepełnosprawni także chcą brać w tego typu rozrywkach, a taka klauzula jest nie tylko dyskryminacją, ale z tego co orientuję się złamaniem 10 punktu Karty Praw Osób Niepełnosprawnych, który mówi o równym dostępie do imprez kulturalnych i rozrywkowych według zainteresowań. Kris mylisz się, ''szara myszka'' może bardzo dużo zdziałać wykorzystując do tego media, a poza tym postawiłam na swoim i obsługa musiała pomóc mi dostać się na widownię, poruszam się za pomocą balkonika, bo w życiu trzeba nie tylko pokonywać własne słabości, ale i łamać stereotypy, to one zamykają nas w ''czterech ścianach'' :)

PostNapisane: 23 lis 2011, 12:02 
Pisarz
Pisarz

Vilemo żądaj rekompensaty za poniesione szkody moralne jeśli na to nie pójdą to zrób zadymę masz przecież narzędzia do tego, chociażby komputer :komp:

PostNapisane: 23 lis 2011, 20:20 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Bodzio swoje już powiedziałam i na profilach i w e-mailu do produkcji, czekam do soboty, jak tym razem mnie potraktują, jeśli nic do nich nie dotarło, nagłośnię sprawę, bo jest to zwyczajna dyskryminacja.

PostNapisane: 24 lis 2011, 12:42 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

A możesz tu zacytować tą klauzulę?

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 24 lis 2011, 13:45 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Jestem wstrząśnięta, bo z tego co mi wiadomo nie mają prawa traktować tak człowieka. I zgłosiła bym to bez namysłu do Fundacji Praw Człowieka. NIKT nie ma prawa ci zabronić. Piasek pewnie zwątpił tam... Kolega ci napisze na pw do kogo napisać...

PostNapisane: 24 lis 2011, 20:50 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

lucyfrecja napisał(a):
A możesz tu zacytować tą klauzulę?
Właśnie problem w tym, że nie dostałam tej klauzuli. O jej istnieniu dowiedziałam się dopiero na miejscu, a bardzo otwarcie mówię na profilach o swojej niepełnosprawności, podobno zapis mówi, o tym że:

prosi się osoby, którym stan zdrowia nie pozwala na udział o nie ubieganie się o wejściówki

Podobno prawnie tego rodzaju zapis jest dyskryminacją. zresztą jestem tylko niepełnosprawna, nie śmiertelnie chora, a zachowanie tej Pani w studiu było po prostu skandaliczne.

PostNapisane: 24 lis 2011, 23:24 
Moderator
Moderator

Pytałam prawnika i ten przepis to lipa. vilemo masz może skypa pogadały byśmy o tym. Coś mi mówi, że przepisy się tej Pani pomyliły. To co piszesz kojarzy mi się z:

Pomoc w sądzie: Konieczność udziału w postępowaniu sądowym może okazać się dla osoby niepełnosprawnej wyzwaniem trudnym do podjęcia. Zawiłość sprawy, wymogi procedury sądowej i szereg formalności, które trzeba spełnić, to utrudnienia, które mogą zniechęcić każdego, a tym bardziej osobę, która z uwagi na niepełnosprawność nie jest w stanie wykonać niektórych czynności samodzielnie.
Przepisy kodeksu postępowania cywilnego umożliwiają zatem występowanie przed sądem w imieniu takich osób (w niektórych sprawach) innych uprawnionych podmiotów. Zgodnie z art. 61 par. 1 k.p.c., organizacje społeczne, których zadania nie polegają na prowadzeniu działalności gospodarczej, mogą bowiem wytyczać powództwa na rzecz obywateli. Wykaz organizacji uprawnionych do działania przed sądem w imieniu lub na rzecz obywateli zawiera rozporządzenie ministra sprawiedliwości z dnia 10 listopada 2000 r.

A to nie jest to samo.

PostNapisane: 25 lis 2011, 16:13 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Niestety nie posiadam skypa, bardzo dziękuję za pomoc, moja koleżanka, która studiuje prawo także mówi, że tego typu klauzula to prawnie totalne dziwactwo, przecież nikt nikomu nie może zabraniać rozrywek tego typu i złości mnie, iż mimo moich próśb o wyjaśnienie sytuacji , nikt z produkcji nie odezwał się do mnie. Nie jestem jeszcze na 100% pewna, czy będę jutro na livie ( trochę plany mi się posypały z dojazdem), ale jeśli tak, na pewno podzielę się z wami wrażeniami, jak zostałam przyjęta. A swoją drogą, jestem ciekawa, czy organizatorzy i producenci mają prawo do tego typu klauzul w świetle prawa?

PostNapisane: 26 lis 2011, 19:40 
Moderator
Moderator

A swoją drogą, jestem ciekawa, czy organizatorzy i producenci mają prawo do tego typu klauzul w świetle prawa?

Nie mają... i jeśli złożysz sprawę do do rzecznika to ci się należy odszkodowanie.

PostNapisane: 29 lis 2011, 08:29 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Jonasz
Vilemo I jak się sprawa potoczyła? Jestem bardzo ciekaw, bo sytuacja którą opisała mną również wstrząsnęła :o To jest w ogóle jakieś chore i oczywiści to totalny przejaw dyskryminacji. Kasia ma racje powinnaś z tym iść do rzecznika i w ogóle zrobić zadymę :twisted: :D

PostNapisane: 29 lis 2011, 10:59 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
Zgadzam się z przedmówcami, to totalne chamstwo i w sumie skandal. :/ Jak tak w ogóle można!? Nie wierze, XXI wiek, a ludzie cofnięci jak barany takie... Jak się sprawa zakończyła?

PostNapisane: 29 lis 2011, 14:03 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Z zapisu, który wkleiłaś wynika, jak dla mnie tyle, że o ile komuś jakakolwiek czynność, część widowiska zagraża to nie powinien na siłę się tam pchać (np. używają maszyn do dymu na które można być uczulonym, na dym w sensie nie na maszyny :roll: ), bo nie biorą za to odpowiedzialności, ale nikt nie miał prawa tak Cię potraktować z powodu wózka... :/

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 29 lis 2011, 17:24 
Pisarz
Pisarz

No tak Vilemko z jednrj strony chce człowiek zwrócic na problem uwagę poprzez nagłośnienie tego, a z drugiej strony chodzenie po Sądach to napewno nie będzie przyjemnoscią tylko dodatkowym upokorzeniem.

PostNapisane: 29 lis 2011, 20:10 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Vilmo ja bym to zgłosiła do ,,Uwagi'' albo do ,,Sprawa dla reportera''. Nawet lepiej do uwagi :P, bo to konkurencyjna stacja. Szczerze tez jestem zła po przeczytaniu tej historii. Niby to wykształceni ludzie, a oni maja mniemanie, że osoby niepełnosprawne to nie umieją się zachować. Co za poziom oni reprezentują :?: Naprawdę trzeba to nagłośnić. To jest galopującą nietolerancja!!

PostNapisane: 29 lis 2011, 20:18 
Pisarz
Pisarz

Tak trzeba nagłośnić, ale do Sądu to raczej nie bo szkoda zdrowia.

PostNapisane: 29 lis 2011, 20:42 
Moderator
Moderator

Szczerze tez jestem zła po przeczytaniu tej historii. Niby to wykształceni ludzie, a oni maja mniemanie, że osoby niepełnosprawne to nie umieją się zachować. Co za poziom oni reprezentują :?:

Taki na jaki się pozwala.

Jak tak w ogóle można!? Nie wierze, XXI wiek, a ludzie cofnięci jak barany takie...

Bo jak mają mgr przed nazwiskiem..., albo ciut więcej kasy, to myślą, że im wszystko wolno... vilemo mam nadzieję, że nie zrezygnowałaś.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]