Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2008, 17:32 
Pisarz
Pisarz

Australijski Senat opublikował raport, w którym wzywa do finansowania aborcji dzieci zdiagnozowanych jako niepełnosprawne. Jeden z senatorów porównuje ten pomysł do praktyk III Rzeszy.

Raport wyjaśnia, że lepiej dokonać aborcji dziecka, które może być niepełnosprawne, gdyż wychowywanie go jest bardzo kosztowne. Tak kosztowne, że w trosce o portfele australijskich podatników zachęca się w dokumencie do aborcji nawet w trzecim trymestrze ciąży (kiedy dziecko jest już zdolne do przeżycia). A wszystko dzieje się w kraju, gdzie materialny poziom życia obywateli należy do najwyższych na świecie.

Źródło: http://fronda.pl/news/czytaj/ludobojcze ... j%C3%A0_vu

Wyedytowałam zdanie, które nie powinno mieć tu miejsca.Pkt D.11/Niepokorna

Ostatnio edytowano 16 lis 2008, 18:30 przez Ruciński, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 lis 2008, 18:25 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Taka aborcja może być często nadużywana. Kiedy nie chce się dziecka, szuka się ginekologa, który stwierdzi, że dziecko urodzi się chore i "legalnie" usunie ciążę.
Jestem za tym, aby usuwać płód do 3 miesięcy, jeśli stwierdzi się, że dziecko będzie bardzo chore (np. złożone wady serca) lub niezdolne do przeżycia. Ale tylko i wyłącznie na podstawie dokładnych badan i opinii kilku lekarzy oraz oczywiście zgody "rodziców".

PostNapisane: 8 gru 2008, 16:08 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
Wyedytowałam zdanie, które nie powinno mieć tu miejsca.Pkt D.11/Niepokorna

A cóż takiego zdrożnego ono zawierało, jeśli można wiedzieć? Nie bardzo mi się podoba jakaś nieuzasadniona cenzura, chciałbym wiedzieć co założyciel tematu chciał przekazać :)
Niepokorna napisał(a):
Taka aborcja może być często nadużywana. Kiedy nie chce się dziecka, szuka się ginekologa, który stwierdzi, że dziecko urodzi się chore i "legalnie" usunie ciążę.

Oczywiście, do tego by z całą pewnością dochodziło. I mimo to dalej uważasz taką ustawę za słuszną? Mnóstwo nienarodzonych dzieci, niesłusznie mordowanych z rąk ginekologów to jest za mało aby potępić i odrzucić tego typu ustawy jako najzwyczajniej niemoralne?
Ruciński napisał(a):
Jestem za tym, aby usuwać płód do 3 miesięcy, jeśli stwierdzi się, że dziecko będzie bardzo chore (np. złożone wady serca) lub niezdolne do przeżycia. Ale tylko i wyłącznie na podstawie dokładnych badan i opinii kilku lekarzy oraz oczywiście zgody "rodziców".

Co to znaczy "dziecko bardzo chore"? Gdzie przebiega granica między dzieckiem bardzo chorym a dzieckiem troszkę mniej chorym? Gdzie jest granica między takim stanem dziecka w którym nadaje się ono do eksterminacji (czy tylko mi nasuwają się skojarzenia z Hitlerem?), a takim gdzie otrzymuje ono łaskawe prawo przeżycia? Czy wiesz, że jakby nasi rodzice kierowali się tego typu ustawami i tego typu moralnością to większości z nas mogłoby tutaj nie być, bo najzwyczajniej byśmy po prostu nie żyli?

Pytam się - co was upoważnia do tego aby odbierać ludzkie życie? Subiektywny werdykt komisji lekarskiej? Zachcianka mamusi, która woli na pierwszym miejscu postawić swój egoizm? A może jeszcze coś innego?

Pytam się, bo pomimo tego iż jestem niewierzący to w pale mi się nie mieści jak można popierać tego typu zwyrodniałe ustawy.

Ostatnio edytowano 8 gru 2008, 23:45 przez Mateo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 gru 2008, 18:56 
Administrator Główny
Administrator Główny

Mateo napisał(a):
A cóż takiego zdrożnego ono zawierało, jeśli można wiedzieć? Nie bardzo mi się podoba jakaś nieuzasadniona cenzura, chciałbym wiedzieć co założyciel tematu chciał przekazać :)

Nie po to wyedytowałam to zdanie, aby teraz pisać co takiego w nim było. Wyraźnie napisałam, że złamał regulamin pkt. D.11 i to powinno wystarczyć. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania co do tego to proszę pisz na PW, nie tutaj (o tym też wspomina regulamin) :)
Cytuj:
Oczywiście, do tego by z całą pewnością dochodziło. I mimo to dalej uważasz taką ustawę za słuszną? Mnóstwo nienarodzonych dzieci, niesłusznie mordowanych z rąk ginekologów to jest za mało aby potępić i odrzucić tego typu ustawy jako najzwyczajniej niemoralne?

A gdzie ja napisałam, że jestem za tą ustawą?

Ostatnio edytowano 8 gru 2008, 18:57 przez Niepokorna, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 8 gru 2008, 19:10 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
A gdzie ja napisałam, że jestem za tą ustawą?

Jak to gdzie?

Tutaj:
Niepokorna napisał(a):

[ Dodano: Pon Gru 08, 2008 18:15 ]
edit:
Ok racja, faktycznie za tą konkretnie ustawą się nie opowiedziałaś, ale chodzi mi ogólnie o przyzwolenie na zabijanie nienarodzonych dzieci z powodu chorób i wrodzonej niepełnosprawności.

Mój post był odpowiedzią na twoje stanowisko wyrażone w tej sprawie, abstrahując od tej ustawy :)
Chodziło mi ogólnie o ustawy, które legalizują tego typu procedery. To czy pozwalają zabijać do 3-ciego czy do 5-miesiąca nie ma tutaj żadnego znaczenia bo i tak dochodzi do morderstwa.

[ Dodano: Pon Gru 08, 2008 18:16 ]
I jeszcze mała prośba, jakbyś mogła poprawić ten mój pierwszy post i pierwszy i trzeci cytat, który użyłem. Zamiast twojego nicka wpisałem omyłkowo Rucińskiego jako autora tych wypowiedzi.

PostNapisane: 9 gru 2008, 00:01 
Administrator Główny
Administrator Główny

Mateo napisał(a):
chodzi mi ogólnie o przyzwolenie na zabijanie nienarodzonych dzieci z powodu chorób i wrodzonej niepełnosprawności.

Ja pisałam o dokonaniu aborcji, czyli usunięcia płodu, w przypadku stwierdzenia przez kilku specjalistów że dziecko, które by się narodziło, były bardzo chore i nie mam tu na myśli chorób takich, jakie mam ja lub Ty, ale takie, które są nieuleczalne z punktu widzenia medycyny (np. złożone wady serca) lub takie, które doprowadzają do śmierci (noworodek nie ma szans przeżycia). Właściwie o zasadności aborcji rozmawialiśmy już w przeznaczonym do tego temacie i nie chcę się tu powtarzać.
Link do tematu o aborcji: www.ofon.net/viewtopic.php?t=2083

Mateo napisał(a):
[ Dodano: Pon Gru 08, 2008 18:16 ]
I jeszcze mała prośba, jakbyś mogła poprawić ten mój pierwszy post i pierwszy i trzeci cytat, który użyłem. Zamiast twojego nicka wpisałem omyłkowo Rucińskiego jako autora tych wypowiedzi.

Poprawione :)

Ostatnio edytowano 9 gru 2008, 00:01 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 gru 2008, 15:34 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
Ja pisałam o dokonaniu aborcji, czyli usunięcia płodu, w przypadku stwierdzenia przez kilku specjalistów że dziecko, które by się narodziło, były bardzo chore i nie mam tu na myśli chorób takich, jakie mam ja lub Ty, ale takie, które są nieuleczalne z punktu widzenia medycyny (np. złożone wady serca) lub takie, które doprowadzają do śmierci (noworodek nie ma szans przeżycia).

Czemu tylko przez kilku, a nie np. kilkunastu? albo jednego? Skoro tak z lekką ręką godzimy się na odbieranie życia to chyba nie powinno robić różnicy ilu doktorków się pod tym podpisze. Ale co to znaczy nieuleczalne choroby z punktu widzenia medycyny? Większość z nas też jest nieuleczalnie chora na jakieś przypadłości. Większość z nas nie jest w stanie zmienić swojego stanu, a więc zgodnie z twoją definicją nadawałaby się do skrobanki. Gdzie jest granica między takimi chorobami, które pozwalają na usunięcie, a takimi które pozwalają na przeżycie? Wiesz o tym, że zgodnie z tą ustawą, którą zresztą mamy np. w Polsce obecnie to można usunąć każde niepełnosprawne dziecko? Dlaczego jakiś lekarz ma decydować o tym czy dana choroba dziecka jest powodem do jego zabicia? Jakie lekarz ma moralne prawo do wydawania wyroków śmierci na niewinne istoty? Przecież to jest straszny subiektywizm i godny potępienia relatywizm moralny.
Albo szanujemy życie albo nie. Zgodnie z takim myśleniem, że wolno zabić chore dziecko nienarodzone, to również powinno być wolno mordować chorych ludzi narodzonych. Ale tu już zbliżamy się do Hitlera i nazistowskiej eugeniki ...

Niepokorna napisał(a):
Poprawione :)

Dziękuję bardzo.

[ Dodano: Wto Gru 09, 2008 14:40 ]
Niepokorna napisał(a):
Właściwie o zasadności aborcji rozmawialiśmy już w przeznaczonym do tego temacie i nie chcę się tu powtarzać.
Link do tematu o aborcji: www.ofon.net/viewtopic.php?t=2083

Ok to w takim razie możesz przekleić ten mój post do tego tematu o aborcji.

PostNapisane: 10 gru 2008, 17:06 
Pisarz
Pisarz

O to sie teraz wkurzylem. Mocno wkurzylem.
Ale po kolei :

Nawiazujac do posta autora tematu - uwazam ze to gorzej niz faszyzm.
Co prawda - Jestem za aborcja w skrajnych przypadkach [i to nie ma nic zwiazku z ON(bardziej mlody wiek, ciezka sytuacja materialna itd.)]
Dochodzimy do sedna mojego wkurzenia :

Cytuj:

Po primo - wiekszosc wad jest wyjrywalna po 5-6 miesiacu ciazy.
Po secondo - to mi przypomina troche myslenie SS (wybacz Niepokorna ale inaczej tak nie moge tego nazwac.)
Lekarze sie myla, a najlepszym przykladem tego ja.
Co prawda po urodzeniu, ale jednak lekarze mi dawali 0% szans ze w ogole bede zdolny do samodzielnej egzystencji, co dopiero mowic o chodzeniu itd.
A ja praktycznie wyszedlem z tego w 99% obronna reka, wiec.... uwazam ze takie Twoje myslenie Niepokorna jest karygodne.

PostNapisane: 10 gru 2008, 20:43 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Myślenie Niepokornej jest karygodne? Ok. To jak nazwać Twoje myślenie? Twoje argumenty:
Adi85 napisał(a):
mlody wiek, ciezka sytuacja materialna itd.

Myślałam, że nic mnie już na tym forum nie zaskoczy.

Osobiście pomysł Australijskiego Senatu uważam za absurdalny i mam nadzieję, że nigdy nie wejdzie w życie.

PostNapisane: 11 gru 2008, 09:28 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Adi85, to właśnie Twoje myślenie bardziej przypomina myślenie SS...
Adi85 napisał(a):
mlody wiek, ciezka sytuacja materialna

To są powody, przez które można dokonać aborcji? Gówno prawda.
Najpierw zastanów się co piszesz, a później dopiero wytykaj innym ich wypowiedzi.
Gdyby ktoś na tym Forum utworzył listę najbardziej idiotycznych wypowiedzi, to post Adriana znalazłby się chyba w jej czołówce...

PostNapisane: 11 gru 2008, 23:38 
Pisarz
Pisarz

taa, to jest moje zdanie i nic tego nie zmieni ;>

PostNapisane: 11 gru 2008, 23:44 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Adi85 a mógłbyś może uzasadnić dlaczego ciężka sytuacja materialna matki może być usprawiedliwieniem dla morderstwa? Przecież zgodnie z tą logiką to również powinno się zalegalizować zabijanie ludzi biednych. No bo skoro zła sytuacja finansowa zabiera prawo do życia ...

Naprawdę jestem ciekaw na czym opierasz to "twoje zdanie".

PostNapisane: 11 gru 2008, 23:46 
Pisarz
Pisarz

Az cholera, nie moge edytowac postow a szkoda.
Hm, zgoda
co do :
Cytuj:
mlody wiek
- to faktycznie to irracjonalne, ale :
- W przypadku ciezkiej sytuacji materialnej jestem za. I niech mi nikt nie mówi ze takie dziecko mozna oddac do domu dziecka itd, bo by sie takie dziecko tylko bardziej męczyło.
Ave

Ostatnio edytowano 12 gru 2008, 14:34 przez Adi85, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 gru 2008, 00:04 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Adi85 napisał(a):
Cytuj:
mlody wiek
- to faktycznie to irracjonalne, ale :
- W przypadku ciezkiej sytuacji materialnej jestem za. I niech mi nikt nie mowi ze takie dziwxko mozna oddac do domu dziecka itd, bo by sie takie dziecko tylko bardziej meczylo.
Ave

Zabijmy w takim razie wszystkich ludzi, którzy się męczą i cierpią. Chorych, biednych, niepełnosprawnych, skrzywdzonych itd. itp.
No bo po co mają się męczyć? Lepiej więc przeprowadzić eksterminację - będzie lepszy świat.

Tego chcesz?

PostNapisane: 12 gru 2008, 00:10 
Pisarz
Pisarz

Mateo, mylne myslenie . Mowie tu o przypadkach NAJBARDZIEJ SKRAJNYCH...

PostNapisane: 12 gru 2008, 08:21 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Adi85 napisał(a):
Mateo, mylne myslenie . Mowie tu o przypadkach NAJBARDZIEJ SKRAJNYCH...

Najbardziej skrajne to znaczy jakie?
200zł dochodu na miesiąc? 500? a może 1000? Gdzie przebiega granica między przypadkiem najbardziej skrajnym a troszkę mniej skrajnym? Kto komu daje moralne upoważnienie do odbierania życia na podstawie jakichś aspektów materialnych? Przecież zgodnie z tym co mówisz wynika jasny system wartości - pieniądze i dobra sytuacja finansowa są ważniejsze od ludzkiego życia. No bo skoro z tego powodu można komuś je odebrać ...

No i wrócę do swojego przykładu. Skoro można zabijać w "najbardziej skrajnych" przypadkach, no to również powinno być można zabijać najbardziej biednych ludzi, najbardziej chorych i najbardziej potrzebujących. Przecie to też są przypadki najbardziej skrajne!

PostNapisane: 16 gru 2008, 00:27 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Najlepiej pozbyć się problemu... ;/ Wszystko zależy od niepełnosprawności... Zresztą tak jak napisał Mateo zabijmu wszystki, którzy ciepią i są chorzy..., a świat będzie idealny i bez skazy ;/

Aniołek - 11.02.2010 (7tc) :-(

Obrazek

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]