Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 wrz 2008, 18:16 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Niepełnosprawni są tacy sami jak inni? Nie zgadzam się z tym i zawsze będę podkreślał naszą odmienność. A wy jak uważacie?

Ostatnio edytowano 28 mar 2011, 23:04 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, literówki

PostNapisane: 14 wrz 2008, 19:41 
Dyskutant
Dyskutant

Moim zdaniem jednak nie.

PostNapisane: 14 wrz 2008, 19:57 
Pisarz
Pisarz

Ja uważam, że jestem taka sama tylko o wiele lepsza :wink: :przytul:

*[you]* Jak miło, że jesteś :)

PostNapisane: 17 wrz 2008, 09:50 
Pisarz
Pisarz

Nie.

Ostatnio edytowano 28 mar 2011, 23:06 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter...

PostNapisane: 17 wrz 2008, 10:27 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

A dlaczego mieli by być inni? tylko niepełnosprawność nas różni nic poz tym, przynajmniej ja to tak odbieram.

Ostatnio edytowano 28 mar 2011, 23:07 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, literówki, brak liter

PostNapisane: 17 wrz 2008, 10:33 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Ja również uważam, że jesteśmy tacy sami jak pełnosprawni: też mamy uczucia, potrafimy się śmiać, może czasem gorzej radzimy sobie z problemami, ale robimy to,tak naprawdę to różni nas to, że my jesteśmy na wózkach, lub w inny sposób niepełnosprawni, ale to nie znaczy, że gorsi. Jedni są dobrzy w tym inni w czymś innym nie ma idealnych ludzi.

Ostatnio edytowano 28 mar 2011, 23:09 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji

PostNapisane: 17 wrz 2008, 12:04 
Dobry duch
Dobry duch

Cześć Rafał, ty tu także urzędujesz????
Uważam że niepełnosprawni są tacy samymi ludźmi jak pełnosprawni, ponieważ mają swoje uczucia, też przeżywają, też żyją i myślą jak wszyscy a tak między nami to niesprawność nie powinna być różnicą... Tylko naszym kraju nie są stworzone warunki aby "ON" mógł żyć normalnie... Wszędzie na "ON" czyhają BARIERY prawne, budowlane a zwłaszcza w mniejszych miejscowościach.... Tak, Słonko i tu się zgadzamy że pomiędzy nami, ludźmi nie żadnej różnicy poza charakterami... Ale są ludzie którzy tak nie sądzą... Do puki los ich nie pokarze...

NORBI

PostNapisane: 17 wrz 2008, 16:17 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Tak norbi tu też tu urzęduję. poczytaj moje posty. Skoro się uważacie za normalnych to czemu nie pracujecie? Czemu jeśli już pracujecie to w większości w zpchr, lub siedzicie w wtz? Czemu potrzebujecie ludzi do pomocy?? Nikt nie mówi o uczuciach lecz o normalnych podstawowych aspektach życia codziennego. Skoro walczymy z barierami (zdrowym są one obojętne czy one istnieją czy nie bo ich to nie dotyka) wiec jesteśmy inni, bo nam te bariery utrudniają życie.

Ostatnio edytowano 28 mar 2011, 23:18 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 2 razy
Brak dużych liter, literówki

PostNapisane: 17 wrz 2008, 16:37 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

rafallbn1981 napisał(a):
czemu potrzebujecie ludzi do pomocy?? nikt nie mowi o uczuciach lecz o normalnych podstawowych aspektach zycia codziennego.

skoro walcczymy z barierami (zdrowym sa one obojetne czy one istnieja lub nie bo ich to nie dotyka) wiec jestesmy inni bo nam te bariery utrudniaja zycie,
nie mam tego typu problemow a wiec jestem OP w twoich oczach?
hmm dziwne, chyba nie rozumiesz...nie inaczej zapytam chyba nie potrafisz poczuc sie choc przez chwile ON i dlatego gadasz takie glupoty, ze jednak jestesmy "inni"
a "innosc" ma kazdy czlowiek w sobie bo nie ma dwuch takich samych ludzi

PostNapisane: 17 wrz 2008, 17:43 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
rafallbn1981 napisał(a):
skoro sie uwazacie za normalnych to czemu nie prtacujecie, czemu jesli juz pracujecie to w wiekszosci w zpchr, l;lub siedzicie w wtz, czemu potrzebujecie ludzi do pomocy?? nikt nie mowi o uczuciach lecz o normalnych podstawowych aspektach zycia codziennego.

skoro walcczymy z barierami (zdrowym sa one obojetne czy one istnieja lub nie bo ich to nie dotyka) wiec jestesmy inni bo nam te bariery utrudniaja zycie,

Rałafe, tu nie chodzi o inność w sferze pracy, rozumiesz? ON, nie zawsze oznacza, że w normalnych warunkach nie możesz pracować. Jest wiele przyczyn niepełnosprawności. Zależy, jak podchodzisz do życia. Trochę bardziej pozytywnej energii, życzę :)

Ostatnio edytowano 17 wrz 2008, 17:44 przez LC, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 wrz 2008, 20:11 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Sprawni też są na bezrobociu .Też jest wielu sprawnych,którzy siedzą w domu. ;)

PostNapisane: 17 wrz 2008, 20:57 
Dobry duch
Dobry duch

Rafale mogę Cię zapytać, na czym polega twoja nie sprawność ?? Ponieważ widzę że nie umiesz znaleźć się w naszym środowisku... Tak mówią o nas bardzo nisko wykształceni, pełnosprawni bądź dzieciaki które nie rozumieją że choroba lub wypadek może dopaść każdego...

NORBI

PostNapisane: 17 wrz 2008, 21:05 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

62norbi napisał(a):
Tak mówią o nas bardzo nisko wykształceni, pełnosprawni bądź dzieciaki które nie rozumieją że choroba lub wypadek może dopaść każdego...

dokladnie :brawo:

PostNapisane: 17 wrz 2008, 21:39 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

rafallbn1981 napisał(a):
nie zgadzam sie z tym i zawsze bede podkreslal nasza odmiennosc.

a wy jak uwazacie?

[ Dodano: Nie Wrz 14, 2008 18:16 ]
chodzilo mi o to ze niepełnosprawni sa tacy sami jak inni

Najpierw musisz określić, o jakie kategorie odmienności Ci chodzi.
Jeżeli chodzi o kwestię sprawności fizycznej to chyba sprawa jest oczywista.

PostNapisane: 18 wrz 2008, 10:27 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

ja mowie tylko o kwestii sprawnosci fizycznej i umyslowej. mam zanik miesni i jestem po studiach.

skoro jestescie tacy sami jak inni to czemu walczycie o miejsca parkingowe? przeciez bedac normalnym czlowiekiem nie musicie miec miewjsc tuz pod hipermarketem ze specjalnym oznakowaniem, dlaczego korzystacie z programow pfronu.

PostNapisane: 18 wrz 2008, 11:42 
Dobry duch
Dobry duch

Cytuj:
ja mowie tylko o kwestii sprawnosci fizycznej i umyslowej. mam zanik miesni i jestem po studiach.

Rafałku, dobra, to podaj twój adres a ktoś przyjedzie sprawdzić do Ciebie do domu czy skończyłeś "studia", jakie kierunki i czy pracujesz w "normalnym' zakładzie, ponieważ zdradza Cię twoja pisownia i słownik ortograficzny Ci się kłania..... :wink: :mrgreen:

NORBI

PostNapisane: 18 wrz 2008, 12:16 
Pisarz
Pisarz

To oczywiste, że niepełnosprawni są tacy sami, jak inni, często nawet lepsi :!: ale niestety, nie są tak samo traktowani... :/ przez część społeczeństwa. Istnieje krzywdzący podział na równych i równiejszych, podobnie jak w przypadku sportowców paraolimpijskich... :sad: wszystko zależy od kultury osobistej człowieka... :wink:

Ostatnio edytowano 18 wrz 2008, 12:18 przez elzbieta.romani, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 wrz 2008, 16:01 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

rafallbn1981 napisał(a):
skoro jestescie tacy sami jak inni to czemu walczycie o miejsca parkingowe? przeciez bedac normalnym czlowiekiem nie musicie miec miewjsc tuz pod hipermarketem ze specjalnym oznakowaniem, dlaczego korzystacie z programow pfronu.

a dlaczego nie mamy tego robic :?:
politycy korzystaja z wszystkich ulg i programow, a nie sa traktowani jak ON
hmm wydje mi sie ze zle postrzegasz ON i okreslasz ich mianem "innych", a rozni nas tylko od OP sprawnosc fizyczna, ktora kazdemu moze nawalic...

PostNapisane: 18 wrz 2008, 18:40 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

oczywiscie ze nas ona rozni dlatego nie mozemy byc pilkarzami, bokserami. wiec nie jestesmy normalni.

PostNapisane: 18 wrz 2008, 18:54 
Pisarz
Pisarz

rafallbn1981 napisał(a):
oczywiscie ze nas ona rozni dlatego nie mozemy byc pilkarzami, bokserami. wiec nie jestesmy normalni.

Nie jesteście normalni? Ciekawe, bo z tego by wyszło, że nikt nie jest normalny. Ja, jako OP, nie mogę zostać pływakiem (bo nie wejdę do wody głębszej niż 1,5 m), modelem (bo nie jestem ładny), spadochroniarzem (bo mam lęk wysokości), zapaśnikiem sumo (bo jestem chudy), wybitnym matematykiem (bo jak widzę jakieś wzory, to mnie mdli),

Każdy z nas jest w jakimś sensie niepełnosprawny, bo każdy z nas ma jakieś dziedziny, które są dla niego po prostu fizycznie nie do przeskoczenia. Jeden ma fobie, inny jeździ na wózku, a jeszcze inny jest leniwy. Nie wartościuję, co lepiej mieć, a co gorzej. Tak samo jednak, jak każdy ma jakieś ograniczenia, każdy ma też jakieś możliwości, które pozwalają mu się wybić na tle reszty. Ktoś ładnie maluje, inny ładnie śpiewa, kolejny jest wybitnie uzdolniony w przyswajaniu języków obcych, jeszcze ktoś ma po prostu świetne poczucie humoru i przyciąga do siebie ludzi.

To jest trudne, na pewno, ale nie można się skupiać na tym, że się czegoś nie może zrobić. Trzeba patrzyć na to, że coś się jednak może zrobić. A nikt mi nie powie, że niczego nie jest w stanie zrobić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]