Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 gru 2011, 12:35 
Moderator
Moderator

Informacja o czasie pracy pracowników niepełnosprawnych po 1 stycznia 2012 r. : http://www.niepelnosprawni.gov.pl/aktua ... 12-r-.html

Jednak wchodzi to w życie. Im szybciej postaracie się o takie zaświadczenia tym lepiej. I będzie można pracować po staremu czyli 6-7 godzin.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 14 gru 2011, 14:17 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
klansman napisał(a):
Jeśli na zaświadczeniu od lekarza macie wpisane 7 godzin, to zaświadczenie jest nadal aktualne. Ustawa nic nie mówi że od 01.01.2012r. musicie mieć nowe zaświadczenie. Jeśli ktoś ma zaświadczenie bez wpisanej liczby godzin, to taka osoba potrzebuje nowego zaświadczenia jeśli chce pracować po 7 godzin. A jeśli ktoś ma w zaświadczeniu wpisane 7 godzin to nie potrzebuje od 01.01.2012r. nowego zaświadczenia. Info w 100% pewne.

Niestety klansman niestety nie zgodzę się z Tobą na zaświadczeniu mam napisane jak wyżej, na pierwszej umowie o pracę również 7 godzin dziennie i 35 tygodniowo, kolejna umowa już na stałe zawierała identyczne dane, natomiast kadrowa i tak kazała mi przynieść zaświadczenie, że nie mogę pracować 8 godzin. Zaskoczyło mnie tylko, że to nie pracodawca ma mnie wysłać a leży to w moim obowiązku.

PostNapisane: 15 gru 2011, 00:54 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Sebastian
klansman niestety ale musisz startować po kolejne zaświadczenie mowa o zaświadczeniu jest w ustawie a sama ustawa wchodzi w życie z dniem 01.01.2012 tak więc jak wynika z tego faktu zaświadczenia będą uznane z datą wystawienia po dniu 01 stycznia 2012roku. dokładnie tak to jest w naszym interesie jest albo dostarczyć zaświadczenie z wpisem że ze względu na stan zdrowia lekarz nie wyraża zgody na 8-mio godzinny dzień pracy, albo zasuwamy jak wszyscy po 8 godzin dziennie.

PostNapisane: 15 gru 2011, 21:00 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
Jest tak jak ja pisze nie moja wina że pracodawcy nie są doinformowani i każą Wam iść po nowe zaświadczenie.

PostNapisane: 15 gru 2011, 21:03 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
klansman ale nikt nie ma do ciebie pretensji

PostNapisane: 15 gru 2011, 21:51 
Pisarz
Pisarz

Klansman nie masz racji zwyczajnie w życie wchodzi nowa ustawa i czy chcesz czy nie to musisz mieć zaświadczenie chyba że bez różnicy ile chcesz pracować.

---- Dodano 16 grudnia 2011, 12:16 ----

Właśnie wróciłem od lekarza medycyny pracy, poza odstaniem 2 godzin w kolejce nie było większych problemów. Zaświadczenie wygląda identycznie jak te co na badania okresowe z dopiskiem zdolny do pracy 7h/dobę oczywiście plus poniesione koszty ale najważniejsze, że od nowego roku będę pracował bez zmian.

PostNapisane: 17 gru 2011, 01:14 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

dla mnie osobiście nie ma to znaczenia czy 8 czy 14 godzin pracy ale ponieważ w tym kraju są przepisy takie jakie są to również załatwiłem sobie zaświadczonko z tą tylko subtelną różnicą że moja pani doktor dodam że jest ona również lekarzem biegłym sądowym więc zaświadczonko jest z datą 02.01.2012. tym bardziej więc nie polecam zaświadczeń z tego roczną datą jak stwierdziły moje panie doktorowe będą one po prostu nie ważne a przy kontroli pracodawca może mieć nie liche kłopoty z tego tytułu.

PostNapisane: 17 gru 2011, 11:23 
Pisarz
Pisarz

A mi kadrowa kazała przynieść zaświadczenie do końca roku, jak mówi ustawa niepełnosprawni od 01.01.2012 będą pracować 8 h więc automatycznie 2 stycznia musiałbym pracować 8 godzin. Zaświadczenie dostarczone do końca roku pozwoli uniknąć zmianie umowy, którą pracodawca musiałby sporządzić na nową, a tak pozostaje wszystko bez zmian.
Z drugiej strony dziwię się twojej pani doktor wystawiając zaświadczenie "na przyszłość" gdyż kto wie czy ona 02.01.2011 będzie w pracy a nie w szpitalu wtedy ktoś może mieć niezłe kłopoty.

PostNapisane: 17 gru 2011, 14:02 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

i właśnie na tym polega kolizja prawna wynikająca z własnych interpretacji przepisów. dla mnie jeśli coś wchodzi w życie z dniem 01.01.2012 to nie ma siły żeby wprowadzać samowolnie przepisy z wyprzedzeniem, jedna z zasad prawnych brzmi żadne prawo nie działa wstecz o ile nie jest to zapisane w ustawie zasadniczej dotyczy to tylko wyjątków jakimi są np zbrodnie wojenne czy przeciwko ludzkości i jeszcze parę innych. tym samym zaświadczenie z datą wystawienia przed wejściem w życie w/w ustawy jest nie uzasadnione prawnie więc nie ma podstaw do uznania go za zgodne z przepisami gdyż obecnie obowiązujące przepisy nie wymagają tego typu zaświadczeń.

PostNapisane: 17 gru 2011, 14:30 
Pisarz
Pisarz

Jeżeli lekarz medycyny pracy 16 grudnia stwierdził, że nie jestem zdolny do 8 godzin tylko 7 godzin to czy po 01.01.2011 zostanę cudownie uzdrowiony i będę mógł pracować po 8 h pomyśl ?

PostNapisane: 17 gru 2011, 20:05 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

oczywiście że nie natomiast możesz zostać cudownie odesłany do tego lekarza po ponowne zaświadczenie ponieważ ustawa wchodzi w życie z dniem 01.01.2012 a nie z dniem 16.12.2011 sprawa jak dla mnie jest jasna i prosta i nie ma sensu się spierać o to kto ma rację.

PostNapisane: 17 gru 2011, 20:12 
Pisarz
Pisarz

Czyli wg ciebie nasza pani mecenas i kadrowa popełniły błąd wysyłając kilkanaście osób z zakładu po takie zaświadczenie ?? Nie ważne czy w starym roku czy w nowym ważne, ze Pani doktor takie mi wystawiła i mam problem 7 czy 8 godzin pracy z głowy.

PostNapisane: 17 gru 2011, 21:17 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

o tuż ja takiego problemu nie mam ponieważ nie ma to znaczenia gdzie w danym dniu będzie moja lekarz ani czy 8 czy 7 godzin w moim przypadku nikt świadomi nie za ryzykuje i nie weźmie na siebie odpowiedzialności z tego powodu mam wolne od wczoraj aż do 5 stycznia więc mam mnóstwo czasu że by to załatwić dez względu czy lekarz będzie w przychodni czy na oddziale chematologji to i tak ją znajdę. będą ostatnio na szkoleniu dla członków rad nadzorczych nie o mieszkałem spytać o te nieszczęsne zaświadczenia i wszyscy wykładowcy łącznie z obecnymi prawnikami stwierdzili jedno znacznie iż zaświadczenia takie z datą z tego roku po prostu stracą ważność z dniem 01.01.2012 i trzeba będzie biegać po kolejne tego typu zaświadczonko.

PostNapisane: 17 gru 2011, 22:44 
Pisarz
Pisarz

Jak zwykle jeden przepis a interpretacji 1000. Pożyjemy zobaczymy co będzie 01.01.2012 r. A tak nawiasem to coś czuję, że prędzej niż powstał ten chory przepis to się z niego wycofają :)

PostNapisane: 17 gru 2011, 22:58 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

odnoszę podobne wrażenie odnośnie całej tej ustawy bo już nie tylko o tę jedną godzinę chodzi zmiany dotyczą również wysokości dofinansowań do wynagrodzeń ON gdzie w skutek tej ustawy wejdą w życie przepisy obniżające dofinansowanie dla pracowników ze stopniem lekkim i umiarkowanym przy czym zostaną podwyższone dofinansowania do pracowników ze stopniem znacznym. prawdę mówiąc jak dla mnie to przejaw dyskryminacji ponieważ czy stopień lekki czy znaczny to jednak ON. po czekamy zobaczymy cóż z tego sejmowego zakalca wyniknie.

PostNapisane: 17 gru 2011, 23:09 
Pisarz
Pisarz

Z tym lekkim to przesada :o jak widzę w zakładzie babki, które porobiły sobie lekki stopień tylko po to by mieć te 10 dni więcej urlopu to człowieka krew zalewa, jak powiedziała Pani doktor tylko umiarkowany i znaczny powinien być brany pod uwagę !!!

PostNapisane: 18 gru 2011, 11:46 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

tak to jest w tym dziwnym kraju zwanym polską jedni znaczny bo chcą tylko urlop inni tylko znaczny bo co to za choroba gościec czy nowotwór gałki ocznej. znam temat aż za dobrze sam przerabiałem atrakcje z Z.U.S nie mniej jednak takie cykliczne obniżanie dofinansowań do wynagrodzeń na robi sporo bałaganu. żadem pracodawca nie będzie chciał zatrudniać ON z umiarkowanym stopniem i bez dopłaty. natomiast będzie wręcz polowanie na tzw mobilny znaczny bo o ile dla stopnia lekkiego i umiarkowanego obniża się dofinansowania o tyle dla znacznego stopnia podnosi się je z czasem aż do 180% minimalnoego wynagrodzenia. czekają nas ciekawe czasy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]