Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2011, 12:11 
Mile widziany
Mile widziany

Witam. Chce zorganizować manifestacje przeciwko limitom zarobkowym rent ! Kto jest chętny?

PostNapisane: 25 mar 2011, 12:42 
Moderator
Moderator

Takie coś jest : http://stop-pulapcerentowej.pl/

Protest emerytów i rencistów w Gdańsku (FILM, ZDJĘCIA)

Przed gdańskim Urzędem Wojewódzkim przeciwko pauperyzacji społeczeństwa protestowali emeryci i renciści. Jak informują organizatorzy manifestacji, związkowcy z NSZZ Solidarność, powodem protestu jest oszukańcza - ich zdaniem, waloryzacja emerytur i rent oraz coraz trudniejszy dostęp do świadczeń medycznych. To początek serii protestacyjnych akcji, które będą prowadzone przed urzędami wojewódzkimi w całej Polsce.
- Sytuacja materialna większości emerytów i rencistów gwałtowanie się pogarsza i jest już nie do wytrzymania. Niektórzy z nas są w dramatycznej sytuacji. Pracowali 40 lat, a teraz wegetują za kwoty nieprzekraczające 800 zł. Gdzie są nasze pieniądze? Po opłatach nie można żyć za 3 zł dziennie. Rosną koszty utrzymania, głównie ceny żywności, gazu, prądu, a premier opowiada bajki o swoich sukcesach - powiedział nam Jan Klassa, przewodniczący Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ Solidarność Regionu Gdańskiego. Na ręce wojewody pomorskiego Romana Zaborowskiego protestujący złożyli list otwarty do premiera Tuska z żądaniem ustalenia dodatku drożyźnianego, rekompensującego koszty utrzymania, przeprowadzania rzeczywistej waloryzacji i poprawy dostępu do usług medycznych. Związkowcy z Solidarności zapowiadają, że tej wiosny będą bronić najbiedniejszych i demaskować - jak mówią - propagandę sukcesu w wydaniu rządu.
Po waloryzacji świadczeń 9,5 mln emerytów i rencistów najniższe uposażenie zwiększy się o 18 zł miesięcznie, a średnia emerytura o 40 zł.

z : http://www.dziennikbaltycki.pl/stronagl ... l?cookie=1

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 25 mar 2011, 12:53 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Piszesz, Wodzu:
Cytuj:
Nie siedź na dupie tylko walcz o swoje !
Wyjaśnij więc, co jest moje i dlaczego miałbym o to walczyć...

PostNapisane: 5 kwi 2011, 17:40 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Strajkiem nie osiągniemy nic, bo nikt z nas tam nie pojedzie. Trzeba założyć taka organizacje, która odetnie się od innych organizacji i powie w końcu o co chodzi. Bo inne organizacje klepią wszystko jak plagiat i nic z tego nie wychodzi.

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 17:59 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 6 kwi 2011, 12:13 
Moderator
Moderator

Istnieją organizacje na rzecz emerytów i rencistów np : Polski Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów - koła okręgowe - jest ich dużo w całej Polsce. Razem możemy więcej wywalczyć niż osobno...

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 7 maja 2011, 14:47 
Mile widziany
Mile widziany

A siedząc na dupie co zyskasz ?? Jakoś lekarze, nauczyciele itp potrafili protestować. No, ale dobra widzę, że lepiej czekać, aż ktoś się zlituje to ja w takim razie jadę do Niemiec. Przynajmniej tam jest lepszy socjal i można pracować beż żadnych ograniczeń.

PostNapisane: 8 maja 2011, 14:08 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
lordwodzu napisał(a):
No, ale dobra widzę, że lepiej czekać, aż ktoś się zlituje to ja w takim razie jadę do Niemiec. Przynajmniej tam jest lepszy socjal i można pracować beż żadnych ograniczeń.
Niezła Walka uciec do Niemiec i tam siedzieć na dupie by ostawać lepszy socjal :lol: :lol: :lol:, a może pojedziesz do Niemiec do pracy bo tam lepiej płacą ?? Zaprzeczasz sam sobie w Polsce chcesz walczyć a w Niemczech siedzieć na dupie i dostawać socjal ... bez komentarza

PostNapisane: 8 maja 2011, 14:31 
Pisarz
Pisarz

Kris27 napisał(a):
lordwodzu napisał(a):
No, ale dobra widzę, że lepiej czekać, aż ktoś się zlituje to ja w takim razie jadę do Niemiec. Przynajmniej tam jest lepszy socjal i można pracować beż żadnych ograniczeń.
Niezła Walka uciec do Niemiec i tam siedzieć na dupie by ostawać lepszy socjal :lol: :lol: :lol: a może pojedziesz do Niemiec do pracy bo tam lepiej płacą ?? Zaprzeczasz sam sobie w Polsce chcesz walczyć a w Niemczech siedzieć na dupie i dostawać socjal ... bez komentarza
W Niemczech jest znośnie, wystarczająco dobrze (choć zawsze może być lepiej), więc nie trzeba protestować, a w Polsce nie jest wystarczającą dobrze, więc dobrze byłoby się skrzyknąć i protestować, a że nikt nie chce się skrzynąć i protestować, lordwodzu chce wyjechać do Niemiec.

PostNapisane: 11 maja 2011, 09:56 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Judyta ja nie mam problemów z czytaniem ze zrozumieniem tylko nie rozumiem lordawodzu w Polsce chce protestować o zniesienie limitów by więcej zarabiać ale jadąc do Niemiec nie mówi już o zarabianiu tylko o siedzeniu o socjalu trochę tego nie rozumiem ale trudno

PostNapisane: 11 maja 2011, 10:03 
Pisarz
Pisarz

lordwodzu napisał(a):
A siedząc na dupie co zyskasz ?? Jakoś lekarze, nauczyciele itp potrafili protestować. No, ale dobra widzę, że lepiej czekać, aż ktoś się zlituje to ja w takim razie jadę do Niemiec. Przynajmniej tam jest lepszy socjal i można pracować beż żadnych ograniczeń.
Chce pracować i dostawać socjal, co w Niemczech ze sobą nie koliduje, jak w Polsce. Choroba to "drogie hobby" i socjal się przyda, Niemcy czasem poprzestają na socjalu, bo jest tak duży, że nie trzeba pracować, jego wysokość nie jest impulsem do podejmowania pracy. W Polsce praca to konieczność, nie tylko samorealizacja, satysfakcja. Socjal niemiecki zastępuje materialne korzyści płynące z pracy, choć to nie jedyna wartość pracy.
Artykuł o najsłynniejszym niemieckim bezrobotnym (wystarczy wpisać w google: najsłynniejszy niemiecki bezrobotny, aby przeczytać jak na podstawie jednego przypadku funkcjonuje system pomocy w Niemczech, który nie może zmusić do pracy, a nie opłaca się iść do pracy ze względu na wysokość zasiłków) http://korwin-mikke.pl/wazne/zobacz/do_ ... stwo/18784

PostNapisane: 11 maja 2011, 14:19 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Urszula
Tak jest tylko małe "ale", trzeba mieć obywatelstwo niemieckie. Nikt tam na ON z innych krajów Unii nie czeka, Niemcy mają swój problem, który nazywa się starzejące się społeczeństwo. Oni tam potrzebują ludzi młodych, zdrowych chętnych do ciężkiej pracy i najlepiej gdyby im demografię podwyższali.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]